Εύα Καϊλή: Γιατί διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;


Για "βόμβα" στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας κάνουν λόγο τα βελγικά Μέσα που συνεχίζουν να φέρνουν στην επιφάνεια νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που, μεταξύ άλλων, εμπλέκει την Εύα Καϊλή, η οποία συνελήφθη μαζί με τον σύντροφό της για υπόθεση διαφθοράς.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα L' Echo, η Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, που ήταν όπως αναφέρει και ο μόνος τρόπος για να αρθεί η βουλευτική της ασυλία. Μάλιστα, σε έρευνες στο σπίτι της βρέθηκαν και σακούλες με μετρητά, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη αποκαλυφθεί το ποσό, με την ίδια την Εύα Καϊλή μάλιστα να περνά τη νύχτα στο κρατητήριο. πάντα σύμφωνα με το βελγικό Μέσο.

Παράλληλα, οι αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη του πατέρα της, ο οποίος φέρεται να βρέθηκε κρατώντας μία τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα και να σκόπευε να διαφύγει.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε συλλήψεις στο Βέλγιο και άλλες δύο στην Ιταλία, μετά από σωρεία ερευνών αλλά και κατάσχεση -μέχρι στιγμής- 600.000 ευρώ.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πρώην Ευρωβουλευτής από την Ιταλία, Αντόνιο Παντζέρι, ο βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι καθώς και ο Λούκα Βινσεντίνι, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Στο επίκεντρο των ερευνών το Κατάρ

Σύμφωνα με τα βελγικά Μέσα, στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται το Κατάρ όπου αυτή τη στιγμή διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς υπάρχουν σοβαρές υποψίες και ενδείξεις ότι επηρέασε οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις Ευρωβουλευτών, προκειμένου να ασκήσει επιρροή σε πρόσωπα στρατηγικής σημασίας στην Ευρώπη ώστε να προωθηθεί η δράση του κράτους, κόντρα στις παγκόσμιας εμβέλειας καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακό μεσαίωνα.

Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή, σε μία πρόσφατη πρωτοφανή τοποθέτησή της, είχε προβεί σε ανεκδιήγητες δηλώσεις ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, όπου, παρά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ και τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που άφησε πίσω της η κατασκευή εγκαταστάσεων μίλησε για μια "πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα" χώρα.

Μάλιστα, έκανε ουσιαστικά και επίπληξη στους Ευρωπαίους, ότι κάνουν bullying στους Καταριανούς, ενώ παίρνουν το φυσικό τους αέριο.

"Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο", είπε αρχικά στην ομιλία της η Εύα Καϊλή, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια το Κατάρ "πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα".

"Ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί".

Ενώ καταλήγει: "Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον".

Το χρονικό της διαγραφής

Υπενθυμίζεται ότι τη διαγραφή της Εύας Καϊλή από το κόμμα, ανακοίνωσε εχθές Παρασκευή 9/12/2022 το ΠΑΣΟΚ, καθώς η ευρωβουλευτής φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη", αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Τη σχετική απόφαση γνωστοποίησε και μέσω ανάρτησής του ο Νίκος Ανδρουλάκης.



Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, ο οποίος εργαζόταν ως σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συνελήφθη.

Η εν λόγω απόφαση ήρθε μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Le Soir, σύμφωνα με το οποίο η ευρωβουλευτής εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα, η ίδια εφημερίδα έκανε γνωστό ότι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.
Το παρασκήνιο της διαγραφής της Εύας Καϊλή

Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη που διέγραψε την ευρωβουλευτή Έυα Καϊλή, όταν πληροφορήθηκε από το δημοσίευμα της βελγικής ιστοσελίδας Le Soir ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς μέσω του συντρόφου της.

Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι μαζί με άλλους αξιωματούχους των Βρυξελλών, έχουν ήδη συλληφθεί και ελέγχονται για διαφθορά που σχετίζεται με το κράτος του Κατάρ. Έτσι η Ευρωβουλευτής βρίσκεται ουσιαστικά και η ίδια υπό έρευνα ενώ φέρεται ότι δεν έχει ακόμη συλληφθεί επειδή καλύπτεται από την ιδιότητα του μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «πήρε πάνω του» την υπόθεση της απομάκρυνσης της Εύας Καϊλή και για τον λόγο αυτό στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται πως η ευρωβουλευτής «τίθεται εκτός» του κόμματος και δεν χρησιμοποιείται η λέξη «διαγραφή». Για την διαγραφή ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ απαιτείται η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα μείνει μόνον σε αυτή την κίνηση αλλά την Δευτέρα αναμένεται να ζητήσει από το προεδρείο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την απομάκρυνση της Έυας Καϊλή και από την ευρω-ομάδα.

Αν και η εξέλιξη αιφνιδίασε την Χαριλάου Τρικούπη, αξίζει να θυμίσουμε ότι είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Έυας Καϊλή που εκθείαζε το Κατάρ για την πολιτική του στα εργασιακά. Θέση την οποία όμως καταδίκασε με τηλεοπτικές δηλώσεις του τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε στην Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν πλέον την εξέλιξη της έρευνας και τα αποτελέσματά της που εν πολλοίς θα καθορίσουν την (ούτως η άλλως τεταμένη) σχέση της Έυας Καϊλή με την ηγεσία του κόμματος.

Τι ερευνά η Εισαγγελία του Βελγίου;


Πληροφορίες για την έρευνα, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, έδωσε νωρίτερα την Παρασκευή (09/12) το Γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα στο Βέλγιο.

Στοιχεία ειδικά για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή δεν υπάρχουν στη συγκεκριμένη ενημέρωση, ωστόσο σημειώνεται ότι έχουν ήδη συλληφθεί τέσσερα άτομα, ηλικίας 35, 51, 53 και 67 ετών, που αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή. Τα παραπάνω πρόσωπα δεν κατονομάζονται.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα, η δικαστική αστυνομία πραγματοποίησε την Παρασκευή 16 κατ’ οίκον έρευνες στις Βρυξέλλες, πιο ειδικά στους δημοτικές ενότητες Ixelles, Schaerbeek, Crainhem, Forest και 1000 Brussels.

Αυτό συνέβη στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας με εξεταζόμενα αδικήματα τη «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», τη «διαφθορά» και το «ξέπλυμα χρήματος».

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, οι ερευνητές κατάσχεσαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά, κι επίσης υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, τα οποία στάλθηκαν για περαιτέρω ανάλυση. Στο στόχαστρο της αστυνομικής επιχείρησης φέρεται να βρέθηκαν συνεργάτες και βοηθοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας πρώην ευρωβουλευτής.

Τα στελέχη της δικαστικής αστυνομίας ερευνούν εδώ και αρκετούς μήνες «μια χώρα του Κόλπου» για επηρεασμό των οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι το οποίο γινόταν μέσω πληρωμών μεγάλων χρηματικών ποσών ή προσφοράς σημαντικών δώρων σε πρόσωπα με σημαντική πολιτική και στρατηγική θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη