Προϋπολογισμός 2023: Υπερψηφίστηκε με 156 θετικές ψήφους



Με 156 θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ψηφίστηκε σήμερα στην Βουλή ο Τακτικός Προϋπολογισμός του κράτους για το 2023 ενώ, καταψήφισαν 143 βουλευτές. 

Για ακόμα μια φορά οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζει ο διαξιφισμός ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα σε μια έντονη πολική αντιπαράθεση. Νωρίτερα ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σταϊκούρας: «Οι 10 μύθοι που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την oικονομία»

Πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μεταξύ άλλων έδωσε απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και τους 10 μύθους που, όπως είπε, διακινεί για την οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα:

Μύθος 1: «Η οικονομία καταρρέει». Αυτό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα είχε καταγραφεί στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς δείκτες.
Μύθος 2: «Κακώς πανηγυρίζει η κυβέρνηση, εμείς τα κάναμε όλα». Για πρώτη φορά σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, απάντησε.
Μύθος 3: «Η ΝΔ άφησε άδεια ταμεία». Σήμερα έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα που παραλάβαμε, βγήκαμε στις αγορές, κερδίσαμε εμπιστοσύνη στο εξωτερικό.
Μύθος 4: «Αυξήθηκαν οι φόροι;» Εμείς μειώνουμε και συνεχίζουμε να μειώνουμε φόρους.
Μύθος 5: «Η Ελλάδα δεν ενισχύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Η στήριξη που παρέχει αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο γενναία σε επίπεδο ΕΕ.
Μύθος 6: «Η Ελλάδα έπεσε έξω στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό». Υπάρχει εξωγενής κρίση, ο πληθωρισμός είναι ψηλός, αλλά αποδεικνύεται ότι κάνουμε το καλύτερο εφικτό για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία.
Μύθος 7: «Η κυβέρνηση προχώρησε σε άρση πλειστηριασμών και ασυλία σε τραπεζικά στελέχη». Οι εταιρείας διαχειρίσεις νομιμοποιούνται σε κάθε ενέργεια. Εσείς το ψηφίσατε το 2015.
Μύθος 8: Γιατί να μην μπορεί ο ιδιοκτήτης να ρυθμίσει το κόκκινο δάνειό του; Απαντά ο κ.Τσακαλώτος, γιατί αυτό δεν είναι λογικό.
Μύθος 9: Η σύγκριση των δύο περιόδων. Η σύγκριση είναι καταλυτική. Κάτι πήγε να πει για ανάπτυξη ο κ.Τσίπρας; Είχε το ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Μύθος 10: Για κόκκινα δάνεια. Σήμερα είναι στο 9,7%. Οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 48 δισ. ευρώ.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του επεσήμανε πως «ο κ. Τσίπρας είναι παραλυτικά προσκολλημένος στις αυταπάτες, τις ψευδαισθήσεις, τις ιδεολογικές εμμονές, την πολιτική ανευθυνότητα». «Προτιμώ τους σκληρούς, τους έντιμους, τους έντονους διαλόγους, προς όφελος της κοινωνίας, παρά να επιβάλλουμε capital control στους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία, ως ο πρωθυπουργός των capital controls», συμπλήρωσε.



Μητσοτάκης: «Οι πολίτες βλέπουν την πρόοδο των 3,5 ετών και θυμούνται την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης επί ΣΥΡΙΖΑ»



Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών του νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση των κερδών των διϋλιστηρίων, είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο στο διάστημα των τελευταίων 3,5 ετών και έδωσε το στίγμα του για τη συνέχεια, μέχρι να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.

«Λυπάμαι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν στην αίθουσα να ακούσει τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος του απάντησε με στοιχεία συγκρίνοντας τις δύο τετραετίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Κατανοώ ότι κάθε παράταξη παρουσιάζει τα στοιχεία από την οπτική γωνία που την συμφέρει. Αυτό κάνατε και εσείς κύριε Τσίπρα.

Αν έκανα κ. Τσίπρα αυτό που μου ζητήσατε να προκηρύξω εκλογές αυτή η συνεδρίαση θα ήταν η τελευταία της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας. Αναρωτιέμαι γιατί δεν μπαίνετε στη διαδικασία να μιλήσετε όχι για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον του τόπου. Μιλήσατε 65 λεπτά και για το τι θέλετε να κάνετε στο μέλλον, μιλήσατε μόλις 3 λεπτά.

Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν και είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, στη συνέχεια, για απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια: «Η επιλογή μας απόψε το βράδυ έχει ξεχωριστή βαρύτητα γιατί δεν αφορά μόνο την έγκριση του προϋπολογισμού αλλά και την ολοκλήρωση της αντίληψης που πορευτήκαμε… Με αυτά τα λόγια έκλεισα την ομιλία μου πέρυσι στον προϋπολογισμό για το 2022.


Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020 και το 2022 καλύτερο από το 2021. Και σήμερα είμαι εδώ για να διαβεβαιώσω ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Και θα ολοκληρώσουμε τον πρώτο κύκλο ανάπτυξης και ευημερίας. Τονίζω και θυμίζω ότι πριν από δέκα ημέρες το Eurogroup ενέκρινε εκταμίευση 725 εκατ. ευρώ από κέρδη τραπεζών.

Οι αρχές που διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης είναι ανάπτυξη στην οικονομία και φροντίδα στην κοινωνία. Ώστε το 2023 να είναι δυναμικό και ελπιδοφόρο, ολοκληρώνοντας τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας.

Το 2022 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τριπλάσιος του Ευρωπαϊκού. Έτσι, στο τέλος του 2023, ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση, απαντάμε με ανάπτυξη».

«Στην διεθνή ύφεση εμείς απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική. Διαφοροποιείται ο παραγωγικός ιστός. Οι εξαγωγές μας καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως κι οι ξένες επενδύσεις. Όσες έγιναν σε 9 μήνες του 2022, ισοδυναμούν με το σύνολο του 2021. Ενώ πλέον την Ελλάδα εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί: η Amazon, η Microsoft, η Pfizer, η Digital Realty.


Πίσω από τους αριθμούς κρύβεται η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης. Θα γίνει πρωταγωνιστής σε μοντέλο παραγωγικό και ανθεκτικό στο χρόνο. Η ανάπτυξη πολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. 

Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνο το 2022. Το 2019 η Ισπανία είχε χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την Ελλάδα. Σήμερα συμβαίνει το αντίστροφο. Η ανεργία σήμερα στην Ελλάδα είναι κάτω από το 12% όταν στην Ισπανία είναι πάνω από 13%. Παράλληλα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αναφορά στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς η κυβέρνηση να αποκλίνει ούτε στιγμή από τις δεσμεύσεις της σε δύο μέτωπα: την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους και τη στήριξή τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδος: «Αντίθετη πορεία ακολούθησε το Δημόσιο χρέος. Στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα.

Για τις μειώσεις φόρου: ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 34%. Αυτό αφορά τους λίγους κ. Τσίπρα; Ολοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών οφελεί λίγους; Όταν καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης ευνοούμε τους λίγους κ. Τσίπρα ή την μεσαία τάξη;

Δύο φορές χορηγήθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους. Για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύτηκαν 15,1 δις ευρώ με στοχευμένες ενέργειες. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το κράτος στέκετε δίπλα τους απέναντι στο άγχος του κόστους ρεύματος και των καυσίμων

Ξέρω καλά γιατί δεν είμαι εδώ να ωραιοποιήσω μια κατάσταση. Η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα. Το ενεργειακό κόστος πολιορκεί τις επιχειρήσεις. Όμως εδώ και 15 μήνες η πολιτεία αποδεικνύει ό τι είναι δίπλα στην κοινωνία. Οι πολίτες το αναγνωρίζουν.

Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα και άλλοι τους επέβαλαν και τους εισπράττουν. 1,4 δις ευρώ παρακρατήθηκε από τους παραγωγούς ενέργειας. Με βάση τον αλγόριθμό της ΡΑΕ υπολογίστηκε το ύψος υπερεσόδων. Πείτε μου άλλη χώρα που έκανε ότι κάναμε εμείς. Τον μηχανισμό αυτό τον απαξιώσατε. Ο μηχανισμός αυτόματης παρακράτησης των κερδών στην πηγή υιοθετήθηκε από άλλες χώρες.

Το ίδιο συνέβη και με καλάθι νοικοκυριού. Δεν είναι πανάκεια η μέθοδος, όμως έχει ρίξει τις τιμές. Εχει επιτρέψει να έρθει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνισμός στα σούπερ μαρκετ. Νομίζετε ότι δεν νοιάζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας αυτή η διαδικασία;».

O πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα, αναφορικά με τα μεγάλα έργα στη χώρα: «Το τι συμβαίνει στον τομέα των μεγάλων έργων και επενδύσεων το ξέρουν πρώτα από όλα οι πολίτες. Στο έργο Πάτρα - Πύργος οι εργασίες είναι δύο μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Επι ημερών σας κ. Σπίρτζη έγιναν πολλά στο Πάτρα - Πύργος με το να παίρνει δουλειές ο αγαπημένος σας Καλογρίτσας χωρίς να γίνει το έργο. Τον βάλατε σε ένα έργο που δεν μπορούσε να κατασκευάσει για να φτιάξει το κανάλι σας.

Στην καρδία της χώρας μας, στην Θεσσαλία ολοκληρώνεται ο Ε65. Το ίδιο συμβαίνει με κάθετους άξονες στη Μακεδονία. Μεθαύριο υπογράφεται η υλποίηση της κατασκευής του φλαι όβερ της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά κ. Τσίπρα δεν έτυχαν, πέτυχαν. Όπως πέτυχε ότι επιτέλους στην Κρήτη θα κατασκευαστεί ο ΒΟΑΚ. Και επεκτείνεται το αεροδρόμιο Καστελίου. Αυτό επίσης δεν έτυχε, πέτυχε. Όπως πέτυχε ότι ο Πειραιάς συνδέεται με αεροδρόμιο με 3 νέους σταθμούς Μετρό.

Όπως γνωρίζουν επίσης οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι τέτοια μέρα του χρόνου θα έχουν και Μετρό και αρχαία και όχι μουσαμάδες εξαπάτησης.

Όπως γνωρίζουν οι πολίτες ότι και στο Ελληνικό πραγματοποιείται ένα μεγάλο έργο ανάπλασης και τα σχέδιά σας για λαχανόκηπο έμειναν το συρτάρι.

Οσοι αθλούνται – και εσείς κ. Τσίπρα ενίοτε τρέχετε στο ΟΑΚΑ – φαντάζομαι ότι δεν διέφυγε της προσοχής σας ότι αξιοποιούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Προφανώς σήμερα δεν είναι η ωρα πλήρους απολλογισμού του κυβερνητικού έργου. Ανέφερα κάποιες πλευρές εκτέλεσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου

Οι πολίτες ξέρουν πως ζούσαν και πως ζουν. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι εμείς.

Προσπαθήσατε κ. Τσίπρα να χρεώσετε το 3ο μνημόνιο στην ΝΔ. Οι πολίτες όμως θυμούνται και το κλείσιμο των τραπεζών και την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης. Αν πράγματι η χώρα ήταν χρεοκοπημένη το 2015 όταν συνεργαστήκατε με την Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά, αν όντως ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας γιατί τάξατε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 15 δις. ευρώ. Ήσασταν αδαής ή ψεύτης; Ή μήπως και τα δύο; Η ιστορία έδωσε την απάντησή της.

Το έργο της κυβέρνησης τίθεται στην κρίση των πολιτών».

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στην εκπαίδευση, την υγεία και τις συντάξεις: «Οι μαθητές και οι δάσκαλοι γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά στην Παιδεία έγιναν 15 χιλιάδες νέοι διορισμοί.

Γνωρίζουν ότι υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που παρά τις δυσκολίες στρέφεται στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Και όλα αυτά έγιναν σε περιβάλλον ασφάλειας που εγγυούνται οι εξοπλισμοί στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο μεταναστευτικό.

Γνωρίζουν οι πολίτες ότι όλα αυτά γίνονται σε περιβάλλον αξιοπρέπειας που εξασφαλίζουν επιλογές για εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων.


Πρόκειται για πραγματικότητα αυτή που σας περιγράφω και το γνωρίζουν οι συνταξιούχοι. Το αυτονόητο κάναμε.

Μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ανακούφιση όμως, έρχεται και για 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί επίδομα €250.

Οσα έγιναν αναδεικνύουν και τον δυναμισμό του λαού μας. Χάρη στο λαό μας ο τόπος ξεπέρασε την καταιγίδα της πανδημίας που μας βρήκε με αδύνατο ΕΣΥ και ενισχύθηκε με προσλήψεις νέες ΜΕΘ και εξοπλισμό.

Και η πατρίδα μας αμύνθηκε σθεναρά στις μεταναστευτικές ροές αν και είχε μεσολαβήσει η πολιτική ανοικτών συνόρων. Θυμίζω γιατί αξίζει να σταθμίσουμε το που βαδίζουμε ενθυμούμενοι από το που ξεκινήσαμε.

Σε αυτό το γερό υπόβαθρο των 3,5 ετών εδράζεται και ο νέος προϋπολογισμός.

Δεν φοβόμαστε τις νέες δυσκολίες και τις διαχειριζόμαστε: Με στήριξη του εισοδήματος, με Προστασία από ενεργειακή θύελλα, με Ανάπτυξη.

Σε λίγες εβδομάδες και μετά από 12 χρόνια 1,7 εκατ συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%, ενώ ακόμα 1 εκατ θα έχουν έμμεσο όφελος από πλήρη κατάργηση εισφοράςε αλληλεγγύης.




Πάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα διαπιστώσουν θετικό αντίκτυπο. Πολίτης με μηνιαία σύνταξη 514 ευρώ θα κερδίσει από άμεσες και έμμεσες αυξήσεις 856 ευρώ το χρόνο. Για πολλούς συμπολίτες μας πρόκειται για πρόσθετη σύνταξη μόνιμη με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ».

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, μεταξύ άλλων επισήμανε για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, γιατρών του ΕΣΥ και δυνάμεων ασφαλείας: «Ανακούφιση έρχεται και πριν το τέλος του έτους σε 2,3 εκατ. πιο ευάλωτους συμπολίτες στους οποίους θα καταβληθεί επιδομα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου. Μαζί τους θα δουν μόνιμες αυξήσεις από 1.1. 2023 οι ιατροί ΕΣΥ.

Μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις και οι μάχιμοι αστυνομικοί και λιμενικοί θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ.

Να μας ξεκαθαρίσετε κάποιοι στιγμή κ. Τσίπρα αν στηρίζετε αυτή την ρύθμιση. Κοιτάξτε, αυτά είναι χειροπιαστά μέτρα.

Καταλαβαίνω ότι τα μέτρα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα προκαλούν στην αντιπολίτευση κάποιου είδους δυσθυμία. Δεν αντιλαμβάνονται πως μια δεξιά κυβέρνηση υλοποιεί τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει. Το αντιλαμβάνονται οι πολίτες.

Το ίδιο ισχύει και με νέες πρωτοβουλίες εντός του νέου έτους όπως αύξηση κατώτατου μισθού και ελάφρυνση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση φόρου επιτηδεύματος.

Στον τομέα αντιμετώπισης αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχιστούν οι στοχευμένες ενέργειες.

Παράλληλα με διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης – εκτιμώ ότι το Συμβούλιο Υπουργών θα αποφασίσει την Δευτέρα επιβολή πλαφόν του φυσικού αερίου – η δική μας εθνική απάντηση κοστολογείται σε πάνω από 8 δις ευρώ.

Τα 3,5 δις προς νοικοκυριά και 4,8 εκατ ευρώ προς επιχειρήσεις. Κρατάμε και εφεδρεία 1 δις για κάθε απρόοπτο. Οι επιδοτήσεις με στήριξη και στο φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν.

Άλλα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά για αυξημένο επίδομα θέρμανσης. 300 χιλ. κτηνοτρόφοι αγρότες θα εξακολουθήσουν να έχουν μειωμένο ΦΠΑ».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης από το νέο έτος για τη στήριξη των νοικοκυριών: «Εδώ επιτρέψτε μου να προχωρήσω στην ανακοίνωση νέας πρωτοβουλίας η οποία θα προστεθεί στα προηγούμενα μέτρα που ήδη δρομολογήθηκαν για να στηριχθούν όσο περισσότερα νοικοκυριά και αποτυπώνοντας την μη διαπραγματεύσιμη πολιτική μας για στήριξη της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία απαντά στην συγκυρία καθώς θωρακίζει από την αύξηση στα καταναλωτικά αγαθά. Αποτυπώνει την επιθυμάι κυβέρνησης να στηρίξει τους πολίτες επιστρέφοντας την υπεραπόδοση της οικονομίας και τα υπερέσοδα. Αυτό το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από την φορολογηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων αυτά που λέγατε κ. Τσίπρα ότι δεν θα εισπράξουμε.

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% του κόστους των αγορών των πολιτών σε σουπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων. 10% πληθωρισμός, 10% η κάλυψη του κράτους. Μιλάμε για σουπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο 220 ευρώ ποσό που αυξάνεται με 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος, εως 1.000 ευρώ. Η διαδικασία θα είναι απλή με μια ψηφιακή κάρτα. Οι δικαιούχοι θα έχουν επιλογή να εισπράττουν ενίσχυση από τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% ενώ η περίμετρος απλώνεται σε εισοδήματα εως 24 χιλιάδες ευρώ για ζευγάρι με προσαύξηση 5 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί. Είναι πρωτοβουλία που στηρίζει όχι μόνο ευάλωτους αλλά μεσαία τάξη.

Καλύπτουμε μέχρι και το 85% των ελληνικών νοικοκυριών.

Για να καταλάβουμε περίμετρο του μέτρου το κόστος ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ και είναι ποσό που θα εισπράξουμε από την επιβολή του φόρου στα διυλιστήρια.

Αν συνυπολογίζουμε ότι το καλάθι του νοικοκυριού έχει μειώσει το κόστος. Ο συνδυασμός του μέτρου θα ωφελήσει μια τετραμελή οικογένεια με 120 ευρώ».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι: «Ο προϋπολογισμός γίνεται γέφυρα για μια δεύτερη τετραετία για περισσότερη δουλειά και προκοπή. Ότι είπαμε το κάναμε. Προσθέτουμε τώρα ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Αν η κορωνίδα των δεσμεύσεών μας γι 'αυτή την τετραετία ήταν λιγότεροι φόροι ο τίτλος της επόμενης 4ετίας είναι καλύτεροι μισθοί για όλους του Έλληνες. Στρατηγική μας δέσμευση η σύγκλιση των αμείβων της πατρίδας μας με αυτούς της υπόλοιπης ευρώπης.

Είναι η αξιοπιστία που διαλύει και την εύλογη καχυποψία των πολιτών.

Παρέλειψα πολλά απ' τα μέτρα που περιλαμβάνει οπ προϋπολογισμός.

Αναφέρθηκα για λίγο στην αξιωματική αντιπολίτευση γιατί πάντα πέφτει έξω. Πέρυσι κ. Τσίπρα λέγατε «στο εξής δεν θα υπάρξει καμία στήριξη για τους εργαζόμενους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» καλά πήγε και αυτή η πρόβλεψή σας κ. Τσίπρα. Πήραν 15 δις ευρώ. Αυτό είναι τίποτα;

Απέφυγα να μιλήσω αναλυτικά για ζητήματα που παραπέμπουν σε λασπομαχία παρά σε κοινοβουλευτική συζήτηση. Μια υπόθεση που ερευνά η Δικαιοσύνη δεν θα αφήσω να γίνει κατασκοπευτικό σίριαλ με εβδομαδιαίες συνέχειες όπως θέλετε κ. Τσίπρα. Θεωρώ ότι οι πολίτες οοχυν άλλες ανησυχίες και σε αυτές προσπαθεί να απαντήσει ο προυπολογισμός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προειδοποιώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να θολώσει το τοπίο ποντάροντας σε καταστροφολογία και λασπολογία και στη ννάρκη απλής αναλογικής.

Διαμορφώνει κλίμα σύγχυσης στο οποίο δυστυχώς ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι βρήκε νέο εταίρο και αυτό είναι νέο στοιχείο. Ο κ. τσίπρας ξέρουμε ότι είναι ικανός για όλα. Δηλώσατε θαυμαστής του τρ΄ποπου δράσης των βελγικών αρ΄χων στην υπόθεση Καϊλή. Εκεί όμως τηρήθηκε το απόρρητο. Εγιναν παρακολουθήσεις εκεί και εδώ το ξορκίζετε.

Εκεί λειτούργησε η Δικαιοσύνη που εδώ υποκαθιστούν υποπτα δημοσιεύματα. Ας αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της.

Είπατε κ. Τσίπρα να αφήσουμε τους εισαγγελείς ελεύθερους. Για να δούμε ποιος του κρατά πίσω; Εσείς δεν πήγατε στον κ. Ντογιάκο και είπατε ότι έχετε εμπιστοσύνη; Ελπίζω να ισχύει. Τουλάχιστον στο πρόσωπο του Αρείου Πάγου πιστεύω ότι έχετε εμπιστοσύνη αν και κρίνω ότι απ τα διάφορα δημοσιεύματα αρχίζετε να χτίζετε το σενάριο της αμφισβήτησης.

Εσείς που μιλάτε για δικαιοσύνη είστε οι ίδιοι που έρχεστε και μας απειλείτε ότι την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς. Ότι θα ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας. Και τα λέτε αυτά με δύο υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο».

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν θα πω τίποτε άλλο για το θέμα. Αλλά την ώρα που ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται υποκριτής εντός και εκτός συνόρων ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να τον ακολουθήσει. Με τα ίδια μηδενιστικά επιχειρήματα.

Δυστυχώς κάνατε μια επιλογή να εκλέξετε αρχηγό που δεν είναι στο κοινβοούλιο για να έχουμε διάλογο. Όμως πως εξηγείτε ότι χαρακτηρίσατε δούρειο ίππο ένα στέλεχος που εκλέχθηκε από τα δικά σας ψηφοδέλτια.

Ο κ. Ανδρουλάκης έστελε μήνυμα σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η ΝΔ στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση. Αρα λοιπόν αν η ΝΔ είναι στην αντιπολίτευση ένας συνδυασμός κυβερνητικός βγαίνει του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός κ. Κατρίνη αν θέλετε να πάρετε 40% εντάξει και εγώ θέλω να καρφώνω σαν Αντετοκούμπο αλλά δεν μπορώ, Εκτός και αν η πρωτοβουλία σας δεν βγαίνει και βάλετε μέσα Βαρουφάκη και Κουτσούμπα.

Ξεκινήσατε με αυτόνομη πορεία, μετά είπατε ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοάκης, μετά είπατε ότι πρωθυπουργός όχι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και τώρα μας λέτε όχι ΝΔ. Μάλλον φαντάζεστε τον εαυτό σας ως... σόσιαλ Καμμενος.

Η ψήφος των πολιτών θα είναι μια και σταθερή δικαιώνοντας την θέση ότι το σkάφος της Ελλάδος χρειάζεται σωστή πυξίδα σταθερό τιμόνι και δοκιμασμένο σε κρίσεις έμπειρο πλήρωμα.

Εμείς προτείνουμε το δρόμο της αυτοδύναμης Ελλάδας.

Από εμάς υπάρχει ξεκάθαρη κυβερνητική πρόταση. Περιμένουμε να ακούσουμε και την δική σας. Και παράλληλα περισσότερη ποιοτικότερη υγεία, πολιτικές στέγασης.

Οι κατευθύνσεις του σχεδίου καταγράφονται και στον υπο ψήφιση προϋπολογισμού».

Και ολοκλήρωσε, λέγοντας συνοπτικά για τον προϋπολογισμό: «Στον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε τον διαπερνούν 3 λέξεις: σταθερότητα, συνέπεια, συνέχεια. Αποτελούν εθνική αναγκαιότητα. Δεν έχω ψευδαίσθηση για εκ των πρότερων αποφάσεις της αντιπολίτευσης. Ξέρω ότι θα καταψηφίσετε λέγοντας όχι σε όλα. Θα ζητήσω όμως μόνο ένα πράγμα. Μην γίνεται πάλι θλιβερή εξαίρεση αρνούμενοι τα κονδύλια για την Άμυνα του τόπου. Μην γίνεται θλιβερή εξαίρεση πάλι

Καταλαβαίνω από τον εκνευρισμό σας, ότι μάλλον θα καταψηφίσετε. Εχετε χρόνο να αλλάξετε την ψήφο σας. Δεν καταλαβαίνω ότι εκνευρίζεστε όταν σας θυμίζουμε ότι καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες όπως δεν ψηφίσατε τα Rafale, Belhara, την Ελληνογαλλική συμφωνία. Εχω κι άλλα να σας πω, πολλά. Μην με αναγκάζετε.

Ο φετινός προϋπολογισμός μπορεί να είναι ο τέταρτος της θητείας μας. Εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν δεν θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής μας. Αντίθετα αποτελεί τον πρόλογο του οδικού χάρτη της χώρας για τα επόμενα χρόνια και ακόμα ένα λόγο για να πάρει αύριο αυτοδύναμη εντολή η αυτόνομη Ελλάδα».



Αλέξης Τσίπρας: «Έρχεται μια προοδευτική κυβέρνηση που θα φέρει δικαιοσύνη παντού»


Την προκήρυξη εκλογών ώστε να έλθει μια προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των κοινωνικών ανισοτήτων και θα υπερασπιστεί την δημοκρατία ζήτησε από το βήμα της βουλής ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2023. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την κυβέρνηση για μια πολιτική ακρίβειας και ανατιμήσεων που σπαταλά τα χρήματα που θα έπρεπε να πηγαίνουν για την ανακούφιση των μισθωτών και της μεσαίας τάξης προκειμένου να εξυπηρετούνται μεγάλες εταιρίες, ημέτεροι και να γίνονται απευθείας αναθέσεις. Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών καλώντας τους πολίτες να προασπιστούν την δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παρεμπόδιση των θεσμών και της δικαιοσύνης.
Ο τελευταίος προϋπολογισμός του Μητσοτάκη

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “η σημερινή συζήτηση έχει μόνο ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό: Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Άρα θα είναι ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί. Πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει, να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες.

Γιατί βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού προϋπολογισμού της κυβέρνησής σας είναι η κοινωνική αναλγησία και η αδικία. Η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης που υποτίθεται ότι θα στηρίζατε, η προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων και ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών. Με δυο λόγια, η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς. Αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής σας και αυτό δεν έτυχε, αυτό πέτυχε. Γιατί αυτό είναι το σχέδιό σας.”

Αναφερόμενος στην οικονομική διαχείριση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του σημείωσε πως “μας παραδώσατε μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανυποληψία. Σας παραδώσαμε μια χώρα με πρόσβαση στις αγορές, με αποκαταστημένη την εμπιστοσύνη και με 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Αυτή είναι η δική μας διαχειριστική ικανότητα, στις πράξεις και στα αποτελέσματα, όχι βιτρίνα και λόγια του αέρα. Και τι κάνατε, για να θυμηθώ μια παραβολή, το τάλαντο που σας δόθηκε; Το σπαταλήσατε με τον πιο άδικο και ιδιοτελή τρόπο. Με τις παλιές δοκιμασμένες συνταγές, που οδηγούν αναπόφευκτα στο ίδιο αποτέλεσμα: Στη χρεοκοπία”.
Απευθείας αναθέσεις

Επίσης ήταν αναλυτικός για το πώς η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύθηκε την χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε. Όπως δήλωσε “ενώ την περίοδο της κρίσης χρέους η υποχρέωση της χώρας ήταν τα μεγάλα πλεονάσματα, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης εφαρμόστηκε η ρήτρα διαφυγής. 


Υπήρξαν περιθώρια σοβαρής δημοσιονομικής χαλάρωσης και για πρώτη φορά εγκρίθηκε ένα τόσο μεγάλο ευρωπαϊκό πακέτο, 32 δις, για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα. Και τι έκανε η κυβέρνησή σας αυτές τις δυνατότητες; Ανεπάρκεια και ιδιοτέλεια. Ιδιοτέλεια και ανεπάρκεια. Αυτή ήταν η ουσία της πολιτικής της. Ούτε η κοινωνική συνοχή ενισχύθηκε, αλλά ούτε και μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική δημιουργήθηκε”. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν δεικτικός ώς προς το πού κατέληξαν τα κονδύλια αυτά. Σημείωσε χαρακτηριστικά: “55 δις ευρώ λέτε ότι δαπανήσατε σε τρία μόλις χρόνια. Και το ερώτημα που αντικρίζω κάθε φορά που αντικρύζω μικρούς επιχειρηματίες είναι πού πήγανε αυτά τα λεφτά; Ποιοι τα πήρανε; Με ποια κριτήρια; Το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα κάνατε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών, που έχουν πλέον ξεπεράσει τα 8,5 δις τα λέει όλα. Να πού πήγανε τα λεφτά”.
Για την ακρίβεια

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ακρίβειας και στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι οφείλεται σε εξωγενείς λόγους. Όπως σχολίασε απευθυνόμενος στην κυβένρηση “ακόμη και αν δεχτούμε, ότι μέρος της ακρίβειας είναι όπως λέτε εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη. Είναι made in Greece. Είναι γέννημα θρέμμα των πολιτικών σας επιλογών.

Γι αυτό άλλωστε και έχουμε αυτές τις αρνητικές πρωτιές ακρίβειας σε όλη την ΕΕ των 27. Πώς αλλιώς εξηγείται να είναι η Ελλάδα πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην τιμή της βενζίνης; Πρώτη η Ελλάδα στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, σχεδόν όλο το 2022. Πρώτη η Ελλάδα στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τρίτη ακριβότερη χώρα, και μετά τις επιδοτήσεις, στην ενέργεια συνολικά, στο κόστος ενέργειας, σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Πώς τις καταφέρατε τέτοιες πρωτιές; Την ίδια στιγμή που είμαστε ακριβότεροι σε όλη την Ευρώπη σε τιμές, έχουμε το χαμηλότερο εισόδημα”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην συνέχεια για την αντίφαση ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ακρίβεια και στην κερδοφορία συγκεκριμένων εταιριών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι “υπάρχουν κάποιοι που πίνουν νερό στο όνομά σας. Που τους ευνοεί πολύ η πολιτική σας: 21 εταιρείες, για παράδειγμα, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, είχαν κέρδη 1,47 δις το 2021 και 3,744 δις το πρώτο ενιάμηνο του 2022.

Με δυο λόγια τα νοικοκυριά χάνουν το 40% της αγοραστικής τους δύναμης αλλά 21 εταιρείες αυξάνουν κατά 150% την υψηλή τους κερδοφορία”. Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα στους παρόχους ενέργειας τονίζοντας πως “με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν τα υπερκέρδη στην χονδρική της ηλεκτρικής ενέργειας μόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2022. Μέσα σε μια χρονιά κ αι πάνω από 1,5 δις κέρδη υπολογίζουμε στις εταιρίες λιανικής από το Σεπτέμβρη και μετά. Κέρδη που τα έχετε πια νομιμοποιήσει”.

Ειδικά για το θέμα των κόκκινων δανείων ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “κορμός της πολιτικής σας είναι και παραμένει η παράδοση άνευ όρων των δανειοληπτών στα κοράκια των funds και στους servicers. Το φαινόμενο Πάτσης δεν ήταν απλά ένα ακόμη σκάνδαλο από τα πολλά στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Το φαινόμενο Πάτσης αντικατοπτρίζει το dna της πολιτικής σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Αισχροκέρδεια, ιδιοτέλεια, εξαπάτηση, κέρδη για λίγους κολλητούς και τραγωδία για τη μεγάλη πλειοψηφία”.

Παραθέτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως η αντιμετώπιση της ακρίβειας θα βασίζεται στα εξής μέτρα: “Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίζει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος. Εφαρμογή της Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στους μισθούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα που σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023, μαζί με την αναπροσαρμογή, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία 10% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας. Επιστροφή των αναδρομικών και της δέκατης τρίτης σύνταξης στους συνταξιούχους”.

«Ο δρόμος της συγκάλυψης»

Όπως ήταν αναμενόμενο στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα των υποκλοπών. Απευθυνόμενος στον Κ.Μητσοτάκη αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις επι ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε “έχετε επιλέξει το δρόμο της συγκάλυψης και της διαφυγής. Τώρα μαθαίνω θα επιχειρήσετε να κατεβείτε και στο τελευταίο σκαλοπάτι αυτό των κατασκευών, της λάσπης και του φτηνού αντιπερισπασμού. 

Είστε πολύ προβλέψιμος αλλά δε θα διασωθείτε. Αν είχατε στα αλήθεια στοιχεία που φανερώνουν ότι η εκτροπή που επιχειρείτε είναι κάτι σύνηθες, συνέβαινε και επι ΣΥΡΙΖΑ, θα τα είχατε ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ και έξι μήνες. Σας προκαλώ λοιπόν: Ελάτε να ανοίξουμε τα αρχεία της ΑΔΑΕ.Τα αρχεία που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι πάροχοι. 

Τα αρχεία της εισαγγελίας. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Γιατί φοβάστε;”. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική σας περίοδο της εκτροπής, δεν είναι μόνο ότι εμείς τηρούσαμε τις Συνταγματικά προβλεπόμενες θεσμικές εγγυήσεις. Ότι δε καταστρέψαμε αρχεία. Ότι όλα είναι στο φως. Αλλά ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia. Ενώ επί των ημερών σας διοικούνταν από τη Greek mafia. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό λέγοντας πως “καταργείτε το δεύτερο σκληρό πυρήνα της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας και της Ανοιχτής Κοινωνίας, τις οποίες υποτίθεται οτι πρεσβεύετε τη διάκριση και τον έλεγχο των εξουσιών. Την περίφημη Αρχή των εγγυήσεων της φιλελεύθερης Δημοκρατίας και αυτή είναι μια διολίσθηση προς τον Ολοκληρωτισμό”.
«Ο Βέλγος Εισαγγελέας»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στις πρόσφατες αποκαλύψεις του Euroactiv. Όπως είπε “η ανεξάρτητη αρχή, όπως το Σύνταγμα ορίζει, προέβη προχθές σε έλεγχο στην εταιρεία COSMOTE, που υποχρεούται βάση του νόμου να τηρεί αρχείο. Δημοσιεύματα από ιστότοπο του εξωτερικού μας ενημέρωσαν ότι εκεί βρέθηκαν οι αποδείξεις για έναν ακόμη ευρωβουλευτή και ένα ακόμη δημοσιογράφο.

Τον κ.Κύρτσο και τον κ.Τέλογλου. Ο δε κύριος Τέλογλου, μέσω της ερευνητικής του ομάδας, μας ενημερώνει ότι έπεσε θύμα και φυσικής παρακολούθησης, όχι πέρυσι ούτε πρόπερσι, αλλά πριν από ένα μήνα”. Με βάση αυτά αναρωτήθηκε ρητορικά: “Πού οδηγείτε τη χώρα κε Μητσοτάκη ; Θα αναλάβετε την ευθύνη σας για τη κατ εξακολούθηση επαναλαμβανόμενη εκτροπή; 

Για πόσο θα δραπετεύετε; Για πόσο θα παραβιάζετε το κράτος δικαίου; Για πόσο θα ευτελίζετε τους θεσμούς της δημοκρατίας; Ένας εκ των θεσμών της είναι και η Ανεξάρτητη Αρχή που εκ του Συντάγματος έχει την αρμοδιότητα να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, η ΑΔΑΕ. Αν θεωρείτε ότι η παρεμπόδιση της διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών από την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή μπορεί να γίνει ανεκτή, ας γνωρίζετε ότι στη χώρα υπάρχει ακόμη Σύνταγμα αλλά και δικαστές που σέβονται το λειτούργημα και το ρόλο τους”.

Με αφορμή αυτά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην δικαιοσύνη λέοντας πως “θέλω σήμερα να απευθυνθώ σε αυτούς τους πολλούς λειτουργούς της ελληνικής Δικαιοσύνης. Στους πολλούς που είμαι βέβαιος ότι θέλουν να κάνουν απερίσπαστοι την δουλειά τους και συναντούν τα γνωστά εμπόδια από εκείνους που θέλουν να χειραγωγούν την δικαιοσύνη. Σε όλους αυτούς που είναι βέβαιο ότι προσβάλλονται και θίγονται όταν ακούν αυτή τη βοή, από τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού μας, αυτή την απαίτηση για ένα Βέλγο Εισαγγελέα στην Ελλάδα και θέλω να μεταφέρω το μήνυμα και σε αυτούς και στον ελληνικό λαό, ότι δε χρειαζόμαστε Βέλγους εισαγγελείς. Γιατί, είμαι βέβαιος, ότι οι εισαγγελείς μας θα μπορούσαν να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα, αν είχαν λυμένα τα χέρια τους”.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο εύρος του κοινωνικού ενδιαφέροντος για τα ζητήματα της δημοκρατίας. Σχολίασε ότι “η σύγκρουση μας για τα θέματα της Δημοκρατίας και των θεσμών, με τις πρακτικές που ακολούθησε ο κύριος Μητσοτάκης, να ξέρετε δεν είναι μια σύγκρουση Αριστεράς - Δεξιάς. Μακάρι να ήταν αυτό. Η σύγκρουση Αριστεράς - Δεξιάς έχει ιδεολογικό περιεχόμενο, είναι σύγκρουση αντιπάλων εντός του δημοκρατικού πλαισίου. Τώρα συγκρουόμαστε για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και για αυτό τον λόγο απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση”.
«Κάντε εκλογές»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του καλώντας τον Κ.Μητσοτάκη να προκηρύξει άμεσα εκλογές. Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι “η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές όποτε και αν στήσετε τις κάλπες θα φέρει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική. Εσείς ζητάτε δεύτερες και τρίτες εκλογές και μιλάτε και για σταθερότητα. Για ποια σταθερότητα όμως μιλάτε, όταν αποτελείτε ο ίδιος πλέον παράγοντα ανωμαλίας; Για την οικονομία, για τη δημοκρατία, για τους θεσμούς. Ποια σταθερότητα μπορεί να υπάρξει σε μια φιλελευθερη δημοκρατία όταν δε σέβεστε τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας;”


Κατρίνης: «Η κυβέρνηση παρουσιάζει πλασματική εικόνα για την οικονομία»




Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης. Στην κριτική του εστίασε σε θέματα οικονομίας, λέγοντας ότι παρουσιάζεται μια πλασματική εικόνα από την κυβέρνηση.

«Όλα αυτά τα προβλήματα που αφορούν το μέσο πολίτη, τους κανονικούς ανθρώπους, δεν τα γνωρίζουν ο κ.Μητσοτάκης και οι υπουργοί του», υποστήριξε ο κ. Κατρίνης. Όπως συγκεκριμένα είπε, για τον προϋπολογισμό και την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ο κ.Κατρίνης επεσήμανε ότι οι παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μειώθηκαν, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 63,2% και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,7 δις ευρώ. Το 55% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, με μισθούς κάτω των 400 ευρώ. Τα 41 πρώτα δάνεια του Ταμείου που εγκρίθηκαν, δόθηκαν σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, μετά από αξιολόγηση που αφέθηκε εν λευκώ στις τράπεζες.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος σήμερα είναι μεγαλύτερο κατά 3 δις ακόμα και από το δημόσιο χρέος πριν γίνει το PSI. Οι Έλληνες πληρώνουν έμμεσους φόρους για τα καύσιμα, δυο φορές μεγαλύτερους από τους αντίστοιχους χωρών της ΕΕ. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι ανυπεράσπιστη απέναντι στην ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια.

Δήλωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει εγκλωβιστεί στον κυκεώνα του ιδιωτικού χρέους που ξεπερνά τα 270 δις ευρώ, 1.200.000 είναι τα κόκκινα
δάνεια, ενώ 4.200.000 πολίτες χρωστάνε στην Εφορία. «Όλα αυτά τα προβλήματα που αφορούν το μέσο πολίτη, τους κανονικούς ανθρώπους, δεν τα γνωρίζουν ο κ.Μητσοτάκης και οι υπουργοί του». 

Γνωρίζουν, όμως, ανθρώπους σαν τον κ.Πάτση, που μπορεί να δανείζεται προνομιακά από τις τράπεζες για να πλουτίσει πάνω στους κόπους μιας ζωής χιλιάδων πολιτών, μέσα από πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας. Γνωρίζουν τους παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου που καταγράφουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό κέρδους στην Ευρώπη, πουλώντας ρεύμα σε διπλάσιες τιμές από ό,τι το αγόρασαν στο χρηματιστήριο ενέργειας. Και επειδή τους γνωρίζουν, δεν τους αγγίζουν. Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αποτελούν την ιερή αγελάδα.

Μιλώντας για το QatarGate και την υπόθεση της Εύας Καϊλή, ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ που προοριζόταν για βολικός κυβερνητικός εταίρος έχει τελειώσει. Το ΠΑΣΟΚ που αποτελούσε στόχο απαξίωσης και δυσφήμισης έχει τελειώσει. 

Στελέχη που χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για την προσωπική τους ανέλιξη και πλουτισμό, δεν έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από στελέχη που διαπραγματεύτηκαν ή διαπραγματεύονται καρέκλες και διορισμούς με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, έκανε λόγο για υπόγειες διαδρομές που ήταν σε εξέλιξη, «γνωρίζουμε τι συμβαίνει, υπόγειες διαδρομές που ήταν σε εξέλιξη. Άλλωστε κάποιοι έχουν συνδρομική σχέση με υπόγειες διαδρομές, και αποστασίες. Όμως οι αποστασίες ποτέ δε νομιμοποιήθηκαν από τη ζωή και την ιστορία» τόνισε ο κ.Κατρίνης».

Για την υπόθεση υποκλοπών στην Ελλάδα, ο κ. Κατρίνης δήλωσε ότι ήταν η κορυφή του παγόβουνου. «Κάνοντας σύγκριση με τις αρχές στις δύο χώρες είπε «στις Βρυξέλλες κανείς δεν είπε στους δημοσιογράφους της Le Soir που ερευνούσαν την δυσώδη υπόθεση χρηματισμού που αποκαλύφθηκε ότι
κουράζουν.

Στις Βρυξέλλες, κανείς δεν έθεσε υπό παρακολούθηση τους δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο, όπως έγινε εδώ με τον κ.Κουκάκη. Στις Βρυξέλλες, η δικαιοσύνη κινήθηκε γρήγορα και έφερε αποτελέσματα, ενώ εδώ παρεμπόδισε την έρευνα ανεξάρτητης αρχής.

Στις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης της υπόθεσης, όπως έγινε εδώ με πρωταγωνιστή την ίδια την κυβέρνηση». Πρόσθεσε, ότι ο λόγος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ήταν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, θα ψηφίσει υπέρ μόνο στις διατάξεις που αφορούν την Άμυνα και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κουτσούμπας: «Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να επιβάλει το τέλος των αντιλαϊκών Προϋπολογισμών»


«Όσα κοσμητικά επίθετα κι αν βάλετε μπροστά από τον Προϋπολογισμό, κανένα δεν αναιρεί την πραγματικότητα, αυτή που καταλαβαίνουν γιατί την ζουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τόπο: Ότι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός Προϋπολογισμός, όπως τέτοιος ήταν όποιος και αν τους εισηγήθηκε» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού.

«Το ζητούμενο είναι, να είναι ένας από τους τελευταίους αντιλαϊκούς Προϋπολογισμούς και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί καμία αστική πολιτική δύναμη. Μπορεί να το κάνει πράξη με την πάλη του, αν αποφασίσει, ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Εμείς γι' αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός αυτός είναι προεκλογικός, αποδεικνύεται ξανά, πως τα όρια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε σχέση με τις κεντρικές πολιτικές που καθορίζουν τη ζωή του λαού, ειδικά στο πεδίο της οικονομίας, είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα και συγκεχυμένα. Όπως, ανέφερε στη συνέχεια, «αυτός είναι και ο λόγος που η πολιτική αντιπαράθεση έχει μπόλικη από την μπόχα και δυσωδία που αναδύεται από όλες τις υποθέσεις των τελευταίων ημερών».

Αναφερόμενος στις υποκλοπές, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι όλα τα άλλα κόμματα επί χρόνια, είτε ενίσχυσαν, είτε ανέχτηκαν «το κράτος-υποκλοπέα, το κράτος-χαφιέ», ενώ πρόσθεσε με αφορμή την περίπτωση της Ε. Καϊλή, ότι «η ίδια η ΕΕ λειτουργεί ως φυτώριο σκανδάλων με τη δράση των θεσμοθετημένων επιχειρηματικών λόμπι, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο, Οδηγίες και άλλα σχετικά κείμενα, γράφονται πολλές φορές απ' ευθείας ή καθ' υπαγόρευση εκπροσώπου τέτοιων λόμπι και στη συνέχεια υπογράφονται και κατατίθενται ως τροπολογίες από ευρωβουλευτές».

Είπε ότι το ίδιο το κράτος «που νόμιμα μπουκάρει στα σπίτια του λαού για να τα βγάλει στο σφυρί, που ενισχύει καταστολή και αυταρχισμό ενάντια σε ελευθερίες του λαού, είναι το ίδιο που σκοτώνει ένα 16χρονο για 20 ευρώ βενζίνη».

«Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή στην κρατική βία και καταστολή. Καμιά ανοχή στα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που πολλαπλασιάζονται στο έδαφος της πολιτικής, που από τη μια ενισχύει την καταστολή απέναντι στο λαό και από την άλλη επανειλλημένα συγκαλύπτει υποθέσεις και ενόχους» υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Μιλάμε και για την κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων, αλλά και των διαφόρων ειδικών ομάδων καταστολής όπως ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΟΔΟΣ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία κλπ.».

«Όλα τους έχουν στόχο τον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία, και εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε ότι η ψήφος του ΚΚΕ στο επίδομα των 600 ευρώ, μόνο για το ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήταν αναντίστοιχη - και μάλιστα τη στιγμή που έγινε - με την ξεκάθαρη θέση που έχει και κυρίως παλεύει το ΚΚΕ, την οποία ανάφερα και σήμερα και διατυπώθηκε και από το βουλευτή μας κατά την συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας».

Μιλώντας για τον Προϋπολογισμό, ο Δ. Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, το ΚΚΕ είχε πει ότι «τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος έχουν γίνει τόσο μεγάλα, που κανένα μοντέλο ή καμιά μορφή καπιταλιστικής, αστικής διαχείρισης, δεν μπορεί να δώσει λύση και διέξοδο».

Σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός δοκίμασε στο πετσί του και την «περιοριστική» και την «επεκτατική» πολιτική και «αποδείχθηκε πως ούτε η μία, ούτε η άλλη, μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των εργαζομένων». Όπως ανέφερε, την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική διαδέχθηκε η επεκτατική πολιτική, όμως ούτε οι μνημονιακοί νόμοι, τα αντεργατικά μέτρα και τα χαράτσια καταργήθηκαν, ούτε οι δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού που αφορούν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες αυξήθηκαν, ενώ το «αίσχος το 95% των εσόδων να προέρχεται από τους φόρους του λαού και μόνο το 5% από το κεφάλαιο, παραμένει σε όλες τις συνθήκες και με όλες τις κυβερνήσεις».

«Ανεξαρτήτως, λοιπόν, προθέσεων, όσο κανείς πίνει νερό στο όνομά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όσο πίνει νερό στις δεσμεύσεις της ΕΕ και προωθεί τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, όπως κάνει κάθε τέτοια κυβέρνηση, το αποτέλεσμα για το λαό θα είναι πάντοτε αρνητικό και καταστρεπτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις προειδοποιήσεις για επερχόμενη ακόμα βαθύτερη και συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση, τις αυξανόμενες πιέσεις για επιστροφή στην περιοριστική πολιτική και την επανεμφανιζόμενη απειλή δημοσιονομικού εκτροχιασμού, σημείωσε ότι «θα αποτελέσει, μετά τις επερχόμενες εκλογές, το νέο αφήγημα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η περικοπή των κρατικών δαπανών, ακόμα και των σημερινών ισχνών κρατικών επιδοτήσεων κοινωνικής πολιτικής».

«Οι προβλέψεις για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2023, είναι εξαιρετικά αβέβαιες» είπε προσθέτοντας ότι τη «νύφη» θα πληρώσουν πάλι οι εργάτες, υπάλληλοι, βιοπαλαιστές αγρότες και μικροεπαγγελματίες».

«Συνολικά, η πορεία και του τελευταίου χρόνου, αποδεικνύει, ακόμα μία φορά, αυτό που το ΚΚΕ φωνάζει όλα αυτά τα χρόνια: ότι η ανάπτυξη για το κεφάλαιο δεν σημαίνει ανάπτυξη για το λαό. Σημαίνει μόνο επιδείνωση της κατάστασης, φτώχεια, δυστυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά και αναφέροντας σειρά παραδειγμάτων για την δραστική επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων στην οποία οδήγησαν «τα δισεκατομμύρια ευρώ των επενδύσεων που αυξάνουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου», υπογράμμισε: «Η ανάπτυξή σας ήταν, είναι, και θα είναι πάντα ταξική κι ανάλγητη. Ο ίδιος ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ είναι βαθιά ταξικός, όπως και ο χαρακτήρας της ανάπτυξης».

Είπε ότι ο Προϋπολογισμός προβλέπει και φέτος νέες αυξήσεις στο σύνολο των έμμεσων φόρων, φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, περικοπές των δαπανών του "κοινωνικού κράτους" για να επιτευχθούν δημοσιονομικά πλεονάσματα και σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με την κρατική στήριξη, δηλαδή αφαίμαξη των φορολογούμενων, που βασίζεται στην εκτίναξη του κόστους για την εργατική λαϊκή οικογένεια, σε επιτόκια καταθέσεων που μόλις και υπερβαίνουν το 0%, όταν ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10%, αλλά και δραστική αύξηση των πλειστηριασμών σε βάρος λαϊκών οικογενειών, και για να κινηθεί η καπιταλιστική αγορά.

«Όσο για τα δήθεν 'μπινελίκια' στη συνάντηση του κυρίου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες, πού τα λέτε αυτά; Μιλημένα - ξηγημένα τα έχετε κύριε Σταϊκούρα. Όλος σας ο καημός είναι να συνεχίσουν να πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά τα δάνειά τους, απ' αυτά που δεν έχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτός «ήταν ο 'πρωταθλητής΄ της εκτόξευσης του ΦΠΑ. Ήταν αυτός που έφερε τα 'κοράκια'. Είναι αυτός που επίσης υπερθεματίζει για την περιβόητη 'πράσινη ενέργεια' που αποτελεί βασικό εργαλείο της απελευθέρωσης της ενέργειας, κύριου παράγοντα της ενεργειακής φτώχειας και ακρίβειας». Σημείωσε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνούν στο νέο υπερμνημόνιο, το Ταμείο Ανάκαμψης, ούτε στη στρατηγική της πράσινης μετάβασης, ούτε και στις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις. Επισήμανε ακόμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει πολύ μεγάλο μέρος των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ και πρόσθεσε ότι, το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ »βάζει στο στόχαστρο μόνο τον κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας συχνά απέξω του υπόλοιπους υπουργούς» για να συμπληρώσει: «Πόσο πιο καθαρά πια, να μας πείτε πως εσείς θα μπορούσατε να βρεθείτε σε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ, αλλά χωρίς τον Μητσοτάκη;».

Χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, «αποπροσανατολιστική και ψευδεπίγραφη» την κριτική διαφόρων δυνάμεων, όπως του ΜέΡΑ 25 και τόνισε ότι «το πρόβλημα του ελληνικού λαού δεν είναι ότι έχει μετατραπεί η χώρα σε χρεο-δουλοπαροικία». Η αναγόρευση του χρέους σαν τον πυρήνα του προβλήματος, σαν το πραγματικό αίτιο των δεινών που πέφτουν πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού, σαν γενεσιουργό αιτία της κρίσης, είναι βολική μόνο στο σύστημα, επεσήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ. «Βολεύει την άρχουσα τάξη να συγκαλύπτονται τα τεράστια κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου, των τραπεζών, των ενεργειακών ομίλων, των εφοπλιστών, που προέρχονται από την αφαίμαξη των εργαζομένων. Βολεύει να αποδίδεται στο χρέος η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κριτική του ΚΚΕ στην κυβέρνηση και στον Προϋπολογισμό «δεν αφορά τα επιμέρους, αλλά τα κύρια, δηλαδή όλες εκείνες τις αιτίες που διαμορφώνουν και το ίδιο το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Δηλαδή, τον δρόμο ανάπτυξης υπέρ του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ.».

«Κι επειδή ακριβώς, το ΚΚΕ έχει θέσεις και πρόγραμμα εναντίωσης με τα κεντρικά, τα βασικά ζητήματα, γι' αυτό κι αποτελεί την καλλίτερη εγγύηση στον αγώνα και για τα επιμέρους», σημείωσε. Τόνισε ότι η προστασία του λαϊκού εισοδήματος, η προστασία της λαϊκής στέγης από τους πλειστηριασμούς, ταυτόχρονα με την διεκδίκηση της καθολικής απαγόρευσης πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και με πλαφόν στις εταιρίες διαχείρισης, για πώληση των υποθηκευμένων ακινήτων στους ιδιοκτήτες τους, στην τιμή που το αγόρασαν, ο στόχος της φθηνής ενέργειας σήμερα, απαιτεί σύγκρουση με την ίδια την υπάρχουσα ασυδοσία της καπιταλιστικής κερδοφορίας, απαιτεί αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

«Μπροστά στον αγώνα για όλα αυτά, με συνέπεια, συνέχεια και δυναμισμό, χωρίς 'ναι μεν αλλά' μπαίνει το ΚΚΕ. Γι' αυτό και καλεί το λαό να μην προσδοκά λύσεις από διάφορους κυβερνητικούς 'σωτήρες' και 'προστάτες'. Το σύνθημα 'μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό' που επαναλαμβάνουμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα, είναι εξαιρετικά επίκαιρο και, όπου δοκιμάστηκε, οι εργαζόμενοι κι ο λαός είχαν σημαντικές νίκες, σημαντικές κατακτήσεις.

Σε αυτό το σύνθημα, το ΚΚΕ είναι το κόμμα που δίνει περιεχόμενο, ζωντάνια, προοπτική.

Εξυπακούεται, ότι για όλους αυτούς τους λόγους, και άλλους που ανέπτυξαν αυτές τις μέρες όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ λέμε 'Όχι' στον αντιλαϊκό Προϋπολογισμό σας» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.



Γιάνης Βαρουφάκης: «Φούσκα» η ανάπτυξη και θα σκάσει στην αγορά των ακινήτων»


Να αποδομήσει τον προϋπολογισμό και τα στοιχεία για την πορεία της εθνικής οικονομίας επιχείρησε ο γγ του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας μεταξύ άλλων πως η ανάπτυξη είναι «φούσκα».

Ανοίγοντας τον κύκλο τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής είπε «δημιουργείται νέος οχετός κόκκινων δανείων και ασφαλιστικό κενό που εγγυώνται το βάθεμα της κρίσης, την αποεπένδυση και το συνεχιζόμενο φευγιό των νέων μας» για να προσθέσει «Φούσκα είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε, την δημιούργησε το λεφτόδεντρο της Φρανκφούρτης».

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η «φούσκα» θα σκάσει στην αγορά των ακινήτων ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «φούσκα» αποτελεί και η μείωση του δημόσιου χρέους.

«Ο κόσμος γνωρίζει ότι αυτό για το οποίο θριαμβολογείτε για μείωση δημόσιου χρέους είναι λόγω αύξησης του πληθωρισμού. Παραπλανά το ποσοστό χρέους αναφορικά με την δυνατότητα του δημοσίου να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος» είπε.

«Είμαστε σε ιστορική συγκυρία που το ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο κατέρρευσε και οι άνθρωποι έξω πλημμυρίζουν από οργή» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης κλείνοντας την τοποθέτησή του για να προσθέσει «Σε αυτή την συγκυρία ο απερχόμενος πρωθυπουργός το βράδυ στην ομιλία του θα κινηθεί στην σφαίρα της δικής του παράλληλης πραγματικότητας. Περιμένω όμως να ακούσω τις ομιλίες τω άλλων πολιτικών αρχηγών και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Θα τιμήσουν το λαό λέγοντας την αλήθεια ή θα συνεχίσουν να λένε ότι αν ήταν αυτοί στα πράγματα η οικονομία θα ήταν καλύτερη;»



Κυριάκος Βελόπουλος: «Προεκλογικός προϋπολογισμός που είναι γραμμένος στο πόδι»



«Από το 1974, όλοι οι προϋπολογισμοί έχουν πέσει έξω και είμαι βέβαιος ότι και με αυτόν τον προϋπολογισμό θα γίνει το ίδιο», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Προϋπολογισμού, του έτους 2023, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ έκανε λόγο «για προεκλογικό προϋπολογισμό που είναι γραμμένος στο πόδι, και περιλαμβάνει ψεύτικα νούμερα».

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε πως ο ίδιος από το 2020 είχε αναφέρει ότι «έρχεται πείνα και ενεργειακή κρίση» και εκτίμησε, επικαλούμενος δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, πως το 2023, «έρχεται Αρμαγεδδών». Εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιβολή φόρων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον φόρο κληρονομιάς.

«Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα φτιάξατε ένα ληστρικό κράτος φόρων. Είκοσι φόροι ταλανίζουν τους πολίτες», είπε και τόνισε: «Ποτέ δεν κατάλαβα το νόημα που έχει ο φόρος κληρονομιάς, από τη στιγμή που υπάρχει ο ΕΝΦΙΑ. Ο πολίτης πληρώνει φόρο όταν αγοράζει ένα ακίνητο, πληρώνει φόρο επειδή διατηρεί το ακίνητο, πληρώνει φόρο και επειδή μεταβιβάζεται μετά θάνατον. Τα τελευταία πενήντα χρόνια δεν είστε ικανοί να παράγετε πλούτο για τους Έλληνες και παράγετε μόνο φόρους».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κόκκινα δάνεια στις εταιρείες διαχείρισης αυτών των δανείων και στους πλειστηριασμούς. «Υπάρχουν, τώρα που μιλάμε, 700.000 κόκκινα δάνεια, έχουν γίνει 53.600 πλειστηριασμοί. Το 82% έγιναν από τα funds» είπε ο κ. Βελόπουλος, «Εσείς τους φτιάξατε. ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε και έκανε λόγο για «ύαινες» και «ριφιφί στις ελληνικές περιουσίες».

«Τα funds δουλεύουν με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και έχουν δημιουργήσει τα ίδια εταιρείες real estate. Αγόρασαν τα δάνεια με 5% έως 10% το πολύ, τα δίνουν σε εταιρείες διαχειρίσεως. Οι εταιρείες αυτές, "λοκάρουν" τα "καλά ακίνητα", δεν προχωρούν σε ρυθμίσεις, επιλέγουν τους πλειστηριασμούς που πολλές φορές είναι άγονοι ώστε να πάρουν το ακίνητο οι ίδιοι ή οι φίλοι τους. Αυτό λέγεται κλοπή της ελληνικής περιουσίας. Δείχνει ανυπαρξία ενός πολιτικού συστήματος που είναι ποδηγετημένο στα συμφέροντα, στους ολιγάρχες, στους τραπεζίτες. Όλοι όσοι έκαναν funds», συνέχισε, «έχουν σχέση με το παλιό τραπεζικό σύστημα και με όλα τα πολιτικά κόμματα. Πού είναι το κράτος να μπει ανάμεσα στον πολίτη και σ' αυτό το αρπακτικό;» διερωτήθηκε ο κ. Βελόπουλος.

Στη συνέχεια ανέγνωσε κατάλογο εταιρειών και στελεχών τους από τον οποίο σύμφωνα με τον ίδιο προκύπτει η σχέση των εταιρειών με το τραπεζικό και το πολιτικό σύστημα και τον κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής. «Αν τολμάς να λες ονόματα, σημαίνει ότι δεν φοβάσαι. Αν δεν τολμάς φοβάσαι» τόνισε.

Αναφερόμενος στο δημογραφικό πρόβλημα επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Έχουμε αύξηση του αριθμού των θανάτων τις πρώτες 39 εβδομάδες του 2022 κατά 12.972. Μιλάμε για αύξηση 13,7% σε σχέση με τις χρονιές πριν την πανδημία. Οφείλεται στο γεγονός ότι καταστρέψατε το ΕΣΥ», είπε ο κ. Βελόπουλος και πρότεινε «κάθε Έλληνας κάτω των 40 ετών, όταν παντρεύεται να δικαιούται άτοκο δάνειο 33.000 ευρώ. Εάν κάνει δύο παιδιά το δάνειο να μειώνεται κατά 1/3, αν κάνει τρία παιδιά όλο το δάνειο να χαρίζεται, και με τέσσερα παιδιά να υπάρχει δια βίου απαλλαγή από τους φόρους».


 




Σχόλια

Διαβάστε ακόμη