ΑΑΔΕ: Μοιράζουν ευρωπαϊκό χρήμα με θολές συμβάσεις – Δύο περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων με το μοτίβο των 30.000 ευρώ


Μπορεί η ΑΑΔΕ του Γιώργου Πιτσιλή να διυλίζει τον κώνωπα όταν πρόκειται για τον έλεγχο μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όμως δεν κάνει το ίδιο όταν πρόκειται να λάβει ευρωπαϊκά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης για τις δικές της ανάγκες.

Οι προδιαγραφές των έργων όχι μόνο δεν είναι ξεκάθαρες αλλά μοιάζουν με «τοπίο στην ομίχλη» για όποιον επιχειρεί να τις διερευνήσει, τα αντικείμενα μεγάλων συμβάσεων αλληλοκαλύπτονται, μικρότερα έργα σπάνε, σε κάποιες περιπτώσεις δίνονται με απευθείας αναθέσεις, ενώ σε άλλες το έργο θα μπορούσε να είχε τελεστεί από υπηρεσίες της ίδιας της ΑΑΔΕ χωρίς να χρειαστεί να σπαταληθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ, το Documento εντόπισε ακόμη δύο περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων για τις οποίες δόθηκε ευρωπαϊκό χρήμα με το ίδιο προσφιλές μοτίβο Πιτσιλή. Δηλαδή των 30.000 ευρώ που είναι το «νομιμοποιητικό» ταβάνι, το οποίο και επαναλαμβάνεται μονότονα για οποιαδήποτε υπηρεσία. Εντοπίσαμε επίσης ένα αξιοπερίεργο στοιχείο που αφορά συγκεκριμένο διαγωνισμό για τον οποίο κατεβαίνουν με διαφορετικές ενώσεις δύο συνεργαζόμενες εταιρείες.

Το Documento έχει καταγράψει επανειλημμένα άλλωστε τις διαδικασίες που ακολουθεί η ΑΑΔΕ, με κραυγαλέο το κόλπο του κατεπείγοντος στην απευθείας ανάθεση έργου 325.000 ευρώ (για τη διεξαγωγή του 17ου Διεθνούς Φόρουμ Φορολογικών Διοικήσεων FTA του ΟΟΣΑ στις 13-15 Νοεμβρίου) στην εταιρεία Expowork του Βαγγέλη Γαλατσόπουλου, αφού πρώτα ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή ένας ανοιχτός διαγωνισμός που θα μπορούσε να είχε προκηρυχθεί δύο χρόνια νωρίτερα! Ακόμη μία απευθείας ανάθεση που αποκαλύπτουμε σήμερα και είχε να κάνει με υπηρεσίες διερμηνείας έφτασε ακριβώς το όριο των 30.000 ευρώ με σκοπό να μην απαιτηθεί διαγωνισμός.
Iδια «κόλπα» με λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο σημερινό ρεπορτάζ διερευνώνται συγκεκριμένα τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν την ΑΑΔΕ:

Περίπτωση απευθείας ανάθεσης για ένα έργο που, όπως επισήμαναν στο Documento ακόμη και υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, το αντικείμενο της ανάθεσης «θα μπορούσε να είχε γίνει εσωτερικά». Πρόκειται για υποέργο αξίας 24.800 ευρώ (συν ΦΠΑ) του έργου «SUB5. Ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και μισθοδοσίας της ΑΑΔΕ» συνολικού καθαρού προϋπολογισμού 1.294.132 ευρώ. Το έργο αφορά «εκπόνηση μελέτης ωρίμανσης του συστήματος μισθοδοσίας της ΑΑΔΕ» και ανατέθηκε απευθείας στην Ernst & Young Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, αντικείμενο της απευθείας ανάθεσης ήταν «Η μελέτη και καταγραφή των απαιτήσεων του νέου υποσυστήματος μισθοδοσίας, η ανάλυση και περιγραφή της διαδικασίας μετάπτωσης των δεδομένων από το υφιστάμενο σύστημα στο νέο σύστημα, η μελέτη και καταγραφή των απαιτήσεων διασύνδεσης με τα υπόλοιπα υποσυστήματα του συστήματος του υποέργου 1». Εν ολίγοις, στόχος του προγράμματος είναι ο προσδιορισμός των τεχνικών προδιαγραφών και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του προγράμματος. Ωστόσο όλα αυτά εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΤΥ).

Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ διαθέτει ξεχωριστό τμήμα Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Βιβλίων και Φορολογικών Στοιχείων.

Και το ερώτημα είναι: Αν λοιπόν λειτουργούν αυτές οι δύο διευθύνσεις στις οποίες υπηρετούν δεκάδες εξειδικευμένοι εφοριακοί, γιατί ο Γ. Πιτσιλής υπογράφει σωρηδόν με πανομοιότυπο κείμενο απευθείας αναθέσεις για συμβουλές που θα μπορούσαν να του δώσουν χωρίς κόστος οι υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι;

Ενα μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2022, η ΑΑΔΕ έδωσε με απευθείας ανάθεση το χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης έργο «SUB10. Μελέτη για την αναβάθμιση των υποδομών και εκσυγχρονισμού της Δ/νσης Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού της ΑΑΔΕ στη Μαγουλέζα» ύψους 29.580 ευρώ (συν ΦΠΑ) στην οικονομική ένωση των φορέων Θέρος – Κ. Γρηγοράτος και Συνεργάτες ΙΚΕ, Αναστάσιος Δ. Παπαδόπουλος και Παναγιώτης Πονηρίδης.
Αόριστες περιγραφές και πανομοιότυπα έργα

Εύλογα ερωτήματα όμως γεννώνται και από το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις προκηρύσσονται διαφορετικά έργα για το ίδιο αντικείμενο. Για παράδειγμα:

Στα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης έργα του υπουργείου Οικονομικών έχει ενταχθεί το έργο «Προμήθεια υπηρεσιών υλοποίησης αλλαγών σε πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ» με προϋπολογισμό 8.024.600 ευρώ (συν ΦΠΑ). Αλλά και το ξεχωριστό έργο «Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τις ανάγκες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ» προϋπολογισμού 501.059,20 ευρώ, με πανομοιότυπο αντικείμενο.

Δύο προγράμματα που εντάσσονται στην ίδια ενότητα σπάνε ως εξής: Σε «Οργάνωση Γραφείου για τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ – Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) στην ΑΑΔΕ» προϋπολογισμού 800.207,86 ευρώ και σε ένα δεύτερο έργο με τίτλο «Οργάνωση Γραφείου για τις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ – Προμήθεια Λογισμικού (Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου και Εργασιών)» κόστους 2.499.363,58 ευρώ.

Σε ακόμη ένα έργο για την «Προμήθεια Επιτραπέζιων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (DESKTOP) και Επίπεδων Οθονών LED, για την κάλυψη των αναγκών της ΑΑΔΕ» ύψους 12.200.000 ευρώ στην τελική σύμβαση που υπογράφηκε (από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων), όπως ανέφερε στο Documento ειδικός πληροφορικής: «Δεν περιγράφονται καν τα χαρακτηριστικά του μοντέλου, για παράδειγμα επεξεργαστής, μνήμη και σκληρός δίσκος». Κι αυτό κατά την εκτίμησή του γίνεται εκ του πονηρού, καθώς δεν δίνει τη δυνατότητα εξονυχιστικού ελέγχου ως προς την ορθότητα του τελικού κόστους της προμήθειας.

Ακόμη ένα εύρημα της έρευνας του Documento που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης είναι ότι στον ανοιχτό διαγωνισμό για το έργο «Ψηφιακό σύστημα καταγραφής, παρακολούθησης και διαχείρισης κινδύνων στην ΑΑΔΕ και Κατάρτιση Πλάνου Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας» κατέβηκαν με χωριστές ενώσεις εταιρειών δύο συνδεόμενες εταιρείες.

H πρώτη είναι η Space Hellas SA, που διεκδίκησε το έργο σε ένωση με τις Obrela Security Industries ΜΟΝ ΑΕ και Σάιμπερς ΑΕ. Η δεύτερη εταιρεία είναι η Uni Systems MΑE, η οποία και κέρδισε τελικά τον διαγωνισμό, τον οποίο διεκδίκησε μαζί με την Ernst & Young MAE. Ομως η Space Hellas και η Uni Systems είχαν συστήσει (ενεργή ακόμη) κοινοπραξία. Γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς τη διακλάδωση της πληροφόρησης μεταξύ των δύο ενώσεων, κάτι που φαίνεται πως πέρασε κάτω από το μάτι της επιτροπής.
Ο,τι πάρετε… τριάντα χιλιάρικα

Οι ρυθμοί με τους οποίους ο Γ. Πιτσιλής μοιράζει χρήματα μέσω απευθείας αναθέσεων οι οποίες έχουν χρηματικό όριο τις 30.000 ευρώ είναι καταιγιστικοί. Τα τριαντάρια πέφτουν βροχή για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Απευθείας αναθέσεις για εκσυγχρονισμούς υλικού και διάφορων υπηρεσιών, βελτιώσεις, προμήθειες, συμβουλευτικές υπηρεσίες διά πάσαν… νόσον και άλλα πολλά, για τα οποία ρέει άφθονο το χρήμα, σε κάποιες περιπτώσεις και με άρωμα Ευρώπης (από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης).
Εξωτερικοί σύμβουλοι – απευθείας αναθέσεις

Το Documento έχει επανειλημμένα καταδείξει το μοτίβο των απευθείας αναθέσεων. Ο σερ Πιτσιλής μοιράζει χρήμα σε πρόσωπα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να πάρουν το έργο. Πολλές από αυτές τις απευθείας αναθέσεις δίνονται σε εταιρείες συμβούλων, οι οποίοι καλούνται να προετοιμάσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν για κάποιο μεγαλύτερο έργο. Κάτι τέτοιο βέβαια σε πολλές περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, αποδεικνύεται περιττή δαπάνη, καθώς στην ΑΑΔΕ λειτουργούν ήδη οι ανάλογες διευθύνσεις, οι οποίες μπορούν να καθορίσουν και να κάνουν επί της ουσίας τη δουλειά που ανατίθεται εντέλει σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Θα μπορούσε από μεριάς του ο διοικητής της ΑΑΔΕ να ενεργοποιήσει τα κατάλληλα τμήματα και προσωπικό της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού στην οποία εντάσσονται η Υποδιεύθυνση Διοίκησης και Συντονισμού Χαρτοφυλακίου Εργων, το Αυτοτελές Τμήμα Α΄ Στρατηγικού Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Απόδοσης, το Αυτοτελές Τμήμα Β΄ Οικονομικών Μελετών Ανάλυσης Εσόδων και το Αυτοτελές Γραφείο Υποστήριξης Επενδύσεων Επιχειρηματικότητας. Τα εν λόγω τμήματα διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό για να φέρει εις πέρας και να αποδώσει «επί χάρτου» το έργο που φαίνεται να κάνουν οι «εξωτερικοί συνεργάτες».

Ενδεικτικά, κάποιες μόνο απευθείας αναθέσεις που δόθηκαν σε συμβουλευτικές εταιρείες:

Με τη με αρ. 846/03.10.2024 σύμβαση απευθείας ανάθεσης η εταιρεία 5 Knocks Μ. ΙΚΕ θα εισπράξει το ποσό των 29.600 ευρώ (συν ΦΠΑ) ώστε να συμβουλεύσει τον Γ. Πιτσιλή σχετικά με τη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού που αφορά την ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Με τη με αρ. 719 /29.01.2024 σύμβαση απευθείας ανάθεσης η εταιρεία Data Research AE θα εισπράξει το ποσό των 9.891 ευρώ (συν ΦΠΑ) ώστε να συμβουλεύσει τον Γ. Πιτσιλή σχετικά με τη διενέργεια διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων για τη φύλαξη και καθαριότητα του φέουδου Πιτσιλή, του πρώην Athens Heart, δηλαδή, με το χρυσό μίσθωμα.

Με τη με αρ. 823/28.08.2024 σύμβαση απευθείας ανάθεσης η εταιρεία Octane AE θα εισπράξει το ποσό των 28.000 ευρώ (συν ΦΠΑ).

Με τη με αρ. 803/27.07.2024 σύμβαση απευθείας ανάθεσης η εταιρεία Δαμβακεράκη & Σία ΕΕ θα εισπράξει το ποσό των 29.000 ευρώ (συν ΦΠΑ) ώστε να συμβουλεύσει τον Γ. Πιτσιλή σχετικά με την αναβάθμιση της εμπειρίας των πολιτών με την ΑΑΔΕ και τον ανασχεδιασμό του δικτύου σημείων εξυπηρέτησης πολιτών.

Με τη με αρ. 786/18.06.2024 σύμβαση απευθείας ανάθεσης η εταιρεία Νικολακοπούλου Ελένης ΜΕΠΕ θα εισπράξει το ποσό των 28.800 ευρώ (συν ΦΠΑ) ώστε να συμβουλεύσει τον Γ. Πιτσιλή σχετικά με τον σχεδιασμό της διακήρυξης του τεύχους «Υπηρεσίες Επικοινωνίας και προβολής έργων και μεταρρυθμίσεων Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Πριν από περίπου ένα μήνα έγιναν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της κεντρικής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ στο παλιό Athens Heart Mall στην Πειραιώς, με την παρουσία μεταξύ άλλων, φυσικά, και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τη διοργάνωση των εγκαινίων ανέλαβε ο Συμεών Τσομώκος. Τα εγκαίνια στο νέο κτίριο της κεντρικής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ κόστισαν, μαζί με τον ΦΠΑ, στον ελληνικό λαό 35.960 ευρώ.

Μια ακόμα ενδεικτική περίπτωση είναι η απευθείας ανάθεση που είχαμε αναδείξει στην περίπτωση προετοιμασίας του ανοιχτού διαγωνισμού για την 17η ολομέλεια του FTA του ΟΟΣΑ η οποία επρόκειτο να γίνει στην Αθήνα στις 13-15 Νοεμβρίου 2024. Σύμφωνα με τη σύμβαση που συνάφθηκε στις 11 Μαρτίου μεταξύ ΑΑΔΕ και αναδόχου η Clevermedia ανέλαβε την «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την καταγραφή αναγκών διοργάνωσης και φιλοξενίας της 17ης ολομέλειας του FTA/ΟΟΣΑ στην Αθήνα».

Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε με σχεδόν δυο χρόνια καθυστέρηση ματαιώθηκε έπειτα από προσφυγή ενός εκ των νομικών προσώπων που είχαν κάνει προσφορά και το έργο αποδόθηκε με τη λογική του κατεπείγοντος στην εταιρεία Expowork του Βαγγ. Γαλατσόπουλου.
Απευθείας ανάθεση για διερμηνεία με €150-200 την ώρα

Μια ακόμη ανάθεση η οποία έχει φτάσει ακριβώς στο όριο των 30.000 ευρώ με σκοπό να μη γίνει διαγωνισμός έχει να κάνει με υπηρεσίες διερμηνείας. Συγκεκριμένα «Για την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας και ενοικίασης εξοπλισμού διερμηνείας», σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, «στο πλαίσιο κάλυψης των συναντήσεων του Γραφείου Διοικητή της ΑΑΔΕ με το Συμβούλιο Διοίκησης και των συναντήσεων στελεχών των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ με τα Τεχνικά Κλιμάκια των Θεσμών και την Τεχνική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποστήριξη υπηρεσιακών θεμάτων για τις ανάγκες του Γραφείου του Διοικητή της ΑΑΔΕ» η ΑΑΔΕ πλήρωσε 37.200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Με την ταυτόχρονη διερμηνεία να κοστολογείται 150 ευρώ για έως δύο ώρες και 300 ευρώ άνω των δύο ωρών.01, 02 Η απόφαση με την οποία στις 14/4/2022 ανατέθηκε απευθείας στην Ernst & Young Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών το έργο που αφορούσε «εκπόνηση μελέτης ωρίμανσης του συστήματος μισθοδοσίας της ΑΑΔΕ» αξίας €24.800 (συν ΦΠΑ)






 



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο