Καταδίκη Ελλάδας για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, που σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2014, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο 11 ανθρώπων, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν ανήλικοι.

Οι 16 προσφεύγοντες, 13 Αφγανοί, δύο Σύροι και ένας Παλαιστίνιος, ανέφεραν στις μαρτυρίες τους ότι η βάρκα τους βυθίστηκε καθώς τη ρυμουλκούσε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού σε επιχείρηση επαναπροώθησης προς την Τουρκία. Οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονταν ότι οδηγούσαν τη βάρκα προς τα ελληνικά παράλια, στο πλαίσιο επιχείρησης διάσωσης.


Με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλεί την Ελλάδα να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, που δημοσιοποιήθηκε χθες, διαπιστώθηκαν παραλείψεις και αμέλειες στον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς δεν έκαναν αποτελεσματική έρευνα, η οποία θα μπορούσε να φωτίσει τις συνθήκες του συμβάντος, και δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή.


Επίσης κρίθηκε ότι 12 από τους προσφεύγοντες υπέστησαν εξευτελιστική μεταχείριση κατά τη σωματική έρευνα που τους έγινε μετά το ναυάγιο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει στην απόφασή του τα προβλήματα που υπήρχαν στη διερμηνεία κατά την εξέταση της υπόθεσης από τις ελληνικές αρχές και ήταν γνωστά ήδη από τις 23 Ιανουαρίου 2014, λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο.

Αναφέρει ακόμη ότι οι αιτιάσεις των προσφευγόντων για την πρακτική των επαναπροωθήσεων δεν εξετάστηκαν ενδελεχώς από την ελληνική πλευρά. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο τον Ιούλιο του 2014, τερματίζοντας στην Ελλάδα τη δικαστική διερεύνηση τυχόν ευθυνών ανδρών του Λιμενικού Σώματος. «Είμαστε ιδιαίτερα στενοχωρημένοι και σοκαρισμένοι με το αποτέλεσμα της υποτιθέμενης έρευνας.

Το γεγονός ότι η υπόθεση έκλεισε ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπό μας. Ο εισαγγελέας έβαλε τον θάνατο των αγαπημένων μας στο αρχείο», δήλωνε τότε ο Αφγανός Εχανουλά Σαφί, που έχασε στο ναυάγιο του Φαρμακονησίου τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσα δήλωνε το 2015 μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και τον εκθέτουν σήμερα


Τον διάλογο με τον τότε υποψήφιο Α' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη θα θέλει να ξεχάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υποψήφιος τότε για τη Β' Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία, έναν χρόνο μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014, για το οποίο σήμερα η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, με την απόφασή του, το ΕΔΔΑ δικαιώνει τους 16 επιζώντες, οι οποίοι στην καταγγελία τους έκαναν λόγο για απόπειρα βίαιαης επαναπροώθησης (push-back) από σκάφος του λιμενικού που είχε ως αποτέλεσμα το ναυάγιο και τον πνιγμό 11 ανθρώπων ανοιχτά του Φαρμακονησίου.

Τι έλεγε όμως ο σημερινός πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2015;

"Η πραγματικότητα όμως κ. Σακελλαρίδη είναι ότι στείλατε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους δουλέμπορους ότι ευκολότερη πύλη εισόδου στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα και αφού το κάνατε, δεν μπορέσατε καν να δημιουργήσετε τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχθείτε ροές που προφανώς είναι και προσφυγικές αλλά είναι και οικονομικοί μετανάστες", αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2015, τονίζοντας μάλιστα στον συνομιλητή του πως θα "εκτεθεί".

Απαντώντας στην επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία πως εφαρμόζει την πολιτική των παράνομων επαναπροωθήσεων (push-back), λέγοντας χαρακτηριστικά πώς "η πολιτική σας για τη μετανάστευση είναι να στέλνουμε το Λιμενικό να βουλιάζει τις βάρκες".

Επανειλημμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από τον συνομιλητή του να ανακαλέσει, τονίζοντας πως είναι ντροπή "για τους ανθρώπους που κάνουν αγώνα", με τον τότε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να επαναλαμβάνει πως δεν το λέει για το Λιμενικό, αλλά πως αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

"Πάρτε το πίσω είναι πολύ βαριά κουβέντα. Θα εκτεθείτε. Πάρτε το πίσω. Δεν θα μας πείτε δολοφόνους", αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να σημειώνει πως η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τη μετανάστευση ήταν να φυλάει το Λιμενικό τα σύνορα και να κάνει ανασχέσεις των πλοιαρίων τα οποία έρχονται.

"Τι σημαίνει λοιπόν ανασχέσεις; Περισσότερα ατυχήματα για να ανακόψεις μία ροή την οποία δεν μπορείς να ανακόψεις", έλεγε τότε ο κ. Σακελλαρίδης.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη