Ουκρανία: Στόχος των ρωσικών δυνάμεων αποθήκη πυρομαχικών στο Μιρχορόντ

Οι Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών στην αεροπορική βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο Μιρχορόντ, στην κεντρική Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην επίθεση αυτή καταστράφηκαν επίσης ένα μαχητικό MiG-29 των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων και ένα ελικόπτερο Mi-8 στην βάση αυτή που βρίσκεται στην περιφέρεια Πολτάβα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του χωριού, Βάντιμ Τόκαρ έκανε λόγο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο για 132 αμάχους που βρέθηκαν δολοφονημένοι στο χωριό Μακάριφ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.

Τα περισσότερα από τα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, είπε ο ίδιος, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό.

Ο δήμαρχος του Μακάριφ είπε ακόμη ότι το 40% του χωριού έχει καταστραφεί και ότι η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου έχουν κοπεί.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.


Ανοίγουν 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι εν μέσω βομβαρδισμών

Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Στους διαδρόμους που προγραμματίζεται να ανοίξουν σήμερα περιλαμβάνεται ένας για την απομάκρυνση με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς ανθρώπων από την Μαριούπολη, πρόσθεσε η Βερεστσούκ.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι υπογράμμισε σήμερα ότι υπάρχει ανάγκη να απομακρυνθούν κι άλλοι άμαχοι από την περιφέρεια αυτή καθώς έχουν αυξηθεί οι βομβαρδισμοί τις τελευταίες μέρες και στην περιοχή καταφτάνουν περισσότερες Ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 30% του κόσμου παραμένει σε οικισμούς σε όλη την περιφέρεια και τους έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν.

"Αυτοί (οι Ρώσοι) συγκεντρώνουν δυνάμεις για μια επίθεση και βλέπουμε ότι ο αριθμός των βομβαρδισμών έχει αυξηθεί", σημείωσε ο Γκαϊντάι σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πόλεμος στην Ουκρανία AP
Χιλιάδες Ρώσοι στα όρια του Χαρκόβου

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, χιλιάδες επιπλέον Ρώσοι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου.

Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος χθες βράδυ. Δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς, εκτίμησε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα.

Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς.

Ωστόσο, καθώς το Ντονμπάς το γνωρίζουν καλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς στην περιοχή αυτή διεξάγονται εχθροπραξίες από το 2014, οι μάχες θα είναι σφοδρές, προεξόφλησε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Η φάση αυτή του πολέμου "μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη", προειδοποίησε.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων για να ενισχύσουν τις μονάδες του ρωσικού στρατού στα σύνορα με το Ντονμπάς, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στην Ουκρανία.
Μπούτσα: Καταγγελίες για βιασμούς ανηλίκων

Φρίκη προκαλούν όσα κατήγγειλε χθες Παρασκευή η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου Λουντμίλα Ντενισόβα.

Όπως είπε, Ρώσοι στρατιώτες βίασαν ανήλικα παιδιά στην Μπούτσα.Πόλεμος στην Ουκρανία AP

Σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε οτι μια δεκατετράχρονη από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος αφού βιάστηκε από πέντε στρατιώτες. Πρόσθεσε ότι 11χρονο αγόρι από την Μπούτσα επίσης βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει δένοντάς τη σε καρέκλα.

Η κυρία Ντενισόβα κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διενεργήσει έρευνα για τα γεγονότα αυτά, που χαρακτήρισε εγκλήματα πολέμου.

Για βιασμούς από ρώσους στρατιωτικούς έκανε λόγο επίσης ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Κριβί Ρι. Στα θύματα συγκαταλέγονται 16χρονη, που έμεινε έγκυος, και 78χρονη, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Δεκάδες πτώματα αμάχων βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο χωριό Μπουζόβα


Νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες πτώματα αμάχων βρέθηκε χθες Σάββατο στο Μπουζόβα, χωριό κοντά στο Κίεβο που ανακτήθηκε προ ημερών από τον στρατό της Ουκρανίας, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ο Τάρας Ντίντιτς, κοινοτάρχης στη δημοτική ενότητα Ντίμτριβκα, στην οποία υπάγεται το Μπουζόβα και αρκετά άλλα παρακείμενα χωριά, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό πως τα πτώματα βρέθηκαν σε τάφρο κοντά σε πρατήριο καυσίμων. Ο αριθμός τους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη, διευκρίνισε.

«Τώρα επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, αλλά κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαμε ‘καυτά σημεία’, πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν», είπε ο κ. Ντίντιτς.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο στις αρχές Απριλίου για δεκάδες νεκρούς στο χωριό Μπουζόβα και γύρω από αυτό, για περίπου 30 πτώματα.

Ο εντοπισμός ομαδικών τάφων και πτωμάτων αμάχων σε πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις αφού αποσύρθηκε ο ρωσικός στρατός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ειδικά στην Μπούτσα, βορειοδυτικό προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Χθες Σάββατο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η απειλή για το Κίεβο έχει αποκλιμακωθεί μεν, όμως ο ουκρανικός στρατός είναι πλέον έτοιμος για σκληρή μάχη με τους Ρώσους στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ουκρανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τις τελευταίες ημέρες τον άμαχο πληθυσμό στους ανατολικούς τομείς της χώρας να εγκαταλείψει την περιοχή ενόψει της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη