Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση- Πληθαίνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Παγιδευμένος σε μια μορφή διακυβέρνησης που συνδυάζει νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις με οργανωμένη διαφθορά, και χωρίς να δείχνει διάθεση να την αλλάξει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει σταδιακά τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων, με πιθανότητα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τις οδηγίες του εκλογικού σώματος όπως εκφράστηκαν στις ευρωεκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι η ανακατανομή εισοδήματος σε βάρος των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων και η διαμόρφωση μιας κοινωνίας όπου κυριαρχεί το πλούσιο ένα τρίτο, θα συνεχιστούν.

Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι δυσοίωνες και οι αναλυτές εκτός Μαξίμου αναμένουν επιδείνωση το φθινόπωρο. Οι υψηλές τιμές ενέργειας, η συνεχιζόμενη ακρίβεια σε βασικά αγαθά, οι χαμηλοί μισθοί, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και της υγείας μειώνουν το πραγματικό εισόδημα των πολιτών, ευνοώντας ταυτόχρονα τους ολιγάρχες που συνδέονται με την κυβέρνηση. 

Οι οικονομικές αντοχές των πολιτών εξαντλούνται, όπως δείχνει η αδυναμία πολλών να κάνουν διακοπές ή να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, προμηνύοντας έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια. Τα προβλήματα της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορούν να κρυφτούν, παρά τις προσπάθειες των ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης να αποπροσανατολίσουν και να καλύψουν την πραγματικότητα.

Δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα 

Δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ισχυρό μήνυμα δυσαρέσκειας από τους πολίτες που οδήγησε το κόμμα του σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά. 

Δεν ακούει ούτε τις προειδοποιήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών της Ν.Δ., που τον χαρακτηρίζουν ανίκανο να κατανοήσει τις κοινωνικές τάσεις. Η δυσαρμονία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα είναι ζήτημα χρόνου να καταγραφεί ακόμα και στις δημοσκοπήσεις.

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει να ασκεί εξουσία χάρη στην αδυναμία της κεντροαριστεράς να προσφέρει μια εναλλακτική λύση, ενώ διατηρεί την υποστήριξη ενός μέρους του βαθέος συστήματος που δεν έχει βρει ακόμα διάδοχη κατάσταση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανεξέλεγκτος, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι διαχειρίσιμος και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική. Μια άλλη ομάδα επιχειρηματιών βλέπει τον Μητσοτάκη ως εμπόδιο, ενώ ένα μέρος της μεσαίας τάξης αποστασιοποιείται.

Στο πλαίσιο της προϊούσας κατάρρευσης της κυβέρνησης, συζητιούνται σενάρια ρευστοποίησης του πολιτικού συστήματος και νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερά. 

Από τη μία πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς και οι υποστηρικτές του επιδιώκουν να μετατρέψουν τη Ν.Δ. σε μια νέα δεξιά ευρωπαϊκού τύπου. Από την άλλη, κάποιοι εντός και πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στη σύγκλιση των αριστερών κομμάτων, αλλά οι προτάσεις τους δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην ευρύτερη κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ.

Συνεχής αποδυνάμωση 

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πιο ισχυρός παίκτης του πολιτικού συστήματος, η επιρροή του φθίνει και αντιμετωπίζει αμφισβήτηση ακόμα και από το κόμμα του. 

Η δυσκολία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων κρίσιμων αποφάσεων δείχνει την αποδυνάμωσή του. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν βασίζεται στα αρχικά σχέδιά του, αλλά στην αδυναμία του να ολοκληρώσει την τετραετία. 

Η προοπτική της αποχώρησής του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία της Ν.Δ. γίνεται όλο και πιο πιθανή, με την αναζήτηση νέου ηγέτη να είναι αναπόφευκτη.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη