Εύα Καϊλή: Πότε αναμένεται να αποφυλακιστεί - Το βραχιολάκι, το σπίτι που θα μένει και ο Τζιόρτζι




Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει από χθες, Μεγάλη Τετάρτη για την προσωρινή αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή, η οποία αναμένεται να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι της, εν αναμονή της δίκης για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Qatargate».

Μετά από τέσσερις μήνες στις φυλακές του Χάρεν, η Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια που συνελήφθη για χρηματισμό αναμένεται να βρεθεί εκτός φυλακής και να επιστρέψει στο σπίτι της φορώντας "ηλεκτρονικό βραχιολάκι" παρακολούθησης μέχρι την ημέρα της δίκης της.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο συνήγορός της, Σβεν Μαρί αναμένεται σήμερα Μεγάλη Πέμπτη να εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, αλλά για τυπικούς λόγους, αφού η απόφαση για την απελευθέρωση της με περιοριστικούς όρους είναι ειλημμένη.

Μάλιστα, εκτιμάται πως η αποφυλάκισή της αναμένεται να ολοκληρωθεί ακόμα και σήμερα, με εναλλακτικές πιθανές ημερομηνίες την Μεγάλη Παρασκευή, ή, το αργότερο, τη Δευτέρα του Πάσχα. "Κριτής" πάντως για την ημέρα που θα επιστρέψει στο σπίτι της θα είναι το "βραχιολάκι", το οποίο και αναζητείται, όπως υποστήριξε και ο δικηγόρος της, κ. Δημητρακόπουλος: "Για να μη γίνονται λάθη γιατί ακούγονται πολλά, δε θα γίνει το δικαστικό συμβούλιο για να επικυρώσει τη διάταξη του ανακριτή με την οποία αφήνεται ελεύθερη η κα Καϊλή. Τελείωσε το θέμα της ελευθερίας της τυπικά. Ουσιαστικά θα αφεθεί ελεύθερη όταν θα βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Το πιθανότερο μέχρι την Παρασκευή να έχει βρεθεί οπότε και θα αποφυλακιστεί. Το μακρύτερο χρονικό διάστημα είναι μέχρι τη Δευτέρα".


Σχετικά με την απόφαση να αποφυλακιστεί προσωρινά με αυτόν τον τρόπο, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ σε επίσημο έγγραφό του, το οποίο παρουσιάζει η δημόσια τηλεόραση, τόνισε πως "Τίποτα δεν αντιτίθεται στο να τεθεί υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση".

Η ατάκα για την κόρη της και η επικοινωνία με Τζιόρτζι

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Εύα Καϊλή θα μείνει με το παιδί της στο ίδιο σπίτι, χωριστά από τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, με τον οποίοι θα μπορεί να έχει μόνο τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ οι κλήσεις τους θα καταγράφονται από τις αρχές.

Σύμφωνα με την απόφαση της αποφυλάκισης του τελευταίου, υποχρεούται να έχει διαφορετική διεύθυνση από το σπίτι που έμεναν μαζί, συνεπώς είναι υποχρεωμένος να μένει αλλού, αν και το σπίτι του θα βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ από το δικό της.

Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος αποκάλυψε και την πρώτη της αντίδραση και ατάκα μετά την τελευταία εξέλιξη: "Η αποφυλάκισή της ήταν γνωστή σε εμάς από χθες το απόγευμα, όταν επικοινώνησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας των Βρυξελλών και μας ενημέρωσε ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, αποφασίστηκε να αποφυλακιστεί η κ. Καϊλή. Δεσμευτήκαμε ότι μέχρι να έχουμε και τυπικά τη διαταγή του ανακριτή, να μη δημοσιοποιήσουμε τίποτα".


Για την έκβαση της απόφασης, είπε «ο δρόμος είναι ακόμα δύσκολος. Δεν αθωώθηκε. Ήδη όμως υπάρχουν στοιχεία στη δικογραφία τα οποία είναι συντριπτικά όσον αφορά την αθωότητά της, άγνωστα από τη δημόσια σφαίρα. Υπάρχουν στοιχεία που αθωώνουν την Εύα Καϊλή, ιδιαίτερα στα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοικία της».

«Το όνειρο της Καϊλή είναι αν θα μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα της και να κοιτάξει στη μάτια τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύονται τόσα χρόνια. Αυτή είναι η αγωνία της, να μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά της» αποκάλυψε.

Πού βρίσκονται οι έρευνες για το QatarGate

Τόσο ο Τζόρτζι, όσο και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως επικεφαλής του δικτύου δωροδοκίας, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τους Βέλγους ανακριτές, είχαν αφεθεί ελεύθεροι με ηλεκτρονική παρακολούθηση πριν από την απόφαση για την Εύα Καϊλή.

Η απελευθέρωση της Καϊλή, σύμφωνα με το Politico, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων ενώ εργάζονταν στο Κοινοβούλιο. Αλλά ayt;o δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κινείται προς μια δίκη σύντομα, δήλωσε ο Christian De Valkeneer, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

“Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί”, δήλωσε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θεωρείται “επέκταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή”.

Παρόλα αυτά, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν στη φυλακή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πού βρίσκεται η έρευνα.

Επί μήνες, τα δίχτυα των εισαγγελέων μόνο διευρύνονταν, καθώς η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη νομοθέτες της ΕΕ, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Μόνικα Μπελίνι.

Ωστόσο οι έρευνες έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς άλλες συλλήψεις και με τη σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Κοζολίνο και ο Μπελίνι βρίσκονται επίσης και οι δύο ακόμη στην Ιταλία, όπου οι τοπικοί δικαστές ζητούν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσουν σχετικά με το αίτημα έκδοσης.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη