Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έπειτα από τις αποκαλύψεις Βαξεβάνη για τις υποκλοπές




Σφοδρή η πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε έπειτα από τις αποκαλύψεις Βαξεβάνη για τις υποκλοπές με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί ξανά στην Βουλή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να δώσει απαντήσεις για την λίστα παρακολουθούμενων προσώπων και τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.

Ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει για αν παρακολουθούνταν τα πρόσωπα που αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento καθώς και αν θα ενημερωθούν τα πρόσωπα αυτά από την ΕΥΠ για το ζήτημα αυτό. Μάλιστα στο κείμενο της ερώτησης επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό για την δημιουργία συνθηκών πολιτειακής κρίσης.

Τα δύο ερωτήματα που θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό είναι τα εξής:

Μπορείτε να δεσμευθείτε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι το σύνολο ή μέρος των προσώπων, που με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento φέρονται ως στόχοι παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator, δεν ήταν παράλληλα και στόχοι παρακολούθησης της υπό τη δική σας πολιτική εποπτεία ΕΥΠ, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τον κ. Θανάση Κουκάκη;

Σκοπεύετε να δώσετε τη θεσμική δυνατότητα στα πρόσωπα της εν λόγω λίστας να απευθυνθούν στην ΑΔΑΕ προκειμένου να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ με τη «νόμιμη» διαδικασία της επισύνδεσης κατόπιν εισαγγελικής διάταξης;

Στο κείμενο της ερώτησής του ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζει πως «την περασμένη εβδομάδα αρνηθήκατε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν ήρθατε να απαντήσετε στην επίκαιρη ερώτηση που σας κατέθεσα για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με ενεργό το παρακρατικό κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων. Έκτοτε, έχουν συντελεστεί εξαιρετικά σοβαρές αποκαλύψεις και εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών και το παράνομο κέντρο παρακολουθήσεων με το κακόβουλο λογισμικό Predator».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει συγκεκριμένα πως «η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα και στην οποία εσείς, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ο κ. Γιάννης Λαβράνος και ο κ. Φέλιξ Μπίτζιος αρνηθήκατε να καταθέσετε, σας κάλεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε να αποχαρακτηρίσετε όλα τα απόρρητα έγγραφα και να σταματήσετε την οχύρωσή σας πίσω από την διαρκή επίκληση του «απορρήτου», προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το σκάνδαλο και για το κακόβουλο λογισμικό Predator. Η εισηγήτρια της PEGA μάλιστα, ευρωβουλευτής της ομάδας των φιλελευθέρων ΣοφιΙντΒελτ, ταυτίστηκε με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δηλώνοντας ότι οι απαντήσεις για τις υποκλοπές και το Predator πρέπει να δοθούν πριν τις ερχόμενες εκλογές.

Δύο μέρες μετά, την Κυριακή 6/11, η εφημερίδα Documento αποκάλυψε λίστα με 33 ονόματα πολιτικών προσώπων τόσο της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως της κυβέρνησής σας, τα οποία μαζί με συγγενικά τους πρόσωπα, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, φέρονται να είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση με το παράνομο λογισμικό Predator».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως «σε μία ευνομούμενη Δημοκρατική Πολιτεία είναι αδιανόητο πολιτικοί αντίπαλοι αλλά ακόμα και στενοί σας συνεργάτες, υπουργοί και πρώην Πρωθυπουργοί, να τελούν υπό παρακολούθηση από κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει έρθει στη χώρα με τη μεσολάβηση συνεργατών σας που τελούσαν υπό τον άμεσο έλεγχό σας μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου».

Επίσης τονίζει πως «με δική σας εντολή τα κρίσιμα πρόσωπα που σε πλειάδα εμπεριστατωμένων ρεπορτάζ αλλά και όπως προέκυψε από τα πορίσματα όλης της αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Επιτροπή, αναδεικνύονται ως οι ‘κρίσιμοι κρίκοι’ για τη μεταφορά και λειτουργία του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας, δεν εκλήθησαν καν στην Εξεταστική επιτροπή και δεν κατέθεσαν ούτε στην PEGA, αφού θελήσατε να τους προστατεύσετε και να προστατευτείτε».

Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «με δική σας ευθύνη η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μείζονα θεσμική και ενδεχομένως πολιτειακή κρίση και εσείς εντούτοις συνεχίζετε να αρνείστε να άρετε το απόρρητο και να υιοθετήσετε ακόμη και τους ελάχιστους όρους που έθεσα, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η ομαλότητα».

Καταληκτικά ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «Είστε Πρωθυπουργός κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και ως τέτοιος ελέγχεστε από το κοινοβούλιο και έχετε πολιτική και θεσμική υποχρέωση να λογοδοτείτε στη Βουλή των Ελλήνων. Κρίνω σκόπιμο να επιμείνω εκ νέου στη πρόσκλησή μου να έρθετε στη Βουλή να δώσετε εξηγήσεις».


Μητσοτάκης: Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής



Να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι το δημοσίευμα της Documento για τη λίστα υποκλοπών δεν βασίζεται σε στοιχεία και κυρίως ότι δεν προκύπτει καμία σύνδεση με τον ίδιο.

Παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομων λογισμικών στη χώρα, αλλά τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση, ενώ υποστήριξε ότι “είναι ντροπή και αίσχος να κατηγορούμαι ότι παρακολουθώ υπουργούς.”

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στην ώρα τους και δήλωσε: "Δε θα συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές".

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μάλιστα αυστηρή γλώσσα απευθυνόμενος σε επιχειρηματικά συμφέροντα, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη. "Η κυβέρνηση και εγώ ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενο εκβιασμού", δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης, αφήνοντας βαρύτατες αιχμές για απόπειρα εκβιασμού της κυβέρνησης.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννη Βρέντζου περί παρακράτους, είπε: “Τα άκουσα και εγώ αυτά, για εγκληματική οργάνωση, κατά τον εκπρόσωπο της ομάδος, στο ποδόσφαιρο τα τελευταία τρία χρόνια εις βάρος του Ολυμπιακού. Είμαι Ολυμπιακός προσωπικά. Ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, αν δεν κάνω λάθος με 26, 19 και 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, τα τελευταία τρία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε;”

Δήλωσε μάλιστα ότι περιμένει το συγκεκριμένο σχόλιο να καταδικαστεί με απόλυτη σαφήνεια από τη διοίκηση της ομάδος και πρόσθεσε:

“ Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας.”

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια δήλωσε: “Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι.

Άρα, το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους. Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά.”

Κατέθεσε ο Βαξεβάνης στον εισαγγελέα


Ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε για την υπόθεση των υποκλοπών και εν συνεχεία έκανε δηλώσεις στον Τύπο.

Μεταξύ άλλων, ο εκδότης του Documento τόνισε: "Οι κκ Λαβράνος Μπίτζιος συμμετείχαν σε σύστημα αμαρτωλό που παρακολουθούσε. Κανείς δεν τους κάλεσε, καμία έρευνα δεν έγινε, καμία άρση απορρήτου, καμία επί της ουσίας προσπάθεια για έρευνα. Αυτό επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν ξεχωρίζουν το predator με την ΕΥΠ. Μιλάμε για ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης του οποίου εγκληματικός εγκέφαλος είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Από το Σάββατο η εφημερίδα Documento είχε δημοσιεύει λίστα παρακολουθούμενων στην οποία περιλαμβάνονται πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά όχι μόνο.
"Να αφήσουν το κρυφτούλι"

"Αυτή τη στιγμή έχουν διαταχθεί πέντε προανακριτικές ενέργειες για ένα θέμα που είναι σοβαρό, έπρεπε να είναι υπό την ευθύνη εισαγγελίας Εφετών και χρησιμοποιείται η λογική των "σαλαμοποιήσεων" δηλαδή σε πέντε κομμάτια μία έρευνα που αφορά τις παρακολουθήσεις και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δείχνεται -όχι μόνο από εμάς- από τον κ. Μαρινάκη, τον κ. Τέλλογλου, ότι σχετίζεται με όλο αυτό το σύστημα. Όταν λοιπόν λέγονται και αποκαλύπτονται τέτοια πράγματα και είναι βάσιμα, δεν μπορεί ο κ. Ντογιάκος να διατάζει κάθε φορά μία νέα προκαταρκτική. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει η έρευνα να ενοποιηθεί, να ανατεθεί σε ανώτερο στέλεχος της εισαγγελίας και να αφήσουν το κρυφτούλι, «δεν ξέρουμε δεν είδαμε»".


"Και στον κύριο Ντογιάκο, αλλά και σε δημοσιεύματα έχουν κατονομαστεί δύο επιχειρηματίες. Ο κ. Γιάννης Λαβράνος και ο κ. Φέλιξ Μπίτζιος, ότι σχετίζονται με το σύστημα που κατέληξε να παρακολουθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο. Κανένας δεν τους κάλεσε, καμία ανακριτική ενέργεια, καμία έφοδος, καμία εξέταση ηλεκτρονικών μέσων, καμία άρση απορρήτου δεν έγιναν. Δεν έγινε καμία επί της ουσίας προσπάθεια έρευνας", ανέφερε ο Κώστας Βαξεβάνης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
"Εγκληματικός εγκέφαλος ο Μητσοτάκης"

Ο Κώστας Βαξεβάνης έκανε λόγο για "ενιαίο κύκλωμα παρακολούθησης(σσ. ΕΥΠ και predator) με εγκληματικό εγκέφαλο τον κ. Μητσοτάκη".

Όπως είπε, δεν ήταν μόνο το Predator, αλλά όσοι ήταν υπό παρακολούθηση με το λογισμικό, είχαν τεθεί και υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ο Θανάσης Κουκάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Κ. Βαξεβάνης αναφέρθηκε στην πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού, να θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό του την ΕΥΠ αλλά και στην αλλαγή του νόμου, ώστε να καθίσταται αδύνατο για τους παρακολουθούμενους πολίτες να ενημερώνονται για τις υποθέσεις τους. "Όταν δημοσιεύθηκαν οι παρακολουθήσεις, μίλαγαν για ιδιωτικό κέντρο, ενώ στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι γίνονταν και από την ΕΥΠ οι παρακολουθήσεις και στη συνέχεια έκλεισε την εξεταστική επιτροπή χωρίς να κληθούν οι κ.κ. Λαβράνος και Μπίτζιος, απέφυγε να πάει στην επιτροπή και όταν ήρθε η Pega στην Αθήνα «έστριψε διά του αρραβώνος".



Κατέληξε, δε, ως εξής: "Κατονόμασε ο κ. Μαρινάκης. Να διαβάσετε επίσης τον κ. Παπαχρήστο. Και τον Αλέξη Παπαχελά στο χθεσινό του άρθρο. Πρέπει να γίνει πραγματική έρευνα. Υφυπουργός βρίζει δημοσιογράφους. Ο κ. Οικονόμου πάει για μήνυση. Κάνει τον καμικάζι του Μητσοτάκη. Υπάρχουν πολλά στοιχεία. Στη Λαγκάρντ μιλούσαν για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, άλλαξαν την ατζέντα. Δεν θα επιτρέψω την παγίδευση. Δεν θα δημοσιοποιήσω προσωπικά βίντεο προφανώς".

Ματζουράνης: Ο ζόφος δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του δημοσιογράφου Γιάννης Μαντζουράνης τόνισε: "Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento» για παρακολουθήσεις υπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, βουλευτών της αντιπολίτευσης, εκδοτών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, πιστοποιούν ότι στην πατρίδα μας έχει εγκατασταθεί καθεστώς ζόφου.

Το Σύνταγμα, οι νόμοι, οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα υποτάσσονται στην αρχή του ενός ανδρός. Και στις μεθόδους του προσωπικού και οικογενειακού παρακράτους.

Πρόκειται για εκφυλιστικά φαινόμενα θεσμικής εκτροπής προς ικανοποίηση παρανοϊκής διαστροφής εξαιτίας προσωπικής ανασφάλειας. Οι «άριστοι» της εγκληματικής παρέας δεν ορρωδούν προ ουδενός, αφού κακοποιούν ακόμη και γυναικόπαιδα, αρκεί να συλλέγουν κατάλληλο προς πάσα χρήση και εκβίαση υλικό από την ιδιωτική ζωή εχθρών και φίλων.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανθίσταται λυσσαλέα στην αναζήτηση και αποκάλυψη της αλήθειας γιατί τρέμει τις πολιτικές και νομικές συνέπειες των αξιόποινων πράξεων και παραλείψεών της.

Ο ζόφος όμως δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία.

Η κοινωνία, η Ελλάδα, το πολίτευμα, έχουν ανάγκη από φως. Διαφάνεια και Δικαιοσύνη παντού.

Η Εισαγγελική Αρχή δεν δικαιούται ρόλο Πόντιου Πιλάτου.

Δεν έχει δικαίωμα να βραδυπορεί να εκτελέσει το καθήκον της σε μια υπόθεση εξαιρετικής σημασίας, που παράγει φαινόμενα κοινωνικής αποσύνθεσης και πολιτικής παρακμής.

Το νομικό κρυφτούλι με δράστες βαρύτατων κακουργημάτων δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Έστω και αργά, ήρθε η ώρα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ξέρει τι μπορεί και τι πρέπει να πράξει. Ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις είναι πασίγνωστα.

Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη