Φωτιές: Πύρινος εφιάλτης στη βόρεια Αττική, εκκενώνονται χωριά σε Ηλεία και Εύβοια

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η κατάσταση από το μέτωπο της φωτιάς που έφτασε στη Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη βόρεια Αττική.

Εντολή εκκένωσης, μετά τη Δροσοπηγή, δόθηκε και για Κρυονέρι, Αφίδνες, Κοκκινόβραχο, Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Αστυνομικοί διώχνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμη, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς στη βόρεια Αττική εκτεινόταν το απόγευμα στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο μέτωπο των πυρκαγιών στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.

Η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στους πρόποδες της Πάρνηθας, έχει φτάσει στο πρώην Βασιλικό Κτήμα του Τατοΐου, δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός. «Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, εξαπλώνεται συνεχώς, κινείται βορειοδυτικά έχει φτάσει μέσα στα βασιλικό κτήμα του Τατοΐου και όπως με ενημερώνουν από την πυροσβεστική βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στα κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί για να αποθηκευτούν τα αντικείμενα των ανακτόρων και κινείται με κατεύθυνση προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», δήλωσε.

Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της Ηλείας και της βόρειας Εύβοιας.

Δραματικές ώρες στα μέτωπα της Ηλείας

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, το ένα στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι φλόγες «ακουμπάνε» τον οικισμό του Λάλα και απειλούν τα πρώτα σπίτια. Το χωριό έχει καλυφθεί από καπνούς.


Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές δίνουν μάχη για να μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, η κατάσταση που επικρατεί είναι «πολύ δύσκολη».

«Και στα δύο μέτωπα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής», προσθέτοντας ότι «την στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «γίνεται μετ εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους από κοινότητες που έπρεπε να εκκενωθούν, λόγω της φωτιάς, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.

Πόρτα - πόρτα εκκενώθηκε το Κρυονέρι

Παρά την εντολή εκκένωσης μέσω του μηνύματος 112 και το χτύπημα των καμπάνων στο Κρυονέρι, εστάλησαν και περιπολικά της αστυνομίας ώστε να εκκενωθεί με ασφάλεια ο οικισμός.

Πύρινος εφιάλτης στην Ηλεία 

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ηλεία, αλλά και στη Μεσσηνία. Μπορεί ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας να διεσώθη, όμως οι καταστροφές στα γύρω χωριά είναι πολύ μεγάλες. Οι κάτοικοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους καταγγέλλουν ότι δεν έχουν βοήθεια από εναέρια μέσα.


Εκκενώνεται η Δομή Μεταναστών στη Μαλακάσα

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με οδηγίες του συντονιστικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στην προληπτική εκκένωση ευπαθών ομάδων από τη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο της Μαλακάσας. Οι εν λόγω διαμένοντες θα μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας.


Εκκενώθηκε το Διαβολίτσι Μεσσηνίας

Παράλληλα με την πύρινη κόλαση στη Βόρεια Αττική, βρίσκεται σε εξέλιξη και η φωτιά στη Μεσσηνία, όπου εκκενώθηκε το χωριό Διαβολίτσι.


Σπίρτζης: Κίνδυνος για γενικό μπλακ - άουτ στην Αττική

Για άμεσο κίνδυνο γενικευμένου μπλακ-αουτ στην Αττική κάνει λόγο ο τομεάρχης πολιτικής προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζει ότι εάν επιβεβαιωθούν πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να μην ρίχνει το κύριο βάρος της στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, τότε υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης στην περιοχή.

Σισμανόγλειο: Ανοίγει για περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα

Λόγω της αυξημένων κλήσεων στο ΕΚΑΒ για περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έδωσε εντολή  ενεργοποίησης - έκτακτης εφημερευσης του  ΓΝ «Σισμανόγλειο».

Για τα περιστατικά εγκαυμάτων δόθηκε εντολή  ενεργοποίησης - έκτακτης εφημέρευσης της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής - Εγκαυμάτων του ΓΝ ΚΑΤ
 
Στις περιοχές της πυρκαγιάς βρίσκονται 2 μηχανές άμεσης επέμβασης του ΕΚΑΒ, 1 Κινητή Ιατρική Μονάδα και 7 ασθενοφόρα.

Στην Αττική εφημερεύουν τα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Ερυθρός», «Θριάσιο» και «Ασκληπιό>>.

Μητσοτάκης: "Η πολιτεία θα είναι δίπλα στους πυρόπληκτους"

"Στους συμπολίτες μας που είναι δικαιολογημένα θυμωμένοι, οργισμένοι, γιατί έχασαν τις περιουσίες τους θέλω να τους πω ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους.  Όπως ήταν δίπλα στους πολίτες που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό» και από άλλες πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Οι περιουσίες θα αποκατασταθούν και οι γεωργοί μας θα αποζημιωθούν.  Και φυσικά οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες, όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα.

Τέλος, έχουμε χρέος να θωρακίσουμε την πατρίδα μας απέναντι στην πραγματικότητα της Κλιματικής Αλλαγής. Δεν ψάχνω ούτε για άλλοθι ούτε για δικαιολογίες. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην οργάνωση του κράτους, αλλά αυτά δεν αρκούν όταν έχεις απέναντί σου ένα φυσικό φαινόμενο τέτοιας έκτασης. Τις τελευταίες μέρες δώσαμε μάχες που κερδίσαμε και άλλες που χάσαμε. Η πολιτεία θα προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερη. Είναι ανάγκη και οι πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι", δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας το διάγγελμά του.

Μητσοτάκης: "Πυριτιδαποθήκη ολόκληρη η χώρα"

"Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο περιμένουμε ισχυρούς Δυτικούς Ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη.

Με την Πολιτική Προστασία έχουμε καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης,  τοποθετώντας 6 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Σας ζητώ να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε. Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται.  

Και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Κράτος, αυτοδιοίκηση, εθελοντές, πολίτες, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική.  Αλλά όχι τώρα", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: "Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση"

"Αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Όπως, δυστυχώς συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες. Μετά από 10 ημέρες καύσωνα καλούμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές. Τρεις από αυτές, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Ηλεία είναι τεραστίων διαστάσεων και έντασης.  

Η προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών.  Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη.

Ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά οι γυναίκες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής, έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Οφείλουμε να τους δείξουμε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη μας, αναγνωρίζοντας ότι μερικές φορές τους ζητάμε να κάνουν πράγματα που απλά ξεπερνούν τις δυνάμεις τους", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προς τον λαό.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη