Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε όλα τα μέτωπα


Υπεράνθρωπες προσπάθειες να προστατεύσουν τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και να σώσουν περιουσίες στο δήμο Αχαρνών καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν όλο το βράδυ με επίγειες δυνάμεις στην περιοχή δημιουργώντας αναχώματα. 

Η φωτιά συνεχίζει να είναι δύσκολη ενώ οι φλόγες, λόγω της αλλαγής της φοράς του ανέμου, πλησιάζει τα πρώτα σπίτια της περιοχής στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής όπου στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση. Eκτός από τα εναέρια μέσα στην Πάρνηθα επιχειρεί και το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής.

Απομακρύνθηκαν 150 ηλικιωμένοι


Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής δίνεται η μάχη για τις φωτιές. Για προληπτικούς λόγους όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Στάθης Τοπαλίδης, εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία στην περιοχή που φιλοξενούσαν 50 άτομα.


«Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Τοπαλίδης στην ΕΡΤ. «Είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Εκκενώσαμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής» πρόσθεσε. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την συνδρομή της πυροσβεστικής εκκένώσαν το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και καταφέραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα, ανάμεσα σε δέντρα, στην περιοχή.

Χάρη στο ερπυστριοφόρο της πυροσβεστικής σβήστηκαν οι φωτιές που είχαν μπει στις αυλές των σπιτιών στην Πάρνηθα, στο δήμο Αχαρνών. Στις παρυφές της Πάρνηθας βρίσκεται η Μαίρη Σκανδάλη καταγράφοντας τις προσπάθειες των εθελοντών και των πυροσβεστών να κατασβέσουν τις διάσπαρτες εστίες. Και όπως είπε τις προσπάθειες τους ευνοεί το γεγονός ότι κοντά βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ απ’ όπου ανεφοδιάζονται τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.



Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιού, η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από τη Φυλή έχει επηρεάσει τις περιοχές Ντάρδίζα, Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα στην Πάρνηθα. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι 7 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα
Για δεύτερη μέρα καίει η πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Η δασική πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα καταστρέφοντας παρθένο δάσος, λόγω των ισχυρών ανέμων, κατευθύνεται προς το Καζίνο και τον Εθνικό Δρυμό. Το ευτύχημα είναι έχουν ξεκινήσει να πετούν τα εναέρια μέσα.

Συνολικά 202 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ της Τρίτης προσπαθώντας να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή της Μονής Κλειστών και σύντομα διασπάστηκε και εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση στον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.





Στις παρυφές του βουνού βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα δημιουργούν αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να καθυστερήσουν την επέλαση της φωτιάς που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω και της ύπαρξης πευκοδάσους.



«Η φωτιά έχει μεταφερθεί στην Πάρνηθα από τη Φυλή πλέον» είπε ο Κώστας Στάμου ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου που εκκενώθηκε μέσα στη νύχτα.

Μια εστία φωτιάς στην περιοχή Ντάρδιζα έχει αναζωπυρωθεί. Οι κάτοικοι είναι στους δρόμους αναστατωμένοι και παρακολουθούν το έργο των πυροσβεστών.
Το μέτωπο από Φυλή και τα Άνω Λιόσια

πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη (22/80 λίγο πριν τις 12:00 στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, αυτή τη στιγμή συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό της Χασιάς και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού, ενώ απειλήθηκε και ο ιερός ναός. Η πυρκαγιά χωρίζεται σε δύο επικίνδυνα μέτωπα, με το ένα να κατευθύνεται προς το Πανόραμα στα Άνω Λιόσια, ενώ το άλλο επεκτείνεται προς τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο.


Σύμφωνα με την ΕΡΤ η κατάσταση στην πάρνηθα είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των εξαιτίας των ανέμων. Ένα πολύ δύσκολο πρωϊνό ξημερώνει με τους κατοίκους να δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.



Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αποπνικτική με τις πύρινες φλόγες να γιγαντώνονται μετά από τις συνεχείς ριπές του αέρα κάνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ιδιαίτερα δύσκολο.

Πόρτα πόρτα οι πυροσβέστες ειδοποιούσαν τους κατοίκους στον Άγιο Ιωάννη

Για τη φωτιά που καίει ακόμη στη Φυλή προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στην Χασιά μίλησε ο Αντώνης Δοβώνης, ο οποίος βρέθηκε στα μέτωπα της φωτιάς μέσα στη νύχτα.



Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής

Στην Φυλή επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 αεροσκάφη, και 5 ελικόπτερα. Επίσης κινητοποιήθηκαν 5 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα. Εθελοντές συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Εν τω μεταξύ η αγωνία όλων μεγαλώνει καθώς για σήμερα Τετάρτη αναμένεται στην περιοχή πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην περιοχή της Φυλής ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,

-Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

-Από την πλατεία Φυλής,

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

Για πέμπτη μέρα στις φλόγες o Έβρος – Πέρασε στη Ροδόπη το πύρινο μέτωπο


Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς κατά μήκος όλων των χωριών δυτικά του νομού, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κώστα Καντούρη, ενώ όπως μετέφερε όλα δείχνουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα δυτικά, δηλαδή προς τον νομό Ροδόπης, όπου κατευθύνεται το μεγάλο μέτωπο, εκείνο που ξεκίνησε από τα ανατολικά. Υπενθυμίζεται πως χθες εντοπίστηκαν απανθαρκωμένοι 18 μετανάστες, μεταξύ αυτών και 2 παιδιά, που βρήκαν τραγικό θάνατο στις φλόγες κοντά στο δάσος της Δαδιάς.


σύμφωνα με τον Π. Σαρόγλου η εικόνα στον Έβρο σήμερα είναι καλύτερη. Παραμένει η ανησυχία για το μέτωπο στη Δαδιά, σε μία ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή, όπου το πεζοπόρο τμήμα περπατούσε τρεις ώρες ώστε να προσεγγίσει το σημείο.


Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης. Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αμείωτες, επτά εναέρια μέσα -και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατάσβεσης να προτάσσει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το δάσος-, επιχειρείται από το πρωί να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.


Την ίδια ώρα από τη Μάκρη, στον κόμβο ο οποίος βγαίνει στην Εγνατία Οδό, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Παύλος Σαρόγλου, σημείωσε πως «επειδή πλέον το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την Ροδόπη ήδη από χθες το βράδυ όλο το βάρος πλέον έχει πέσει προς την Ροδόπη».

Μεγάλη είναι η καταστροφή του Πευκοδάσους και του Δρυοδάσους στην περιοχή πάνω από το χωριό Μισχο από τη φωτιά που καίει για 3η ημέρα.

Με μέριμνα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και την εποπτεία της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης, επιχειρούν έξι δασικοί συνεταιρισμοί της περιοχής, με 60 υλοτόμους οι οποίοι προβαίνουν σε κοπές δέντρων και διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές του Μίσχου, του Πολυάνθου και στα Πάτερμα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Π.Υ. επιχειρούν τριάντα (30) πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα., ενώ με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν δύο αεροσκάφη.

Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους σε Χαμηλό και Βέλκιο Ροδόπης, στη μία τα ξημερώματα, προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Live μέσω ΕΡΤNnews οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη