Κορωνοϊός: 605 νέα κρούσματα, 13 θάνατοι, 204 διασωληνωμένοι

Σε 605 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 13 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.695. 

Παράλληλα, σε 204 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύσταση για εμβολιασμό εφήβων 

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι,προς σύσταση για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 16 και 17 ετών, αλλά και των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών με υποκείμενα νοσήματα προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν εγείρεται ζήτημα υποχρεωτικότητας, αλλά πρόκειται επί της ουσίας για σύσταση προς τους γονείς, ότι βάσει δεδομένων τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή και προστατεύουν τα παιδιά.  

Εάν τελικά η Επιτροπή δώσει έγκριση, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού αναμένεται ανοίξει άμεσα.

Η επιχείρηση των κατ’ οίκον εμβολιασμών

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι στους ιδιώτες γιατρούς θα βασιστεί το μεγαλύτερο μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Όπως είπε,σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το πλαίσιο και μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για ιδιώτες γιατρούς. Εν συνεχεία, θα ανακοινωθούν τα ονόματά τους για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Τόνισε, δε, ότι η επιχείρηση των κατ’ οίκων εμβολιασμών θα αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες γιατρούς, ενώ το δημόσιο θα καλύψει τις απομακρυσμένες περιοχές. 

Να μην υπάρξει εφυσηχασμός λόγω του καλοκαιριού

Μεγαλύτερη προσπάθεια θα χρειστεί, από εδώ και πέρα, αναφορικά με τους εμβολιασμούς, καθώς το ενδιαφέρον έχει μειωθεί, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι ο στόχος εμβολιασμού του 70% των πολιτών έως το τέλος του καλοκαιριού είναι εφικτός. 

«Δεν είμαστε μακριά από το 50% στο τέλος Ιουνίου. Ο στόχος είναι κοντά όπως τον έχουμε υπολογίσει γιατί αν εξαιρέσουμε την AstraZeneca στα υπόλοιπα εμβόλια είμαστε “στο ταβάνι” εκεί που θα έπρεπε να ήμασταν», εξήγησε και συνέχισε λέγοντας «Από εδώ και πέρα φαίνεται ότι θα χρειαστεί μια περισσότερη προσπάθεια και επιχειρησιακά έτσι ώστε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ο στόχος του 70% είναι εφικτός δεδομένο ότι θα έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών».

«Το μοναδικό ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», επεσήμανε, κάνοντας έκκληση να μην υπάρχει εφησυχασμός λόγω καλοκαιριού.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των πολιτών που έχουν νοσήσει και συμβάλουν στο συνολικό ποσοστό ανοσίας στην κοινότητα, απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή στο μητρώο είναι καταγεγραμμένοι 440.000 πολίτες που αποδεδειγμένα έχουν νοσήσει».


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης