Βουλή: Κορυφώνεται σήμερα η συνεδρίαση για την πρόταση δυσπιστίας (Live εικόνα)


 Κορυφώνεται σήμερα Παρασκευή 27/1/2023 η συνεδρίαση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στις 10:30 σε μια μετωπική σύγκρουση εφ'όλης της ύλης με επίκεντρο τις παράνομες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των προέδρων των υπόλοιπων κομμάτων, οι δευτερολογίες ενώ, η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:30.

Δείτε Live την συνεδρίαση εδώ:


Το χρονικό της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης


Σκληρή ήταν η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης και την δεύτερη μέρα της συνεδρίασης.


«Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτή την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μην μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, για το ζήτημα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ ο οποίος κάλυψε πλήρως τον Πρωθυπουργό για την υπόθεση αν και το όνομά του ήταν μεταξύ των έξι που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη.

«Ενώ εγώ λοιπόν ενδιαφέρομαι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, πέρα από τη θεσμική της διάσταση και για λόγους βαθιά προσωπικούς, έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις κινήσεις του των τελευταίων μηνών όσο και με το περιεχόμενο της πρότασης μομφής ενδιαφέρεται πρωτίστως να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση. Δεν το κρύβει άλλωστε. Και γι’ αυτό στοχοποιεί τον Πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο πρωθυπουργός με την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι έχει δείξει σεβασμό των θεσμών. «Κυρίως όμως στην περίπτωσή μου είναι ένας Πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες κοινή διαδρομή. Δεν είναι μυστικό. Είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Και γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, που άλλωστε χρησιμοποιείται τώρα εις βάρος του», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έθεσε το ερώτημα ποιος είναι αυτός που επικρίνει και παριστάνει τον εισαγγελέα. «Έχετε ακούσει για τα δυο ειδικά δικαστήρια που αυτή την ώρα έχει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πλάτη. Έχετε ακούσει για τον Μάξιμο Σαράφη. Έχετε ακούσει για υποκλοπές που βεβαιωμένα σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν εις βάρος των δικών σας υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα προσυπογράφω, αλλά δεν θέλω να οξύνω περισσότερο το κλίμα. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα από την αντιπολίτευση να ελέγξει αυστηρά την κυβέρνηση. Ωστόσο, η τοξική και εμπαθής αντιπολίτευση, που ασκεί μονίμως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες, ζημιώνει τη χώρα και τις προοπτικές της», τόνισε.

«Μιλά για πολιτική αξιοπρέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ που η αναξιοπιστία του έχει γίνει διεθνές ανέκδοτο; Που πριν μερικούς μήνες έκανε αντιπολιτευτική σημαία την υπόθεση της μικρής Μαρίας στον Έβρο και δεν τολμά να ζητήσει συγνώμη; Που κατηγορείται για σακούλες με μαύρα χρήματα; Μαθήματα σοβαρότητας, αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας από τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά δεν δέχομαι», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «πράκτορες 000», ή κάποιους «Κλουζώ» που αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν τη φαντασία τους σε βάρος του και στη συνέχεια «άφησαν να διαρρεύσουν τα αποτελέσματα των ανήθικων και παράνομων δραστηριοτήτων τους σε εχθρικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, για λόγους που μόνο την κυβέρνηση πάντως δεν εξυπηρετούν», και υπογράμμισε:

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα βεβαίως, διότι η πολιτική μου διαδρομή είναι απολύτως διαυγής. Όλα αυτά αποδεικνύονται άλλωστε και από όλες τις ιδιωτικές συνομιλίες που έχουν διαρρεύσει. Τόσα χρόνια στην πολιτική μπορεί να έχω κατηγορηθεί για την ιδεολογική μου κατεύθυνση και τις πολιτικές μου επιλογές, αλλά ποτέ, ούτε από τον πιο φανατικό αντίπαλο, για την ηθική μου υπόσταση και την ακεραιότητά μου. Ωστόσο, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να αισθάνεσαι ότι παρακολουθείται κάθε φράση και κάθε επικοινωνία σου και ότι βρίσκεσαι στο στόχαστρο τέτοιων άθλιων μεθοδεύσεων».


Σκουρλέτης σε Χατζηδάκη: «Αξιοπρέπεια δεν υπάρχει; Τουλάχιστον αποχωρήστε»


Την παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη προκάλεσε η ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ορμώμενος από την ομιλία του Υπουργού, εξαπέλυσε επίθεση και διατύπωσε κρίσιμα ερωτήματα:

"Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση; Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να μάθετε τον πράκτορα 000; Που το άλλο του όνομα είναι Κυριάκος Μητσοτάκης; Μήπως είναι πολύ δίπλα σας; Ειλικρινά απορώ, με πόση άνεση καταλήξατε να λέτε ότι θα καταψηφίσετε την πρόταση δυσπιστίας; Δεν υπάρχει η έννοια της πολιτικής αξιοπρέπειας; Τουλάχιστον αποχωρήστε, μη συμμετάσχετε για να μη θεωρηθεί ότι υπονομεύετε την κυβερνητική πλειοψηφία" τόνισε ο κ. Σκουρλέτης για να συμπληρώσει:

"Ήσασταν υπ' αριθμόν ένα στόχος, τότε που συζητιόταν αν η CVC θα πάρει μέρος της ΔΕΗ, αν η Μαγκουάιαρ θα πάρει τον ΔΕΔΔΗΕ, αν θα ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου, μεγάλα deals. Σας θέλανε να γνωρίζουν κάθε προσωπική σας λεπτομέρεια, για να είστε χειραγωγήσιμος, όμηρος, για να σας επιβάλλουν λύσεις. Ποιος; Το περιβάλλον Μητσοτάκη".

ΣΥΡΙΖΑ για Χατζηδάκη: «Με τι τον κρατάει ο κ. Μητσοτάκης;»


Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κωστή Χατζηδάκη με αφορμή την ομιλία του στη Βουλή.

Αναλυτικά

Ο στόχος 5046c, κατά κόσμον Κωστής Χατζηδάκης, σε ένα κρεσέντο αναξιοπρέπειας στη Βουλή υπερασπίστηκε τον ωτακουστή του και αρχηγό του παρακράτους κ. Μητσοτάκη που υπέκλεπτε τις συνομιλίες του από την ΕΥΠ.

Ποιος ξέρει άραγε με τι τον κρατάει ή με τι τον εκβιάζει ο κ. Μητσοτάκης για να φθάσει σε αυτό το σημείο...

Από την ομιλία του ωστόσο προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα:
  1. Οι πράκτορες 000 και Κλουζώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν ο πρωθυπουργικός ανιψιός και γγ του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης και ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων που απομακρύνθηκαν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης;
  2. Αν ναι, τότε γιατί κανείς, ούτε ο ίδιος, δεν τους έχει κατονομάσει στη Δικαιοσύνη;
  3. Γιατί ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει κάνει ούτε μία μήνυση σε όσους τον παρακολουθούσαν επί 8 μήνες; Φοβάται κάτι; Είναι εκβιαζόμενος με προϊόντα των υποκλοπών;
  4. Στους Κλουζώ ήταν και η εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου που υπέγραφε ανά δύο μήνες την ανανέωση της παρακολούθησης Χατζηδάκη, αλλά παραμένει μέχρι και σήμερα στη θέση της;
Σκρέκας: «Μέγιστη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τους δικαστές ανάλογα με τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς του»


"Είναι μέγιστη υποκρισία να λέτε ότι ‘υπάρχουν δικαστές είς τας Αθήνας' και από την άλλη να τους κατηγορείτε, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί και τι όχι τους μικροκομματικούς σας σχεδιασμούς" τόνισε στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα συγκριθούν και θα κριθούν από τα έργα τους και όχι από τα λόγια, υπογραμμίζοντας ότι η κατάθεση της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ. αποτελεί "μία ομολογία πολιτικής αποτυχίας:

Εάν είχατε πετύχει στην παρουσίαση αξιόπιστων λύσεων για τα προβλήματα των πολιτών, των νοικοκυριών, των επαγγελματιών, των αγροτών, εάν είχατε συμβάλει εποικοδομητικά για το ποια θα πρέπει να είναι, για παράδειγμα, στα θέματα που αφορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ποιες θα πρέπει να είναι οι λύσεις και οι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των δασικών οικοσυστημάτων, το πως θα διασφαλίσουμε καθαρή ενέργεια για τους Έλληνες πολίτες, "δεν θα είχατε αναγκαστεί να καταφύγετε στην ύστατη πολιτική πράξη απελπισίας, που είναι η κατάθεση αυτής της πρότασης δυσπιστίας, για μια δήθεν υποτιθέμενη εκτροπή".

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, "η σύγκριση του πως κυβερνήσατε ή μάλλον, του πως ταλαιπωρήσατε αυτή τη χώρα, τα πέντε χρόνια που κυβερνήσατε, σε σχέση με το πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία σήμερα δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης για όλους, ακόμα και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, είναι συντριπτική υπέρ της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει "διότι μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες τόσο σε ενεργειακό όσο και περιβαλλοντικό τοπίο, όσο εσείς μετατρέπατε τις ευκαιρίες σε κρίσεις, σε βάρος της κοινωνίας.

Εμείς προσπαθούμε και διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών, όταν εσείς παραδώσατε την σημαντικότερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, τη ΔΕΗ, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ανήμπορη να στηρίξει πολίτες και οικονομία. Διότι, συνέχισε ο κ. Σκρέκας, εμείς τράβηξαμε την Ευρώπη από το χέρι, μετά από προσπάθεια πολλών μηνών, να έρθει στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ εσείς όταν κυβερνήσατε, παραλαμβάνετε τις εντολές από τους δανειστές, "μοιραίοι και άβουλοι αντάμα".

Τέλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και είναι σταθερά ενσωματωμένη, χάρη στην δική μας παράταξη, της Νέας Δημοκρατίας, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και ταυτισμένη στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών. "Εμείς ποτέ δεν μπήκαμε στο δίλημμα ούτε για το ένα ούτε για το άλλο, όπως κάνατε εσείς. Γι' αυτό, για κάθε ζήτημα που προκύπτει, κατασκευασμένο, και καταλαβαίνετε τι λέω, ή άλλο, η δικαιοσύνη είναι αρμόδια. Θα ξεκαθαρίσει το όποιο θέμα και να μην έχετε καμία αμφιβολία. Στην Ελλάδα οι θεσμοί λειτουργούν.

Είναι αλήθεια ότι είναι ολέθρια και επικίνδυνη ακροβασία η αμφισβήτηση αυτόν των θεσμών [..] Είναι μέγιστη υποκρισία να λέτε ότι υπάρχουν δικαστές είς τας Αθήνας και από την άλλη να τους κατηγορείται ανάλογα με το τι εξυπηρετεί, και τι όχι, τους μικροκομματικούς σας σχεδιασμός. Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση αύριο θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής και σε λίγο καιρό, θα λάβει και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Καμίνης: «Η ΝΔ αποφάσισε να πνίξει στο βούρκο και τη λάσπη το πολιτικό σύστημα»


Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης κατηγορώντας την για ένδεια επιχειρημάτων απέναντι «στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών» και τονίζοντας ότι έχει αποφασίσει να πνίξει στον βούρκο και τη λάσπη το πολιτικό σύστημα.

«Εύγλωττη είναι η σιωπή της κυβέρνησης, όπως και η απουσία μεγάλου μέρους βουλευτών της ΝΔ από τη συζήτηση που δείχνει ότι υπάρχουν μέλη της που δεν θέλουν να συνυπογράψουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε:

«Πολύ απλά, το πολιτικό σύστημα και ιδίως η ΝΔ έχει βαλθεί να βγάλει τα μάτια της. Στο βωμό της εξουσιομανίας της η κυβέρνηση, χωρίς κανόνες, χωρίς σταθερές και πολιτικό ήθος, έχει αποφασίσει να το πνίξει στον βούρκο και στη λάσπη». Ο κ. Καμίνης, μίλησε ακόμα για «εμπάθεια της κυβέρνησης με τελευταίο επεισόδιο την ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο χαρακτηρίζοντας τον φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων», όπως είπε.

«Η πορεία του κ. Ράμμου 40 χρόνια στο ΣτΕ λέει πολλά. Γνωρίζω το ήθος του και το πως διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του. Αντί να διασύρετε υπολήψεις των μελών της ΑΔΑΕ γιατί δεν τα καλείται στην Επιτροπή Θεσμών, όπου εκεί θα έχετε και τον αντίλογο ενώ αφήνετε φιλικά σας μέσα να ρίχνουν λάσπη; Αυτό είναι μια πρακτική της κυβέρνησης που συνεχίζεται και στη βουλή υιοθετώντας την αντιδημοκρατική αντίληψη ότι όποιος δεν είναι φίλος είναι εχθρός», ανέφερε και συνέχισε:

«Επιδίδεστε σε ένα κυνήγι μαγισσών, προσπαθώντας να συσπειρώσετε το κομματικό σας ακροατήριο χωρίς να αντιλαμβάνεστε ότι πέφτετε στην ίδια παγίδα που στήνετε. Εκφράζω την βαθειά ανησυχία μου για τον θεσμικό κατήφορο που επέλεξε η κυβέρνηση να ακολουθήσει, αυτό δείχνει την ένδεια των επιχειρημάτων της και αποδεικνύει την οικτρή θέση στην οποία την έφερε το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών». «Η υπερασπιστική γραμμή την οποία επιλέγει η κυβέρνηση, πλήττει τη δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Καμίνης.

Επίθεση του Μαρκόπουλου στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ: «Είναι delivery boy του ΣΥΡΙΖΑ»

Άνευ προηγούμενου επίθεση στον Χρήστο Ράμμο εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Από την τηλεοπτική συχνότητα του KONTRA o βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ "delivery boy" του ΣΥΡΙΖΑ.

"O Ράμμος την έχει δει Θεός αλλά είναι delivery boy του ΣΥΡΙΖΑ" τόνισε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει:

"Βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο marketing director του Τσίπρα. Θα πρέπει όμως να είναι σαφές ότι η ΑΔΑΕ δεν είναι τσιφλίκι του Ράμμου, ούτε του πατέρα του" κατέληξε ο βουλευτής.
Παπανδρέου: «Η Δημοκρατία απειλείται ξανά»


«Η Δημοκρατία απειλείται ξανά. Όμως υπάρχει μια διαφορά σήμερα σε σχέση με την δικτατορία. Τότε η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών ήταν τόσο ξεκάθαρη, αλλά και τόσο εύκολο να τη διαγνώσει κανείς. Ο αγώνας για την αποκατάστασή της κατανοητός. Σήμερα, οι μέθοδοι υπονόμευσής της είναι ύπουλοι, λιγότερο φανεροί και ο αγώνας για την υπεράσπισή της είναι πιο δύσκολος και ο δρόμος δύσβατος. Και ο καλύτερος μαθητής αυτών των νέων μεθόδων, αποδεικνύεται η σημερινή ΝΔ». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι διαχρονικά υπονομεύει και εργαλειοποιεί τους θεσμούς. Κριτική όμως άσκησε και στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να κάνει μια γενναία αυτοκριτική για τα δικά του πεπραγμένα όταν ανέλαβε την εξουσία και λειτούργησε «επαναστατικώ δικαίω» αψηφώντας τους θεσμούς.

«Συμφωνούμε με την Πρόταση Δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αναμένουμε και μια γενναία αυτοκριτική από σας. Γιατί όταν αναλάβατε την εξουσία, θεωρήσατε ότι «ήρθε η επανάσταση» και λειτουργήσατε «επαναστατικώ δικαίω». Αψηφώντας θεσμούς και λειτουργίες ελέγχου της εξουσίας - άρα και της δικής σας εξουσίας. Αντίληψη, που ακολουθεί ιστορικά την παραδοσιακή Αριστερά. Μια αντίληψη, σύμφωνα με την οποία, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Στρέφοντας τα πυρά του προς τη πτέρυγα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η Δεξιά, γνωστή για τις επιδόσεις της στο «φακέλωμα» των αντιπάλων της στο παρελθόν, σήμερα μας εκπλήσσει με τη δεινότητά της στις νέες τεχνολογίες». «Αυτό όμως που δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει - και είναι κρίμα, πολύ κρίμα, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ -, είναι η διαχρονική της πορεία να εργαλειοποιεί θεσμούς, όπως την ΕΥΠ, να υπονομεύει θεσμούς που δεν της ταιριάζουν, όπως, τη Διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, την Αυτοδιοίκηση, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, την αξιοκρατία», συμπλήρωσε.

«Το λεγόμενο επιτελικό σας κράτος, τελικά, κατάντησε ένα σύστημα διακυβέρνησης που υπονομεύει κάθε θεσμό δημοκρατικό. Που υπονομεύει κάθε τι που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και εμποδίζει την πρόθεσή σας για κυριαρχία, πελατειακή διαχείριση του κράτους, για υπερ-συγκέντρωση, ιδιοποίηση και νομή της εξουσίας», είπε.

Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι διαφωνεί «με ισχυρισμούς στελεχών της κυβέρνησης ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται μόνο για τη τσέπη του και δεν τον ενδιαφέρει το θέμα των υποκλοπών». «Το θεωρώ όχι μόνο λάθος, αλλά και απαράδεκτο να λέτε κυνικά στον ελληνικό λαό, μην ασχολείσαι με την δημοκρατία, μόνο με την τσέπη σου», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Διαφωνώ και με την λογική σας, ότι η δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Η ποιότητα της δημοκρατίας μας έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής του Έλληνα, με την ποιότητα της οικονομικής, κοινωνικής, οικολογικής και πολιτιστικής ζωής του Έλληνα. Γιατί για εμάς η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι η κατά το δοκούν αυθαίρετη μοιρασιά, αλλά η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι «χωρίς σοβαρό εθνικό σχέδιο, χωρίς δημοκρατική διαβούλευση για το μέλλον της χώρας, χωρίς συμμετοχή της περιφέρειας, του πολίτη, των παραγωγικών τάξεων, περιφέρεται ανά την χώρα ανακοινώνοντας έργα, σκόρπια, ασύνδετα, πελατειακά». «Είναι μια λογική που έρχεται από παλιά και είναι, αυτή που είχε περιγραφεί με τη φράση «κατόπιν ενεργειών μου», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «όλα τα δεδομένα που αποτυπώνουν τη σημερινή πραγματικότητα, παραπέμπουν σε συνθήκες ανάλογες εκείνων που κυριαρχούσαν προ κρίσεως του 2009». «Η κρίση του 2009, δεν ήταν απλά οικονομική. Ήταν κρίση θεσμών και πολιτικής κουλτούρας. Δεν υπήρχαν έλεγχοι δημοκρατικοί, ώστε να βάλουν φρένο στην ξέφρενη σπατάλη, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση που μας οδήγησε τελικά στην οικονομική κρίση και στο έλλειμμα αξιοπιστίας. Αν είχατε συμβάλει στην εμπέδωση δημοκρατικών θεσμών και επιδεικνύατε σεβασμό στη δημοκρατική τους λειτουργία και τον δημοκρατικό έλεγχο, τότε θα είχαμε αποφύγει πολλά από τα δεινά που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Εμείς πιστεύουμε στον δημοκρατικό σοσιαλισμό, ότι τα μέσα που χρησιμοποιούμε - δηλαδή, η δημοκρατική πρακτική -, αποτελούν και πυξίδα και διαμορφώνουν τον τελικό μας προορισμό». κατέληξε.

Καταγγελία Ραγκούση: «Κινητό πολίτη μολύνθηκε με Predator μέσω sms για εμβόλιο»


Πολίτης που ανέμενε sms για τον εμβολιασμό του επιμολύνθηκε από sms του λογισμικού παρακολούθησης Ρredator. Την καταγγελία αυτή έκανε στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, απαιτώντας απαντήσεις στην Βουλή από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη.

Όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «πολίτης του οποίου το κινητό παγιδεύτηκε με predator δέχθηκε μήνυμα με παραποιημένη την διεύθυνση emvolio.gov.gr". Εξήγησε πως ο συγκεκριμένος πολίτης "αντί να πάρει το κανονικό sms για το ραντεβού του εμβολιασμού πήρε sms με predator".

Ο Γιάννης Ραγκούσης έθεσε το ερώτημα του "πως γνώριζαν οι χειριστές το predator το αυστηρό προσωπικό δεδομένο του πολίτη" τονίζοντας πως "ο πολίτης πάτησε το link και επιμολύνθηκε. Με βάση αυτά απαίτησε "να έρθει ο κ. Πιερακκάκης να δώσει εξηγήσεις αναρωτώμενος αν «υπάρχει ενιαίο κέντρο με το Predator" και την βάση δεδομένων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για "ενιαίο κέντρο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών μέσω του gov.gr και τις άλλες πλατφόρμες με το παράνομο σύστημα και τους εγκεφάλους του Predator".



Πιερρακάκης σε Ραγκούση: «Αστείο να λέτε ότι το κράτος παγίδευσε πολίτη με SMS για τον εμβολιασμό»


Για συνομωσιολογία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας στις καταγγελίες του Γιάννη Ραγκούση για μόλυνση κινητού πολίτη με το Predator μέσω SMS για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πολίτης που ανέμενε SMS για τον εμβολιασμό του δέχθηκε μήνυμα με παραποιημένη την διεύθυνση emvolio.gov.gr, το οποίο και παγίδευσε το κινητό του μέσω Predator.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ουσιαστικά άφησε ανοιχτό κάποιος ιδιώτης να έστειλε μήνυμα παγίδευσης με κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μιμείτο τα μηνύματα για εμβολιασμό, αλλά δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν το έκανε η κυβέρνηση.

“Το πρωί μίλησα για συνομωσιολογία του ΣΥΡΙΖΑ και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, συνομωσιολογία στο τραπέζι”, σχολίασε ο κ.Πιερρακάκης, ζητώντας από τον κ. Ραγκούση να εξηγήσει εάν εννοούσε ότι κάποιο μήνυμα για τον εμβολιασμό ήταν μολυσμένο με κακόβουλο λογισμικό.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε ότι: “Το εθνικό σύστημα εμβολιασμού είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και είναι ένα σύστημα που έχει ένα κακό: Κρατάει πρακτικά για τα πάντα. Δηλαδή έχει όλα τα στοιχεία όλων των μηνυμάτων που έχει στείλει και τα πάντα είναι εύκολα ελέγξιμα από άκρη σε άκρη”.

Επισήμανε ότι κάποιος μπορεί να παραποιήσει ένα SMS και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις αντίστοιχων μηνυμάτων, που μοιάζουν με τα επίσημα μηνύματα εταιρειών και τραπεζών, σε βαθμό που χρειάζεται να βγουν και να ανακοινώσουν ότι δεν είναι οι ίδιες.

“Εσείς λέτε για τα προσωπικά δεδομένα. Θα σας πω ότι είναι εκατοντάδες τρόποι που μπορεί κανείς αυτά να τα αποκτήσει. Ο πιο βασικός είναι υφαρπαγή άλλων στοιχείων του χρήστη, το να έχει πρόσβαση στο e-mail του ή σε άλλα στοιχεία του. Στον κόμβο του gov.gr για το εμβόλιο έχουν πρόσβαση χιλιάδες γιατροί και φαρμακοποιοί”, ανέφερε επίσης ο κ. Πιερρακάκης, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι άνθρωποι του gov.gr είναι και οι άνθρωποι του Predator, σχολιάζοντας: “Εν τω μεταξύ δεν είναι και όλοι Νέα Δημοκρατία”.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχολίασε μάλιστα: “Ένα καλό πράγμα κάναμε τώρα και πάμε και αυτό να το υπονομεύσουμε, κάπου φτάνει”.
Νέα παρέμβαση Ραγκούση

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε ξανά το λόγο για να διευκρινίσει ότι δεν είπε ότι το μολυσμένο SMS ήρθε από το gov.gr, ενώ διαμαρτυρήθηκε γιατί ο κ.Πιερρακάκης υπονόησε ότι η διαρροή προσωπικών δεδομένων μπορεί να οφείλεται στους γιατρούς.

Ο κ. Πιερρακάκης με τη σειρά του ρώτησε εάν ο κ.Ραγκούσης υποστηρίζει ότι στο μήνυμα αυτό υπήρχαν δεδομένα του εμβολιασμού του πολίτη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι: “Λίγες ημέρες πριν με το προγραμματισμένο εμβόλιο, του ήρθε μήνυμα και το ερώτημα είναι, αυτοί που του έστειλαν αυτό το SMS με το οποίο το παγίδευσαν με Predator το κινητό του, που γνώριζαν ότι ο πολίτης αυτός επρόκειτο να κάνει το εμβόλιο τις επόμενες ημέρες”.

Ο κ. Πιερρακάκης απάντησε: “Είναι πολύ σοβαρό ότι κάποιος παριστάνει ότι είναι το κράτος, μαζί σας, Αλλά από κει και πέρα, δηλαδή να λέτε ότι αυτό είναι το κράτος, είναι αστείο. Δηλαδή όταν φεύγουνε μηνύματα με link, έχει βγει ποτέ κανείς να πει ότι ήταν πράγματι η Εθνική τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ;”

Καραμανλής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την σύγκριση με την κυβέρνηση και επιλέγει την τυφλή σύγκρουση»


Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την τυφλή σύγκρουση επειδή φοβάται την σύγκριση με την ΝΔ κι επειδή γνωρίζει ότι οι Έλληνες πολίτες επιλέγουν το σχέδιο και την υπεύθυνη πολιτική ενώ συγκρίνουν την τετραετία Τσίπρα με τους 42 μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής ανέτρεξε στην συγκυρία κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βρισκόταν στην Κρήτη και επισκεπτόταν σπουδαία έργα (του Βορείου Οδικού 'Αξονα, του αεροδρομίου στο Καστέλι), προκειμένου να καταδείξει, όπως είπε, την μεγάλη διαφορά των δύο πλευρών: Της μίας των έργων που αλλάζουν την ζωή των πολιτών και της άλλης της μιζέριας, του λαϊκισμού, της τοξικής και επικίνδυνης δημαγωγίας.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, είπε πως για την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί απλώς μια πρόφαση, θεωρώντας πως αν είχε πραγματική αγωνία για το θέμα, θα ξεκινούσε πρώτα απ' όλα από τις υποκλοπές που γίνονταν επί των ημερών της δικής της διακυβέρνησης. 

Απεναντίας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αυτή ήταν που ζήτησε εξαρχής την πλήρη διαλεύκανση και των παρακολουθήσεων, αλλά και των διαρροών τους, αναγνώρισε ότι η υπόθεση είναι σοβαρή και επικίνδυνη για τους δημοκρατικούς θεσμούς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη και αναγνώρισε το λάθος, υπήρξαν παραιτήσεις και εν τέλει είναι αυτή η κυβέρνηση που δημιούργησε ένα νέο, συμπαγές θεσμικό πλαίσιο που θωρακίζει την λειτουργία της ΕΥΠ από εδώ και πέρα. Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κραυγές, δημαγωγία και πολιτική του πεζοδρομίου.

Σχετικώς με τις αναφορές των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κράτος δικαίου, ο κ. Καραμανλής αντέτεινε τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο που σήμερα ο ίδιος είναι επικεφαλής, όταν "στον βωμό του ΣΥΡΙΖΑ channel, το πολύπαθο έργο της Πατρών- Πύργου κινδύνευσε να μην γίνει ποτέ".

"Το έργο που ήρθε η δική σας κυβέρνηση να το σταματήσει, να το σπάσει σε κομματάκια και να το επαναπροκηρύξει. Γιατί; Για να ευνοήσετε τον εθνικό σας εργολάβο και κομματικό σας καναλάρχη. 'Αλλο που η ζωή τα έφερε αλλιώς και τώρα τον έχετε απέναντί σας. Και ευτυχώς ήρθε η δική μας κυβέρνηση να σώσει το έργο και να το κάνει πραγματικότητα, όπως και τόσα άλλα", είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατέληξε: "Να γιατί οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στην τοξικότητά σας. Να γιατί γυρνούν την πλάτη πλέον στο λαϊκισμό σας".

Επιπλέον, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε αναλυτικά στα "χειροπιαστά έργα και συγκεκριμένα νούμερα" που καταδεικνύουν - όπως παρατήρησε - την διαφορά της κυβέρνησης της ΝΔ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ: "Εμείς, τριάμισι χρόνια τώρα πάμε τη χώρα σταθερά μπροστά και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τη μία μετά την άλλη, μεγάλες διεθνείς κρίσεις, δουλεύουμε με σχέδιο και φέρνουμε αποτελέσματα, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. 

Και αυτός είναι ο λόγος που ασφαλώς η Βουλή, αύριο το απόγευμα θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνησή μας. Κι ακόμα πιο σημαντικό, αυτός είναι ο λόγος που και οι πολίτες, σε λίγους μήνες, στις εκλογές, θα ανανεώσουν και αυτοί την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνησή μας. Γιατί αυτή η εθνική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Και θα συνεχιστεί".

Δένδιας: «Η προεκλογική τοξικότητα να μη δηλητηριάσει την εθνική ομοψυχία»

“Να μην επιτρέψουμε στην τοξικότητα της προεκλογικής περιόδου να δηλητηριάσει την εθνική ομοψυχία”, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τις υποκλοπές.



Σε αντίθεση με άλλα κυβερνητικά στελέχη, που επέλεξαν υψηλούς τόνους στη γραμμή που χάραξε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για σκληρή αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δένδιας προτίμησε να εμφανιστεί ενωτικός στα εθνικά θέματα, εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά στα ζητήματα του τομέα αρμοδιότητας του και με μία μόνο νύξη για προεκλογική τοξικότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει κλίμα ομόνοιας στα εθνικά θέματα, τα οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υπερασπιστει και στη δεύτερη τετραετία της. Δήλωσε άλλωστε: “Ζητώ από τους συναδέλφους ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σήμερα, και από την κοινωνία ψήφο στις εκλογές αύριο”.

Ο κ. Δένδιας τόνισε: “Έχουμε πληρώσει ακριβά τις πολλές φορές που διχαστήκαμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής” και χαρακτήρισε απαραίτητη την εθνική συνεννόηση στα εθνικά ζητήματα.

“Δεν διεκδικούμε κανένα αλάθητο, έχουμε ανοιχτά αυτιά”, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι: “Η Ελλάδα μπορεί να στέκεται ψηλά. Μία χώρα που ψήλωσε και μεγάλωσε για πρώτη φορά από το 1947. Αυτές οι επιτυχίες φέρουν τη σφραγίδα της πρωτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, δημιουργούν εθνικά και όχι κομματικά κεκτημένα”.




  

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης