Πανελλήνιες 2022: Αυτός είναι ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια


Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων.



Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070.


Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών ως εξής:Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).
Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.
 
Τα δεδομένα σχετικά με τους εισακτέους

Από το 2000 μέχρι και σήμερα οι αριθμός των εισακτέων υπόκειται σε μεταβολές, με την φετινή χρονιά να έχει το 2ο χαμηλότερο αριθμό εισακτέων φοιτητών από το 2014.

Από την άλλη πλευρά, στις Πανελλήνιες 2022 ο αριθμός των υποψηφίων δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τα δεδομένα το 2021 ο αριθμός των υποψηφίων ήταν υψηλότερος από ποτέ με 105.420 μαθητές να εξετάζονται για μια θέση στη σχολή της αρεσκείας τους.
Την προηγούμενη χρονιά (2021) περίπου το 1/4 των υποψηφίων έμεινε εκτός μιας και το ποσοστό κάλυψης των θέσεων ανήλθε στο ~74%.

Πανελλήνιες 2022 - Το πρόγραμμα και οι ημερομηνίες των Γενικών Λυκείων

Οι εξεταζόμενοι των Γενικών Λυκείων ξεκινούν με το μάθημα "Νεολληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία", το γνωστό σε όλους μας και ως "Έκθεση" την Παρασκευή 3/6/2022.

Τη Δευτέρα (6/6/2022) οι εξεταζόμενοι θα δοκιμαστούν σε "Αρχαία", "Μαθηματικά" και "Βιολογία".

Η επόμενη και 3η κατά σειρά ημερομηνία εξέτασης στις Πανελλήνιες 2022 είναι η Τετάρτη (8/6/2022) με τα μαθήματα "Λατινικά", "Χημεία" και "Πληροφορική".

Τελευταία ημερομηνία στο πρόγραμμα των Πανελληνίων 2022 είναι η Παρασκευή (10/6/2022) με τα μαθήματα "Ιστορία", "Φυσική" και "Οικονομία".
Πανελλήνιες 2022: Αυτός είναι ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια
Πανελλήνιες 2022 - Το πρόγραμμα εξετάσεων των ΕΠΑΛ:

Πανελλήνιες 2022: Αυτός είναι ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια
Πανελλήνιες 2022: Αυτός είναι ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια


Οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος



Η κατάργηση του διπλού μηχανογραφικού και η ανακοίνωση των βάσεων στις αρχές του Αυγούστου, είναι δύο από τα σημαντικότερες αλλαγές στις φετινές εξετάσεις.

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές στις Πανελλήνιες:

  • Ο κάθε υποψήφιος για κάθε σχολή θα έχει διαφορετικά μόρια, γιατί ο συντελεστής βαρύτητας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι διαφορετικός σε κάθε σχολή, καθώς κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.
  • 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρσι.
  • Κάποια Τμήματα, για παράδειγμα Γεωπονική Αμαλιάδας, Μουσειολογία Πύργου, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου, δε θα πάρουν φέτος φοιτητές.
  • Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά, αντί της Κοινωνιολογίας.
  • Ούτε φέτος θα ισχύσει το διπλό μηχανογραφικό
  • Οι υποψήφιοι θα έχουν ένα μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ και ένα παράλληλο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.
  • Ανακοίνωση των βάσεων μέχρι 10 Αυγούστου
  • Το μηχανογραφικό των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις από 17/5
  • Μείωση του ελάχιστους ύψους για τα κορίτσια στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική.
  • Τέσσερα νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών θα περιλαμβάνει το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2022 είναι τα εξής τμήματα: Ικάρων (ΣΙ) Μετεωρολόγων Ικάρων (ΣΙ) Ερευνας Πληροφορικής Ικάρων (ΣΙ) Διοικητικών Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών.
  • Νέο άθλημα για την εισαγωγή στις σχολές Πυροσβεστών. Αναλυτικότερα, πρόκειται για τη μεταφορά ανά χέρι, αλτήρα, με λαβή βάρους 25 κιλών έκαστος, σε απόσταση 100 μέτρων χωρίς διακοπή των κινήσεων και χωρίς επαφή των αλτήρων με το έδαφος σε χρόνο 50''.
Σπάρτη: Πλήθος μαθητών πήγε σε παράκληση για τις Πανελλαδικές

Το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαΐου, τελέσθηκε, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σπάρτης, προεξάρχοντος του μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, η καθιερωμένη Ιερά Παράκληση για τους μαθητές και τις μαθήτριες που διαγωνίζονται στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Αξιοσημείωτη ήταν η μεγάλη συμμετοχή στην λατρευτική σύναξη των υποψηφίων φοιτητών, που κατέκλυσαν τον Ναό, ενώ παραβρέθηκε και ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας κ. Αγάπιος Οικονομίδης.

Στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μίλησε αρχικά ο υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως και μέλος της αδελφότητας της Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα, π. Νικόδημος Καρκαμπάσης, ο οποίος επισήμανε ότι με την προσωπική προσπάθεια, την πίστη στον Θεό και την επιμονή οτιδήποτε είναι εφικτό, ωστόσο υπογράμμισε ότι ακόμα και μία ενδεχόμενη αποτυχία δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει όσους την βιώσουν, αφού μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να ανοίξει μία άλλη πόρτα στη ζωή, που θα οδηγήσει σε μία επιτυχημένη επαγγελματική αποκατάσταση.

Ο σεβασμιότατος προέτρεψε τους υποψηφίους να είναι ήρεμοι, να αποβάλλουν το άγχος, που σε πολλές περιπτώσεις τους καταβάλει, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στην προσπάθεια που έχουν κάνει επί σειρά ετών. 

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη της προσευχής, που αποτελεί μοχλό ψυχικής ηρεμίας και ενδυνάμωσης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Άγιο Ιωάννη της Κροστάνδης, ο οποίος με οδηγό την πίστη, την προσευχή και την επίμονη προσπάθεια, κατάφερε να διαπρέψει στα γράμματα, αν και αρχικά δεν διαφαινόταν μία τέτοια λαμπρή πορεία. Στη συνέχεια, ο σεβασμιώτατος έδωσε συμβουλές στους γονείς, ώστε να διατηρήσουν στο σπίτι ένα κλίμα ηρεμίας και ψυχικής ασφάλειας για τα παιδιά, ευχήθηκε ευόδωση των στόχων που έχει θέσει κάθε διαγωνιζόμενος, ενώ γνωστοποίησε ότι από φέτος θα καθιερωθεί και μία ευχαριστήρια λατρευτική σύναξη για τα παιδιά που κατάφεραν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με την ολοκλήρωση της Παράκλησης, ο Σεβασμιότατος, ως ευλογία, πρόσφερε σε κάθε υποψήφιο από ένα στυλό και μία εικόνα της Παναγίας.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη