Ακρίβεια: Όλο και λιγότερο ψωμί καταναλώνουν οι Έλληνες - Από 80 λεπτά το 2020, στα 1,4 ευρώ σήμερα
Το «ψωμί ψωμάκι» θα πουν χιλιάδες πολίτες καθώς όπως οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα, καθώς έχουν ήδη απορροφήσει αυξήσεις στην ενέργεια και τα σιτηρά για αρκετό καιρό.
Οι αρτοποιοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής. Η μέση τιμή της φρατζόλας, που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω από τα 1,2 ευρώ, ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 1,40 ευρώ, ενώ κάποιοι φούρνοι έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις στα προϊόντα τους.
Οι καταναλωτές ανέφεραν στο ΕΡΤNews ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξης του 10%-12%, με μια φρατζόλα να φτάνει τα 1,30 ευρώ.
Οι ανατιμήσεις οφείλονται στην αύξηση του κόστους ενέργειας και στα υψηλότερα τιμολόγια των αλεύρων. Το μαλακό αλεύρι, το οποίο χρησιμοποιούν οι αρτοποιοί για την παρασκευή ψωμιού, κοστίζει σήμερα 48-49 λεπτά το κιλό, με τις αλευροβιομηχανίες να έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις 4-5 λεπτών, ανεβάζοντας την τιμή στα 52-54 λεπτά το κιλό.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Παναγιώτης Σαχινίδης, «η ενέργεια έχει ανέβει πάνω από 120%, από 8 λεπτά την κιλοβατώρα έχουμε φτάσει να πληρώνουμε 19 λεπτά. Το αλεύρι και οι πρώτες ύλες όπως βούτυρα, λάδια και σουσάμι έχουν ακριβύνει, είναι αδύνατο να μην αυξήσουμε τις τιμές».
Η αύξηση της τιμής του ψωμιού από τα 80 λεπτά το 2020 στα 1,2 ευρώ έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης κατά περίπου 22.000 τόνους τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, η μέση μηνιαία κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό μειώθηκε στα 8,1 κιλά το 2023 από περίπου 8,5 κιλά το 2022, ενώ η ημερήσια κατανάλωση φτάνει τα 100 γραμμάρια ανά άτομο, όταν το 2011 ήταν 200 γραμμάρια.
Οι καταναλωτές αναφέρουν ότι μειώνουν την ποσότητα του ψωμιού που αγοράζουν, λόγω των αυξημένων εξόδων. Άλλοι, πάντως, θεωρούν το ψωμί απαραίτητο, αν και ενδέχεται να περιορίσουν την ποσότητα που καταναλώνουν.
Τέλος, περίπου 800 φούρνοι έχουν κλείσει από το 2022, με τους αρτοποιούς να ζητούν περισσότερη επιδότηση από το κράτος για τους λογαριασμούς ρεύματος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.