Μαξίμου: Οι εισηγήσεις δέχεται ο Μητσοτάκης για να πάει σε πρόωρες εκλογές
Επιστρέφουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τα οποία συνήθως συνδέονταν πάντα από την πλευρά του Μαξίμου με τη διεθνή καριέρα που πρέπει να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν τα αδιέξοδα της πολιτικής του γίνουν ορατά και αξεπέραστα. Εσχάτως όμως ξαναζεστάθηκαν λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του Κ. Μητσοτάκη από το βράδυ του πρώτου γύρου των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η πρόταση για εκλογές στις αρχές του 2025.
Ήταν στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν από τους επιτελείς του Μαξίμου όταν κατέστη σαφές το πολιτικό πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης (ο οποίος μετά το μετέτρεψε σε άνετη νίκη).
Μάλιστα, στην εύλογη παρατήρηση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και υπό το φως των ορατών εξελίξεων δεν εκτιμάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει αποτελεσματική επανεκκίνηση η απάντηση ήταν ότι «θα κάνουμε εκλογές μέχρι να πάρουμε την αυτοδυναμία». Το σχέδιο είναι η έλλειψη κυβέρνησης να λειτουργήσει ως πολιτικός εκβιασμός στους ψηφοφόρους.
Επισημαίνεται ότι το «σχέδιο πρόωρες εκλογές» συνδέεται άμεσα και με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και ο ορισμός σε χαμηλότερο ποσοστό του πήχη της αυτοδυναμίας.
Σήμερα η αυτοδυναμία αρχίζει από το 36%-37% και το σχέδιο είναι να πέσει αρκετά κάτω από το 35%. Επομένως, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να δρομολογηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην αξιωματική αντιπολίτευση και με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (την οποία ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να αξιοποιήσει για να εμπεδώσει την κυριαρχία του στον χώρο του Κέντρου).
Οι δημοσκοπήσεις
Βεβαίως, ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα είναι αν θα μπορέσει η Ν.Δ. του Μητσοτάκη να φτάσει στο 33%-34% μιας πιο χαμηλής αυτοδυναμίας.
Όλο και περισσότεροι δημοσκόποι φοβούνται ότι θα επαναληφθεί το δυναμικό φαινόμενο των ευρωεκλογών, όπου η Ν.Δ. είχε στην πρόθεση ψήφου κάτω από το 30% και στην εκτίμηση ψήφου πάνω από το 35%, και τελικά στην κάλπη έλαβε το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου (28%).
«Στις μετρήσεις μου τη Ν.Δ. τη βρίσκω στο 28% στην πρόθεση και στο 33% στην εκτίμηση. Αυτό όμως που δεν μπορώ να φανταστώ είναι πώς θα φτάσει στο 33%» έλεγε χαρακτηριστικά δημοσκόπος από εκείνους που έχουν καλή γνώμη στο Μαξίμου.
Τα επόμενα βήματα
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη συζήτηση που έγινε στο Μαξίμου τα βήματα θα ήταν πρώτα αλλαγή εκλογικού νόμου, στη συνέχεια εκλογή Προέδρου και μετά εθνικές εκλογές, ώστε να ξεκινήσει μία νέα πολιτική περίοδος με καταγεγραμμένες τις νέες πολιτικές ισορροπίες.
Το τελευταίο ακούστηκε και ως ένα θεσμικό επιχείρημα απέναντι στη «θεσμολαγνεία» Μητσοτάκη που δεν θέλει να συνδέσει το όνομά του με πολιτικά παίγνια όπως οι πρόωρες κάλπες και γι’ αυτό δημοσίως εμμένει στην εξάντληση της τετραετίας:
Η Βουλή δεν μπορεί επί μακρόν να μην αντικατοπτρίζει τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς.
Το σκεπτικό της πρότασης ήταν ο Κ. Μητσοτάκης να προλάβει τις εξελίξεις και την κυβερνητική φθορά πηγαίνοντας στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μόλις βγει από μία επώδυνη πολιτική περίοδο και το ΠΑΣΟΚ του αναβαπτισθέντος Ανδρουλάκη να μην έχει σημειώσει αξιόλογη δυναμική. Μάλιστα, στο Μαξίμου εκτιμούσαν ότι η δύναμη Ανδρουλάκη είναι μόνο εντός του ΠΑΣΟΚ και ότι δύσκολα θα πείσει ψηφοφόρους εκτός του πολιτικού του χώρου να τον εμπιστευτούν, στοιχείο που καταγράφηκε και στην έρευνα της GPO, η οποία δείχνει ότι το σύνολο των ψηφοφόρων δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από τον Ν. Ανδρουλάκη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.