Η αποτίμηση της πρώτης μάχης με τις φλόγες



Θετικά αποτιμά η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας τις επιδόσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και συνολικότερα του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Τρίτη στην περιοχή της Πεντέλης.

Αυτό εξάλλου προκύπτει από το περιεχόμενο των δηλώσεων που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη το απόγευμα μετά το τέλος της επίσκεψής του στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης. 

Και οι δύο διαπίστωσαν βελτίωση στον συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων συγκριτικά με την περυσινή χρονιά και σημείωσαν ότι παρότι η πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη κινούμενη με ταχύτητα λόγω των ανέμων και σχεδόν αποκλειστικά μέσα στον αστικό ιστό, αντιμετωπίστηκε χωρίς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και με τις μικρότερες δυνατές υλικές ζημιές στα σπίτια και στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Δύο εστίες


Για δυο πυρκαγιές που ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Πεντέλη έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, στον απόηχο της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού.


«Στο σημείο στο Νταού Πεντέλης υπάρχει συγκεκριμένο δασικό περιπολικό, είχαμε όμως αναφορές στα ανακριτικά γραφεία μας από τη διεύθυνση εγκλημάτων εμπρησμού στις 5.19 για σχεδόν δύο ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ελέγχονται όλα τα δεδομένα.

«Ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα δυο μέτωπα τα οποία μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, αλλά η πυρκαγιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που κατεύθυνε την πυρκαγιά προς το Ντράφι» ανέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός.

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στα Μέγαρα, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα μετά τη λήξη του συναγερμού στην Πεντέλη, όπου κατορθώθηκε να γίνει διαχειρίσιμη μέσα στο πρώτο οχτάωρο, ενώ μετά ξέσπασαν τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στη Σαλαμίνα.


«Προσπαθούμε να σβήσουμε τις πυρκαγιές εν τη γενέσει τους, αλλά δεν είναι πάντοτε εφικτό. Αλλά και στο πεδίο της πρόληψης υπάρχει επαγρύπνηση με εναέριες επιτηρήσεις σε περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 4» διευκρίνισε ο αξιωματούχος της πυροσβεστικής.

Πρώτιστο μέλημά μας, επανέλαβε, ήταν η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών. «Απομακρύναμε 85.000 με 90.000 κόσμο μια ολόκληρη μεγάλη πόλη σε έναν δασικό/οικιστικό ιστό μαζί με τους συναδέλφους μας αστυνομικούς, ειδάλλως θα είχαμε πρόβλημα».


«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενεργό μέτωπο στην επικράτεια, όμως έχουμε μια πυρκαγιά δύσκολη από προχθές στην Πεντέλη, που επιτηρούμε, είμαστε σε επαγρύπνηση, για το σκοπό αυτό έχουμε δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν διαβροχή στην ευρύτερη περιοχή για να μην έχουμε καμία αναζωπύρωση ελέγχουμε την περίμετρο της πυρκαγιάς. Αν δεν σβήσει και το τελευταίο “καντηλάκι”, και η τελευταία σπίθα, δεν πρόκειται να φύγουμε από την περιοχή» ξεκαθάρισε ο κ. Αρτοποιός.

Θετική αποτίμηση και από την κυβέρνηση

Λίγο μετά τις 19:00 χθες το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτανε για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να έχει μια απολογιστική σύσκεψη με τους κυβερνητικούς επιτελείς που είχαν…βγάλει ρίζες εκεί. Ήταν η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού μέσα σε μια μέρα, καθώς είχε πάει στην Κηφισίας από τις 05:30, μέχρι να αποχωρήσει λίγο πριν στις 10:00 για το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην απογευματινή επίσκεψη του πρωθυπουργού τα πράγματα ήταν σαφώς πιο ήρεμα. Γι’ αυτό και έμεινε περίπου μισή ώρα με τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και τους άλλους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, πριν κατέβει στις τηλεοπτικές κάμερες για να δώσει το στίγμα του, σε μια κίνηση που δεν συνηθίζει χωρίς προειδοποίηση. 

Μετά το πέρας μιας δύσκολης επιχείρησης, όμως, η οποία ολοκληρώθηκε χθες χωρίς απώλεια ανθρώπινης ζωής και χωρίς τεράστιες υλικές καταστροφές, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι το κράτος είναι παρών και αντιδρά με τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.

«Όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν. Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης. 

Για τον κ. Μητσοτάκη ήταν σημαντικό να μην δοθεί μια εικόνα παράλυσης του κράτους, όπως έγινε σε φωτιές με παρόμοια χαρακτηριστικά προ ετών (π.χ. Μάτι) και ο ίδιος φέρεται να ήταν ικανοποιημένος και από την ποιότητα του συντονισμού, αλλά και από την ταχύτητα των παρεμβάσεων, συνδυαστικά με την υπηρεσιακή αξιοποίηση των πυροσβεστικών μέσων. «Δεν στέλνει ο υπουργός τα πυροσβεστικά μέσα, αλλά οι αρμόδιοι επιχειρησιακοί αξιολογούν τις ανάγκες και παρεμβαίνουν», έλεγε χαρακτηριστικά ανώτερη πηγή.

Μάλιστα, η εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι το περυσινό πάθημα έγινε…μάθημα, ιδίως στο επίπεδο του συντονισμού και της συνεργασίας των αρμοδίων, όσο και αν είναι σαφές ότι μέσα σε έναν χρόνο δεν θα διορθωθούν παθογένειες ετών. Ο κ. Μητσοτάκης είναι, δε, της άποψης ότι αυτή η εικόνα έγινε και κατανοητή από τους πολίτες, οι οποίοι, με τις όποιες δυσκολίες, δεν ήρθαν αντιμέτωποι με την απουσία της κρατικής μηχανής.


ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης τα κατάφερε, η Πεντέλη κάηκε



Ψύχραιμους και χαμηλούς τόνους προτίμησε να διατηρήσει μέχρι χθες το απόγευμα η Κουμουνδούρου σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν στις πυρκαγιές της Αττικής. Μέχρι που άκουσε τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Στυλιανίδη που έδωσε συγχαρητήρια στον εαυτό του αλλά και τις διαπιστώσεις του πρωθυπουργού που «είδε» μόνο περιορισμένες ζημιές στην Αττική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρχικώς κάλεσε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας να μην προκαλεί αυτοθαυμαζόμενος και στη συνέχεια σχολίασε δηκτικά δια του εκπροσώπου του Νάσου Ηλιόπουλου τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε για να συνεχίσει το κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού της κυβέρνησης. 

Η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη κάηκε» είπε και παρατήρησε πως «ενώ καίγονται ακόμα σπίτια στην Αττική με άγνωστο μέχρι στιγμής τον αριθμό των κατοικιών που έχουν καταστραφεί (ο κ. Μητσοτάκης) δεν δίστασε να πει ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες». Η κορύφωση της κριτικής ήρθε με την αναφορά του εκπροσώπου για τον πρωθυπουργό πως «χωρίς ντροπή παραδέχεται όχι μόνο την ανεπάρκειά του αλλά και το χάσμα με την πραγματικότητα που ζουν οι απλοί πολίτες».

Σε γενικές γραμμές η αξιωματική αντιπολίτευση θέλησε τουλάχιστον την ώρα που δίνονταν οι επιχειρησιακές μάχες να δείξει μία υπεύθυνη και καθόλου ισοπεδωτική στάση την και απέφυγε τις εντάσεις και την οξύτητα που θα μπορούσαν να έχουν ως αφετηρία καταφανείς κυβερνητικές παραλείψεις. 

Ούτως ή άλλως μία εβδομάδα πριν ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα ακολουθήσει την κυβέρνηση στην τοξικότητα, αντιθέτως είχε επαναλάβει πως “θα σάς ταράξουμε στη νομιμότητα” ασκώντας αντιπολίτευση με υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

«Τις τελευταίες εβδομάδες οι πολίτες παρακολουθούν τα επικοινωνιακά σόου των Μητσοτάκη-Στυλιανίδη που τούς διαβεβαίωναν πως η χώρα έχει θωρακιστεί από τις πυρκαγιές» σχολίασαν στην Κουμουνδούρου μετά τις δηλώσεις Στυλιανίδη, επισημαίνοντας πως δεν βρήκε να δώσει μία πειστική εξήγηση γιατί οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους αβοήθητοι ή γιατί αστυνομικοί επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα μετά τα 3.500 οργανικά κενά πυροσβεστών και μάλιστα με ποτιστήρια!

Νωρίτερα, η Κουμουνδούρου έδινε το στίγμα της αναφέροντας σε ανακοίνωσή της: «Αυτήν την κρίσιμη στιγμή οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνουν τη μάχη της αλληλεγγύης και της στήριξης στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και σε όσους που έχουν πληγεί και έχουν δει τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη από τις πυρκαγιές».

Κλιμάκιο του κόμματος με επικεφαλής την Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη Χρήστο Σπίρτζη βρέθηκαν από το πρωί στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές στην Αττική και παρέδωσε ήδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες.

Επίσκεψη στο πεδίο


Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στις πληγείσες από την πυρκαγιά της Πεντέλης περιοχές, μεταξύ των οποίων το Ντράφι, η Διώνη και η Παλλήνη. Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ξεκάθαρο, ο ίδιος, όμως, θέλει να αποκτήσει ίδια εικόνα της κατάστασης και να συνομιλήσει με κατοίκους. Όπως είπε ο ίδιος, πάντως, τα ξημερώματα της Τετάρτης η κατάσταση προοιωνιζόταν πολύ χειρότερη απ’ ό,τι εν τελεί εξελίχθηκε, ιδίως όταν ο άνεμος έστρεψε το πύρινο μέτωπο προς Παλλήνη και Γέρακα.

Από εδώ και πέρα, δε, το βάρος πέφτει στην καταγραφή των ζημιών που ξεκίνησε χθες από κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και στις αποζημιώσεις. Σε αυτό κεντρικό ρόλο έχει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος.


Χθες έγιναν έλεγχοι σε περίπου 30 κτίρια, εκ των οποίων τα 20 χρειάζονται επισκευές ή κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ, με την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση των ιδιοκτητών οικιών και επιχειρήσεων.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε τέσσερις περιφέρειες 

Οι φωτιές σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα τέθηκαν υπό έλεγχο σταδιακά από χθες μέχρι σήμερα, ωστόσο, η Πυροσβεστική παραμένει σε ετοιμότητα.




Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, σε εφαρμογή παραμένει το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)


Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως 
  • το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού 
  • η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες 
  • η χρήση υπαίθριων ψησταριών
  • το κάπνισμα μελισσών
  • η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. 
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη