Πολιτικό "House of Cards" στη Ν.Δ.: Παιχνίδια εξουσίας για τη διαδοχή Μητσοτάκη
Ήταν καλοκαίρι 2023, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε το θριαμβευτικό 40,5%, και μάλλον δεν θα μπορούσε να φανταστεί τα όσα θα ακολουθούσαν. Στην πρώτη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, όταν ο Παύλος Τσίμας τον ρώτησε αν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία, είχε απαντήσει αινιγματικά: «Ρωτήστε με σε δύο χρόνια». Τώρα όμως, με το κόμμα του στο 22% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (MRB), φαίνεται αμφίβολο αν το καλοκαίρι του 2025 θα είναι ακόμη πρωθυπουργός για να του υποβληθεί αυτή η ερώτηση.
Και λέγοντας αυτά, να σας ενημερώσω πως η φθίνουσα πορεία της κυβέρνησής του έχει προκαλέσει ζυμώσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., με διάφορους βουλευτές και παράγοντες να μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας. Η πρωτοβουλία των έντεκα βουλευτών που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα που οδήγησε και στην διαγραφή του Μάριου Σαλμά είναι μόνο η αρχή.
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Ν.Δ., ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, δείχνουν να έχουν βρει κοινό έδαφος στην ανάγκη για αλλαγή πρωθυπουργού, αλλά δεν συμφωνούν ως προς το ποιος θα είναι ο διάδοχος. Ο Καραμανλής, λέγεται, βλέπει θετικά την επιλογή του Νίκου Δένδια, με τον οποίο φέρεται να έχει ήδη συναντηθεί. Από την άλλη, ο Σαμαράς φαίνεται να επιφυλάσσει έναν πιο μεταβατικό ρόλο για τον εαυτό του, περιμένοντας να επαναφέρει την τάξη στο κόμμα και στη χώρα.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις στην οικονομία και τα εθνικά θέματα δεν ευνοούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το περιβόητο «restart» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα, και οι προβλέψεις για την οικονομία παραμένουν αρνητικές.
Οι πολίτες βλέπουν την ακρίβεια να παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ το κοινωνικό κράτος αποδομείται. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί ένα ρήγμα με τη δεξιά βάση του κόμματος και την Εκκλησία, ειδικά μετά τις εξελίξεις γύρω από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που δεν έχει ξεχαστεί.
Ακόμη και με την αντιπολίτευση να βρίσκεται σε κακή κατάσταση, η Νέα Δημοκρατία βλέπει τα ποσοστά της να καταρρέουν. Αν αυτό συνεχιστεί, όταν η Κεντροαριστερά ανασυγκροτηθεί, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη.
Η πολιτική ιστορία έχει δείξει ότι όταν μια κυβέρνηση περάσει το σημείο καμπής, δύσκολα επανέρχεται. Ένα μέρος του συστήματος ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς οι κοινωνικοί κραδασμοί μπορεί να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες πολιτικές μετατοπίσεις – ο φόβος ενός νέου 2015 δεν έχει ξεπεραστεί.
Οι έντεκα βουλευτές της Ν.Δ., που αντιτίθενται στην κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια και άλλες πολιτικές, δεν είναι η μοναδική ανησυχία για τον Μητσοτάκη. Αν αυτοί οι βουλευτές συνεχίσουν την πορεία τους και ακολουθήσουν και άλλοι, η κρίση στο κόμμα θα είναι σοβαρή. Παράλληλα, η δεξιά βάση της Ν.Δ. φοβάται την ενίσχυση της Ακροδεξιάς, που θα περιμένει τη δική της «Μελόνι» ή «Λεπέν» για να την εκπροσωπήσει.
Η Ελλάδα βέβαια δεν έχει παράδοση στην αλλαγή πρωθυπουργών εν κινήσει, όπως το είδαμε πρόσφατα στη Βρετανία με τους Συντηρητικούς. Ωστόσο, με την αποσταθεροποίηση που επικρατεί, όλα είναι πιθανά. Ο Νίκος Δένδιας αναδεικνύεται ως ο κύριος διεκδικητής της θέσης του Μητσοτάκη, έχοντας την υποστήριξη διαφόρων ομάδων του κόμματος, αλλά και αποδοχή από την Κεντροαριστερά και το επιχειρηματικό σύστημα.
Το σίγουρο είναι ότι η Ν.Δ. περνά μια περίοδο αναταράξεων, και οι βουλευτές δεν θα διστάσουν να εκφράσουν τις διαφωνίες τους δημόσια. Η ερώτηση των έντεκα βουλευτών για τα κόκκινα δάνεια ήταν μόνο η αρχή, και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες κινήσεις αμφισβήτησης, ενισχύοντας την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της ηγεσίας της Ν.Δ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.