Ουκρανία: Στα ανατολικά και νότια επικεντρώνονται πλέον οι ρωσικές δυνάμεις


Ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημερωτικό δελτίο του νωρίς την Παρασκευή.


Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, συνέχισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να οργανώσει αυτό που αποκάλεσε ψευτοδημοψήφισμα στην περιφέρεια της Χερσώνας για να σχηματιστεί «λαϊκή δημοκρατία» όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών.

Το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε. Το Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ προσπάθεια των Ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ απέτυχε. Αποτυχημένη ήταν επίσης η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάγιφ, ανέφερε η ίδια πηγή.


Στον Βορρά, ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν. Η Μόσχα ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκλιμακώσουν την επίθεση στο Κίεβο και θα επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε εξάλλου «βέβαιος πως είναι πολύ ευχάριστο για όλους εσάς να διαβάζετε τις ειδήσεις και να βλέπετε ότι οι ουκρανικές πόλεις σταδιακά απελευθερώνονται από τις δυνάμεις κατοχής», σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, προειδοποιώντας πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.

«Όλοι θέλουμε τη νίκη», όμως «θα γίνουν κι άλλες μάχες. Έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας για να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Ανέτοιμα τα ρωσικά στρατεύματα


Τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία προσπαθούν να αποφύγουν τον εντοπισμό και τις επιθέσεις, χρησιμοποιώντας κλαδιά δέντρων και σανό, ακόμη και κομμάτια χαλιών, για να κρύψουν τα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.


Αμυντικοί αναλυτές κάνουν λόγο για έλλειψη αποτελεσματικής εκπαίδευσης των στελεχών ενός τόσο προηγμένου στρατεύματος, όπως είναι το ρωσικό, αλλά και για προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της ελλιπούς προετοιμασίας των δυνάμεων τεθωρακισμένων. Το καμουφλάζ για προσωπικό ή εξοπλισμό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των πολεμικών επιχειρήσεων και παρά την επικράτηση προηγμένων τεχνολογικών μέσων, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι δορυφορικές εικόνες και τα καινοτόμα οπτικά συστήματα, παραμένει αναγκαίο. Οι παρατηρητές του πολέμου στην Ουκρανία επισημαίνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιδείξει μεγάλο ερασιτεχνισμό.

Σε ένα βίντεο, που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκεπάσει τεθωρακισμένα οχήματα με λεπτή στρώση από πευκοβελόνες. «Το θέαμα αυτό υποδηλώνει απελπισία», λέει ο απόστρατος στρατηγός Μάικ Τζέισον. Το αμερικανικό εγχειρίδιο πεδίου μάχης, σύμφωνα με τον Τζέισον, προβλέπει την κάλυψη τεθωρακισμένων με ειδικό δίχτυ παραλλαγής, όταν τα οχήματα βρίσκονται σε στάση, ακόμη και αν η στάση είναι λίγων λεπτών. Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί συνδυασμό φύλλων και διχτυών, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τα ογκώδη τεθωρακισμένα. «Οι πευκοβελόνες είναι προτιμότερες από το τίποτα, αλλά δείχνουν ότι τα στρατεύματα δεν έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα σε μεθόδους κάλυψης ή δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό», λέει ο Τζέισον.

Άλλα βίντεο δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να έχουν σκεπάσει τα τεθωρακισμένα τους με σανό και κομμάτια χαλιών, που λαφυραγώγησαν από ουκρανικές κατοικίες. Ο Τζέισον εκτιμά ότι πρόκειται για προσπάθεια περιορισμού ή διαστρέβλωσης της «θερμικής υπογραφής» των αρμάτων, του ίχνους θερμότητας που εκπέμπουν οι κινητήρες. Το ίχνος αυτό εντοπίζεται από τους αισθητήρες αντιαρματικών πυραύλων, όπως ο αμερικανικής κατασκευής Τζάβελιν, για να εγκλωβίσουν τον στόχο τους. Μια αλλοιωμένη θερμική υπογραφή θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη την αξιόπιστη αναγνώριση αρμάτων μάχης. Ενα αυτοματοποιημένο σύστημα θα μπορούσε να μπερδέψει τη θερμική υπογραφή άρματος μάχης με αυτή επιβατικού αυτοκινήτου, ενώ οι παρατηρητές πυροβολικού στο έδαφος δεν θα έκαναν τέτοιο λάθος.


Η έλλειψη σύγχρονου διχτυού καμουφλάζ στον ρωσικό στρατό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα σειράς επιχειρησιακών ατοπημάτων από μέρους του Κρεμλίνου στην εισβολή του στην Ουκρανία. Η έλλειψη αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ΗΠΑ και Ευρωπαίων ότι ο πρόεδρος Πούτιν και το επιτελείο του δεν περίμεναν να συναντήσουν σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς. Ρώσοι στρατιώτες έχουν, στο μεταξύ, αποδείξει ότι αδιαφορούν για τους κανόνες ασφάλειας επικοινωνιών, μιλώντας μεταξύ τους σε κινητά τηλέφωνα και επιτρέποντας στους Ουκρανούς να υποκλέπτουν αυτές τις επικοινωνίες. Οι Ρώσοι επικεφαλής της επιχειρησιακής υποστήριξης δεν προμήθευσαν τον στρατό τους με αρκετά καύσιμα, υποχρεώνοντας οδηγούς αρμάτων να τα εγκαταλείπουν στη μέση δρόμων ή αγρών.

Η Ρωσία λέει ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο κατόπιν αιτήματος Μακρόν και Σολτς


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης προς τη Ζαπορίζια αύριο Παρασκευή, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.


Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται τον αντισυνταγματάρχη Μιχαΐλ Μιζίντεφ, διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα ανταποκρίνεται σε αίτημα που διατύπωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μπάιντεν: Ενδείξεις ότι ο Πούτιν απέλυσε ή έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό συμβούλους του

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να απέλυσε ή να έχει θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό ορισμένους από τους συμβούλους του.

«Φαίνεται να είναι απομονωμένος και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι απέλυσε ή έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό ορισμένους από τους συμβούλους του» είπε ο κ. Μπάιντεν χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Πρόσθεσε ότι είναι «σκεπτικός» με τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για μερική απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων για να επικεντρωθεί η επίθεση στην Ουκρανία στην περιοχή Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
ΗΠΑ: 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα αποθέματα για έξι μήνες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε νωρίτερα εντολή για την άντληση 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες, σε μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική ιστορία με στόχο να ανακοπεί η άνοδος των τιμών πετρελαίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η αποδέσμευση αυτή του πετρελαίου αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, να χρησιμεύσει μέχρι να αυξηθεί η αμερικανική παραγωγή στο τέλος του έτους.



Νέο τελεσίγραφο Πούτιν: Αέριο με ρούβλια μέσω ρωσικών τραπεζών από αύριο

Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και να πληρώνουν μέσω αυτών, από την 1η Απριλίου. Ανέφερε, δε, ότι η Ρωσία θα διακόψει τα ενεργά συμβόλαια φυσικού αερίου εάν οι αγοραστές δεν συμμορφωθούν με το αίτημά της για πληρωμή σε ρούβλια.

«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε. Μένει να διευκρινιστεί τι ακριβώς θα σημάνει αυτή η κίνηση από πλευράς Μόσχας.

Ο κ. Πούτιν είπε επίσης ότι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας σε ευρώ -στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- σημαίνει ότι ορισμένες από τις παραδόσεις φυσικού αερίου, έγιναν δωρεάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο σε βάρος της Μόσχας, ο οποίος άρχισε χρόνια πριν, με στόχο να υπονομευθεί η ανάπτυξη της Ρωσίας. Υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας ήταν προσχεδιασμένες και ότι η Δύση θα επιχειρήσει να βρει νέες αφορμές για περαιτέρω κυρώσεις.

Τι προβλέπει το διάταγμα

Το διάταγμα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.

Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν. Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom. Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

«Όχι» από Γερμανία και Γαλλία σε Πούτιν

Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια ως απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων, προσθέτοντας ότι ο ελιγμός ισοδυναμεί με «εκβιασμό».

Σε μια πρώτη του αντίδραση, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέμεινε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό αέριο θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. Όπως τόνισε, είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η χώρα του έχει ελέγξει τα συμβόλαιά της με τη Ρωσία για παραδόσεις φυσικού αερίου και θα συνεχίσει να πληρώνει για αυτά σε ευρώ και μερικές φορές σε δολάρια.

Επανέλαβε ότι η Γερμανία ελπίζει ότι δεν θα έχει ανάγκη τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα εφέτος, αλλά θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι τα κενά στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να κλείσουν για να συνεχιστεί η πίεση στον Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Σολτς είχε επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Γερμανό καγκελάριο ότι τίποτα δεν θα αλλάξει για τους Ευρωπαίους και ότι οι πληρωμές θα εξακολουθήσουν να γίνονται σε ευρώ και θα μεταφέρονται στην Gazprombank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως πρόσθεσε, στη συνέχεια τα ποσά θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

«Ο κ. Σολτς δεν συμφώνησε με αυτή τη διαδικασία στη συνομιλία, αλλά ζήτησε γραπτές πληροφορίες για να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», είπε ο Γερμανός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι παραμένει σε ισχύ η συμφωνία της G7, βάσει της οποίας οι προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία θα πληρώνονται μόνο σε ευρώ ή δολάρια.

Στο μεταξύ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη την απόφαση που επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, υπογεγραμμένη από τον Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια ακόμα και της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές σε ρούβλια απέτυχε, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είπε από την πλευρά του ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.
Ντράγκι: Η Ιταλία δεν αναμένει διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου

Η Ιταλία δεν αναμένει διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, «δείχνοντας» πως πιστεύει ότι η Ρωσία θα υπαναχωρήσει από το αίτημα για πληρωμή σε ρούβλια.

Ο κ. Ντράγκι, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, είπε ότι ο κ. Πούτιν του είπε πως οι τρέχουσες συμβάσεις φυσικού αερίου εξακολουθούν να ισχύουν και ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και σε δολάρια, αντί σε ρούβλια. «Αυτό που κατάλαβα, αλλά μπορεί να κάνω λάθος, είναι ότι η μετατροπή της πληρωμής… είναι εσωτερικό θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο κ. Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου.
Αντιδράσεις από δυτικούς αξιωματούχους στο τελεσίγραφο Πούτιν

«Είναι απίστευτα δύσκολο για τη Ρωσία να σταματήσει να πουλά πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη», σημειώνουν σε μία πρώτη αντίδραση αξιωματούχοι της Δύσης, εκφράζοντας τη δυσπιστία τους για τις ρωσικές απειλές.
Έφοδος στα γραφεία της Gazprom από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε.

Χθες, Τετάρτη, οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία, στο πλαίσιο ενίσχυσης της έρευνάς τους σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου της εταιρείας στην Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετέβησαν στα γραφεία της Gazprom Germania και της Wingas. Οι αρχές της Ε.Ε. ερευνούν αν οι πρακτικές της Gazprom συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επίπεδα ρεκόρ.

Εγγυήτρια δύναμηη Τουρκία, δηλώνει ο Ερντογάν


Η Τουρκία επιθυμεί να φιλοξενήσει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι για την ειρήνευση στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης, δήλωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής του από το Ουζμπεκιστάν, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη έγιναν δυνατές χάρη στην «ανεξάρτητη και ισορροπημένη» εξωτερική του πολιτική. «Είμαι αποφασισμένος να έχω συνομιλίες τόσο με τον κ. Πούτιν όσο και με τον κ. Ζελένσκι. Στόχος μου είναι να τους φέρω (στην Τουρκία) το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «στο μεταξύ έχει μεγάλη σημασία να υπάρξει έστω προσωρινή κατάπαυση του πυρός».


Η Ουκρανία εμφανίστηκε έτοιμη να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλειά της και περιέλαβε στις πιθανές εγγυήτριες χώρες την Τουρκία. Χθες ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα εγγυήτριας δύναμης, αν και υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν. Οσο για το αίτημα της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ε.Ε. δήλωσε: «Στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι θα επιμείνουν πολύ σε αυτό το ζήτημα γιατί σε όλη αυτή τη διαδικασία τα περισσότερα κράτη- μέλη (της Ε.Ε.) δεν αντιμετώπισαν με σοβαρότητα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρ’ όλα αυτά έμαθα και άκουσα ότι ο κ. Πούτιν είναι θετικός ως προς την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.».

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Ερντογάν για τη συμμετοχή του Ρομάν Αμπράμοβιτς στις διαβουλεύσεις της Κωνσταντινούπολης. «Ο Αμπράμοβτις συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος ολιγάρχης δεν καθόταν στο τραπέζι των δύο αντιπροσωπειών, αλλά στα πίσω καθίσματα των παρατηρητών. «Αντί να κοιτάμε ποιος ήταν στο τραπέζι, θα πρέπει να κοιτάμε εκ μέρους ποιου ήταν εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στον Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος προσπάθησε να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι, ενώ μετέφερε τα δύο υπερπολυτελή γιοτ του, συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, σε τουρκικές ακτές.

Παραπλανούν τον Πούτιν οι σύμβουλοί του




Ασυνήθιστη για αρχηγό μυστικής υπηρεσίας μεγάλης δύναμης, η δήλωση του σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ έκανε τον γύρο του κόσμου. «Πιστεύουμε ότι οι σύμβουλοι του Πούτιν είναι τόσο φοβισμένοι, που δεν του λένε την αλήθεια», δήλωσε από την Αυστραλία ο επικεφαλής της GCHQ, βρετανικής υπηρεσίας αντίστοιχης της αμερικανικής NSA, υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος δέχεται ελλιπή, φιλτραρισμένη πληροφόρηση τόσο για τις αποτυχίες των στρατευμάτων του στην Ουκρανία όσο και για τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση. Σε άλλο απόσπασμα ομιλίας του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Καμπέρας, ο Φλέμινγκ υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέρριψαν κατά λάθος δικά τους αεροπλάνα.


Ο Βρετανός αξιωματούχος δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια που να στηρίζει τις δηλώσεις του, έτσι που η εφημερίδα Guardian να αναρωτιέται αν πρόκειται για αξιόπιστες πληροφορίες ή για ψυχολογικό πόλεμο. Γεγονός είναι ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον εμφανίστηκαν, για ακόμη μία φορά, σε απόλυτο συντονισμό. Λίγο νωρίτερα από την ομιλία Φλέμινγκ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινφιλντ είχε δηλώσει ότι «ο Πούτιν αισθάνεται πως παραπλανήθηκε από τους στρατηγούς του» και ότι οι σχέσεις του μαζί τους δοκιμάζονται από εντάσεις.

«Δεν καταλαβαίνουν»

Σχολιάζοντας τις αναφορές των δύο νατοϊκών εταίρων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Απλώς δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στο Κρεμλίνο, δεν καταλαβαίνουν τον πρόεδρο Πούτιν, ούτε το πώς παίρνονται οι αποφάσεις ούτε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Κι αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένες αποφάσεις με κακές συνέπειες». Σε κάθε περίπτωση, ο Ρώσος πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει, προς το παρόν, σοβαρή αμφισβήτηση σε κοινωνικό επίπεδο. Χθεσινή δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Κέντρου Levada (χαρακτηρίζεται «ξένος πράκτορας» από το Κρεμλίνο) αναφέρει ότι το 83% των Ρώσων επικροτεί τη στάση του Πούτιν στη σύγκρουση με την Ουκρανία.


Σύμφωνα με τους ηγέτες των ρωσόφωνων στο Ντονμπάς, οι δυνάμεις τους, που μάχονται από κοινού με τους Ρώσους, έχουν «απελευθερώσει» περισσότερο από το 90% της επαρχίας Λουγκάνσκ και 55% έως 60% της επαρχίας Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται και η Μαριούπολη. Χθες, μάλιστα, οι Αρχές της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» διόρισαν νέο δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, όπου ο τελευταίος σημαντικός θύλακας αντίστασης εντοπίζεται στο μεγάλο συγκρότημα της χαλυβουργίας Azovstal.Οπως έκανε γνωστό ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Ρώσος πρόεδρος του είπε, σε τηλεφωνική συνομιλία τους, ότι «δεν έχει ωριμάσει ακόμη ο χρόνος» για κατάπαυση του πυρός. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επικαλούμενος τις υπηρεσίες πληροφοριών της Συμμαχίας, εκτίμησε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρονται, αλλά ανασυντάσσονται για να ενισχύσουν την επίθεσή τους στο Ντονμπάς» της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα «διατηρούν την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις». Ταυτόσημη ήταν η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο χθεσινό του βίντεο.

Το Ουκρανικό θα κυριαρχήσει στη σημερινή, διαδικτυακή σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – Κίνας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο δίκτυο CNBC ανέφεραν ότι θα επιδιώξουν να πιέσουν την Κίνα ώστε να ακολουθήσει πολιτική ουδετερότητας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αντί να προσφέρει πλήρη κάλυψη στις ρωσικές θέσεις.

Αποθήκη καυσίμων στις φλόγες στην πόλη Μπελγκορόντ - Αξιωματούχος μιλά για ουκρανικό «χτύπημα»


Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα της Ουκρανίας έπληξαν εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ σήμερα αφού πέρασαν τα σύνορα των δύο εμπόλεμων χωρών εκτελώντας πτήση σε μικρό ύψος, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκάλεσε η επιδρομή, πρόσθεσε ο κ. Γκλάντκοφ. Κάτοικοι τομέα της πόλης κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή.


Το περιστατικό στην Μπελγκορόντ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία, καταγράφεται δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις σε χώρο αποθήκευσης όπλων.


Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης από την Ουκρανία για τα συμβάντα αυτά.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που φέρονται να καταγράφουν τη στιγμή της επίθεσης, ωστόσο είναι αδύνατο να επαληθευτεί η γνησιότητά τους.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη