Φωτιά στη Πεντέλη: Οι πρώτες εικόνες από τα καμένα και τις καταστροφές




Ανεξέλεγκτα συνεχίζει να καίει η φωτιά στην Πεντέλη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με δεκάδες διάσπαρτες εστίες που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο, ενώ μέσα στην νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Αμέτρητα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες με τη καταγραφή των καταστροφών να μην είναι εφικτή. Κάτοικοι της περιοχής και πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.


Εικόνες αποκάλυψης

Φωτιά στη Πεντέλη EUROKINISSIΦωτιά στη Πεντέλη EUROKINISSIΦωτιά στη Πεντέλη EUROKINISSIΦωτιά στη Πεντέλη EUROKINISSIΦωτιά στη Πεντέλη EUROKINISSIΦωτιά στη Πεντέλη EUROKINISSIΦωτιά στη Πεντέλη EUROKINISSIΦωτιά στη Πεντέλη EUROKINISSIΦωτιά στη Πεντέλη EUROKINISSIΦωτιά στη Πεντέλη EUROKINISSIΠυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί MENELAOS MYRILLAS / SOOCΚαίγονται σπίτια στην Παλλήνη NEWS 24/7Φωτιά στην Πεντέλη ARIS OIKONOMOU / SOOC DIMITRIS KAPANTAIS/SOOC DIMITRIS KAPANTAIS/SOOC DIMITRIS KAPANTAIS/SOOC DIMITRIS KAPANTAIS/SOOCΦωτιά στην Παλλήνη, κοντά στην έξοδο Αττικής Οδού NEWS 24/7 DIMITRIS KAPANTAIS/SOOC

Αυτοκτόνησε 84χρονος που κάηκε το σπίτι του στην Ανθούσα

Νεκρός εντοπίστηκε ένας ηλικιωμένος άνδρας στο σπίτι του στην Ανθούσα, το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 84χρονο, ο οποίος έφερε τραύματα από πυροβόλο όπλο και η εκτίμηση είναι ότι αυτοκτόνησε βλέποντας το σπίτι του να καίγεται.

Αναμένεται επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ.


Το βράδυ του τρόμου



Στις 2 τη ξημερώματα, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 έστειλε μήνυμα, για να εκκενωθεί άμεσα η Πεντέλη: "Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε προς Βριλήσσια".

Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα, το "112" έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν άμεσα προς την Αγία Παρασκευή.

Γύρω στις 03:55 έκλεισε η Αττική Οδός από τον κόμβο Κηφισίας έως τον κόμβο Ανθούσας και από τον κόμβο 20 Μαρκόπουλου - Κορωπίου, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης και η οποία πέρασε και στην περιοχή της Ανθούσας. Στις 4.30 δόθηκε εντολή εκκένωσης για Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης και ακολούθησε εντολή εκκένωσης για Παλλήνη και Νέα Παλλήνη.

Μάχη δίνεται για να μη περάσει η φωτιά από τη λεωφόρο Μαραθώνος. Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί το Ντράφι, η Ανθούσα, η Διώνη και το Δασαμάρι.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες με τη καταγραφή των καταστροφών να μην είναι εφικτή.

Στο νοσοκομείο τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς

Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, έχουν εκκενωθεί οι Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), που φιλοξενούσε 46 άτομα. Έξι άτομα μεταφέρθηκα με φορείο και ακόμα 3 άτομα με καρέκλα, οι τελευταίοι μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος). Τα 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Εκκενώθηκε το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), που φιλοξενούσε 57 άτομα. Ένα άτομο διακομίσθηκε προς το Ιπποκράτειο. Εκκένωση υπήρξε και από τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), που φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφέρθηκαν 10 άτομα, εκ των οποίων τα 2 στον Ερυθρό Σταυρό, 2 στο Ιπποκράτειο και τα υπόλοιπα στη Θάλπη.

Επίσης, το ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): μετέφερε 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά και τραυματισμούς στο 251 ΓΝΑ και 5 πολίτες διακομίσθηκαν, ένας στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 στον Ερυθρό Σταυρό και ένας Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.


Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.




Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Σηκώθηκαν στις 06:00 το πρωί της Τετάρτης τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων στην Αττική.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν καθώς οι συνθήκες είναι δύσκολες τόσο λόγω των ισχυρών ανέμων όσο και λόγω των πυκνών καπνών που έχουν καλύψει τα μέτωπα σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη. Οι ριπές του ανέμου έφτασαν χθες ακόμα και τα δέκα μποφόρ, αναγκάζοντας αεροσκάφη όπως τα Air Tractors να αποχωρήσουν, καθώς δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας: Τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχουν γίνει καταγγελίες για εμπρησμό. Σε ερώτηση στον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη σχετικά με τις καταγγελίες, είπε πως τέτοια ζητήματα επιβεβαιώνονται από τα αρμόδια άτομα της Πυροσβεστικής.



«Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, με τα μέτωπα να πολλαπλασιάζονται και οι συνθήκες για την κατάσβεσή τους ακόμη πιο δύσκολες, εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης. Τα εναέρια μέσα, με το πρώτο φως της ημέρας θα αρχίσουν να επιχειρούν ξανά. Κομβικό σημείο για τον περιορισμό της πυρκαγιάς συνιστά η περιοχή του Γέρακα.


Ενεργά μέτωπα σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη και Διώνη



Τη νεότερη εικόνα για την καταστροφική φωτιά που μαίνεται για δεύτερη ημέρα στην Πεντέλη και η οποία πλέον καταμετρά το πρώτο της θύμα, έδωσε σε έκτακτη πρωινή ενημέρωση η Πυροσβεστική.

Όπως ανακοινώθηκε αυτήν την ώρα παραμένουν ενεργά το πρωί της Τετάρτης (20/7) τα πύρινα μέτωπα σε Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος, με διάσπαρτες εστίες. Για την κατάσβεσή τους επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα και από αέρος συνολικά 9 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα (εκ των οποίων ένα συντονιστικό).

Ακολουθεί η ενημέρωση της Πυροσβεστικής:


«Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι έντονες κόκκινες γραμμές, στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Έμφαση δίνεται στην Νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής, και νοτιανατολικά, επίσης στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ. Ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ έχει διατεθεί για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. 

Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Συνεχίζει η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 Αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για την διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους προς ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται συνεχώς ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του Υπουργείου, σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.»


Δεν θα λειτουργήσουν παιδικά camp και αθλητικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές


Ο Δήμος Πεντέλης εξέδωσε ανακοίνωση και ενημερώνει ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε στο Πεντελικό δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της περιοχής.

Συγκεκριμένα, για να μην υπάρξει καμία πιθανότητα να διακυβευθεί η ασφάλεια των παιδιών, προληπτικά σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου δε θα λειτουργήσουν ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Πεντέλης και το Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Απασχόλησης Παιδιών στο Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης.

Επίσης, αναμένεται ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για να μη λειτουργήσουν σήμερα τα παιδικά camp στα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής που έχει πληγεί από την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης εξέδωσε ισχυρή σύσταση να μην πάνε τα παιδιά σε camp της βορειοανατολικής Αττικής.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη