Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο




Με τον Ανδρέα Λοβέρδο ξεκίνησε η αποδεικτική διαδικασία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο οποίος κατέθεσε γύρω από την αναφορά του ως προς το θέμα της μη τιμολόγησης των φαρμάκων,η οποία κατά την κατηγορία, δεν διαβιβάστηκε αμελλητί στη Βουλή αν και έπρεπε.

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ίδιος κατήγγειλε τη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2016. «Κάναμε αναφορά και περιμεναμε αντίδραση. Δεν υπήρξε αντίδραση. Αντιθέτως τον Φεβρουάριο του 2018 ήρθε στη Βουλή μαζί με τη Novartis η υπόθεση αυτή. Είχαν φροντίσει να αποσβεστεί η προθεσμία για να μη μπορέσει να ελεγχθεί η υπόθεση. Αν και σε όλες τις υποθέσεις υπήρχαν καθαρά όλα τα ονόματα, στη συγκεκριμένη υπήρχαν τα αρχικά Π.Κ. Εγώ στη συνέχεια έκανα και μήνυση στην κα. Τουλουπακη» εξήγησε.

Πρόεδρος: «Ποια πράξη ποινική του υπουργού καταγγείλατε; Είχε ποινική αξιολόγηση;»

Μάρτυρας: «Εμείς καταγγείλαμε τη μη τιμολόγηση. Δεν κάναμε υπαγωγή της συμπεριφοράς σε ποινική διάταξη.»

Πρόεδρος: «Στην αναφορά μιλάτε άλλοτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης και άλλοτε για αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτά τα δυο τα ταυτίζετε εσείς; Η φαρμακευτική δαπάνη πάει το μυαλό σε απιστία. Αν μιλήσουμε για κέρδη φαρμακευτικών εταιριών πάμε σε άλλο αδίκημα.»

Μάρτυρας: «Αυτό θα το κρίνετε εσείς.»

Πρόεδρος: «Εμείς χωρίς στοιχεία δε μπορούμε. Αν είναι απιστία μπορείτε να βεβαιώσετε ότι ο υπουργός εν γνώση του ζημίωσε το Δημόσιο;»

Μάρτυρας: «Η μη τιμολόγηση εκείνη την εποχή οδηγούσε σε υποτιμολόγηση. Αυτό οδηγούσε σε συντριπτική μείωση των τιμών.»

Η ίδια η πρόεδρος πάντως, επεσήμανε ότι η αναφορά Λοβέδρου και ακόμη δύο βουλευτών παραδόθηκε στην τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία συσχέτισε την αναφορά με την υπόθεση Novartis, και όχι στη διάδοχος της, Ελένη Τουλουπάκη.

Πρόεδρος: «Γιατί η κα. Ράικου δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση;»

Μάρτυρας: «Δεν έχω ιδέα. Ξέρω όμως ότι από την ανάληψη Τουλουπάκη πέρασαν δυο μήνες και άλλαξε η σύνοδος.»

Πρόεδρος: «Έχετε στοιχεία να πείτε ότι ενήργησε δολίως η κα. Τουλουπάκη;»

Μάρτυρας: «Όταν στη Βουλή έφτασε ο φάκελος με 10 ονόματα φαρδιά πλατιά και το συγκεκριμένο ήταν με αρχικά.»

Πρόεδρος: «Από αυτό το συνάγετε;»

Μάρτυρας: «Προφανώς! Προφανώς!»

Πρόεδρος: «Δηλαδή αν έβαζε ολόκληρο το όνομα;»

Μάρτυρας: «Συμπληρώνει την εικόνα! Δεν δικαιολογείται εισαγγελέας διαφθοράς να μη γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής. Η αποστολή του φακέλου με τα αρχικά ήρθε στο τέλος.»

Στις ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας Όλγας Σμυρλή σχετικά με το γιατί η προκάτοχος της Ελένης Τουλουπάκη, Ελενη Ράικου, δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση, ο Ανδρέας Λοβέρδος αρχικά δεν θέλησε να απαντήσει.

«Το απάντησα, δεν ξέρω ποτέ παραιτήθηκε, πόσο καιρό πήρε η παραίτηση της ή αν εργαζόταν τότε» είπε ο Ανδρέας Λοβέδρος, με την εισαγγελική λειτουργό να τονίζει: «Παραίτηση από τη θέση του δε νοείται για δικαστικό λειτουργό. Παραιτήθηκε από τη θέση στη διαφθορά και αντικαταστάθηκε αμέσως από το ΑΔΣ από τη διάδοχό της».

Συνέδρος: «Δηλαδή η κα. Τουλουπάκη δεν έκανε το καθήκον της;»

Μάρτυρας: «Αυτό εννοώ, όχι ότι μετά βεβαιότητας θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό, μόνο ότι όφειλε να διαβιβάσει.»

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη