Εύβοια: Κραυγή απόγνωσης - "θέλουμε να ζήσουμε εδώ, αλλά δεν μας αφήνουν"

Πλήρη εγκατάλειψη από την πολιτεία καταγγέλουν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας που είδαν τα σπίτια τους και τον τόπο τους να καταστρέφονται χωρίς να υπάρχει απο πουθενά βοήθεια. Τα πυροσβεστικά μέσα ανύπρακτα εως ελάχιστα με αποτέλεσμα η κατάφυτη περιοχή, ένας τεράστιος πνεύμονας πρασίνου να γίνει αποκαϊδια.

"Μας εγκατέλειψαν στο έλεος της φωτιάς" είπε στο Mega η Μαρία Σταμέλου, κάτοικος Αγίας Άννας. Περιέγραψε οτι μόλις δόθηκε η εντολή εκκένωσης έφυγαν όλοι για την παραλία ενώ κάποιοι εμειναν πίσω κι έσωσαν τα σπίτια τους. Το δικό της σπίτι κάηκε ολοσχερώς.

Βόρεια Εύβοια
Βόρεια Εύβοια  EUROKINISSI

Πρόσθεσε οτι "δεν υπήρχαν ούτε επίγειες δυνάμεις ούτε αεροπλάνα, ότι έκανε ο κόσμος από μόνος του".

"Τόσο καιρό ακούμε για ατομική ευθύνη για τον κορονοϊό και κλειστήκαμε στα σπίτια μας, εμβολιαστήκαμε εμείς και τα παιδιά μας, η κυβέρνηση δεν έπρεπε να δείξει ευθύνη τωρα που μας χτύπησε μια φυσική καταστροφή; Πάλι εμείς πήραμε το βάρος της ευθύνης. Για ποιο λόγο δεν μας έστειλαν αεροπλάνα;"

"Eχουμε μεγαλώσει εδώ στο χωριό από μικρά παιδιά, θέλουμε να ζήσουμε εδώ, αλλά δεν μας δίνεται η ευκαιρία" είπε ένας 19χρονος απο το χωριό Αγριοβότανο στο OPEN. "Εμείς ασχολούμαστε με τα ξύλα, με αγροτικές δουλειές, πώς θα ζήσουμε; Εγώ αναγκαστικά θα πρέπει να φύγω".

"Νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας" είπε, επίσης στο Mega, ο Πρόεδρος Κοινότητας Λίμνης Γιάννης Τριανταφύλλου. Η πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη, ο,τι κάναμε οι εθελοντές, ακόμα και παιδιά 15 και 17 ετών που με κλαδιά απο ελιές προσπαθούσαν να σβήσουν ο,τι μπορούσαν".

Πρόσθεσε οτι στη Λίμνη κατ' εκτίμηση κάηκαν 7-8 σπίτια αλλά θα γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών.

"Δεν υπάχρει μέλλον, δεν υπάρχει αύριο, τι θα πας να πεις στον ρητινοκαλλιεργητή που καλλιεργεί τα πέυκα του; Οι νέοι τη θα κάνουν; Θα ερημώσει η Βόρεια Εύβοια".
"Ποιος πολιτικός θα μας κοιτάξει στα μάτια και να μας πει τι;" αναρωτήθηκε.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη