Συλλαλητήριο για τα Τέμπη: Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα-Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας


Για ακόμα μια φορά πλήθος κόσμου διαδήλωσε σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου στο Κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Λίγο μετά τις 13:15 το μεσημέρι επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας τον απότομο τερματισμό της μεγάλης διαδήλωσης που βρισκόταν σε εξέλιξη. 

Πιο συγκεκριμένα αστυνομικές δυνάμεις φέρεται για ακόμη μια φορά να προχώρησαν σε επίθεση εναντίον μπλοκ διαδηλωτών, συγκεκριμένα της ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάση Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου), στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, και ακολούθησε ρίψη μολότοφ από κουκουλοφόρους, με αποτέλεσμα ο κόσμος να "σπάσει" προς τα Προπύλαια.

Καταγγελίες υπήρξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ξυλοδαρμό διαδηλωτών από την ΕΛΑΣ στην Πατησίων, μετά το πέρας της πορείας. Χρήση χημικών έγινε και έξω από την κατάληψη της Πρυτανείας στην Πανεπιστημίου, με την αστυνομία να ρίχνει χημικά προς τους διαδηλωτές που είχαν απομείνει ώστε να δώσει στην κυκλοφορία τον δρόμο.

Συνολικά σημειώθηκαν 12 προσαγωγές, έξι κατά την διάρκεια των προελέγχων και τέσσερις κατά την διάρκεια των επεισοδίων.
Τα επεισόδια στα Προπύλαια μπροστά από την κατάληψη της Πρυτανείας:


Εξηγήσεις για τη διάλυση της πορείας ζήτησε άλλωστε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.


Νωρίτερα, μαθητές, φοιτητές, εργάτες και εργαζόμενοι έδωσαν εκ νέου το "παρών" στην κινητοποίηση, με κύριο αίτημα να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί ξανά μία παρόμοια τραγωδία. Ανάλογες μαζικές κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις, ενώ μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στην Πάτρα, όπως και στη Θεσσαλονίκη.





Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η πορεία του ΠΑΜΕ υπολογίζεται στα 20.000 άτομα, η πορεία από την οδό Σταδίου στην ουρά της οποίας είχαν ενταχθεί οι αντιεξουσιαστές στα 5.000 άτομα, και η συγκέντρωση στο Σύνταγμα στα 2.500 άτομα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI INTIME EUROKINISSI EUROKINISSI

Στην πορεία ήταν και ο γ.γ. του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ημέρες μετά τον ξυλοδαρμό του στα Εξάρχεια. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στους δρόμους ήταν για ακόμη μια φορά οι καλλιτέχνες, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους.
Κινητοποίηση καλλιτεχνών
Κινητοποίηση καλλιτεχνών  ARIS OIKONOMOU / SOOC

Κατάληξη στα γραφεία της Hellenic Train 

"Για άλλη μια φορά δώσαμε το στίγμα μας, στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί", τόνισε έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, όπου ολοκληρώθηκε η διαδήλωση εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ.





"Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε τους μαζικούς εργατικούς λαϊκούς αγώνες", υπογράμμισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους απεργούς.

"Δεν μπορεί όταν γίνεται σεισμός να βρισκόμαστε κάτω από τα συντρίμμια, όταν βρέχει να πλημμυρίζουμε, όταν ξεσπούν πυρκαγιές να καιγόμαστε", τόνισε ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς.

Τέλος, σημείωσε ότι τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού των σωματείων και των φορέων, είναι το συλλαλητήριο που οργανώνουν τη Δευτέρα στο Σύνταγμα και τη σύσκεψη στην οποία καλούν την Τετάρτη στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της επίθεσης των ΜΑΤ

Βίντεο ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας φαίνεται να δείχνει δυνάμεις των ΜΑΤ να επιτίθονται αναίτια σε μπλοκ διαδηλωτών.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, αρχικά, οι άνδρες των ΜΑΤ χτυπούν και απωθούν με τις ασπίδες τους διαδηλωτές ενώ αμέσως μετά προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης εντός της πορείας.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Δεύτερο βίντεο ντοκουμέντο:



Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της πως ομάδα ατόμων αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στο Σύνταγμα.


Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν προς την Πανεπιστημίου και κινήθηκαν προς την Πατησίων.


Αυτή την ώρα δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθονται σε συγκεντρωμένους έξω από την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια με δακρυγόνα και κρότου λάμψης, για να δοθεί στην κυκλοφορία η Πανεπιστημίου.
Οι αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ΣΥΡΙΖΑ: Όσο βλέπει ότι καταρρέει ο κ. Μητσοτάκης, τόσο θα γίνεται και πιο επικίνδυνος για τους πολίτες




"Επικίνδυνο για τους πολίτες" χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας τη βίαιη διάλυση της πορείας διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, στον απόηχο του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι το βίντεο ντοκουμέντο επιβεβαιώνει την αναίτια και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά ειρηνικών διαδηλωτών, ενώ τονίζεται ότι με αυτό τον τρόπο "η κυβέρνηση δείχνει τι ακριβώς εννοούσε με την υποκριτική της συγγνώμη".
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση δείχνει τι ακριβώς εννοούσε με την υποκριτική της συγγνώμη για την τραγωδία στα Τέμπη.

Όπως επιβεβαιώνεται και από βίντεο ντοκουμέντο, δυνάμεις των ΜΑΤ ξεκίνησαν αναίτια και απρόκλητη επίθεση κατά ειρηνικών διαδηλωτών και έπνιξαν την μεγάλη πορεία στα χημικά, μόνο και μόνο για να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Όσο βλέπει ότι καταρρέει ο κ. Μητσοτάκης, τόσο θα γίνεται και πιο επικίνδυνος για τους πολίτες.


Έσπασαν το αυτοκίνητο της Όλγας Γεροβασίλη

Ζημιές στο αυτοκίνητο της Όλγας Γεροβασίλη και το συνοδευτικό, προκάλεσαν άγνωστοι, με τον αστυνομικό που τη συνοδεύει να τραυματίζεται ελαφρά.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το περιστατικό έλαβε χώρα στη διασταύρωση των οδών Βουκουρεστίου και Ακαδημίας, όταν ομάδα αναρχικών έσπασαν τα τζάμια του οχήματος, με αποτέλεσμα θραύσματα να τραυματίσουν τον οδηγό.

Ο ίδιος μεταφέρθηκε προληπτικά στο ιατρείο της Βουλής.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη