Κύπρος: Ρατσιστικό πογκρόμ με ξύλα και λοστούς στη Λεμεσό - Βίντεο


Νύχτα τρόμου στη Λεμεσό, όπου ακροδεξιοί προχώρησαν σε εκτεταμένα επεισόδια στο πλαίσιο αντιμεταναστευτικής συγκέντρωσης, κατέστρεψαν καταστήματα, έκαψαν αυτοκίνητα, κυνήγησαν και τραυμάτισαν κόσμο.

Οι συγκεντρωμένοι ακροδεξιοί φορώντας κουκούλες, κραδαίνοντας ξύλα και λοστούς, φώναζαν συνθήματα όπως "Έξω οι ξένοι από την Κύπρο" και "Η Κύπρος είναι Ελληνική".


Οι επιθέσεις αυτές ήταν σε εξέλιξη, σύμφωνα με το sigmalive.com, μέχρι και τα ξημερώματα, καθώς οι συμμετέχοντες στα επεισόδια συνέχιζαν να διακινούνται σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Λεμεσού.


Η Αστυνομία προχώρησε σε δεκατρείς συλλήψεις, ενώ πέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.




Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστο Ανδρέου, ένας εκ των συλληφθέντων είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης, ο οποίος κατηγορείται ότι παρακινούσε σε βία.

Πλήθος αναφορών στα social media δείχνουν ζημιές σε καταστήματα αλλοδαπών στην περιοχή της Επίχωσης και βορειότερα, προς το κέντρο της πόλης.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, άνθρωποι εμφανίζονται να κλαίνε τρομοκρατημένοι έξω από τα σπασμένα καταστήματά τους.

Τον τρόμο που έσπειραν οι ακροδεξιοί στην περιοχή αποτυπώνει και η ανάρτηση μιας γυναίκας που ζει στη Λεμεσό, που καταγγέλλει ότι έκαψαν το αυτοκίνητο του πατέρα της, του πήραν ό,τι είχε στο αυτοκίνητο και το κινητό του γιατί βρισκόταν σε περιοχή που υπάρχουν σύριοι συμπολίτες τους.



Στο στόχαστρο των ακροδεξιών βρέθηκε και η κυβέρνηση, καθώς επίσης και οι δημοσιογράφοι.




Δημοσιογραφικά συνεργεία δέχθηκαν επίθεση και αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ έπεσαν βόμβες μολότοφ, δακρυγόνα και κροτίδες.

Η Αστυνομία προκειμένου να τους διαλύσει, προέβη σε ρίψεις νερού με τη χρήση του αντιοχλαγωγικού οχήματος Αίαντας.

Τι άφησαν πίσω τους τα επεισόδια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία:Πυρκαγιά σε όχημα στην οδό Σπύρου Αραούζου (Χώρος Στάθμευσης). Εκτεταμένες ζημιές στο όχημα.
Ζημιές από πυρκαγιά σε υαλοπίνακες εισόδου και στο εσωτερικό 2 καταστημάτων στην διασταύρωση Ανεξαρτησίας και Σπύρου Αραούζου.
Πυρκαγιά σε ηλεκτρικό πάνελ φώτων τροχαίας στην οδό Αγ. Ζώνης με Θεσσαλονίκης.
Πλαστικός κάλαθος 1100 λίτρων ο οποίος βρισκόταν έξω από το κατάστημά ειδών ένδυσης στην οδό Ανεξαρτησίας. Από την πυρκαγιά ζημιές και στην βιτρίνα του καταστήματος.

Υπενθυμίζεται πως δεν πρόκειται για την πρώτη τέτοιου τύπου εκδήλωση, καθώς το τελευταίο διάστημα, επεισόδια και στο χωριό Χλώρακα στη Πάφο, μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας Ελληνοκυπρίων για το μεταναστευτικό. Και εκεί πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε καταστήματα Σύρων μεταναστών και υπήρξαν συγκρούσεις, καθώς στη Πάφο ζουν χιλιάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη