Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή Σαλμά πρώτα από τη γαλάζια ΚΟ και εν συνεχεία από τη Νέα Δημοκρατία



Μου λένε ότι πίσω από τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη Νέα Δημοκρατία υπάρχει έντονο παρασκήνιο και μεγάλη πίεση να τελειώσει γρήγορα αυτή η υπόθεση. 

Ο Σαλμάς, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, τους τελευταίους μήνες έκανε πολλούς να «στραβώσουν» μέσα στο κόμμα, γιατί διαφώνησε ανοιχτά με τη γραμμή της κυβέρνησης, ειδικά σε θέματα οικονομικής πολιτικής και τα περιβόητα κόκκινα δάνεια, τα δάνεια δηλαδή που οι τράπεζες έχουν βάλει στο στόχαστρο και απειλούν να πάρουν τα σπίτια του κόσμου.

Η κατάσταση έγινε επίσημη όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε με επιστολή του την παραπομπή του Σαλμά στην επιτροπή δεοντολογίας, με σκοπό τη διαγραφή του. 

Το μήνυμα ήταν σαφές: «Όποιος δεν συμφωνεί με την κεντρική γραμμή, δεν έχει θέση εδώ». Αλλά ο Σαλμάς δεν κάνει πίσω και δήλωσε πως αν διαγραφεί επειδή στηρίζει τους δανειολήπτες ή διαφωνεί με την ακρίβεια, τότε το θεωρεί τιμή του. Και αν η διαγραφή του είναι για να τρομάξει και άλλους βουλευτές, τότε αυτό είναι απλά λάθος.

Για να σας ενημερώσω πιο ξεκάθαρα: Ο Σαλμάς δεν είναι μόνος του. Μαζί του στέκονται άλλοι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούνται πιο κοντά στην «πατριωτική δεξιά» του κόμματος, δηλαδή εκείνοι που έχουν πιο συντηρητικές και εθνικιστικές θέσεις. Μεταξύ αυτών των βουλευτών είναι Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργο Βλάχο, Βασίλη Γιόγιακα, Θανάση Δαβάκη, Νικήτα Κακλαμάνη, Αννα Καραμανλή, Θεόδωρο Καράογλου, Χρήστο Μπουκώρο, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Μάξιμο Χαρακόπουλο. Οι 11 αυτοί βουλευτές κατέθεσαν πρόσφατα επίσημη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας να μάθουν τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να προστατέψει τα σπίτια του κόσμου από τα αρπακτικά funds και τις τράπεζες που θέλουν να πάρουν τα κόκκινα δάνεια.

Η διαγραφή του Σαλμά θεωρείται από πολλούς η αρχή του τέλους για τον Μητσοτάκη καθώς, αν οι 11 βουλευτές αποφασίσουν να φύγουν από το κόμμα, είναι πολύ πιθανό να τους ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ανήκουν επίσης στην πατριωτική δεξιά. Κι αν αρχίσουν να φεύγουν όλοι αυτοί, τότε το κόμμα θα αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση, ίσως και διάλυση.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι ο Σαλμάς δεν διεγράφη για τη διαφωνία του στα κόκκινα δάνεια, αλλά επειδή διέδιδε ψευδείς κατηγορίες ακόμα κι όταν του είχαν δώσει απαντήσεις. Ωστόσο, πολλοί βλέπουν αυτή την κίνηση ως επικίνδυνη για την ενότητα του κόμματος, ειδικά αν προχωρήσουν οι αποχωρήσεις που φημολογούνται.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη