Καναδάς και Ευρώπη. Είναι οι δυο όψεις του ίδου νομίσματος αναφορικά με το COVID 19;




Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Οττάβα του Καναδά για να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός της Καναδικής πρωτεύουσας που τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποκλειστεί από οδηγούς φορτηγών οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Το Χρονικό

Το <<κομβόι της ελευθερίας>> ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με πρωτοστάτες τους οδηγούς φορτηγών. Με αφετηρία την επαρχία Βρετανική Κολομβία στις ακτές του Ειρηνικού, το <<Freedom Convoy>> εξελίχθηκε σε μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και των μέτρων που έχει επιβάλει για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού. Παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά μικρότερης κλίμακας οργανώθηκαν το Σάββατο 05/02/2022 στο Τορόντο, το Κεμπέκ και το Γουίνιπεγκ και συνεχίστηκαν στις 06/02/2022, κυρίως στο Κεμπέκ. Τοπικά μέσα ενημέρωσης και το CBC μεταδίδουν ότι για λόγους ασφαλείας ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η οικογένεια του μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία. Η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει επίσημα επ’αυτού του θέματος.

Αστυνομική παρέμβαση


Από την αρχή των κινητοποιήσεων η παρουσία των αστυνομικών είναι διακριτική. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Οτάβα ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει τρεις συλλήψεις και <<εξετάζονται όλες οι επιλογές>> προκειμένου να τερματιστούν οι διαμαρτυρίες.


Άρση μέτρων σε Ευρωπαϊκές χώρες



Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά το ρεκόρ των κρουσμάτων, η Δανία γίνεται και επίσημα η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταργεί όλους τους περιορισμούς κατά της Covid-19 καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η εμβολιαστική κάλυψη είναι επαρκής λαμβάνοντας υπόψιν και την μικρότερη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον. Η πρώτη προσπάθεια άρσης όλων των περιορισμών στην σκανδιναβική χώρα έγινε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Τότε είχαν καταργηθεί οι μάσκες, τα πιστοποιητικά Covid και είχε απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας σε μπαρ και εστιατόρια. Παρ ’όλη την τότε προσπάθεια τα κρούσματα αυξήθηκαν κατακόρυφα με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι περιορισμοί.

Παράλληλα η Γαλλία έχει παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα για την χαλάρωση των περιορισμών της Covid-19, ενώ η Αυστρία έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς εισόδου στη χώρα από τις 24 Ιανουαρίου 2022. Πλέον όσοι εισέρχονται στην Χώρα και έχουν εμβολιαστεί και με τις τρεις δόσεις του εμβολίου απαλλάσσονται από την διεξαγωγή PCR test.

Την ίδια στιγμή στην Ιταλία όπως ανακοινώθηκε στις 07/02/2022 από τον Ιταλό υφυπουργό υγείας Αντρέα Κόστα, από τις 11 Φεβρουαρίου θα πάψει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των περισσότερων περιφερειών. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε διότι η εμβολιαστική εκστρατεία πάει πολύ καλά και σημειώνεται πτωτική τάση τις τελευταίες μέρες στα κρούσματα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη