Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 38 ο αριθμός των νεκρών 130 τραυματίες- Αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια- Όλες οι εξελίξεις


Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η σύγκρουση των δύο τραίνων που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 32, ενώ 85 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 53 νοσηλεύονται, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.


Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιβατών συνεχίζονται και διεξάγονται υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας τα οποία έχουν ανατραπεί και εκεί παρουσιάζεται μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού.

AP PHOTO/VAGGELIS KOUSIORAS

Η επιχείρηση στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια 4 ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που θα ανασηκώσουν τους συρμούς. Παράλληλα, η ελληνική αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Οι εικόνες από το σημείο που συνεντελέστηκε η τραγωδία συγκλονίζουν.

Δείτε τα βίντεο που ανήρτησε το OnLarissa.gr:

 



Δείτε το βίντεο του GRTimes.gr:

GRTIMES.GR
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι εικόνες μιας εθνικής τραγωδίας
 AP PHOTO/VAGGELIS KOUSIORAS
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι εικόνες μιας εθνικής τραγωδίας
 INTIME
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι εικόνες μιας εθνικής τραγωδίας
 INTIME
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι εικόνες μιας εθνικής τραγωδίας
 EUROKINISSI
Δείτε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter και δείχνουν τις πρώτες συγκλονιστικές στιγμές επιβατών μετά τη σύγκρουση:
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι εικόνες μιας εθνικής τραγωδίαςEUROKINISSI
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι εικόνες μιας εθνικής τραγωδίας
INTIMEΣύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι εικόνες μιας εθνικής τραγωδίας
INTIMEΣύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι εικόνες μιας εθνικής τραγωδίας
INTIME
Μαρτυρία επιβάτη:«Το βαγόνι που ήταν η καφετέρια φλεγόταν»


Τα όσα συνέβησαν την ώρα του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη αφηγείται νεαρός, περιγράφοντας τις προσπάθειες όσων μπορούσαν να βοηθήσουν εγκλωβισμένους και τραυματίες.

Ήταν σαν ένας σεισμός, έτσι το νιώσαμε" περιέγραψε μιλώντας στο larissanet, σημειώνοντας πως από το βαγόνι έξι όπου επέβαινε προσπάθησε να απεγκλωβίσει επιβάτες. "Ακούσαμε πως υπήρχε και ένα βρέφος έξι μηνών αλλά ευτυχώς μετά μου είπε η μητέρα του ότι μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και ήταν καλά".



"Τι να σας πω, αρκετά τα αίματα, δεν μπορώ να μιλήσω", είπε χαρακτηριστικά ο νεαρός. "Συγκρούστηκε το βαγόνι δύο όπου ήταν η καφετέρια, φλεγόταν, προσπάθησα αλλά δεν μπορούσες να περάσεις από εκεί" πρόσθεσε.

Στα Τέμπη μεταβαίνουν Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκης και Καραμανλής


Στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη αναμένεται να φτάσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Νωρίτερα, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.


Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Ο πρωθυπουργός ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου όλο το βράδυ και ενημερωνόταν για τις εξελίξεις γυρω από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί σε λιγη ώρα στον τόπο του δυστυχήματος.»

Από το τραγικό δυστύχημα, κατά την σύγκρουση τρένων, μέχρι στιγμής, 32 άνθρωποι έxουν ανασυρθεί νεκροί ενώ στους 85 ανέρχονται οι τραυματίες. Από τους 85 τραυματίες που είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, παραμένουν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει.


Τα τηλέφωνα που μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβατών


Τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των συγγενών όσων επέβαιναν στο τρένο που κατευθυνόταν προς Θεσσαλονίκη και συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι συγγενείς των επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2410-683175 και 76.


Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Σύμφωνα με τις έκτακτες ανακοινώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, «η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού είναι σε εξέλιξη».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, «οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στα δύο πρώτα βαγόνια. Ο αριθμός των νεκρών είναι 32 ενώ σε νοσηλεία είναι 53 τραυματίες».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, σημείωσε: «Οι οικείοι και οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410683175 – 76 για να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη και για όσους νοσηλεύονται».


«Σπάγανε τζάμια και φωνάζανε άνθρωποι»


Τα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα -μέχρι στιγμής- να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 36 άνθρωποι και δεκάδες ακόμη να τραυματιστούν, περιέγραψε επιβάτης.

Όπως περιέγραψε ο επιβάτης που βρισκόταν στο πέμπτο βαγόνι του επιβατικού τρένου μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο θόρυβος της σύγκρουσης ήταν εκκωφαντικός, έσπαγαν τζάμια και οι επιβάτες άρχισαν να φωνάζουν.


"Ακούσαμε ένα μπαμ και προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Σπάγανε τζάμια και φωνάζανε άνθρωποι. Μέσα στο τρένο επικράτησε πανικός, ήταν γεμάτα τα 2/3 της αμαξοστοιχίας.

Δεν είδαμε τίποτα, ξαφνικά το τρένο άρχισε να τραντάζεται ολόκληρο. Η αμαξοστοιχία μετά τη σύγκρουση γύρισε 90 μοίρες, η μισή είχε πέσει σε γκρεμό και φλεγόταν ολόκληρη. Τα μπροστινά βαγόνια καταστράφηκαν εντελώς".

Θάνος Πλεύρης: «Κατά βάση έχουμε νέο κόσμο σε τραυματίες και νεκρούς»



Η περίθαλψη όσων έχουν τραυματιστεί και η στήριξη όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι αυτό που προέχει αυτή την ώρα για το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για τραγωδία επισημαίνοντας πως «οι τραυματίες στα νοσοκομεία βρίσκονται σε καλά χέρια. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε καλή κατάσταση. Έχουμε 32 νεκρούς. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς».




Όπως ενημέρωσε, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης για τους τραυματίες και η ταυτοποίηση των νεκρών.

«Διαθέτουμε ψυχολόγους να στηρίξουμε τους συγγενείς. Είναι μια τρομακτική διαδικασία για γονείς και συγγενείς. Θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αναγνώριση, παρά τις δυσκολίες», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό «να τρέξει γρήγορα η διαδικασία, ώστε οι περισσότεροι να βρουν τον άνθρωπο τους. Κατά βάση έχουμε νέο κόσμο σε τραυματίες και νεκρούς».

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει πλέον στους 36.

Στα Τέμπη και ο Νίκος Ανδρουλάκης


Στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη θα μεταβεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για μια «ανείπωτη τραγωδία».



Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως στο σημείο θα μεταβεί κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενο απο τον Γραμματέα Κ.Π.Ε, Ανδρέα Σπυρόπουλο, τη Γραμματέα της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη και τους αρμόδιους Τομεάρχες Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη (2/03) εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

Επίσης, ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνάντηση της Κ.Ο. με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Τέσσερις προσαγωγές


Σε τέσσερις προσαγωγές για την ανείπωτη τραγωδία μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, την ώρα που οι Αρχές δίνουν μάχη στα συντρίμμια για τον εντοπισμό επιβατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξεταστεί και ολοκληρώσει τις καταθέσεις τους ένας εκ των βασικών υπευθύνων της Hellenic Train, ένας προϊστάμενος στα εκδοτήρια και ένας προϊστάμενος στους μηχανοδηγούς.

Την ίδια ώρα υπάρχει αναμονή για την κατάθεση του σταθμάρχη Λάρισας.

«Βρήκαμε στα χωράφια 4 με 5 ανθρώπους που δεν ήταν στη ζωή»



Συγκλονίζει η μαρτυρία διασώστη από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους.

«Επιχειρήσαμε 20 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από τα τμήματα της Λάρισας, της Κατερίνης και την Ελασσόνας στο σημείο που ήταν το συμβάν. Στα τρία πρώτα βαγόνια δεν ήταν δυνατόν να πλησιάσει κάποιος γιατί υπήρχε φωτιά. Φτάσαμε στις 12μιση η ώρα το βράδυ» ανέφερε μιλώντας στο MEGA.

Στη συνέχεια, ο διασώστης μίλησε για την κατάσταση των ανθρώπων που αντίκρισαν: «Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς υπήρχαν πολλοί νεκροί καθώς από τη 1:15 και μετά δεν είχαμε απεγκλωβίσει ήταν όλοι νεκροί. Βρήκαμε στα χωράφια 4 με 5 ανθρώπους που δεν ήταν στην ζωή και στα βαγόνια – κυρίως στα τρία πρώτα – δεν ήταν κανένας εν ζωή. Οι τραυματίες βγήκαν την πρώτη μία με μιάμιση ώρα από εκεί και πέρα βγάζαμε μόνο νεκρούς».

Όπως εξήγησε, από τα τρία πρώτα βαγόνια έβγαζαν νεκρούς καθώς εκεί η κατάσταση ήταν τραγική. «Στο σύνολο έβγαιναν πολλοί νεκροί», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την ταυτότητα των θυμάτων ο διασώστης ανέφερε ότι στην πλειονότητά τους είναι φοιτητές. «Υπήρχαν νέα παιδιά στην πλειονότητά τους, το 80% ήταν νέα παιδιά, κάτω από 30 ετών. Οι περισσότεροι που βρήκαμε νεκρούς ήταν νέα παιδιά».

Όσον αφορά στον αριθμό των θυμάτων ο διασώστης εκτίμησε ότι οι νεκροί θα είναι πολύ παραπάνω. «Από την εικόνα που έβλεπα στο σημείο πιστεύω πως τους έχουμε ξεπεράσει».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης