ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η αποφάσεις για τον υποψήφιο του κόμματος στον δήμο Αθηναίων




Σήμερα Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται να «παιχθεί το τελευταίο επεισόδιο» του «σήριαλ» της υποψηφιότητας του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες έχοντας πλέον όλα τα δεδομένα στην διάθεσή της.

Ιδίως μετά την συνάντηση που είχε χθες κλιμάκιο του οργάνου με τον πρώην μπασκετμπολίστα, Νίκο Παππά, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μιας πολιτικής συνεργασίας ώστε να είναι υποψήφιος στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Η συνάντηση που έγινε πάντως σε τίποτε δεν δεσμεύει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Π.Γ, όπου όλα είναι ανοιχτά με 5 ακόμη υποψηφίους να έχουν προταθεί.
Η συνάντηση

Η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον Νίκο Παππά αποτελούνταν από τον Πάνο Ρήγα, την Κατερίνα Κνήτου, την Μάγκυ Δούση και τον Νάσο Ηλιόπουλο προκειμένου να συζητηθεί το αν ο πρώην πλέι-μέικερ του ΠΑΟ είναι διατεθειμένος να «κάνει παιχνίδι» απέναντι στον νυν δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη και τους υποψηφίους των υπόλοιπων κομμάτων.

Η συνάντηση έγινε σε «ουδέτερο έδαφος» (όχι στα γραφεία της Κουμουνδούρου) και ξεκίνησε γύρω στις 6.30 για να ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ. Αντικείμενο της ήταν αρχικά το αν ο Νίκος Παππάς παραμένει πρόθυμος να διεκδικήσει την δημαρχία της Αθήνας και κατά δεύτερον οι προϋποθέσεις και οι όροι προκειμένου να υπάρξει η στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υποψηφιότητά του.

Θυμίζουμε ότι η πολιτική συνεργασία με τον Νίκο Παππά είχε ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στις 4 Απριλίου σε συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως οι μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις άφησαν το θέμα μετέωρο. Δημιουργώντας μάλιστα αρχικά την εντύπωση ότι η προοπτική της υποψηφιότητας Παππά είχε απαλειφθεί. Παρόλα αυτά επανήλθε «στο τραπέζι» στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της 28ης Ιουλίου και αποφασίστηκε (μετά από ψηφοφορία που έληξε με μικρή διαφορά) να βολιδοσκοπηθούν οι διαθέσεις.

Για τα όσα συζητήθηκαν αναμένεται να ενημερωθεί στην επόμενη συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία, που καλείται να λάβει αποφάσεις υπό το καθεστώς πίεσης χρόνου, μια και στο τέλος Αυγούστου λήγει η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Πάντως και μόνον το γεγονός ότι στο κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί «θέμα Παππά» δείχνει με σαφήνεια πως ο πρώην μπασκετμπολίστας είναι πρόθυμος να «κατέβει» στην εκλογική αντιπαράθεση. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το πολιτικό περιεχόμενο που επιθυμεί να δώσει στην καμπάνια για την εκλογή του.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι οι όποιες συζητήσεις με τον Ν.Παππά έγιναν επί νέας βάσης. Αφού πλέον ο -μέχρι και πριν τις εκλογές- αρμόδιος για ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Χρήστος Σπίρτζης, έχει παραιτηθεί τόσο από την Πολιτική Γραμματεία όσο και από τον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιθανοί υποψήφιοι

Αυτά ενώ ήδη στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας το θέμα της υποψηφιότητας του Δήμου της Αθήνας είχε ήδη απασχολήσει με έντονο τρόπο προσελκύοντας μάλιστα πολλές υποψηφιότητες.

Αρχικά αυτή του πρώην βουλευτή και γραμματέα της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη του οποίου η αποδοχή της πρότασης να είναι υποψήφιος είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα δημιουργήσει συνθήκες ευρείας συναίνεσης.

Η Ομπρέλλα όμως «τάραξε τα νερά» αντιπροτείνοντας την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της Α’ Αθηνας και ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη. Μια πρόταση που επίσης φαίνεται να είχε ευρύτερη απήχηση τόσο στην Πολιτική Γραμματεία όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Είναι ενδεικτικό πως υπέρ τάχθηκε ο Νίκος Μπίστης που δεν «καταγράφεται» στα στελέχη της Ομπρέλλας. Ο εργατολόγος Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι η πρόταση που έγινε από την πλευρά του Διονύση Τεμπονέρα και φαίνεται να στηρίχθηκε και από τη πλευρά του Νίκου Παππα (του υποψήφιου για την προεδρία του κόμματος). Αισθητή την παρουσία της έκανε και η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «Ανοιχτή Πόλη» αφού στελέχη της προέκριναν την υποψηφιότητα της αρχιτεκτόνισσας Όλγας Μπαλαούρα. Στους επίδοξους υποψήφιους προστέθηκε με δική του πρωτοβουλία και ο αυτοδιοικητικός Πέτρος Φιλίππου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ουδείς από τους 4 υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ (Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας) έχει κάνει δημόσια δήλωση σχετικά με τις απόψεις που έχει για την υποψηφιότητα της Αθήνας. Αν και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι εσωκομματικές διεργασίες της κούρσας της διαδοχής παίζουν τον ρόλο τους και σε αυτή την υπόθεση.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη