Κρήτη: Καρκινοπαθής δεν έβρισκε το φάρμακό του και από τους πόνους έδωσε τέλος στην ζωή του- Η κυνική δήλωση Γεωργιάδη για το θέμα και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ


Ο Γολγοθάς που υφίστανται καρκινοπαθείς πολίτες στη χώρα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της διάλυσης του ΕΣΥ, αναδεικνύεται μέσα από την τραγική ιστορία ενός ασθενή που οδηγήθηκε στην αυτοχειρία από τους πόνους καθώς δεν έβρισκε έγκαιρα το φάρμακό του.

Ένας 72χρονος, στο Ηράκλειο Κρήτης, γνωστός και αγαπητός στην πόλη του, καθώς ήταν βιβλιοπώλης σε λαϊκές αγορές, δεν άντεξε από τους πόνους που είχε από τη νόσο στον πνεύμονα με αποτέλεσμα να δώσει τέλος στη ζωή του.

Όπως μετέδωσε το ekriti.gr, ο όγκος του καρκινοπαθούς είχε αυξηθεί μέσα σε δύο μήνες που περίμενε το φάρμακο από τα 6 εκατοστά στα 9,5 με αποτέλεσμα εξαιτίας της έλλειψης θεραπείας να υποφέρει από φριχτούς πόνους.

Δυστυχώς ο άτυχος 72χρονος δεν άντεξε να υποφέρει και με μια θηλιά στο λαιμό του έδωσε τέλος στη ζωή του, αφήνοντας ένα συγκλονιστικό σημείωμα στην οικογένειά του με το οποίο τους αποχαιρετούσε ζητώντας τους συγγνώμη και εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία, πέφτοντας ουσιαστικά θύμα του ΕΣΥ.


Κατά το μέσο, στο σημείωμα που 72χρονος που άφησε στα παιδιά του επεσήμανε, την μεγάλη ταλαιπωρία που είχε υποστεί καθώς δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει ούτε την εξέταση με το ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα PET SCAN που υπάρχει στο ΠΑΓΝΗ για να διαπιστωθεί εάν είχε εξαπλωθεί ο καρκίνος και τον παρέπεμπαν από τον έναν στον άλλον.

Η επόμενη λύση ήταν να μεταβεί στην Αθήνα ωστόσο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα, φέρεται να εξηγεί στο σημείωμα του ο 72χρονος.

Η έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου ήταν καταλυτική στην περίπτωση του 72χρονου.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι το πρόβλημα με το συγκεκριμένο φάρμακο αναδείχθηκε από τον τοπικό Τύπο και βρέθηκε σήμερα ωστόσο για τον 72χρονο ήταν πλέον αργά.

Κυνικός Γεωργιάδης: «Εκείνος δεν προσήλθε στο ραντεβού»


Να αποσείσει κάθε ευθύνη από πάνω του, επιχείρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι με τον εκλιπόντα είχε κλειστεί ραντεβού στις 4 Μαρτίου στο οποίο ο ασθενής δεν προσήλθε. Ωστόσο η κόρη του 72χρονου έδωσε την πραγματική διάσταση της τραγωδίας, παραθέτοντας στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης σε παρέμβασή του στο Mega είπε μεταξύ άλλων:

«Επειδή ακούστηκε ότι την ευθύνη την έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της ελλείψεως της ετοποσίδης, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Η ετοποσίδη είναι ένα φάρμακο φθηνό, των 11 ευρώ, πράγματι υπήρχε σε έλλειψη για μερικές ημέρες. Είχαμε παρέμβει άμεσα από το υπουργείο και είχαμε εξασφαλίσει μέσω του ΙΦΕΤ παραγγελία άμεσα. Τώρα γίνεται κανονική εισαγωγή, έχει αποκατασταθεί πλήρως η έλλειψη».

«Είχαμε κλείσει στον ασθενή, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό μας σύστημα ραντεβού για να λάβει τη θεραπεία του στις 4 Μαρτίου. Εκείνος δεν προσήλθε και είχε ειδοποιηθεί και ηλεκτρονικά. Του κλείσαμε νέο ραντεβού για σήμερα όπου τελικά δεν προσήλθε».

Η κόρη του αυτόχειρα, αναφέρει ωστόσο ότι, το προκαθορισμένο ραντεβού για την πρώτη χημειοθεραπεία ήταν για τις 4 Μαρτίου, με τη προϋπόθεση όμως θα βρισκόταν το φάρμακο και το πήγαινε ο ασθενής στο νοσοκομείο, κάτι που δεν έγινε.

«Την Παρασκευή 1η Μαρτίου μιλούσα με τις γιατρούς του νοσοκομείου και μου ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρχε ούτε στο νοσοκομείο. Εμείς δεν το βρίσκαμε πουθενά και ακύρωσα το ραντεβού. Τη Δευτέρα 4/3 βρέθηκε ως δια μαγείας το φάρμακο και με πήραν τηλέφωνο στις 10 το πρωί να πάει ο πατέρας μου για χημειοθεραπεία. Στο μεταξύ, είχα φύγει για Ρόδο και ο πατέρας μου ήταν μόνος και καθόλου προετοιμασμένος για να πάει ξαφνικά στο νοσοκομείο» σημείωσε.

Το επόμενο ραντεβού καθορίστηκε για τις 12 Μαρτίου. Ωστόσο, ο άνθρωπος δεν άντεξε άλλο να υπομένει και έδωσε τέλος στη ζωή του.

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Κύριε Γεωργιάδη, εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές»


Κύριε Γεωργιάδη, εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές» επισημαίνει ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος με αφορμή την τραγική περίπτωση καρκινοπαθούς στο Ηράκλειο, ο οποίος οδηγήθηκε στην αυτοχειρία από τους πόνους καθώς δεν έβρισκε έγκαιρα το φάρμακό του.

Όπως επισημαίνει ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τραγικό συμβάν «έρχεται να επιβεβαιώσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εθνικό σύστημα υγείας».

Και υπογραμμίζει ότι «ένας 72χρονος συμπολίτης μας έφτασε στο απονενοημένο διάβημα γιατί δεν μπορούσε να αντέξει την κατάσταση την οποία αντιμετώπιζε ως καρκινοπαθής μετά τη διάγνωσή με καρκίνο του πνεύμονα τον περασμένο Δεκέμβριο. Με μια τόσο σοβαρή διαγνωσμένη πάθηση το ραντεβού για pet scan κλείστηκε μετά από δύο μήνες, γιατί έτσι συμβαίνει στο Ηράκλειο και την επαρχία, όπως ανερυθρίαστα εμμέσως πλην σαφώς εκστόμισε ο υπουργός σε τηλεοπτική παρέμβασή του με σκοπό να απαλύνει τις εντυπώσεις για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας».

«Αντί, λοιπόν, να θεραπεύσουμε τα προβλήματα με ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αθήνα και στην ελληνική περιφέρεια, με προσωπικό και υποδομές, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου απεργάζεται την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Και όχι μόνον αυτό, αλλά έρχεται και με το νέο νομοσχέδιο να επιβάλει χαράτσια στα εξετάσεις και στα εμβόλια» τονίζει ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Αναλυτικά η δήλωση του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου

Άλλο ένα τραγικό συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εθνικό σύστημα υγείας. Ένας 72χρονος συμπολίτης μας έφτασε στο απονενοημένο διάβημα γιατί δεν μπορούσε να αντέξει την κατάσταση την οποία αντιμετώπιζε ως καρκινοπαθής μετά τη διάγνωσή με καρκίνο του πνεύμονα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με μια τόσο σοβαρή διαγνωσμένη πάθηση το ραντεβού για pet scan κλείστηκε μετά από δύο μήνες, γιατί έτσι συμβαίνει στο Ηράκλειο και την επαρχία, όπως ανερυθρίαστα εμμέσως πλην σαφώς εκστόμισε ο υπουργός σε τηλεοπτική παρέμβασή του με σκοπό να απαλύνει τις εντυπώσεις για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

Αλλά και στην πολιτική του φαρμάκου η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αλλάξει διόλου το τοπίο προς όφελος της κοινωνίας, αφού και για φάρμακα, όπως η «ετοποσίδη», που αφορούν στη θεραπεία τόσο βαριών ασθενειών οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν, πότε θα φιλοτιμηθούν οι φαρμακευτικές οι φαρμακευτικές εταιρείες να κάνουν λίγο πίσω στις κερδοσκοπικές πολιτικές τους.

Αντί, λοιπόν, να θεραπεύσουμε τα προβλήματα με ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αθήνα και στην ελληνική περιφέρεια, με προσωπικό και υποδομές, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου απεργάζεται την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Και όχι μόνον αυτό, αλλά έρχεται και με το νέο νομοσχέδιο να επιβάλει χαράτσια στα εξετάσεις και στα εμβόλια.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη