Νέα Φιλαδέλφεια: Συνελήφθησαν πέντε Κροάτες στην Ηγουμενίτσα - Προσπάθησαν να φύγουν για Ιταλία- Έγγραφο των αρχών του Μαυροβουνίου εκθέτει τη χώρα μας




Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό από την ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων χούλιγκαν στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου ο 29χρονος Μιχάλης άφησε την τελευταία του πνοή.

Ακόμη πέντε Κροάτες εντοπίστηκαν χθες αργά το βράδυ στο λιμάνι της Ηγουμένιτσας όπου προσήχθησαν και στην συνέχεια συνελήφθησαν.



Οι πέντε Κροάτες που είχαν βγάλει ήδη εισιτήρια με το πλοίο για Ιταλία, εντοπίστηκαν από άντρες του Λιμενικού, προσήχθησαν και παραδόθηκαν στην Ασφάλεια της περιοχής, όπου κατόπιν συνεννόησης με την Αθλητική Βία στην Αθήνα προέκυψε πως απασχολούσαν για το περιστατικό στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνελήφθησαν και οδηγούνται στην Αθήνα.

Πρόκειται για πέντε άτομα ηλικίας 25, 41,29, 25 και 31 ετών. Μετά από έλεγχο που έγινε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, τα πέντε άτομα δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν επαρκώς τον λόγο και την διάρκεια παραμονής τους στη χώρα και επιπλέον δήλωσαν πως έκαναν διακοπές στην Ελλάδα και επιστρέφουν στη χώρα τους χωρίς να κατέχουν αποσκευές.

Όλοι τους κρίθηκαν ύποπτοι για πιθανή συμμετοχή τους στα επεισόδια έξω από την OPAP Arena και έτσι και παραδόθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου προσαχθούν στο Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας. Από εκεί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεταγωγή τους στη ΓΑΔΑ.

Μαζί με κάποιες προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις από την Αθήνα, συνολικά οι συλλήψεις έφτασαν τις 108 εκ των οποίων 104 παραμένουν κρατούμενοι, καθώς τέσσερις Έλληνες που ήταν τραυματίες έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα και για έναν εξ αυτών έχει ζητηθεί να παρουσιαστεί για να καταθέσει μόλις του το επιτρέψει η υγεία του.

Από τους 104 κρατούμενους οι 94 είναι Κροάτες, ένας Γερμανός, ένας Αυστριακός, ένας Βόσνιος και ένας Αλβανός και οι υπόλοιποι Έλληνες.

Στον εισαγγελέα οι 94 συλληφθέντες - Ανθρωποκυνηγητό για δεκάδες Κροάτες

Την ίδια ώρα, σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωί αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα τα 94 άτομα που συνελήφθησαν και κρατούνται. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, διαφεύγουν τουλάχιστον 50 που συμμετείχαν στα επεισόδια και για αυτό το λόγο η Αστυνομία έχει στήσει μπλόκα σε εθνικές οδούς και τα σύνορα.

Έρευνες πραγματοποιούνται ακόμη σε σπίτια, ξενοδοχεία και καταλύματα AIRBNB στο λεκανοπέδιο, καταλύματα τα οποία είχαν κλείσει για να τους φιλοξενήσουν Έλληνες οπαδοί.

Συνελήφθη ακόμα ένας 19χρονος Κροάτης οπαδός - Αποπειράθηκε να διαφύγει μέσω Αλβανίας

Χθες αργά το βράδυ, συνελήφθη ένας ακόμη Κροάτης οπαδός της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αυτή την φορά στον συνοριακό σταθμό των ελληνοαλβανικών συνόρων, στην Κακαβιά.

Πρόκειται για έναν 19χρονο οποίος επέβαινε σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Σκόδρα Αλβανίας και κατά τον διαβατηριακό έλεγχο στην Κακαβιά, προσήχθη στην Ασφάλεια Ιωαννίνων.

Αργά το βράδυ και από την ενημέρωση που είχαν οι Αρχές των Ιωαννίνων από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε πως το συγκεκριμένο άτομο είχε εμπλοκή στο επεισόδιο και έτσι συνελήφθη και οδηγείται πίσω στην Αθήνα για να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με τους υπόλοιπους συλληφθέντες.

Έγγραφο των αρχών του Μαυροβουνίου εκθέτει τη χώρα μας

Η συνηθέστερη ατάκα πολιτικών που προκαλεί μειδίαμα στα χείλια των Ελλήνων πολιτών είναι ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο».

Βεβαίως, ο Έλληνας πολίτης έχει συνηθίσει από την άλλη να βλέπει το μαχαίρι να ξύνει συνήθως την «καμένη επιφάνεια» και μετά απλά οι παταγώδεις αποτυχίες του ελληνικού κράτους να παραδίδονται στην λήθη και στις ατελείωτες ΕΔΕ και στην ατελείωτη δικαστική διερεύνηση και απόδοση ευθυνών που θυμίζει το μαρτύριο του Σίσυφου.



Αν είναι κάτι με το οποίο έχει διαχρονικά αλλεργία η Ελληνική Πολιτεία, όποιος έως τώρα και να κάθισε στις καρέκλες της, είναι η αλήθεια.

Η αλήθεια λοιπόν της τραγωδίας της Νέας Φιλαδέλφειας έρχεται στο φως γιατί έχουν φροντίσει άλλα Κράτη για αυτό, περισσότερο από το δικό μας.

Η αλήθεια είναι ότι επί δύο ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε όχι μόνο τις προθέσεις των Κροατών χούλιγκανς της Ντιναμό, αλλά γνώριζαν ακόμη και τις πινακίδες των οχημάτων με τα οποία έρχονταν, όπως αποκαλύπτει σχετικό έγγραφο των Αρχών της Μαυροβουνίου.





Ενημέρωση που δόθηκε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μέσω Interpol και ενημερώθηκαν χθες το πρωί, οκτώ Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις να λάβουν μέτρα, τα οποία δεν έλαβαν όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος.

Πρόκειται λοιπόν για τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Βεβαίως οι χούλιγκανς ταξίδεψαν μέσω των συνόρων από Κακαβιά, στην Ήπειρο, στην Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια έφτασαν στην Αττική, άρα οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις αυτών των περιοχών έχουν και την ευθύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική πρόθεση του Υπουργού ήταν να καρατομηθούν αμέσως όλοι οι Γενικοί που ευθύνονται και να γίνουν κρίσεις για την αντικατάστασή τους. 

Ωστόσο, εκτιμήθηκε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτή την περίοδο και για να δοθούν κάποια «κεφάλια» στο «πιάτο» επιλέχθηκαν οι επικεφαλής των Διευθύνσεων Τροχαίας και ο επικεφαλής της Αθλητικής Βίας. Ως προς τον τελευταίο όμως είχε ενημερώσει η Υπηρεσία του για τις πληροφορίες που έφταναν και έχει και μία κρίση και μια ανοιχτή δικογραφία με 98 συλλήψεις να «τρέχει».

Μπορεί βεβαίως η πρόθεση του Υπουργού να είναι αυτή η απόδοση ευθυνών να συνεχιστεί και ενδεχομένως να οδηγηθούμε και σε κρίσεις εκ του αποτελέσματος, αλλά σε κάθε περίπτωση τις πραγματικές ευθύνες τις έχουν εκείνοι που κάνουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων στις περιοχές ευθύνης τους και εδώ φτάσαμε στο σημείο ακόμη και στην Αττική, να μην υπάρχουν αστυνομικοί εκεί που έπρεπε και να τρέχουν να επιβάλουν την τάξη μετά τα γεγονότα και αφού πλέον ένας άνθρωπος είχε χάσει την ζωή του…

Η χώρα για πολλοστή φορά διασύρθηκε και δυστυχώς «οι φύλακες» που έως τώρα παραμένουν στις θέσεις τους «είχαν γνώση» αλλά είχαν και «θερινή ραστώνη».
Το Μαξίμου δεν "βλέπει" πολιτικές ευθύνες


Σε δύσκολη πολιτικά θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την επιδρομή νεοναζί Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια (αφού πρώτα διέσχισαν ανενόχλητοι τη μισή Ελλάδα) και τη δολοφονία 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ.

Από το Μαξίμου παρέπεμπαν χθες το πρωι στην πρώτη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, με την οποία ανακοινώθηκε η απομάκρυνση επτά αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Και το απόγευμα στη συνέντευξη του κ. Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, κατά την οποία παραδέχθηκε “τραγικά επιχειρησιακά σφάλματα” και αποτυχία της ΕΛΑΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε μάλιστα ότι θα είχε παραιτηθεί εάν το σφάλμα αφορούσε πολιτικό σχεδιασμό, επικαλούμενος ότι ο εκάστοτε υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι επιχειρησιακός. Και φαίνεται ότι ως προς αυτό έχει αυτή τη στιγμή την πλήρη κάλυψη του Μαξίμου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος επρόκειτο χθες να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, αλλά διέκοψε την επίσκεψη του και επέστρεψε στην Αθήνα στο άκουσμα της τραγικής είδησης, βρίσκεται εξάλλου σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη πάντως, το “ξήλωμα” στην ΕΛΑΣ θα συνεχιστεί, αλλά η απόδοση ευθυνών δεν θα φτάσει σε πολιτικό επίπεδο.

Επιλέχθηκε δηλαδή χθες να καρατομηθούν προς κατευνασμό της κοινής γνώμης οι επικεφαλής των Διευθύνσεων Τροχαίας και ο επικεφαλής της Αθλητικής Βίας και όχι οι επικεφαλείς των γενικών αστυνομικών διευθύνσεων, που είχαν ενημερωθεί εγκαίρως από το Μαυροβούνιο για το φονικό “καραβάνι” των νεοναζί χούλιγκαν, καθώς και από την Κροατία, αλλά και από την ομάδα της ΑΕΚ.

Και σε δεύτερο χρόνο, μόλις ολοκληρωθεί η ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη, καθώς και η έρευνα της Δικαιοσύνης, θα πέσουν πολλά κεφάλια υψηλά ιστάμενων αξιωματικών, αφού γίνουν και οι αναγκαίες για την αντικατάσταση τους κρίσεις με σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Κατά το Μαξίμου πάντως δεν τίθεται θέμα για τον κ.Οικονόμου, την κεφαλή του οποίου ζητεί επί πίνακι η αντιπολίτευση. “Εάν είχε ενημερωθεί ο υπουργός θα υπήρχε θέμα. Δεν προκύπτει όμως ότι είχε ενημερωθεί”, δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη. Η ίδια πηγή υποστήριζε ότι η περίπτωση αυτή δεν είναι ίδια με εκείνη του Νότη Μηταράκη, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση καθώς έκανε διακοπές την ώρα που καιγόταν η μισή χώρα.

Ο κ. Μηταράκης βέβαια είχε αποτελέσει και ένα εξιλαστήριο θύμα στο βωμό της επικοινωνιακής διαχείρισης του τραγέλαφου με τις πυρκαγιές και ειδικότερα στη Νέα Αγχίαλο. Έκτοτε όμως έχουν περάσει μόλις 10 ημέρες και μία δεύτερη εξώθηση υπουργού (και δη στο ίδιο υπουργείο) σε παραίτηση, εκτιμήθηκε πως θα προκαλούσε ακόμη περισσότερα βάσανα στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι απίστευτες και τραγικες σκηνές που διαδραματίστηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια θολώνουν εκ νέου το αφήγημα της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας περί ασφάλειας και πολιτικής “νόμου και τάξης”.

Τίθεται εξάλλου το ερώτημα σε ποιο επίπεδο, υπηρεσιακό ή πολιτικό, ελήφθη απόφαση για μη εμπλοκή της Αστυνομίας με την ομάδα των Κροατών που δεν είναι απλοί χούλιγκαν, αλλά δηλωμένοι νεοναζί με ιστορικό συμμετοχής στα γεγονότα που στάθηκαν αφορμή για τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία.

Την εικόνα της ΕΛΑΣ σε κάθε περίπτωση δε βοηθά το γεγονός ότι σε μία προσπάθεια να δείξει δράση έστω κατόπιν εορτής συνέλαβε μεταξύ άλλων Κροάτες τουρίστες σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, ενώ ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε αστυνομικούς να ψάχνουν στοιχεία στη γέφυρα- τόπο της δολοφονίας, η οποία όμως προηγουμένως είχε καθαριστεί με πιεστικό.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη