Θρήνος στην Βραζιλία για τον θάνατο του Πελέ- Τριήμερο εθνικό πένθος στην χώρα του βασιλιά του ποδοσφαίρου-Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας




Η Βραζιλία θρηνεί. Ο Πελέ έφυγε από τη ζωή το βράδυ την Πέμπτη (29/12) σε ηλικία 82 ετών με την είδηση να σκορπίζει θλίψη σε ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο και να βυθίζει στο πένθος την οικογένειά του, τους Βραζιλιάνους και τους οπαδούς της Σάντος,

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας σε επίσημη ανακοίνωσή της, κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης (29/12) τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε η χώρα, ενώ η οικογένειά του ζήτησε από τη διοίκηση της Σάντος να μεταφερθεί η σορός του στο
Vila Belmiro, την έδρα της βραζιλιάνικης ομάδας όπου μεγαλούργησε ως ποδοσφαιριστής ο θρυλικός άσος.

Η σορός του Πελέ αναμένεται να μεταφερθεί από το νοσοκομείο Άλμπερτ Άινσταϊν στο Vila Belmiro και να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα το πρώι της Δευτέρας (02/01), στις 10 (ώρα Βραζιλίας), ενώ θα παραμείνει στο γήπεδο της Σάντος για μία ημέρα.

Φίλαθλοι και οπαδοί της Σάντος έξω από το στάδιο Vila Belmiro AP


Φορώντας φανέλες της αγαπημένης τους ομάδας και στις οποίες είχε υπογράψει πάνω ο Πελέ, φίλαθλοι και οπαδοί της Σάντος άρχισαν να συρρέουν στο Vila Belmiro, το γήπεδο όπου ο "θεός του ποδοσφαίρου" έγραψε ιστορία, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αγαπημένο τους Πελέ.

Φίλαθλοι και οπαδοί της Σάντος έξω από το στάδιο Vila Belmiro AP




Δεν είναι λίγοι εκείνοι που "λυγίζουν" και ξεσπούν σε δάκρυα αποχαιρετώντας τον Βραζιλιάνο θρύλο.

Το άγαλμα μάλιστα του Χριστού του Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο φωτίτηκε με τα χρώματα της εθνικής σημαίας της Βραζιλίας για να τιμήσει τον Έντσον Αράντε ντο Νασιμέντο.Το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο με τα χρώματα της Βραζιλίας AP


Σημαία του Πελέ έξω από το στάδιο Vila Belmiro APΘαυμαστές του Πελέ αφήνουν λουλούδια στη μνήμη του APΦίλαθλοι και οπαδοί της Σάντος έξω από το στάδιο Vila Belmiro AP

«Σε αγαπάμε άπειρα, αναπαύσου εν ειρήνη»


Η κόρη του Πελέ, Κέλι Νασιμέντο, ήταν αυτή που γνωστοποίησε την είδηση ότι ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου άφησε την τελευταία του πνοή.

Αυτή αλλά και όλη η οικογένεια, όπως αναφέρει το SPORT 24, βρέθηκε στο πλευρό του στις τελευταίες του στιγμές για να περάσει τις τελευταίες τις στιγμές μαζί του.Ο Πελέ με τη σύζυγό του Ρόζμαρι και τα παιδιά του Κέλι και Έντσον AP

Το μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: "Ό,τι είμαστε είναι χάρη σε εσένα. Σε αγαπάμε άπειρα. Αναπαύσου εν ειρήνη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση της κόρης του Πελέ:


Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Πέρα από όλους τους επαγγελματίες του ποδοσφαίρου παγκοσμίως και τους φίλους του αθλήματος, τα συλλυπητήριά τους εξέφρασε και ο πολιτικός κόσμος.

"Ήταν και θα είναι ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου. Αντίο Πελέ" ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.



Το δικό του "αντίο" είπε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος με ανάρτησή του στα social media αποχαιρέτησε τον "πρώτο των πρώτων".

"Για εμάς που βρεθήκαμε παιδιά σε ένα γηπεδάκι με μια μπάλα στα πόδια, ο Πελέ ήταν ο πρώτος ήρωας που θέλαμε να γίνουμε την ώρα που σουτάραμε. Ύστερα θέλαμε να γίνουμε Μαραντόνα, σήμερα τα παιδιά μας θέλουν να γίνουν Μέσι. Ο Πελέ ήταν ο πρώτος των πρώτων - η αφετηρία όλων", έγραψε.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα έγραψε στα social media: "Ο Πελέ ήταν ένα από τα κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος. Διασκέδασε δισεκατομμύρια, μύησε γενιές στις χαρές του ποδοσφαίρου και έδειξε στον κόσμο ότι δεν υπάρχει όνειρο πολύ μεγάλο. Η Ευρώπη ενώνεται με τη Βραζιλία και τον κόσμο στο πένθος για έναν γίγαντα του όμορφου παιχνιδιού. Είθε να αναπαυθεί εν ειρήνη".
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε: "Το παιχνίδι. Ο βασιλιάς. Η αιωνιότητα".
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι σχολίασε: "Χάρη στο ταλέντο του και την κλάση του, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του ακόμα και στις γενιές που δεν είχαν την τύχη να τον δουν να παίζει. Σήμερα όλος ο κόσμος θρηνεί τον θρύλο με το όνομα Πελέ".
Η UNESCO ανέφερε: "Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον θάνατο του Πελέ. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στον βραζιλιάνικο λαό και την ποδοσφαιρική οικογένεια. Ο Πελέ ήταν πρωταθλητής της UNESCO για τον αθλητισμό από το 1994 και και εργάστηκε ακατάπαυστα για την προώθηση του αθλητισμού ως εργαλείο για την ειρήνη. Θα μας λείψει πολύ".

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη