Μετά τις πλημμύρες, αποζημιώσεις, αποδοκιμασίες και ΜΑΤ- Σφορδή επίθεση από την αντιπολίτευση


Το σύνθημα επιστροφής της πληγείσας Θεσσαλίας σε “κανονικότητα” μετά τις πλημμύρες θέλησε να δώσει χθες από τη Λάρισα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας πως η πλατφόρμα άμεσης αρωγής θα ανοίξει σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και προαναγγέλοντας ότι ο ίδιος θα ζητήσει από την ΕΕ πρόσθετη στήριξη.

Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ έκανε χρήση χημικών κατά συγκεντρωθέντων που διαμαρτύρονταν για την κατάσταση με τις πλημμύρες. Διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν “υποδεχθεί” πλημμυροπαθείς και την Παρασκευή, μπροστά στο κτίριο της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειωτέον ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά, απλώς θα δοθεί παράταση στην ανακήρυξη υποψηφίων στη Θεσσαλία, όπου άλλωστε τα δικαστήρια δεν λειτουργούν λόγω της έκτακτης κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι το ερώτημα αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε βάλει στο τραπέζι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής και μάλιστα δέχθηκε και προπηλακισμούς στην Καρδίτσα. Προς το παρόν πάντως εξακολουθεί να είναι ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια πλέον για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα εστιάζοντας στο μετά της καταστροφής με τις αποζημιώσεις.

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα πραγματοποιήσει και την επίσκεψη στον πυρόπληκτο Έβρο, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Ενώ τελικά η επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που επίσης είχε αναβληθεί θα πραγματοποιηθεί τελικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 16-17 Σεπτεμβρίου. Το ανακοίνωσε μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες για να βάλει τέλος στα σενάρια περί οριστικής ακύρωσης της εμφάνισης του στη ΔΕΘ, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα της διαχείρισης της κακοκαιρίας θα κυριαρχήσει στη συνέντευξη τύπου.

“Θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν. Θα μιλήσουμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους”, σχολίασε δε ο κ. Μητσοτάκης. Έδωσε επίσης μία πρόγευση του πως θα κινηθεί λέγοντας:

“ Η ελληνική οικονομία -το είπα και προχθές, το επαναλαμβάνω και σήμερα- είναι σήμερα πιο ισχυρή. Η χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση πριν από λίγες μέρες. Προφανώς, αυτό είναι το τελευταίο το οποίο μπορεί να ενδιαφέρει σήμερα τους πολίτες εδώ, στη Θεσσαλία, είναι όμως πολύ σημαντικό γιατί ακριβώς επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες σήμερα να ξεπεράσει και μία τέτοια πρωτοφανή κλιματική κρίση. Αλλά, το τονίζω, θα χρειαστούμε και την αρωγή της Ευρώπης.”

Εν τω μεταξύ πάντως, στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές της ΝΔ βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με την οργή των κατοίκων της Θεσσαλίας.

Δεκτός με αποδοκιμασίες έγινε το Σάββατο στα Μεγάλα Καλύβια ο πρώην δήμαρχος Τρικάλων και νυν υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει σχεδόν αμέσως. Ενώ στο ίδιο χωριό, που έχει πληγεί σφοδρά από την κακοκαιρία οι κάτοικοι ζήτησαν με ένταση εξηγήσεις από το βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Λιούτα.

"Ποιο δάνειο; Καταστράφηκαν οι κόποι μιας ζωής" είπε στον κ. Λιούτα ένας εκ των πληγέντων και μια άλλη κάτοικος της περιοχής "Αν δεν έχω ζώα, αν δεν τα αρμέξω να πουλήσω το γάλα μου, με τι θα τα πληρώσω;".

Ο πρωθυπουργός χθες έκανε ειδική μνεία στη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, διαβεβαιώνοντας ότι αν και ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει πρακτικά εξαντληθεί για το έτος, “το κράτος και ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή χρηματοδότησης απαιτείται από τον ΕΛΓΑ”. Σημειωτέον ότι ο ΕΛΓΑ έχει αρχίσει ήδη να δέχεται αιτήσεις τόσο για το φυτικό όσο και για το ζωικό κεφάλαιο.

Ο δε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογράμμισε τη σημασία της συλλογής και καύσης των νεκρών ζώων, καθώς οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν ότι εάν περάσει ο εκτιμητής και δεν τα δει, δεν θα αποζημιωθούν.

“Το ξεκαθαρίζουμε: τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα, έχουμε ήδη πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ, οπότε δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα γι’ αυτή τη διαδικασία”, τόνισε. Και αυτό καθώς τα νεκρά ζώα αποτελούν μία υγειονομική βόμβα, ενώ οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές καλούνται από το υπουργείο Υγείας να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Σφορδή επίθεση από την αντιπολίτευση

Για εμφάνιση "παρατηρητή της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία", κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάζει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Λάρισα.

"Χωρίς καμία συγνώμη και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις τεράστιες ευθύνες του και αφού έπνιξε στα χημικά και τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης τους διαμαρτυρόμενους πολίτες στη Λάρισα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα ως απλός παρατηρητής της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία.

Δήλωσε το αυτονόητο, ότι η πολιτεία οφείλει να είναι κοντά στους πληγέντες με μέτρα στήριξης, ωστόσο δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι τους άφησε μόνους τους στο έλεος της κακοκαιρίας. Χωρίς μέτρα πρόληψης, χωρίς συντονισμό, χωρίς γρήγορη αντίδραση, παρά το γεγονός ότι για την ένταση της κακοκαιρίας και τις συνέπειές της είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα οι επιστήμονες" αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και συνεχίζει: "Ανακάλυψε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική κρίση, αφού επί τέσσερα και πλέον χρόνια δεν έκανε τίποτα. Ο πρώτος κύκλος προσαρμογής, που βασίζεται στη Στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής δεν έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις Περιφέρειες, ιδίως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου εκκρεμεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για αυτά δεν έκανε τίποτα.

Αλλά μιας και θα συναντήσει την κυρία Φον ντερ Λάιεν, περιμένουμε να της εξηγήσει γιατί οι ευρωβουλευτές του καταψήφισαν μαζί με την ακροδεξιά τον ευρωπαϊκό νόμο για την αποκατάσταση της φύσης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη επίσης για την καθυστέρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, για τα οποία μας εγκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την προχειρότητα στην οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, όπου ούτε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν, για το γεγονός ότι «κατάφερε» να διχάσει την πολιτική για το κλίμα, αφήνοντας τη διαχείριση υδάτων και πλημμυρών, την πρόληψη πυρκαγιών και τη δασοπροστασία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κλιματική κρίση ως άδειο πουκάμισο στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ούτε βέβαια αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει απαντήσεις για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δόθηκαν για έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό και μετά από τρία χρόνια η Θεσσαλία βυθίστηκε ξανά στο νερό και τη λάσπη. Δυστυχώς, τρία χρόνια μετά, οι πολίτες της Θεσσαλίας γίνονται στο ίδιο έργο θεατές.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει την παραμικρή αξιοπιστία για να εγγυηθεί την ανθεκτικότητα και την επάρκεια της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης".

Ανδρουλάκης: «Να απολογηθούν οι κ. Μητσοτάκης και Αγοραστός για την μη υλοποίηση συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων»


Με επίσκεψη το μεσημέρι της Κυριακής (10/09) στον δοκιμαζόμενο από τις πλημμύρες Βόλο ολοκλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , που στεγάζεται στο κτίριο στις αναπαλαιωμένες εγκαταστάσεις του διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος της πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, το οποίο πλημμύρισε ως την στέγη καταστρέφοντας ολοσχερώς τον εξοπλισμό και τα ερευνητικά αρχεία του Πανεπιστημίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δήλωσε:

«Θέλω να καλέσω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να σταθούν στο πλευρό των πολιτών της Θεσσαλίας. Να αναζωπυρώσουμε ένα κίνημα εθελοντισμού, να μαζευτούν τρόφιμα και φάρμακα για να στηρίξουμε τους πολίτες. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το επίσημο κράτος, να το πράξει η κοινωνία των πολιτών. Και, από αύριο, καλώ τα μέλη, τους φίλους και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμβάλλουν σε αυτό το εθελοντικό κίνημα», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης .

«Η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη σε παραγωγικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Βλέπουμε τι έχει συμβεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η Θεσσαλία είναι η παραγωγική καρδιά της Ελλάδας. Πρέπει άμεσα να πάρουμε πρωτοβουλίες. Και η περιφέρεια και το κράτος» σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δυστυχώς, οι επιστήμονες τα έλεγαν για την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Υπήρχε το καμπανάκι του "Ιανού" αλλά οι παρεμβάσεις απέτυχαν», ανέφερε ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση.

«Να απολογηθούν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αγοραστός, γιατί συγκεκριμένα έργα υδραυλικής θωράκισης, φράγματα και άλλες παρεμβάσεις δεν έχουν υλοποιηθεί. Αλλά και γιατί αυτά που υλοποιήθηκαν μετά τον "Ιανό", δεν άντεξαν» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Πολύ μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας»

Μετά τη σαββατιάτικη επίσκεψη στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας όπου είδε τη βιβλική καταστροφή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής (10/09) κοντά σε πληγέντες κτηνοτρόφους στον Πλατύκαμπο του νομού Λάρισας, που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή των κτηνοτροφικών μονάδων τους.

«Το ανάχωμα ήταν γεμάτο μπάζα, καλάμια και δέντρα» ανέφεραν οι πληγέντες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι «πριν τρία χρόνια, στην κακοκαιρία του Ιανού, είχε συμβεί το ίδιο» αλλά στην περιοχή τους - όπως κατήγγειλαν - δεν έγιναν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

«Η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εδώ βρίσκεται η παραγωγική καρδιά της χώρας» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης συνομιλώντας με τους πληγέντες. «Εφόσον έχει τεθεί η περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να επιταχθούν ξενοδοχεία για τη φιλοξενία των κατοίκων. 'Αμεση προτεραιότητα. Επίσης, να έρθει επί τόπου ο ΕΛΓΑ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε δηλώσεις του τόνισε ότι συνάντησε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία απόγνωση με την ολοσχερή καταστροφή της ζωικής και τη φυτικής παραγωγής.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας είναι πολύ μεγάλες. Δεν κατάφεραν να θωρακίσουν τη Θεσσαλία από αυτά τα ακραία φαινόμενα. Πρέπει να ελεγχθεί η ποιότητα των αντιπλημμυρικών έργων, που έχουν πραγματοποιηθεί. Αλλά, επίσης, πρέπει να απολογηθούν και για τα έργα που δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να γίνει καταγραφή ζημιών και να αποζημιωθούν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους κτηνοτρόφοι και αγρότες καθώς, «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μετατραπεί η Θεσσαλία σε μια "υγειονομική βόμβα". Γι' αυτό πρέπει άμεσα ο ΕΛΓΑ να καταγράψει τα νεκρά ζώα για να απομακρυνθούν στη συνέχεια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι οι πολίτες της Θεσσαλίας κινδυνεύουν ακόμη, μολονότι έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο. «Πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό τους με υπευθυνότητα. Και όχι κάποιοι να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, όπως βλέπουμε τις τελευταίες ώρες να συμβαίνει στα τηλεοπτικά δίκτυα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πιστεύει ότι έφταιξε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής σχολίασε: «Όταν η επιστημονική κοινότητα ενημερώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ακραία φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα, όταν έχει προηγηθεί ο Ιανός, όταν έχουν δοθεί 240 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστούν έργα υδραυλικής θωράκισης της Θεσσαλίας κι έχουμε αυτά τα αποτελέσματα - όσο ακραία και να είναι τα φαινόμενα - τότε προφανέστατα η κυβέρνηση και η Περιφέρεια έχουν ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν, αλλά και για την ποιότητα των αντιπλημμυρικών, που έγιναν τα τελευταία χρόνια».

ΚΚΕ: «Ως εδώ με την κοροϊδία - Μεγάλος ο κυνισμός της κυβέρνησης»

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση πια να κάνει εξαγγελίες και να δίνει υποσχέσεις, όχι μόνο γιατί τις ίδιες γενικόλογες και χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις έδινε και πριν από 3 χρόνια με την κακοκαιρία "Ιανός", αλλά κυρίως γιατί η κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια εγκληματική πολιτική που αφήνει τον λαό εντελώς απροστάτευτο» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη από τη Θεσσαλία».

«Είναι τόσο μεγάλος ο κυνισμός της κυβέρνησης που ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα θύματα της καταστροφής, ενώ βρήκε χρόνο να μιλήσει για την "αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας" που στηρίζεται ακριβώς πάνω στην πολιτική που τσακίζει σε όλους τους τομείς τις ανάγκες των πολλών για τα κέρδη των λίγων.

Το γεγονός, δε, ότι παραπέμπει την επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων στη "στήριξη της ΕΕ" αποτελεί σκέτη πρόκληση, όταν η ίδια η ΕΕ με τις οδηγίες της συνιστούσε στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν σχέδια "που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας", τη στιγμή μάλιστα που οι τραγικές εξελίξεις απέδειξαν την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού που θυσιάζεται πάντα στο βωμό του "κόστους-οφέλους"» προσθέτει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και καταλήγει:

«Ως εδώ με την κοροϊδία! Για τους πληγέντες και συνολικά το λαό της Θεσσαλίας δεν υπάρχει τίποτε λιγότερο από τον άμεσο απεγκλωβισμό όσων ακόμα βρίσκονται σε πλημμυρισμένα χωριά και γειτονιές, τα άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του, με ενίσχυση των υπαρχουσών και τη δημιουργία έκτακτων δόμων υγείας, την πλήρη αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν σε σπίτια, καλλιέργειες, κοπάδια, μαγαζιά κ.λπ. Αυτά θα τα επιβάλλει ο ίδιος ο λαός με την οργάνωση, την αλληλεγγύη και τον αγώνα του».




Σχόλια

Διαβάστε ακόμη