Κακοκαιρία Daniel: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στις πληγείσες περιοχές- Συγκλονικές μαρτυρίες




Δραματική παραμένει η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, που "χτυπήθηκαν" από την κακοκαιρία Daniel, καθώς δεκάδες κάτοικοι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα πλήμμυρισμένα σπίτια τους, αλλά και σε στέγες, αναμένοντας βοήθεια.

Η Ειρήνη Δήμου, εθελόντρια στην Καρδίτσα, μίλησε σε εκπομπή του OPEN για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ενώ "εξέπεμψε SOS" για μία έγκυο γυναίκα, η οποία κινδυνεύει και χρειάζεται άμεσα μεταφορά στο νοσοκομείο.

"Μόλις επικοινώνησαν μαζί μου, υπάρει μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει οπωσδήποτε να κατέβει ελικόπτερο να πάρει την εγκυμονούσα, είναι κρίσιμη η κατάστασή της. Είναι στο κέντρο του Παλαμά, μέσα στην καφετέρια Franklin, στο στενό. Είναι στον πρώτο όροφο. Μας ενημέρωσε ο γυναικολόγος ότι πρέπει να μεταφερθεί τώρα - χθες για την ακρίβεια - στο νοσοκομείο. Δεν είναι γιατρός μαζί της προσπαθούν και επικοινωνούν από το τηλέφωνο" ανέφερε η κ. Δήμου.


Η εθελόντρια είχε μιλήσει και νωρίτερα στην εκπομπή, αναφέροντας πως η έγκυος ήταν αφυδατωμένη χθες και χρειάστηκε να της χορηγήσουν ορό, μετά από τεράστια προσπάθεια.

"Χθες το βράδυ με την ΕΜΑΚ μάς έγινε μία έκκληση από τον Παλαμά από μία έγκυο η οποία κινδύνευε από αφυδάτωση και περίπου 3 η ώρα το πρωί κατάφερε γιατρός που με κάλεσε να προσεγγίσουν και να την ενυδατώσουν με ορό. Η ΕΜΑΚ ξεκίνησε την επιχείρηση κατά τις 23.30 μ.μ. και κατάφερε να φτάσει με βάρκα στο σημείο στις 3.00 π.μ. για να την ενυδατώσουν με ορό. Έμεινα μαζί της για κάποια ώρα. Δεν γινόταν να μεταφερθεί με βάρκα" είχε πει.


Υπενθυμίζεται πως μία ακόμη έγκυος γυναίκα είναι εγκλωβισμένη, στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, και χρειάζεται άμεσα βοήθεια, ενώ μαζί της έχει το 1,5 ετών παιδάκι της.

Καρδίτσα: «Είμαστε 100 άτομα σε καφετέρια με έξω 3 μέτρα νερό - Έχουμε μωρά 16 μηνών»


Στο μεταξύ, συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται από τις περιοχές που έχουν βρεθεί σχεδόν ολοκληρωτικά κάτω από το νερό στο πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Κάτοικος του χωριού Μαραθέα Καρδίτσας, περιγράφει τις δύσκολες ώρες που περνά εκείνος και οι συμπολίτες του, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καφέ, ενώ έξω τα πάντα είναι πλημμυρισμένα, με το ύψος του νερού φτάνει μέχρι και τα τρία μέτρα.

«Είμαστε από χθες το πρωί εγκλωβισμένοι, από 2 έως και 3 μέτρα το νερό. Μαζευτήκαμε όλο το χωριό σε μία καφετέρια που ήταν κλειστή και μπράβο στον ιδιοκτήτη που μας άνοιξε το μαγαζί και ανέβηκε ο κόσμος, είναι διώροφη. Είμαστε σε 60 τ.μ. 100 άτομα, δεν έχουμε νερό για τουαλέτα, δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχει γίνει ένα μπάχαλο εδώ, δεν σηκώνει κανείς το τηλέφωνο, δεν ήρθε ούτε ο δήμαρχος να μας φέρει ένα μισό λίτρο νερό. Έχουμε νεφροπαθείς εδώ, έχουμε μωρά 16 μηνών, έχουμε εγκλωβισμένους κατάκοιτους στα σπίτια», σημειώνει μιλώντας στο MEGA ο κ. Στέφανος Σακκας.

«Ο Στρατός δεν έπρεπε να βγάλει τον κόσμο έξω με βάρκες; Είμαστε στο έλεος. Δεν γνωρίζουμε για αγνοούμενους. Έχουν πέσει και σπίτια που κατοικούνταν. Το χωριό έχει 450-500 ανθρώπους. Είναι στο κέντρο του χωριού και στα σπίτια και άλλοι άνθρωποι. Στο διπλανό χωριό, στην Κόρδα είναι στα κεραμίδια άνθρωποι. Εμείς εδώ, δεν έχουμε καμία επικοινωνία. Μόνο με βάρκα μπορεί να προσεγγιστεί το χωριό», συμπλήρωσε.

«Στην καφετέρια που είμαστε πάνω υπάρχει ταράτσα που μπορεί να μας φέρει τρόφιμα. Εμείς τώρα εδώ πρέπει να φύγουμε. Έχουμε 10 μωρά από 16 μηνών έως 3 ετών. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι, δεν έχουν συγγενείς και είναι εγκλωβισμένοι. Ολόκληρη χώρα δεν μπορούν να στείλουν 10-20 βάρκες να πάρουν τον κόσμο;

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε ένα αντλιοστάσιο πριν από 8 χρόνια. Δεν είχε πλημμυρίσει ποτέ το χωριό μας, με το που έκαναν αυτό το έργο όλα τα νερά καταλήγουν στο χωριό. Το αντλιοστάσιο έχει 5 μήνες τεράστιες και δουλεύουν 2, γιατί δεν φτάνει το ρεύμα. Μετά τον Ιανό μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει άλλο ποταμό έξω από το κεντρικό για να διοχετεύονται τα βρόχινα νερά και να τα τραβάει το αντλιοστάσιο» είπε τέλος.

Λάρισα: Έσπασαν το ανάχωμα στο Φράγμα της Γυρτώνης για να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός


Ώρες αγωνίας ζούνε οι κάτοικοι της Λάρισας, βλέποντας τον Πηνειό να φουσκώνει και ήδη να προκαλεί τα πρώτα μικρά πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω της κακοκαιρίας "Daniel" που έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με το Tirnavospress.gr, τα ξημερώματα της Παρασκευής (08/09) πάρθηκε η απόφαση να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας δήλωσε στο τοπικό μέσο πως με τις ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και των βουλευτών του νομού η κοινότητα Φαλάνης, αποφάσισε να ανοίξει το σημείο, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων σε Λάρισα αλλά και Δασοχώρι – Φαλάνη.

Στο σημείο βρέθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος Κοινότητας Φαλάνης – Δασοχωρίου Λυγούρας Κώστας, ο αντιπρόεδρος Ρένος Καρύωτης και ο αντιπρόεδρος Πιτσιος Αντρέας. Ο ιδιοκτήτης χειρίστης εκσκαφέας πρόεδρος του Φαλανιακου Σάκης Μπζιωτας είναι αυτός που έσπευσε να βοηθήσει στο σπάσιμο του αναχώματος.

Τόσο οι κάτοικοι της Λάρισας όσο και των περιοχών που ο Πηνειός διασχίζει, βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ σε κάποια έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη