Φωτιά στον Σχίνο: Ενεργοποιήθηκε το 112 – Απομακρύνονται κάτοικοι από περιοχές

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους. 

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε δασική έκταση έχει φτάσει μέχρι το Αλεποχώρι, κατακαίγοντας εκατοντάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους και καταστρέφοντας περιουσίες. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τη μάχη της κατάσβεσης δίνουν 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 9 PZL,1 CHINOOK & 2 E/Π για συντονισμό από αέρος.  

Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Τις δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός ΠΣ.








Ο καπνός έφτασε μέχρι τις Κυκλάδες

Μέχρι τις Κυκλάδες έφτασε με την βοήθεια των ανέμων ο κάπνος από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στον Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε μεγάλος μέρος παρθένου πευκοδάσους στα Γεράνεια Όρη, φτάνοντας μέχρι το Αλεποχώρι.

Κάηκαν σπίτια στο Αλεποχώρι 

Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση ενός πυκνού δάσους, ενώ κατέστρεψε σπίτια στον οικισμό Μαυρολίμνη στο Αλεποχώρι.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. 

Το πρωί που πέταξαν τα εναέρια μέσα η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη.

Αυτήν την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, (που τη νύχτα έφτασε και τα 4 χιλιόμετρα), αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, κάτι που κάνει λίγο καλύτερη την κατάσταση.


Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης, η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις χτες το βράδυ, γιατί στην περιοχή που απ’ όπου ξεκίνησε είχε πολύ πυκνή βλάστηση, έπνεαν δυτικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ με ριπές έξι μποφόρ, οι οποίοι κατηύθυναν τις φλόγες προς τα Γεράνεια, δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη περίμετρο, ενώ δεν υπάρχει οδικό δίκτυο για να κινούνται τα οχήματα, εκτός από έναν δρόμο που οδηγεί από τον Σχίνο προς Αλεποχώρι.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα της Αττικής 

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ήταν αντιληπτή στον αέρα του λεκανοπεδίου η μυρωδιά του καμένου, που προερχόταν από την μεγάλη πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας.

Το πρωί ένα «πέπλο ομίχλης» σκέπασε την πρωτεύουσα, ενώ η μυρωδιά είχε εισέλθει ακόμα και μέσα στα σπίτια.



Νέα εκκένωση τριών οικισμών 

Νέα ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες. 

Μετά το μήνυμα που εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Χάνι Δερβένι,Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα  , τώρα για προληπτικούς λόγους καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι - Μέγαρα όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες - Ντουράκος. 

 Η φωτιά ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι σε ελαιώνα

«Θα είναι μια δύσκολη βραδιά», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης για την μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας.

Όπως είπε, έως τώρα έχουν καεί 20.000 στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους, σημειώνοντας ότι «όλος ο μηχανισμός του κράτους είναι εκεί». «Δίνουμε μάχη σε δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι από χθες το βράδυ, οπότε ξεκίνησε η πυρκαγιά από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών σε ελαιώνα, έγιναν διαδοχικές απομακρύνσεις για προληπτικούς λόγους από την περιοχή.

Πρόσθεσε ότι κινητοποιήθηκαν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση.

Η Δ/νσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνά τα αίτια της φωτιάς.

Συστάσεις

Μετά την αύξηση της έντασης της πυρκαγιάς στον Σχίνο της ΠΕ Κορινθίας στις 20/05/2021, το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, συστήνει την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και τον περιορισμό του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.

Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους συστήνεται να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά. Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής και της ΠΕ Κορινθίας.

Αναμένεται ενίσχυση ανέμων

Σύμφωνα με πρόγνωση του meteo.gr, οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην περιοχή αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες, φτάνοντας τοπικά τα 7-8 μποφόρ, ενώ προβλέπεται εξασθένηση το πρωί της Παρασκευής. 

Διακοπές κυκλοφορίας 

Όπως ενημερώνει η ΕΛ.ΑΣ. έχει πραγματοποιηθεί διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων σε:

Α) Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο

Β) Στο ύψος του 21ου χλμ επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι

Γ) Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, ρεύμα καθόδου

Δ) Στην οδό Αγ. Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα

Ε) Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, ρεύμα προς Αλεποχώρι, περιοχή Πευκενέας

ΣΤ) Στην οδό Χανίων, από το ύψος του Αγ. Ιερόθεου, ρεύμα προς Χάνι, περιοχή Κρύα Βρύση

Ζ) Στην οδό Μοράβα, από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρη

Δήμαρχος Μεγαρέων: «Είμαστε επί ποδός και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο δήμος Μεγαρέων, τόσο για το μέτωπο της φωτιάς που καίει αυτή τη στιγμή στα βορειοδυτικά του, όσο και κυρίως για τις επόμενες ώρες, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολεμικού μετώπου», τονίζει ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης και συνεχίζει: «Δυστυχώς η φωτιά μέσα στο δάσος δεν ελέγχεται, με τους δυνατούς ανέμους γίνεται ανεξέλεγκτη. Εμείς από τις 10 χτες το βράδυ, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου, τεθήκαμε σε επιφυλακή, γιατί ήταν και τέτοιοι οι άνεμοι που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να φτάσει το μέτωπο στην περιοχή μας. Και από τις 3 τη νύχτα βρισκόμαστε στο πόδι. Κινητοποιήθηκε αμέσως η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και όταν κατά τις 12 αναζοπυρώθηκε το μέτωπο, ζητήσαμε άμεση εκκένωση περιοχών για προληπτικούς λόγους, λόγω της δυσμενούς εξελίξεως που έπαιρνε η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη και κατευθυνόταν προς συγκεκριμένους οικισμούς».

Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Σταμούλης, εμφανίζεται εξασθένηση των ανέμων, ωστόσο τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση και να διατηρηθούν οι άνεμοι δυνατοί όλο το βράδυ. «Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για τις δυσκολίες που ενδεχομένως προκύψουν».

Τέλος, σχετικά με την επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης, ο δήμαρχος Μεγαρέων τόνισε: «Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, τόσο η πυροσβεστική, όσο και οι εναέριες δυνάμεις και είμαστε σε διαρκή συνεννόηση».

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για δεύτερη μέρα

Μια ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα, τη δεύτερη συνεχόμενη, βιώνουν η Κορινθία και η Δυτική Αττική, με την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Σχίνο να μαίνεται ανεξέλεγκτη, επεκτεινόμενη μάλιστα, από το βράδυ της Πέμπτης με ανατολική κατεύθυνση προς την περιοχή των Μεγάρων

Οι δυνατοί άνεμοι, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και τα 8 μποφόρ κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων που δεν θα έχουν – μέχρι το πρώτο φως της ημέρας – και τη συνδρομή εναέριων μέσων. 



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη