Φωτιές: Μάχη για ένατη μέρα στον Έβρο, διάσπαρτες μικροεστίες στην Άνδρο




Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε σε διάφορα πύρινα μέτωπα που προκλήθηκαν και από κεραυνούς σε διάφορες περιοχές της χώρας παράλληλα με τα κυρίως μέτωπα που αντιμετωπίζει εδώ και ημέρες η Πυροσβεστική.

Στον Έβρο χθες, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις εκδηλώθηκαν στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν χθες τρία μηνύματα από το «112» για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις. Σήμερα υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα στην Δαδιά, στο ένα στην περιοχή του Κοτρωνιά και το άλλο από Τρεις Βρύσες προς Λευκίμμη. Το μέτωπο της Ροδόπης στις Σάππες είναι σε ύφεση.

Συνολικά στον Έβρο επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.


Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί, πιθανότατα από κεραυνό, στο νησί της Άνδρου. Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στο μέτωπο που υπάρχει κοντά στο Βιτάλι. Στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα ενώ από συνδρομή από αέρα παρέχουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.


Στην Άνδρο στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Βιτάλι βορειοανατολικά νησιού πήρε γρήγορα διαστάσεις γι’ αυτό το λόγο χθες το μεσημέρι εκδόθηκε μήνυμα από το «112» για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Γίδες, όπου η φωτιά ήταν κοντά στον οικισμό. Πλέον και μετά από ολονύχτιες προσπάθειες, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη με διάσπαρτες μικροεστίες χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο και αντιμετωπίζεται ως σχεδόν οριοθετημένη.

Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 8 πυροσβεστών με δύο οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Επίσης μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης

Στην Δράμα οι φωτιές έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο ενώ μικροεστίες χωρίς ενεργό μέτωπο παραμένουν στην περιοχή του Διστόμου Βοιωτίας.

Τέλος, στην Πάρνηθα παραμένει μία μικρή εστία στο Νταμάρι του Φράγκου που δεν εμπνέει ανησυχία, με το υπόλοιπο μέτωπο σε ύφεση

Στην Πάρνηθα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, όπου από το πρωί επιχειρούν από αέρος 2 ελικόπτερα.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη και 16 πυροσβέστες που επιχείρησαν στην περιοχή της Νέας Μάκρης), Κροατία (ένα αεροσκάφος που επιχείρησε σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Σουηδία (ένα αεροσκάφος που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Τσεχία (ένα ελικόπτερο που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 23 πυροσβέστες με 3 οχήματα που επιχειρούν στη Δαδιά Έβρου ), Ρουμανία (51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Κοίλα Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 8 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική), αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία (25 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχείρησαν στη Νέα Μάκρη και μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα για Άνδρο), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς).

Επίσης, συνδρομή παρέχουν, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Οι περιοχές υψηλού κινδύνου για φωτιές την Κυριακή

Την Κυριακή (27/08) υψηλό κίνδυνο για φωτιές αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι εξής περιοχές:

  • Αττική
  • Εύβοια
  • Βοιωτία
  • Αργολίδα
  • περιοχές της Φθιώτιδας
  • περιοχές της Κορινθίας
  • περιοχές του Έβρου
  • περιοχές της Κρήτης
  • νησιά του Αιγαίου



Στην Πάρνηθα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


Στα σημεία όπου η πύρινα λαίλαπα στην Πάρνηθα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην περιοχή περίπου στις 18:50. Ενημερώθηκε από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης με εναέρια και επίγεια μέσα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη στο δυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς, έχοντας από το σημείο εικόνα των περιοχών που επλήγησαν.

Το κ. Μητσοτάκη συνόδευαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, με τους οποίους συζήτησε  
τα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται για τη διεύρυνση των αντιπυρικών ζωνών που είχαν δημιουργηθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων προστασίας.

Σήμερα, Παρασκευή, η εικόνα της πυρκαγιάς είναι βελτιωμένη, καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης. Ωστόσο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη