Τουρκία: Το Anadolu Έβγαλε στην δημοσιότητα φωτογραφίες πολεμικών πλοίων στην Λέσβο και την Σάμο





Την τακτική των fake news συνεχίζει η Τουρκία χρησιμοποιώντας ως «όχημα» στρατιωτικές πηγές που κάνουν διαρροές στο πρακτορείο Anadolu με φωτογραφίες προϊόν κατασκοπείας από UAV και επί τη βάσει της αβάσιμης λογικής ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατιωτικοποιημένα.


Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Anadolu που δημοσιεύθηκε το πρωί της Κυριακής (25/09), μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέγραψε τη στιγμή της αποβίβασης από πλοία στρατιωτικού εξοπλισμού σε Λέσβο και Σάμο.




Με το ψευδοεπιχείρημα ότι υπάρχουν διεθνείς συνθήκες που επιβάλουν ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, στο τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας σημειώνεται ότι «οι δραστηριότητες αυτές της Ελλάδας είναι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Οι πηγές που επικαλείται το Anadolu κάνουν λόγο για πτήση του UAV που κατέγραψε τα δύο ελληνικά μεταγωγικά πλοία να ταξιδεύουν προς Λέσβο και Σάμο.



Σύμφωνα με την «αποκάλυψη» του Anadolu από τα δύο επίμαχα πλοία αποβιβάστηκαν 23 θωρακισμένα οχήματα στη Λέσβο και 18 θωρακισμένα οχήματα στην Σάμο. «Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα οχήματα αυτά ήταν ανάμεσα σε αυτά που έχουν σταλεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ» προστίθεται στο τηλεγράφημα.

Όπως αναφέρουν οι πηγές ασφαλείας που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων τα δύο περιστατικά σημειώθηκαν στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου και «αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το καθεστώς των μη στρατικοποιημένων νησιών».

Η είδηση κάνει τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ





«Οι ενέργειες αυτές δεν είναι αποδεκτές» μετέφεραν στο Anadolu οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζοντας τες ως «επιθετικές» από την Ελλάδα, μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του πνεύματος της βορειοατλαντικής συμμαχίας» και «αντίθετα με τις εκκλήσεις (σ.σ. από την Τουρκία) για διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας».

Επιμένοντας στην παραβίαση του κατά την Τουρκία καθεστώτος των αποστρατικοποιημένων νησιών, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι με τα φορτία αυτά «τα θωρακισμένα οχήματα που δόθηκαν από τις ΗΠΑ, αντικατέστησαν άλλα οχήματα που βρίσκονταν στα δύο νησιά»

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάθε πρόσκληση για διαπραγματεύσεις και κάνει αυτές τις προκλητικές κινήσεις αυξάνει την ένταση με επιθετικές και παράνομες κινήσεις» κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

Πρώτο θέμα τα ελληνοτουρκικά


Στην πρώτη θέση της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας θα βρεθεί τη Δευτέρα το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όπως ενημερώνει η τουρκική εφημερίδα Sabah, που απηχεί τις απόψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το συμβούλιο των Υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης θα συζητήσει κυρίως την υποτιθέμενη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στη Λέσβο και στη Σάμο και την "παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου".

Στη συνέχεια, οι στρατιωτικές πηγές κάνουν λόγο για δύο περιστατικά που σημειώθηκαν στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου και, όπως σημειώνουν "ποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το καθεστώς των μη στρατικοποιημένων νησιών".

Οι πηγές αυτές χαρακτήρισαν "μη αποδεκτές" και "επιθετικές" τις ενέργειες της Ελλάδας, μιας χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ, όπως επισημαίνουν και σημειώνουν ότι έγιναν "κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του πνεύματος της βορειοατλαντικής συμμαχίας και αντίθετα με τις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας".

Το ρεπορτάζ της Sabah από την πλευρά του κάνει λόγο για τις χρόνιες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίες στις οποίες συμπεριλαμβάνει και το status των νησιών του Αιγαίου κάτι που η Ελλάδα δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση.

Υπενθυμίζει τέλος, τη μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών το καλοκαίρι του 2020 με αφορμή τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Την ίδια τύχη θα έχει ο τουρκικός στρατός, αν θίξει έστω και μια σπιθαμή της Ελλάδας»


Στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το εμπρηστικό tweet του ανήμερα της επετείου της άλωσης της Τριπολιτσάς, απαντά ο τέως Προέδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε δήλωσή του, ο κ. Παυλόπουλος προειδοποιεί πως "την ίδια τύχη με τους τούρκους δυνάστες που ηττήθηκαν κατά κράτος στην Τριπολιτσά θα έχει ο τουρκικός στρατός, αν τολμήσει να θίξει έστω και μια σπιθαμή της Ελληνικής Επικράτειας, έστω και μια κεραία της Εθνικής μας Κυριαρχίας".

Η δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου


«Η Άλωση της Τριπολιτσάς ήταν το αποτέλεσμα του επικού, κυριολεκτικώς, στρατηγήματος του Γέρου του Μωριά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το οποίο συνέβαλε καθοριστικώς στην εμπέδωση και στην εν συνεχεία ευόδωση της Εθνεγερσίας του 1821. 

Τα ιστορικά διδάγματα από την Άλωση της Τριπολιτσάς μας εμπνέουν διαχρονικώς, ιδίως δε σήμερα, όταν έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε εκ νέου την αχαλίνωτη τουρκική προκλητικότητα εις βάρος της Πατρίδας μας αλλά και εις βάρος της Μαρτυρικής Κύπρου, η οποία είναι ευθεία συνέχεια της τουρκικής βαρβαρότητας των Γενοκτονιών του Ελληνισμού του Πόντου και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Θεωρώ δε ότι η συγκυρία των ανιστόρητων ιταμών δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Άλωση της Τριπολιτσάς επιβάλλουν και το χρέος μας να διαμηνύσουμε προς την Τουρκία, κατά το «είς οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης», μεταξύ άλλων και τα εξής:

Πρώτον, την ίδια τύχη με τους τούρκους δυνάστες που ηττήθηκαν κατά κράτος στην Τριπολιτσά θα έχει ο τουρκικός στρατός, αν τολμήσει να θίξει έστω και μια σπιθαμή της Ελληνικής Επικράτειας, έστω και μια κεραία της Εθνικής μας Κυριαρχίας. Και, δεύτερον, για τον Ελληνισμό, στο σύνολό του, η Εθνεγερσία του 1821 συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο παραμένουν στην Μαρτυρική Κύπρο τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τούρκοι έποικοι, δηλαδή έως ότου αποκατασταθούν, καθ’ ολοκληρίαν, η εδαφική ακεραιότητα και η πλήρης κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη