Χρήστος Παππάς: Σε πιθανούς συνεργούς του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής στρέφονται οι έρευνες

Ποινική έρευνα ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών για τυχόν εμπλοκή και άλλων προσώπων, πλην της 52χρονης γυναίκας που καταδικάστηκε ήδη σε φυλάκιση 30 μηνών, στην υπόθαλψη του φυγόποινου «υπαρχηγού» της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά.

Η Εισαγγελία διεξάγει προκαταρκτική εξέταση ώστε να ερευνηθεί αν η επί σειρά μηνών «εξαφάνιση» του καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών και 3 μηνών, Χρήστου Παππά, είχε συνδρομή από πρόσωπα που εξασφάλισαν στον «νούμερο 2» της εγκληματικής οργάνωσης, δυνατότητα να ξεφεύγει από τις Αρχές.

Αφορμή για την έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτέλεσαν κάποιες καταθέσεις μαρτύρων που δόθηκαν σε παρελθόντα χρόνο, στις οποίες φαίνεται να κατονομάζονται πρόσωπα που πιθανότατα βοήθησαν τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης να καλύπτει τα ίχνη και να διαφεύγει τη σύλληψη.

Από την πλευρά της, στην απολογία της η 52χρονη αρνήθηκε ότι υπέθαλπτε τον Χρήστο Παππά και υποστήριξε ότι η παραμονή του στο διαμέρισμα ήταν προσωρινή. 

Το σχέδιο της Αντιτρομοκρατικής

Όπως τόνισε στην «Κ» κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στόχος προκειμένου να οδηγηθούν οι αρχές στα ίχνη του Χρήστου Παππά, ήταν να προσδιοριστούν τα άτομα που βρίσκονταν στο περιβάλλον του και ποια από αυτά θα μπορούσαν να τον έχουν κρύψει. Πρόσωπα δηλαδή με τα οποία ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής διατηρούσε επαφές στο παρελθόν και στο διάστημα από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να του έχουν παράσχει κρησφύγετο. 

Το τελευταίο διάστημα οι αρχές κατέληξαν στην 52χρονη γυναίκα, με την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρήστος Παππάς διατηρούσε επαφές κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης ο εντοπισμός και η σύλληψη του Παππά ήταν προϊόν έρευνας και όχι αποτέλεσμα πληροφορίας που έφτασε στις αρχές το τελευταίο διάστημα. Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως επισημαίνουν ότι οι αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη του φυγόποινου Παππά χάρη σε πληροφορία που έφτασε το τελευταίο διάστημα στις αρχές.

Το σπίτι στου Ζωγράφου τέθηκε υπό επιτήρηση από την Αντιτρομοκρατική. Σε αυτό το διάστημα ο Παππάς δεν εθεάθη να μπαινοβγαίνει απ’ αυτό. 

Για να επιβεβαιώσουν οι αστυνομικοί ότι βρισκόταν πράγματι στο εσωτερικό του ερεύνησαν ακόμα και τα οικιακά απορρίμματα που έβγαζε η 52χρονη από το ισόγειο της 28ης Οκτωβρίου 24 στου Ζωγράφου. 

Ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι πράγματι ερευνήθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Χρήστος Παππάς είχε βρει καταφύγιο στη Σερβία, την Αλβανία ή ακόμα και την Ιταλία, το Βέλγιο ή την Κύπρο, δίχως πάντως να προκύψουν αποτελέσματα. 

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ορισμένες απ’ αυτές τις πληροφορίες διακινούνταν σκόπιμα από το περιβάλλον του Παππά προκειμένου να αποπροσανατολίζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πάντως άφηναν από την πρώτη στιγμή ανοικτό το ενδεχόμενο ο 58χρονος να έχει βρει καταφύγιο σε σπίτι στην Αθήνα.

Η εκτίμηση σήμερα είναι ότι από την πρώτη στιγμή ο Παππάς κατέφυγε στο συγκεκριμένο σπίτι. Ακόμα τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποδίδουν τους ισχυρισμούς του Παππά ότι σκόπευε να παραδοθεί το επόμενο διάστημα στην προσπάθειά του να ελαφρύνει τη θέση της 52χρονης που τον φιλοξενούσε και διώκεται για υπόθαλψη εγκληματία. 

Στην ισόγεια κατοικία της 28ης Οκτωβρίου βρέθηκαν ένας φορητός υπολογιστής και δύο κινητά τηλέφωνα.

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών στην 52χρονη Ουκρανέζα – Θα αφεθεί ελεύθερη

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών (με εκτιτέους τους 3 μήνες), επιβλήθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στην 52χρονη γυναίκα από την Ουκρανία, η οποία φέρεται να έκρυβε στο διαμέρισμα της στου Ζωγράφου τον Χρήστο Παππά.

Το δικαστήριο καταδίκασε την 52χρονη χωρίς ελαφρυντικό για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, αλλά αφέθηκε ελεύθερη καθώς της χορηγήθηκε αναστέλλουσα δύναμη στη έφεση.

Στην απολογία της ενώπιον του Δικαστηρίου, η κατηγορούμενη αρνήθηκε ότι υπέθαλπτε τον Χρήστο Παππά και υποστήριξε ότι η παραμονή του στο διαμέρισμα ήταν προσωρινή, καθώς την επισκέφθηκε ξαφνικά χθες και η ίδια δεν σκέφτηκε να ειδοποιήσει τις αρχές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η 52χρονη υποστήριξε: «Γνώριζα ότι αναζητείται, έχω κοινωνική-φιλική σχέση μαζί του, γνωριζόμαστε από το 2017 μέσω του κινήματος. Πήγαινα στις ομιλίες του, ήμουν οπαδός του ως προς τις ομιλίες. Έχει έρθει κάποιες φορές, ήξερε πού ήταν το σπίτι. Από τη στιγμή που καταδικάστηκε ήταν η πρώτη φορά που με επισκεπτόταν. Ξαφνιάστηκα που τον είδα. Ήθελε να φάμε και μετά να φύγει. Δεν ρώτησα ούτε σκέφτηκα να ειδοποιήσω τις αρχές. Δεν περίμενα την επίσκεψη. Προφανώς κάποιος είδε τον άνθρωπο και ειδοποίησε τις αρχές. Ήθελε να τακτοποιήσει κάποια πράγματα που είχε σε μια βαλίτσα μαζί του».

Πρόεδρος: Αν ειδοποιούσατε τις αρχές θα κινδυνεύατε;

Κατηγορούμενη: Όχι, δεν το σκέφτηκα. Δεν το έκανα από φόβο αλλά από άγνοια. Ήρθε σπίτι, χτύπησε το κουδούνι, φορούσε μάσκα και καπέλο. Άνοιξα πρώτα και μετά είδα ποιος είναι.

Πρόεδρος: Γιατί δεν ειδοποιήσατε τις αρχές;

Κατηγορούμενη: Το τηλέφωνο ήταν πάνω στο τραπέζι, δεν ήθελα να με δει να καλώ την αστυνομία. Είμαι μοναχοπαίδι έχω μόνο τη μάνα μου, δεν θα μας έβαζα σε περιπέτεια. Ήταν έτοιμος να φάει και να φύγει. Ζήτησε να κάνει κάτι στον υπολογιστή, εγώ μαγείρεψα. Δεν μιλούσαμε στο μεσοδιάστημα.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της κατηγορούμενης για υπόθαλψη εγκληματία και να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά, πρόταση που υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

«Τελέστηκε η υπόθαλψη. Ακόμα και εάν επρόκειτο για μικρό διάστημα, αν υποθέσουμε ότι οι ισχυρισμοί της είναι αληθινοί. Η εισαγγελική έδρα δεν πείθεται από τον ισχυρισμό της εθιμοτυπικής επίσκεψης. Το αδίκημα τελέστηκε, η κατηγορούμενη ήξερε ότι του έχει επιβληθεί ποινή και του άνοιξε την πόρτα. Να κηρυχθεί ένοχη».

Σύμφωνα με τις καταθέσεις αστυνομικών που αναγνώστηκαν το δικαστήριο, στις 8 χθες το βράδυ έγινε ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία στο οποίο άγνωστος ενημέρωνε ότι η 52χρονη «κρύβει στο σπίτι της τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής».

Στη συγκεκριμένη διεύθυνση μετέβησαν οι αστυνομικοί και κατά την είσοδό τους στο διαμέρισμα «εντοπίστηκε ο αναζητούμενος».




 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη