Επέτειος Πολυτεχνείου: Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσαν στεφάνι- ένταση μεταξύ φοιτητών και μελών του Σύριζα (Βίντεο Φωτογραφίες)


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι σήμερα το πρωί στο Πολυτεχνείο για τον εορτασμό της 48ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.


«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν» τόνισε σε δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου.

«Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους», υπογράμμισε.


Βαρουφάκης: Οι εξεγερμένοι φοιτητές το 1973 έσωσαν την τιμή του ελληνικού λαού







«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη 17η Νοέμβρη του 1973 οι εξεγερμένοι φοιτητές έσωσαν την τιμή του ελληνικού λαού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.


Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι κάθε 17 Νοέμβρη είναι μία ημέρα γιορτής της Δημοκρατίας και είναι η στιγμή που θυμόμαστε ότι ένας λαός που τον έχουν θεωρήσει του χεριού τους οι έχοντες την εξουσία, ιδίως την απολυταρχική εξουσία, μπορεί να βρει τις αστείρευτες δυνάμεις μέσα του για να κάνει το θαύμα και να εκπλήξει και τον εαυτό του.

Γι' αυτό νομίζω, είπε, ότι «σήμερα η μέρα είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε μικροεπεισόδειο. Ελπίζουμε να μην υπάρχουν επεισόδια. Εμείς θα είμαστε εκεί».

Πανδημία

Ερωτηθείς σχετικά με την πανδημία, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε: «Είμαστε από τη μια πλευρά πάρα πολύ τυχεροί γιατί συνεχίζουν να δουλεύουν τα εμβόλια.

Εμείς είμαστε πάρα πολύ υπέρ του εμβολιασμού. Δυστυχώς, το ποσοστό του εμβολιασμού είναι πάρα πολύ χαμηλό ακόμα. Θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ λιγότερους θανάτους αν όλοι είχαμε εμβολιαστεί.Από την άλλη, πρέπει να πω και το εξής: Βλέπω ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει το εμβολιαστικό πιστοποιητικό στο μοναδικό όπλο εναντίον της πανδημίας».

Ο κ. Βαρουφάκης επανέφερε την πρότασή του ότι έπρεπε να έχει δημιουργηθεί ένα πολύ πυκνό δίκτυο μαζικών, δωρεάν τεστ σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, σημείωσε ότι «πρέπει να μάθουμε το μάθημα αυτής της πανδημίας και να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουμε λιγότερους μόνιμους γιατρούς σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Στον περσινό προϋπολογισμό του 2020 ο κ. Σταϊκούρας μείωσε τα κονδύλια για το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας. Να δείτε ότι θα τα ξαναμειώσει.

Έπρεπε να έχουμε προσλάβει 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Υποτίθεται ότι το ξέσπασμα της πανδημίας, το έλεγε και ο κ. Μητσοτάκης, ήρθε φιρμάνι από τις Βρυξέλλες ότι "μπορείτε να ξοδεύετε όσα χρειάζονται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας". Και δεν έγιναν προσλήψεις».


ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπροσωπεία κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο



Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό το γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο κατέθεσε στεφάνι την Τετάρτη στο χωρό του Πολυτεχνείου.


Στην αντιπροσωπεία μετείχαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Φίλης και η Χαρά Καφαντάρη.






Ξύλο στην κατάθεση στεφάνων - Εμποδίστηκαν βουλευτές της ΝΔ και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ


Νέα, ακόμα πιο σοβαρή και εκτεταμένη ένταση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης, ανήμερα της επετείου της 17ης Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο.




Όλα έγιναν λίγο πριν από τις 10 π.μ., όταν δεν επετράπη η είσοδος σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70 ατόμων, μελών, αλλά και βουλευτών του κόμματος και της νεολαίας, που είχαν μόλις καταφτάσει στο Πολυτεχνείο.


INTIME NEWS




Άτομα που βρίσκονταν μέσα στον χώρο και συγκεκριμένα φοιτητές που πρόσκεινται κυρίως στο ΝΑΡ (και αρκετοί ακόμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) είχαν δημιουργήσει μία αλυσίδα, αποτρέποντας την είσοδό τους στο Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση, με σπρωξιές και γροθιές. Η κατάσταση ήταν έκρυθμη για αρκετή ώρα, καθώς έπεφτε ξύλο τόσο μέσα όσο και έξω από τον χώρο.


SOOC

Μετά από ώρα η κατάσταση εκτονώθηκε, με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (Φίλης, Τζανακόπουλος, Ζαχαριάδης, Γεροβασίλη μεταξύ άλλων) να εισέρχεται στο Πολυτεχνείο και να καταθέτει στεφάνι.




Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, δεν επετράπη η είσοδος ούτε στους βουλευτές και πρώην υπουργούς Χάρη Θεοχάρη και Χαράλαμπο Αθανασίου. INTIME NEWS

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η αντιπροσωπεία της Βουλής βρέθηκε περίπου στις 8:30 το πρωί στην είσοδο του Πολυτεχνείου ωστόσο φοιτητές που βρίσκονταν εκεί δεν τους επέτρεψαν να περάσουν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω η χούντα από την Ελλάδα».









Λίγο αργότερα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης αποχώρησαν, ενώ οι συγκεντρωμένοι φέρονται να πέταξαν και το στεφάνι των Ελλήνων βουλευτών, που έγραφε Διακοινοβουλευτική Επιτροπή.




 


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη