Μητσοτάκης - Φον ντερ Λάιεν συζήτησαν για 2 δισ ευρώ βοήθεια για τις πλημμύρες



Στο Στρασβούργο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ζητήσει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια από την Ευρώπη για τις καταστροφές από τις πλημμύρες που έπληξαν την χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με στόχο την εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να αποκατασταθούν οι καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία "Daniel".

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών καθώς η ΕΕ είναι μία ένωση αλληλεγγύης. Ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τις αποζημιώσεις. "Το κύριο μήνυμα μου είναι ότι η Επιτροπή θα κινητοποιήσει όσους πόρους είναι δυνατόν" είπε και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια από το τρέχον και προηγούμενο πρόγραμμα συνοχής, ώστε οι πληγέντες να λάβουν ευρωπαϊκά χρήματα. Αναφέρθηκε επίσης στην αναζήτηση πόρων για τη στήριξη ειδικότερα των αγροτών.

Εκτίμησε συνεπώς ότι συνολικά θα μπορούν να διατεθούν 2.2,5 δισ ευρώ για την Ελλάδα, παραπέμποντας πάντως κυρίως στον επόμενο χρόνο. "Οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στην ΕΕ", τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις πυρκαγιές στον Έβρο εκτός από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Εκτίμησε ότι ίσως ήταν η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε ποτέ την Ευρώπη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων. Έδειξε μάλιστα μία φωτογραφία του χωριού Μεταμόρφωση στην κ.Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι σε πολλά ακόμη χωριά αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστροφές.

"Τουλάχιστον η οικονομία μας πηγαίνει καλά, μπορούμε να καλύψουμε πολλές ανάγκες χωρίς να βγούμε από τα δημοσιονομικά πλαισια, αλλά όπως είπατε πρέπει η ΕΕ να δείξει στηριξη και ευελιξία", πρόσθεσε απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Κομισιόν. Αναφέρθηκε και εκείνος στη δυνατότητα να διατεθούν στην Ελλάδα αχρησιμοποίητα κονδύλια από προηγούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθως και στην ανακατανομή των κονδυλίων της επόμενης περιόδου, ώστε να διατεθούν συνολικά πάνω από 2 δισ ευρώ.

"Οι παλιοί κανόνες του παιχνιδιού δεν ισχύουν πια", σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε πριν από 20 χρόνια πλέον δεν επαρκεί και δηλώνοντας ότι θεωρεί προσωπική αποστολή να πείσει τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αυξηθούν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

"Η Ευρώπη θα μας στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια", τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη δημιουργία μίας task force ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να ελεγχθεί στη συνέχεια η αξιοποίηση των κονδυλίων.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη