Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Μάχη σε τρία μέτωπα, εκκενώθηκε οικισμός και κατασκήνωση – Έκλεισε η Εθνική Οδός ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην Άνω Βαρυμπόμπη του δήμου Αχαρνών, στην Αττική. Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης υπήρξε εκκένωση καθώς από τις φλόγες απειλήθηκαν σπίτια.


Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικώς σε δασική έκταση, κοντά στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου και απλώνεται σε τρεις μεγάλες εστίες. Η μια είναι στην Άνω Βαρυμπόμπη, η άλλη κοντά σε ιππικούς ομίλους της περιοχής και η τρίτη πολύ κοντά στον οικισμό Αδάμες, κοντά στην Εθνική Οδό, όπου υπήρχε προληπτική εκκένωση.

«Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, περνάει μέσα προς τη Βαρυμπόμπη η φωτιά και βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός.

Εκκενώθηκε προληπτικά η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό», που βρίσκεται κάτω από την πλατεία της Βαρυμπόμπης. Όπως ανέφερε γονέας στον ΣΚΑΪ, τα 80 παιδιά που φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση, μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ κι έχουν αρχίσει ήδη να τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους.



Διακοπή κυκλοφορίας

Λίγο πριν από τις 4:00 το μεσημέρι, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ, διακόπηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος της Λυκόβρυσης και στο ρεύμα προς Πειραιά από την έξοδο του Αγίου Στεφάνου.
Επιπλέον, λόγω της φωτιάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα εξής σημεία:Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας
Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης
Τατοΐου από οδό Πάρνηθος







Ισχυρές δυνάμεις

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ειδικότερα, μετά την ενίσχυση των δυνάμεων, στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200.

Παράλληλα, συνδράμει το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πετούν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ διερευνά τα αίτια εκδήλώσης της πυρκαγιάς.



Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται σημείο.

Εκτός λειτουργίας το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης Αχαρνών – Αγίου Στεφάνου

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών – Αγίου Στεφάνου, εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Άνοιξαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Αθηνών - Λαμίας

Επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, που είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά καθώς και στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της Λυκόβρυσης.
Και τα δύο ρεύματα άνοιξαν προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία, ενώ γίνεται έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς την περιοχή της πυρκαγιάς.



Εντός της Βαρυμπόμπης η φωτιά

«Είναι ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. Όπως δηλώνει, αυτή τη στιγμή απειλείται ο οικισμός της Βαρυμπόμπης ενώ η πυρκαγιά έχει κατέβει και στις Αδάμες. «Είναι πάρα πολλά τα μέτωπα. Επιχειρούν πάρα πολλές δυνάμεις», τονίζει ο κ. Κόκκαλης ενώ προσθέτει ότι αυτή την ώρα πνέουν αρκετά δυνατοί άνεμοι. Ακόμη ο κ. Κόκκαλης αναφέρει ότι όσο βρισκόταν στη Λεωφόρο Βαρυμπόμπης είδε να έχουν πάρει φωτιά οι περίβολοι δύο σπιτιών, ωστόσο το ένα ήταν ακατοίκητο.


Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ υπάρχουν εγκλωβισμένοι οι οποίοι ευτυχώς απομακρύνθηκαν


Το συνεργείο του MEGA κινδύνευσε μέσα στη φωτιά

Ο ρεπόρτερ Μαρίνος Αλειφέρης με το συνεργείο του MEGA βρέθηκαν στη μέση του πύρινου εφιάλτη.



Εκκενώνονται και οι Θρακομακεδόνες

Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, αλλά και στις Αδάμες έχει φτάσει η φωτιά και ήδη καίγονται κατοικίες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή.
Ύστερα από προειδοποιήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, με εντολή του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Πατούλη εκκενώθηκαν προληπτικά όλα τα σπίτια της περιοχής. Εκκλήσεις απευθύνουν στους κατοίκους να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή.

Πατούλης: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
«Ο μηχανισμός πυρόσβεσης είναι σε πλήρη ανάπτυξη με μεγάλες εναέριες και επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν προκειμένου να ανακοπεί το πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε το μεσημέρι, στη βόρεια Βαρυμπόμπη κατακαίοντας πυκνή δασική έκταση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας συνδράμει από την πρώτη στιγμή με 14 υδροφόρες και μεγάλα σκαπτικά οχήματα μαζί με τις εθελοντικές ομάδες.
Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει ο κ. Πατούλης τη συνεχή εναλλαγή της φοράς του ανέμου. «Αν και δεν είναι ισχυρός μεταβάλλει τη φορά του μετώπου, το οποίο μαίνεται σε πυκνόφυτη δασική έκταση από όπου διέρχεται επίσης δίκτυο ηλεκτροδότησης» προσθέτει.
Αναφέρει, επίσης, ότι σημειώνονται μικρές εκρήξεις και εκδηλώνονται συνεχώς μικροεστίες, που σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο καύσωνα και εύφλεκτο υλικό καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης. «Οπωσδήποτε κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες έως το ηλιοβασίλεμα για την επιχειρούμενη προσπάθεια κατάσβεσης», επισημαίνει ο περιφερειάρχης.





Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για απεγκλωβισμό κατοίκων
Η ΕΛΑΣ προσπαθεί να ενημερώσει και να απομακρύνει κατοίκους από περιοχές που κινδυνεύουν καθώς υπάρχουν ηλικιωμένοι που δεν είναι εύκολο να αφήσουν μόνοι τους τις οικίες τους.
Πληροφορίες για εγκλωβισμένους ηλικιωμένους στις Αδάμες
Η ΕΡΤ μετέδωσε πως υπάρχουν πληροφορίες για δύο εγκλωβισμένους ηλικιωμένους στον οικισμό των Αδαμών με επιχείρηση να είναι σε εξέλιξη για να σωθούν οι άνθρωποι. Την ίδια ώρα δίνεται εντολή για εκκένωση του οικισμού στους Θρακομακεδόνες. Σπίτια καίγονται στη πλατεία της Βαρυμπόμπης. Η οδηγία είναι οι κάτοικοι των περιοχών να κατευθύνονται προς το Μενίδι.




Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης




Έκλεισε πάλι η εθνική Αθηνών-Λαμίας

Εκκενώνεται το Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, με τις φλόγες να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι Αρχές προχωρούν στην εκκένωση του Ολυμπιακού χωριού στους Θρακομακεδόνες.



Στάχτη περιουσίες και αυτοκίνητα

Στάχτη έχουν γίνει περιουσίες και αυτοκίνητα στη Βαρυμπόμπη εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας που καίει ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης.


112: H εντολή εκκένωσης για τους Θρακομακεδόνες

Εντολή εκκένωσης και για τους Θρακομακεδόνες δόθηκε μέσω του 112. Στο μήνυμα αναγράφεται: «SOS: Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Βαρυμπόμπη Αττικής, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
Επικοινωνία Παφίλη με Χαρδαλιά

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, επικοινώνησε με τον Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, «ζητώντας του να κινητοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα και το προσωπικό για την κατάσβεση της πολύ μεγάλης πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έτσι ώστε να μην καταστραφούν περιουσίες και κυρίως να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».
Επίσης, στην περιοχή αυτή τη στιγμή βρίσκεται κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον βουλευτή Αν. Αττικής, Γιάννη Γκιόκα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ NEWS247

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη