Μητσοτάκης: Ας μη σπεύδουν οι πολίτες να βγάζουν ταυτότητες παλαιού τύπου


 
Μήνυμα προς όσους σπεύδουν στα αστυνομικά τμήματα για να βγάλουν ταυτότητες παλαιού τύπου έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου βρέθηκαν οι πυρκαγιές και τα μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, αλλά και οι νέες ταυτότητες για τις οποιες θα ενημερώσει ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θέμα έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και όχι πάντα για καλό. Επισήμανε ότι οι νέες ταυτότητες θα είναι πιο ασφαλείς καθώς δεν θα μπορούν να πλαστογραφηθούν και θα είναι μέρος ενός ενιαίου συστήματος ευρωπαϊκής ταυτοποίησης.

Αναφέρθηκε σε fake news, που διακινούν ορισμένοι επιτήδειοι, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά σχολίασε "λένε ότι οι νέες ταυτότητες θα έχουν τσιπάκια, κάμερες μικρόφωνα" και έκανε λόγο για ευτράπελα.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να μη γίνονται θύματα αυτών που διακινούν fake news και "να μη σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλαιού τύπου γιατί δεν θα ισχύουν για πολύ, τσάμπα μπαίνουν στην ταλαιπωρία και φορτώνουν τα αστυνομικά τμήματα με πρόσθετη γραφειοκρατία".

Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοση των νέων


Την 25η Σεπτεμβρίου ως ημέρα έναρξης της διαδικασίας έκδοσης των νέων ταυτοτήτων προσδιόρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ενώ, όπως σημείωσε, σε τρία χρόνια από σήμερα, τον Αύγουστο του 2026, θα σταματήσουν να ισχύουν οι παλιές.

Ο κ Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε τις νέες ταυτότητες ως μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις.

Πότε παύουν να ισχύουν οι παλιές

Τον Αύγουστο του 2026 είναι το χρονικό όριο για την κατοχή της νέας ταυτότητας καθώς, σύμφωνα με τη ΕΡΤ, μετά τις 6 Αυγούστου του 2026 η παλιά ταυτότητα δεν θα έχει την ισχύ της ταυτότητας, δηλαδή δεν θα μπορεί να αποτελεί ένα ταξιδιωτικό έγγραφο για να ταξιδέψει ένας πολίτης στο εξωτερικό.

Όσοι πάνε στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να βγάλουν την παλιά ταυτότητα τον Αύγουστο του 2026 θα έχουν μια ταυτότητα η οποία μπορεί να αποτελεί ένα έντυπο ταυτοπροσωπίας για το εσωτερικό της χώρας, δεν θα έχει όμως την ισχύ της ταυτότητας.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης