Κακοκαιρία Αθηνά: Ισχυρή βροχή στην Κέρκυρα, δεμένα πλοία στο Ιόνιο

Από τα νησιά του Ιονίου άρχισε να γίνεται αισθητή η μεταβολή στο σκηνικό του καιρού, με τα έντονα φαινόμενα μέχρι τώρα να μην δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.
Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται από χθες το βράδυ στην Κέρκυρα, με το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνάς» να γίνεται αισθητό σε όλο το νησί. Την ίδια ώρα δυνατοί άνεμοι πλήττουν το νησί των Παξών.

Κλειστά σχολεία, μήνυμα από το 112

Κλειστές θα μείνουν σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα και στους Παξούς, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, ενώ μέσω μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Κέρκυρας και των Παξών το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απέστειλε επείγουσα προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, προτρέποντας τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν.
Υπενθυμίζεται ότι μηνύματα από το 112 εστάλησαν χθες το βράδυ, προειδοποιώντας για ακραία καιρικά φαινόμενο σε Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτική Στερεά.
Από τα μέχρι τώρα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Κέρκυρα και τους Παξούς δεν σημειώθηκαν πλημμύρες, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας κλήθηκε μόνο για μία άντληση υδάτων στην πόλη της Κέρκυρας.

Όσον αφορά τους Παξούς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, «το νησί πλήττεται από ισχυρούς ανέμους, ενώ για την ώρα δεν έχουν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα, με την ένταση της βροχής να είναι μέτρια».

Δεμένα πλοία

Δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης τα πλοία ανοιχτού τύπου, ενώ κανονικά διεξάγονται έως αυτή την ώρα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο Κέρκυρας οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή στο Ιόνιο είναι νοτιοανατολικοί και αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ.

Υπενθυμίζεται ότι δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Το απαγορευτικό για τα πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών Ζακύνθος – Kυλλήνη και Κεφαλονιά – Κυλλήνη ισχύει έως τις 18:00, οπότε αναμένεται νέα ενημέρωση.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σημειώνεται πως από χθες το βράδυ ένα σύστημα που φέρνει βροχές και καταιγίδες επηρεάζει τις περιοχές από τα δυτικά προς το κέντρο της χώρας. Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας του φθινοπώρου, που ονομάστηκε «Αθηνά» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εισέρχεται στη χώρα από το Ιόνιο, όπου στο βόρειο τμήμα του υπήρχε πρόβλεψη για χαλαζοπτώσεις. Στη συνέχεια η κακοκαιρία συνεχίζει με κατεύθυνση προς τα παράκτια τμήματα της Δυτικής Ελλάδας και τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από το βράδυ χθες και από τα βορειοδυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με συνοδεία ισχυρών ανέμων και πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις. Σήμερα Πέμπτη, μάλιστα, υπάρχει πρόγνωση για ισχυρούς νότιους-νοτιοανατολικούς ανέμους με ένταση 6 με 8 μποφόρ στα δυτικά, πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου/meteo.gr, σήμερα τα φαινόμενα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά έντονα, με έμφαση στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, στην Ηπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Μακεδονία και τη Βορειοδυτική Θεσσαλία, όπου θα έχουν και αυξημένη διάρκεια. Στις περιοχές αυτές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες.

Σήμερα στην Αττική, με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ, θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν. Η θερμοκρασία από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Οι επόμενες μέρες θα κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα θερμοκρασίας, με την πρόγνωση του Αστεροσκοπείου να αναφέρει βροχερό καιρό και πιθανές καταιγίδες στην Αθήνα από το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα το πρωί.





Σχόλια

Διαβάστε ακόμη