Φωτιά στα Βίλια: Ανακόπηκε η πορεία προς τον οικισμό – Συνεχίζεται η μάχη στο νότιο τμήμα του μετώπου


 Το πύρινο μέτωπο στα Βίλια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και κινείται με ταχύτητα προς τον οικισμό. Η προσπάθεια των δυνάμεων που επιχειρούν επικεντρώνεται στο να οριοθετηθεί η πυρκαγιά μέχρι να βραδιάσει, πριν δηλαδή σταματήσουν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα. Εχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής

Η φωτιά μαίνεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα, τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών, ειδικά για την αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Λίγη ώρα πριν, ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τόνισε στο ΑΠΕ: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια. Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη».

Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Η Πυροσβεστική νωρίτερα είχε εισηγηθεί την προληπτική εκκένωση του οικισμού.

Εκτίμηση για 75.000 καμένα στρέμματα

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που κατέγραψε σήμερα, Τετάρτη 18 Αυγούστου, ο δορυφόρος Sentinel-2 από την πυρκαγιά στα Βίλια.

fotia-sta-vilia-anakopike-i-poreia-pros-ton-oikismo-synechizetai-i-machi-sto-notio-tmima-toy-metopoy0

Σε αυτή φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή. Ο πυκνός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Αυγούστου είναι τα 75.000 στρέμματα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη