Τα δύο σενάρια για την εκβάση του πολέμου στην Ουκρανία και ο καθοριστικός ρόλος των Αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου



Η Ουκρανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς η πολεμική σύρραξη που έχει ξεσπάσει στα εδάφη της αρχίζει και μπαίνει πλέον στον τρίτο χρόνο. Με το μέλλον της χώρας να είναι αβέβαιο ανάμεσα στην ειρήνη και τη σύγκρουση, οι αμερικανικές εκλογές αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεωπολιτικών γεγονότων καθώς, ο πόλεμος θα έχει άλλη εκβαση αν εκλεγεί ξανά στον προεδρικό θόκο ο Τζο Μπάϊντεν και άλλη αν εκλεγεί ο αρχηγός των Ρεπουπλικανών και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η επανεκλογή του Μπάιντεν θα μπορούσε να σημάνει την συνέχιση της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία, ενώ παράλληλα θα ασκούνταν πιέσεις προς τη Ρωσία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Η διεθνής κοινότητα θα είχε πιθανότατα μια πιο συντονισμένη προσέγγιση στο ζήτημα της Ουκρανίας, ενισχύοντας τις πιθανότητες για διαπραγμάτευση και ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Ακόμη θα ήταν πιθανό το Κογκρέσο να δώσει τελικά το πράσινο φως και να δωθούν στην Ουκρανία τα οπλικά συστήματα που χρειάζεται ο στρατός της χώρας προκειμένου, να κερδίσει τον πόλεμο. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είχε και αβέβαιες συνέπειες καθώς, δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδρούσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια ενδεχόμενη ήττα στην Ουκρανία.

Στον αντίποδα, η επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο θα μπορούσε να επιφέρει αβεβαιότητα και αναστάτωση στην περιοχή καθώς, οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ενδέχεται να επιδεινωθούν, καθώς ο Τραμπ είναι γνωστός για την αντιπάθεια του προς τον Ρώσο πρόεδρο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την προοπτική μιας ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία καθώς, αν ο Τραμπ δεν χειριστεί το θέμα με την ψυχραιμία που χρειάζεται ίσως, η κατάσταση ξεφύγει. Σε ενα ακραίο σενάριο ο κόσμος θα μπορούσε να οδηγηθεί σε εναν 3ο Παγκόσμιο πόλεμο ή ακόμη και σε μια πυρηνική καταστροφή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρά τον πόλεμο, η Ουκρανία παρακολουθεί ανυπόμονα τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μιας και το μέλλον της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκβαση των αμερικανικών εκλογών.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη