Κωνσταντινούπολη: Δυσοίωνες προβλέψεις για σεισμό 7,5 Ρίχτερ



Την ώρα που η Τουρκία μετρά ακόμα τις πληγές της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες εδώ και δεκαετίες, ένα ερώτημα πλανάται σαν φάντασμα πάνω από τη χώρα και αυτό δεν είνα άλλο από το πότε θα γίνει ο επόμενος σεισμός.

Η χώρα άλλωστε είναι επιρρεπής σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις, καθώς βρίσκεται σε μια περιοχή όπου συναντώνται πολλές τεκτονικές πλάκες, ενώ το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας ωστόσο, που χωρίζει την Ευρασιατική και την πλάκα της Ανατολίας, βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι επιστήμονες, ωστόσο οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις τους για μία ισχυρή σεισμική δόνηση που θα πλήξει την τουρκική μεγαλούπολη είναι εφιαλτικές, αυξάνοντας την πίεση προς τις αρχές να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

“Οι προοπτικές για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι λαμπρές. Δεν είναι καθόλου ευοίωνες”, αναφέρει ο καθηγητής Celal Sengor, ένας από τους σημαντικότερους γεωεπιστήμονες της Τουρκίας.

“Αν δεν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, τότε όλοι θα εκπλαγούμε πολύ“, λέει ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης στο CNN. “Τόσο κοντά είναι. Είναι μόνο ένα ενδεχόμενο, αλλά η πιθανότητα είναι μεγάλη”.

Με δύο βασικά ρήγματα κοντά της – το Βόρειο Ανατολικό και το Ανατολικό Ανατολικό – η Τουρκία είναι μία από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές στον κόσμο. Πρόκειται για μια γεωλογική πραγματικότητα που έχει ενισχύσει την ανησυχία για την ετοιμότητα της Κωνσταντινούπολης όσον αφορά τους σεισμούς.

Ιστορικά, το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει οδηγήσει σε αρκετούς καταστροφικούς σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού μεγέθους 7,6 βαθμών που έπληξε την κοντινή πόλη Izmit το 1999, σκοτώνοντας πάνω από 17.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περίπου 500.000 άλλους.

Σήμερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας άλλος σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος μεταξύ 7,2 και 7,8 βαθμών, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα. Ο χρόνος ενός τέτοιου σεισμού, ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

Διαβάστε επίσης: ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΣΥΡΙΑ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ-ΝΕΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΑΚ-ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΧΩΡΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)


“Μπορούμε να προβλέψουμε ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα συμβεί σύντομα, αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το προβλέψουμε χρονικά”, λέει ο Sengor.


Μια μελέτη που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπερνούσε τους 14.000 αν ένας σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών στην Κωνσταντινούπολη συνέβαινε τη νύχτα. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

“Η εκτίμησή μου είναι περίπου 100.000. Θα γίνει χαμός”, λέει ο Sengor. “Δεν μπορείτε να σκέφτεστε μόνο τον άμεσο αντίκτυπο της δόνησης, πρέπει να σκεφτείτε και τι θα ακολουθήσει. Θα υπάρξουν λεηλασίες, πυρκαγιές, επιδημίες. Θα είναι τρομακτικά”, προσθέτει.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είπε πως περίπου 90.000 κτίρια έχουν κριθεί ευάλωτα στο ενδεχόμενο σεισμικών δονήσεων, ενώ άλλα 170.000 κινδυνεύουν να μην αντέξουν μια πολλή ισχυρή δόνηση, σύμφωνα με σχετικές έρευνες που διεξήγαγε ο δήμος.

Ολα αυτά σε μια μεγαλούπολη όπου κατοικούν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.Συντρίμμια του φονικού σεισμού στην Τουρκία AP

Πρόκειται για μια απογοητευτική πρόβλεψη που θα μπορούσε να αφήσει άστεγους περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της πόλης δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

«Το να ζεις σε νέα κτίρια είναι ακριβό»

Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι τις εικόνες καταστροφής και οδύνης που έβλεπαν στις τηλεοράσεις τους, γνωρίζοντας μάλιστα για τις αυξημένες πιθανότητες ενός νέου σεισμού στην πόλη τους.

Η Rahvanci, η οποία μένει στη συνοικία Καντικόι και εργάζεται ως πωλήτρια, ζει σε ένα κτίριο κτισμένο προ 25ετίας. "Δεν έχω τη δυνατότητα να μείνω σε κάποιο νεόκτιστο διαμέρισμα, καθώς τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά" λέει η 41χρονη στο Al Jazeera.

Η Zeynep Urs, της οποίας το διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα κτίριο κτισμένο πριν από 50 ή και περισσότερα χρόνια, συμφωνεί. "Θα το σκεφτόμουν να μετακομίσω σε ένα νεότερο διαμέρισμα, εφόσον έβρισκα κάποιο σε λογική τιμή – κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο. Σε γενικές γραμμές έχω εμπιστοσύνη στην αντοχή του κτιρίου όπου μένω, αλλά όχι στην περίπτωση ενός πολύ δυνατού σεισμού".

Η τουρκική κυβέρνηση βελτίωσε τους κατασκευαστικούς κανονισμούς μετά από σεισμό 7,6 βαθμών που έπληξε το ανατολικό τμήμα της περιοχής του Μαρμαρά της Τουρκίας, όπου βρίσκεται η Κωνταντινούπολη, το 1999 και σκότωσε περίπου 17.500 ανθρώπους.

Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του 2000 ανέπτυξε ένα φιλόδοξο σχέδιο αστικής αναμόρφωσης ώστε να αντικατασταθούν τα μη ασφαλή κτίρια με καινούργια, αντισεισμικώς βελτιωμένα, με τα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο υλοποιήθηκε αυτό το σχέδιο να χρήζουν απάντησης από τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του.

Ωστόσο, εκείνα όπου διαμένουν η Rahvanci και η Urs δεν πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις. Ενας άλλος κάτοικος του Καντικόι, ο Ugur Kumtas, αναφέρει πως το κτίριο στο οποίο διαμένουν ο ίδιος και η οικογένειά του του εμπνέει μεν ασφάλεια, αλλά όχι απόλυτη.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε προς το τέλος του 2020 και κτίστηκε σύμφωνα με τις νέες αντισεισμικές προδιαγραφές "Αισθάνομαι ασφαλής σε ποσοστό 80%" εξηγεί ο Κουμτάς, που εργάζεται ως μηχανικός. "Το κτίριο μπορεί να υποστεί ζημιές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, αλλά πιστεύω πως δεν θα καταρρεύσει".

Κατέρρευσαν νέα κτίρια

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 817.000 κτίρια στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή το 70.2%, κτίστηκαν πριν το 2000. Μετά τις σεισμικές δονήσεις της περασμένης εβδομάδας στη νοτιοανατολική Τουρκία, ορισμένα κτίρια κτισμένα μετά το 2000 κατέρρευσαν, ωστόσο τα περισσότερα από όσα κατέρρευσαν είχαν κτιστεί πριν το 2000.

Η ανησυχία της μεγάλης μερίδας πολιτών έχει να κάνει με το γεγονός της κατάρρευσης των νεόδμητων κτιρίων, την οποία και αποδίδουν στην εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί στον κατασκευαστικό τομέα της χώρας του και κατ΄ επέκταση σε αβλεψίες από την πλευρά των εργολάβων.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη