Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Συνεχείς ενημέρωση 2

 






Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην Άνω Βαρυμπόμπη του δήμου Αχαρνών, στην Αττική.


Οι φλόγες έχουν φτάσει στην πλατεία της Βαρυμπόμπης και καίγονται σπίτια. Η περιοχή έχει εκκενωθεί από την πλειονότητα των κατοίκων. Σε μια νεότερη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι η φωτιά κινείται προς τους Θρακομακεδόνες και υπάρχει εντολή εκκένωσης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, έχουν γίνει στην Άμεση Δράση 14 κλήσεις για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Ήδη περιπολικά με τη συνδρομή πυροσβεστικών οχημάτων προσπαθούν να προσεγγίσουν για να απομακρύνουν τους πολίτες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι πολίτες, αστυνομικοί και πυροσβέστες και εξελίσσεται επιχείρηση διάσωσης.

Απομακρύνονται τα άλογα από ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης

Επιχείρηση απομάκρυνσης των άλογων που βρίσκονται σε ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης βρίσκεται σε εξέλιξη περίπου εδώ και τρεις ώρες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέλιος Σταυρουλάκης, του Αθλητικού Κέντρου Ιππασίας Βαρυμπόμπης που συστεγάζεται με τον ιππικό όμιλο Mega Sport, όλα τα άλογα της περιοχής από τους ιππικούς ομίλους που έχουν πρόβλημα λόγω της πυρκαγιάς συγκεντρώνονται αυτή την ώρα εκεί και απομακρύνονται με φορτηγά με προορισμό το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Εκεί βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 45 άλογα, ενώ έχουν ήδη μεταφερθεί ακόμα 50, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταυρουλάκης.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, μερικά από τα άλογα που έχουν διασωθεί δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά είναι αισιόδοξος ότι θα επανέλθουν γρήγορα σε καλή κατάσταση καθώς απομακρύνονται από την περιοχή, όπου, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη όσο περνάει ώρα λόγω του καπνού και της στάχτης στην ατμόσφαιρα.

Ο κ. Σταυρουλάκης εκτιμά ότι σε περίπου 2 με 3 ώρες θα έχουν καταφέρει να απομακρύνουν όλα τα διασωθέντα άλογα από την περιοχή.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, άλογα προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φωτιά από ιππικούς ομίλους που καίγονται έφτασαν μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης.



Εκτάκτως στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Μητσοτάκης




Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι μεταβαίνει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σπεύδει στο συντονιστικό κέντρο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Βαρυμπόμπη.
Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία
Εξαιτίας της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Λ. Τατοΐου από την Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην οδό Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης, στην Λ. Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία-Ταβέρνα Λάμπρος). Η κυκλοφορία έχει επίσης διακοπεί και πάλι στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.


Φωτιά και στα Καλάβρυτα

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην Αχαΐα και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή Αγράμπελα των Καλαβρύτων.
Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με περίπου 30 άνδρες και 13 οχήματα, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων.



Στις 21.00 θα υπάρξει έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.


Σύμφωνα με πληροφορίες, 6 κάτοικοι έχουν διακομιστεί στο Σισμανόλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.


Μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης
Μαίνεται η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν "ζώνη" και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.


Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να γίνει αποτίμηση για όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα και τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Για τις πυρκαγιές θα γίνει έκτακτη ενημέρωση στις 9 απόψε από τον κ. Χαρδαλιά.


Υπενθυμίζεται ότι στην πυρκαγιά της Αττικής έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάνες, το Μορτερό και οι Θρακομακεδόνες, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι δυνάμεις για τυχόν και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.
Παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας όπου προς Αθήνα, διακόπηκε η κυκλοφορία πριν από λίγο στην έξοδο για Καπανδρίτι. Επίσης, κλειστή είναι η Τατοΐου από λεωφόρο Κύμης έως οδό Ερυθραίας , Ερυθραίας από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, η Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία, ταβέρνα «Λάμπρος»).

Νέο μήνυμα από το 112

Νέα προειδοποίηση από το 112 για Ολυμπιακό χωριό και Θρακομακεδόνες. Οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς Μενίδι




Απαγόρευση κυκλοφορίας προς τελωνείο Ευζώνων
Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα μεταξύ Ευζώνων, και Ειδομένης στο νομό Κιλκίς, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η εικόνα είναι καλύτερη και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχειρούν 12 οχήματα με 24 πυροσβέστες.
Σύμφωνα με την Αστυνομία από τις 6 το απόγευμα έχει απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων προς το τελωνείο των Ευζώνων και γίνεται εκτροπή των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Ευζώνων στην αερογέφυρα του Πολυκάστρου και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων στο ύψος των Ευζώνων.



Συμπαράσταση Οικουμενικού Πατριάρχη

Τη συμπαράσταση και τη συμπάθεια της Μητρός Εκκλησίας προς όλους όσοι δοκιμάζονται αυτή την ώρα από την καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στις γειτονικές περιοχές, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν από λίγη ώρα με τον μητροπολίτη Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών Αθηναγόρα.




"Να κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Ελυμνίων στην Εύβοια"
Την κήρυξη της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων στην Εύβοια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πολλαπλά και διάσπαρτα μέτωπα φωτιάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς, ήδη εκκενώθηκαν προληπτικά και με ασφάλεια τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης- Αγίας 'Αννας.

"Μαζί με την Πυροσβεστική και τις εναέριες δυνάμεις δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς" δηλώνει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός που βρίσκεται επιτόπου και μάλιστα σημειώνει πως «δυστυχώς ήδη έχει συντελεστεί άλλη μία τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς η φωτιά καθώς η φωτιά αποτεφρώνει ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος».

Αποτυπώνοντας τις κρίσιμες και συγχρόνως δραματικές στιγμές για την περιοχή, ο περιφερειάρχης σημειώνει ακόμα, ότι «αυτές τις ώρες δίδεται απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε μέχρι τέλους για να προστατευτούν οι άνθρωποι και να περιοριστεί η καταστροφή στις περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον".


Τουλάχιστον 200 οι απεγκλωβισμοί

Πυροσβεστική και Αστυνομία προχώρησαν σε τουλάχιστον 200 απεγκλωβισμούς που ολοκληρώθηκαν ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες επιχειρήσεις, καθώς ακόμα δέχονται τέτοιες κλήσεις από την περιοχή, τα κέντρα επιχειρήσεων Πυροσβεστικής και Αστυνομίας.


Ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αθήνας
Σοβαρά είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Αθήνας εξαιτίας της ανεξέλεγκτης φωτιάς που καίει στη Βαρυμπόμπη, με ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.



Καταστροφικές φωτιές και σε Μάνη, Κω και Εύβοια και εκκενώσεις οικισμών
Φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αποτελούμενες από 55 άντρες με 21 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, εθελοντές πυροσβέστες και οχήματα ΟΤΑ, ενώ δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης στους κατοίκους της Καστανιάς, του Αγίου Νικολάου, στα Κόκκινα Λουριά και στο Σελεγούδι.

Το απόγευμα ξέσπασε και άλλη φωτιά, αυτή την φορά σε δασική έκταση στην περιοχή Ασκληπιείο στην Κω. Λόγω της εγγύτητας του οικισμού με την φωτιά δόθηκε και εντολή προληπτικής εκκένωσής του. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 22 άντρες με 11 οχήματα, υδροφόρες ΟΤΑ, στρατιώτες και ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, μαίνεται και η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Μυρτιάς του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης- Αγίας Άννας Ευβοίας. Στην περιοχή δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ρετσινόλακκος, Χρονιά και Σηπιάδα και καλούνται οι πολίτες να κινηθούν προς Λίμνη. Επιχειρούν 62 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 οχήματα και 3 αεροσκάφη. Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.




Το Ρέμα Χελιδονούς ακολουθεί το πύρινο μέτωπο

Η πλέον επικίνδυνη φωτιά που μαίνεται είναι αυτή στην Αττική και συγκεκριμένα στους πρόποδες της Πάρνηθας που εκτείνεται από τους Θρακομακεδόνες έως την Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και το Ολυμπιακό Χωριό. Ουσιαστικά πλέον, το πύρινο μέτωπο ακολουθεί το Ρέμα Χελιδονούς προς Εθνική Οδό και το μεγάλο στοίχημα είναι να μην περάσει η φωτιά απέναντι. Η φωτιά έχει παραδώσει σπίτια και επιχειρήσεις στις φλόγες, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό.

Άμεση η εκκένωση χωριών και οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ελιμνύων
Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, στην περιοχή της Δάφνης του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.
Προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, εκκενώθηκαν αμέσως τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά.

Καθώς η φωτιά έχει μεγάλη ανάπτυξη σε δασική έκταση, έχει ήδη ζητηθεί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ευρύτερη περιοχή, με εισήγηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Από την πρώτη στιγμή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και φυσικά όλων των εμπλεκόμενων φορέων.



"Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές"
Ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 καλώντας μέσω μηνύματος όσους βρίσκονται στους Θρακομακεδόνες ή στο Ολυμπιακό Χωριό ή στην Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν προς Αχαρνές.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Επείγουσα Ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας.
Οδηγίες αυτοπροστασίας


Ρόδος: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές

Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η μάχη για να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της φωτιάς, οι οποίες αναπτύχθηκαν από το μεσημέρι λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται και σήμερα, στην περιοχή του Κερωνιάτη στα Μαριτσά, όπου παρά τις επίπονες προσπάθειες και τις απανωτές ρίψεις νερού που πραγματοποιήθηκαν, οι εστίες φωτιάς, δεν κατέστη δυνατόν να αντιμετωπιστούν, λόγω κυρίως του δύσβατου της περιοχής.
Στα Μαριτσά, αλλά και σε όλο το μέτωπο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά εξακολουθούν να βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και εθελοντές, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται εκεί σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Αυτή την ώρα, συνεδριάζει στην Περιφέρεια, το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Δωδεκανήσου, παρουσία και των βουλευτών του νομού, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, τόσο για το νησί της Ρόδου όσο και για το νησί της Κω.

Επτά στο Σισμανόγλειο
Επτά άτομα, όλοι μόνο με αναπνευστικά προβλήματα, έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Υπ. Υγείας: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια λόγω φωτιάς

Συγκεκριμένα:


Άτομα αυξημένου κινδύνου, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.


Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων, συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.


Επίσης, σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Στη φωτιά ο πρωθυπουργός

Μαζί με τον Ν. Χαρδαλιά στη Βαρυμπόμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης




Δηλώσεις πρωθυπουργού



Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δόξα τω Θεώ δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Άντεξαν οι βασικές υποδομές. Θα ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, το δάσος με τα χρόνια θα ξαναγίνει. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας



Στη μάχη τα εναέρια μέσα
Με το πρώτο φως της ημέρας κιόλας, τα εναέρια μέσα έπιασαν δουλειά από νωρίς και το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό. Να περιοριστεί ειδικά εκείνη η πλευρά του πύρινου μετώπου και να αντιμετωπιστούν όλες οι μικρές εστίες αυτή την στιγμή κατά μήκος της καμένης έκτασης, που συνεχώς όμως αναζωπυρώνονται εξαιτίας του υψηλού πυροθερμικού φορτίου. 

Από νωρίς χθες δόθηκε εντολή εκκένωσης σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ορισμένοι κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι και άτομα με κινητικά προβλήματα παρέμειναν όμως στις οικίες τους και ζήτησαν στη συνέχεια βοήθεια για να απομακρυνθούν. Πυροσβεστική και Αστυνομία πραγματοποίησαν 315 απεγκλωβισμούς πολιτών και απομακρύνσεις σε ασφαλή σημεία. Επτά άτομα, όλοι μόνο με αναπνευστικά προβλήματα, έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Από την πυρκαγιά έχουν προκλήθηκαν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Από την ΕΛ.ΑΣ. συνδράμουν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα, ενώ με διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη τέθηκε σε επιφυλακή το προσωπικό των αρμοδίων Διευθύνσεων της ΓΑΔΑ για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση κάθε ζητήματος σχετικού με την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και των περιουσιών τους.

Σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας τέθηκε και το προσωπικό των λοιπών Υπηρεσιών της Αττικής με σκοπό την, σε συντρέχουσα περίπτωση, έγκαιρη και κατά το έπακρο δραστηριοποίησή του.




Καλύτερη η εικόνα
Τη νύχτα και τα ξημερώματα, το πύρινο μέτωπο ακολούθησε το Ρέμα Χελιδονούς προς Εθνική Οδό και από την πλευρά της Άνω Βαρυμπόμπης κινήθηκε προς τα όρια του Κρυονερίου, όπου λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης για όσους βρίσκονται επί της οδού Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου.

Το πρωί και λόγω υγρασίας το πύρινο μέτωπο εμφανίζει μία εικόνα καλύτερη σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής, όμως ο μεγάλος φόβος είναι για αργότερα το πρωί που θα αυξηθούν και πάλι οι θερμοκρασίες και το υψηλό θερμικό φορτίο σε συνδυασμό με το πευκοδάσος στην Άνω Βαρυμπόμπη αν δώσει αναζωπυρώσεις η κατεύθυνση που θα μπορούσε πλέον να πάρει η φωτιά, θα είναι προς το βουνό της Πάρνηθας με ανυπολόγιστες συνέπειες.




Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική

Αποπνικτική είναι η κατάσταση σχεδόν σε ολόκληρη την Αττική από την μεγάλη και καταστροφική φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, ισοπεδώνοντας μία τεράστια δασική έκταση, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις από τους Θρακομακεδόνες, έως τις Αδάμες και τα όρια του Ολυμπιακού Χωριού και του Κρυονερίου.
Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα στη Βαρυμπόμπη

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από τη Βαρυμπόμπη με το πρώτο φως της ημέρας. Η πυρίνη λαίλαπα προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες.

Έκκληση Αστεροσκοπείου να μείνουν οι κάτοικοι της Αττικής στα σπίτια με κλειστά παράθυρα

Έκκληση στους κατοίκους της Αττικής να μείνουν στα σπίτια τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα απευθύνει το Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Νίκο Μιχαλόπουλο, να κάνει λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία.



Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη δημιούργησε το δικό της καιρό!

Τον δικό της καιρό δημιούργησε η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, εμφανίζοντας ακραία συμπεριφορά πυρός.


Όταν εκδηλώθηκε η δασική πυρκαγιά, το μεσημέρι (13:25) της Τρίτης στους πρόποδες της Πάρνηθας, καθώς και κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ωρών της εξάπλωσής της (13:30 - 15:30), στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν άνεμοι με μέσες εντάσεις 2 - 4 μποφόρ και ριπές ως 5 μποφόρ, προκύπτει από τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) - meteo.gr.


Η πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, επέτρεψε στην πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, η οποία έγινε ορατή ως πυκνό νέφος καπνού, σχεδόν κατακόρυφα πάνω από την πυρκαγιά.


Μια πυρκαγιά αναπτύσσει επαγωγική στήλη μέσα από την καύση πυκνής και ξηρής καύσιμης ύλης, η οποία θερμαίνει τον υπερκείμενο αέρα και τελικά οδηγεί σε ισχυρά ανοδικά ρεύματα. Ενδεικτικό της έντασης των ανοδικών ρευμάτων στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης είναι το γεγονός πως καταγράφηκαν παροδικά νέφη πυροσωρειτών, ακριβώς πάνω από το πλούμιο του καπνού.


Μια πυρκαγιά που αναπτύσσει επαγωγική στήλη επηρεάζεται ελάχιστα από τον άνεμο. Αντίθετα, δημιουργεί δική της, τοπική κυκλοφορία ανέμου (τον δικό της «καιρό»), που ανατροφοδοτείται όσο η πυρκαγιά συνεχίζει να συναντά πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη.


Όταν το πύρινο μέτωπο πλησίασε στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Τατοΐου, καταγράφηκε απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου από 6 σε 20 χλμ./ώρα και της θερμοκρασίας από 40 σε 45 βαθμούς Κελσίου.


Οι παρατηρήσεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν το γεγονός πως πράγματι η φωτιά της Βαρυμπόμπης δημιούργησε δικό της καιρό, ενισχύοντας τους επιφανειακούς ανέμους που καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων. Επιπρόσθετα, η δημιουργία επαγωγικής στήλης συνετέλεσε στην σημαντική αύξηση της πυκνότητας των κηλιδώσεων, δηλαδή στην μεταφορά καιόμενης ύλης (καύτρες) και στην έναρξη νέων εστιών.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του πρωθυπουργού

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη και η ενημέρωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μεγαλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα, στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος».


Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η φωτιά είναι σε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της, καθώς δόθηκε μάχη τη νύχτα, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα.


«Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Έγινε μία σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δυσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Κρατώ ως θετικο το γεγονός ότι δόξα Τω Θεώ, μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, διότι το σύστημα εκκενώσεων λειτούργησε υποδειγματικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Χαρδαλιάς: Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και εξήρε τον έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων.


Όπως είπε ήταν δύσκολο το έργο των πεζοπόρων τμημάτων.


Είπε επίσης πως πλέον στη φωτιά υπάρχει μόνο ένα ενεργό μέτωπο και ότι τα υπόλοιπα τρία είναι σε ύφεση.


Τόνισε πως έγιναν κι άλλες εκκενώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και πως τα εναέρια μέσα έχουν συγκεκριμένη αποστολή: να κλείσουν τα μέτωπα.


Βελτιωμένη η κατάσταση με τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Η κατάσταση, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, χαρακτηρίζεται πολύ βελτιωμένη, καθώς είναι σε ύφεση όλα τα μέτωπα εκτός από το κομμάτι προς Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι, όπου υπάρχουν ακόμα ενεργές εστίες. Ωστόσο, παραμένουν όλες οι δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, λόγω του ότι και σήμερα θα είναι μία πολύ καυτή ημέρα και δίνεται μάχη σε χαράδρες και στα σημεία όπου υπάρχουν ακόμα εστίες.



Τέσσερα μέτωπα φωτιάς στη Λίμνη Εύβοιας

Κορυφώνεται η αγωνία στη Λίμνη Εύβοιας, καθώς η φωτιά μαίνεται σε τέσσερα κύρια μέτωπα αυτήν την ώρα και υπάρχει αδυναμία βοήθειας από τα εναέρια μέσα.


Οι χειριστές δύο αεροπλάνων, που πέταξαν πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας, διαπίστωσαν έλλειψη ορατότητας που δεν τους επέτρεψε να κάνουν ρίψεις και αποχώρησαν. Ήδη, πριν από λίγα λεπτά έφτασε και επιχειρεί στην περιοχή ένα ελικόπτερο.


Ένταση υπήρξε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Οι αντιδράσεις από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη ήταν έντονες και ζήτησαν άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων.


Αυτήν τη στιγμή η φωτιά έχει αναπτύξει 4 μεγάλα μέτωπα και κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Όλη τη νύχτα η φωτιά ανέβαινε προς το βουνό και με το ξημέρωμα βοηθούμενη από τους ανέμους επιστρέφει και πάλι σε παραλιακές περιοχές.


Στο χωριό Κούρκουλοι είναι το ένα μέτωπο, το δεύτερο στην περιοχή Μανδανικά, το τρίτο στην Καυκάλα και κινείται προς τις Ροβιές πλέον και το τέταρτο μέτωπο είναι από την άλλη πλευρά στη Βατερή και κινείται προς τη Λίμνη.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη