32η ημέρα από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-Τουλάχιστον 300 νεκροί στα ερείπια του βομβαρδισμένου θεάτρου στην Μαριούπολη




«Η Ρωσία δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας, της πρώτης μεγάλης πόλης που κατέλαβε στον πόλεμο, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για να την ανακαταλάβουν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, όπως μεταδίδουν οι New York Times. Η Ρωσία επιμένει ότι εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως τη Χερσώνα, ένα στρατηγικά ζωτικής σημασίας λιμάνι βορειοδυτικά της Κριμαίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την Μαριούπολη


Νωρίτερα, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την Μαριούπολη στην Θάλασσα του Αζόφ. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κιριλένκο είπε ότι μέχρι στιγμής περίπου 65.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη με ιδιωτικά οχήματα ή με τα πόδια, αν και οι προσπάθειες για οργάνωση μαζικών απομακρύνσεων αμάχων στο πλαίσιο προσωρινών εκεχειριών έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει.

Δυτικοί αξιωματούχοι: Η Ρωσία έχασε «το ένα έκτο, ίσως και το ένα πέμπτο» των αξιόμαχων στρατευμάτων της»

Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως «περίπου 20 ρωσικές τακτικές μονάδες δεν είναι πλέον αξιόμαχες – από τις 115-120 που ήταν στην αρχική δύναμη εισβολής. Έτσι, «η Ρωσία έχασε το ένα έκτο, ίσως και το ένα πέμπτο των αξιόμαχων στρατευμάτων της», αναφέρουν.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχονται τον θάνατο 1.351 στρατιωτών στην Ουκρανία

Η Ρωσία παραδέχθηκε τον θάνατο 1.351 στρατιωτών της, από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσής της στην Ουκρανία, πριν από έναν μήνα, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι διαπράττουν ένα «σφάλμα» προμηθεύοντας με όπλα το Κίεβο.


«Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, 1.351 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και 3.852 έχουν τραυματιστεί», δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας Σεργκέι Ρουντσκόι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός της Μόσχας, τη 2α Μαρτίου, έκανε λόγο για 498 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Το Κίεβο, από την πλευρά του, κάνει λόγο για πολύ βαρύτερες απώλειες στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ρουντσκόι χαρακτήρισε, εξάλλου, «μεγάλο σφάλμα» την προμήθεια όπλων στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες. «Αυτό παρατείνει τη σύρραξη, αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων και δεν θα επηρεάσει καθόλου το αποτέλεσμα της επιχείρησης», είπε.

Τουλάχιστον 300 νεκροί στα ερείπια του βομβαρδισμένου θεάτρου στην Μαριούπολη


Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό του Θεάτρου στη Μαριούπολη στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.


Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, περίπου 1.300 άτομα είχαν καταφύγει στο κτίριο για προστασία, με μόλις 150 να έχουν διασωθεί από τα ερείπια.

Πιστεύεται ότι ο μεγαλύτερος όγκος όσων βρίσκονταν στο θέατρο είχαν κρυφτεί κάτω από τη σκηνή και εγκλωβίστικαν από τα συντρίμμια.




Σε άρθρο του το BBC, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Μαριούπολη και οι μάχες κοντά στο θέατρο απέτρεψαν τις προσπάθειες διάσωσης. Το θέατρο βομβαρδίστηκε με αεροπλάνο, παρόλο που η λέξη παιδιά ήταν βαμμένη στο έδαφος με λευκή μπογιά.

Σήμερα το πρωί, ένας εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε: «Δυστυχώς, ξεκινάμε αυτή τη μέρα με άσχημα νέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Θέατρο της Μαριούπολης ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού από ρωσικό αεροσκάφος. Δεν θέλω να πιστέψω σε αυτή τη φρίκη. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι κατάφεραν να ξεφύγουν. Όμως τα λόγια όσων βρίσκονταν μέσα στο κτίριο λένε άλλα\.

«Το Δραματικό Θέατρο στην καρδιά της Μαριούπολης ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Τώρα δεν υπάρχει πια. Στη θέση του εμφανίστηκε ένα νέο σημείο πόνου για τους κατοίκους της πόλης, εμφανίστηκαν ερείπια που έγιναν το τελευταίο καταφύγιο για εκατοντάδες αθώους ανθρώπους», σημείωσε.

«Μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τα κτίρια, αλλά όχι τους φίλους, τους γείτονες, τους συγγενείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα», κατέληξε.

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών της Ρωσίας


Με δύο διαφορετικά πρόσωπα εμφανιζόταν χθες η εικόνα των εξελίξεων επί του πεδίου στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος άρχιζε να διανύει τον δεύτερο μήνα του. Eξω από το Κίεβο, αλλά και σε ορισμένες περιοχές προς τη Μαύρη Θάλασσα, η ρωσική εισβολή είχε αποτελματωθεί και οι μέχρι χθες αμυνόμενοι άρχιζαν να εκδηλώνουν τις πρώτες επιτυχημένες αντεπιθέσεις. Αλλά στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στην Αζοφική, οι Ρώσοι σημείωναν σημαντικά εδαφικά κέρδη και πλησίαζαν πιο κοντά στον στρατηγικό τους στόχο για κατάληψη της Μαριούπολης.


Στο μαρτυρικό λιμάνι, οι οδομαχίες είχαν φτάσει στο κέντρο της πόλης, η οποία έχει μετατραπεί, σε μεγάλο βαθμό, σε σωρό ερειπίων. Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ανέφερε ότι τα στρατεύματά του, που έχουν προστεθεί στις δυνάμεις των εισβολέων, «απελευθέρωσαν» το δημοτικό μέγαρο, αλλά η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι χθες το βράδυ. Οι τοπικές αρχές της πόλης ανέφεραν ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό του δημοτικού θεάτρου την περασμένη εβδομάδα, αλλά ούτε αυτή η είδηση είχε επιβεβαιωθεί. Στις τελευταίες ανακοινώσεις τους, τα Ηνωμένα Εθνη ανέφεραν ότι τουλάχιστον 1.081 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε ολόκληρη την Ουκρανία στον μήνα που μεσολάβησε από την έναρξη του πολέμου. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι τα εχθρικά στρατεύματα κατόρθωσαν να δημιουργήσουν «προσωρινά» χερσαία γέφυρα ανάμεσα στην Κριμαία και στο Ντονέτσκ, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η μάχη της Μαριούπολης ενδεχομένως βαίνει προς το τέλος της.

Ανακαταλήψεις


Εντελώς διαφορετική διαγράφεται η εικόνα στο βόρειο μέτωπο, όπου ουκρανικά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν πόλεις ανατολικά του Κιέβου, όπως αναφέρει η τελευταία επισκόπηση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν ρωσικά στρατεύματα στις βορειοδυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας, όπως το Ιρπίν, το Μπούτσα και το Χομοστέλ, όπου οι Ρώσοι έχουν περάσει σε θέση άμυνας. Τις ισχυρές εφεδρείες της ουκρανικής αντίστασης φανέρωσε και ο βομβαρδισμός του ρωσικού αποβατικού πλοίου «Ορσκ» από βαλλιστικό πύραυλο, μέσα στο ελεγχόμενο από τους Ρώσους λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική.


Σε μια πρώτη ένδειξη ότι ετοιμάζεται να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών της από την ουκρανική εκστρατεία, η Μόσχα άφησε να εννοηθεί χθες ότι ενδέχεται να περιοριστεί στην «απελευθέρωση» ολόκληρου του ρωσόφωνου Ντονμπάς, δηλαδή στον απόλυτο έλεγχο του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Ο υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου Σεργκέι Ρουντσκόι δήλωσε χθες ότι «οι βασικοί στόχοι της πρώτης φάσης της επιχείρησης σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν» και πρόσθεσε: «Το μάχιμο δυναμικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων περιορίστηκε αισθητά κι αυτό μας επιτρέπει να εστιάσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στον κεντρικό μας στόχο, την απελευθέρωση του Ντονμπάς». Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι ήδη το 93% της έκτασης του Λουγκάνσκ και το 54% του Ντονέτσκ ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ρουντσκόι ανέφερε ότι 1.351 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 3.852 τραυματίστηκαν στον πρώτο μήνα του πολέμου – αριθμοί πολύ μικρότεροι από τους αντίστοιχους υπολογισμούς των Ουκρανών και των Αμερικανών.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η Ρωσία κάνει χρήση απαγορευμένων βομβών φωσφόρου, κατηγορία που διαψεύστηκε με κατηγορηματικό τρόπο από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Τέλος, η Ουκρανή συνήγορος του πολίτη Λιουντμίλα Ντενίσοβα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι μετέφερε βίαια 402.000 πολίτες της ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού Μιχαήλ Μιζίντσεφ απάντησε ότι περίπου 400.000 ρωσόφωνοι του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ μεταφέρθηκαν στη Ρωσία με τη θέλησή τους, για λόγους ασφαλείας.

Διοικητής ρωσικής ταξιαρχίας σκοτώθηκε από δικά του στρατεύματα


Ένας διοικητής ρωσικής ταξιαρχίας στην Ουκρανία σκοτώθηκε από τα δικά του στρατεύματα, ισχυρίστηκαν δυτικοί αξιωματούχοι.


Ο συνταγματάρχης Μεντβέτσεκ, ο οποίος διοικούσε την 37η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων, πιστεύεται ότι πατήθηκε με σκοπιμότητα.

Ένας αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είπε: «Ο διοικητής της ταξιαρχίας σκοτώθηκε από τα δικά του στρατεύματα, πιστεύουμε, ως συνέπεια της κλιμάκωσης των απωλειών που υπέστη η ταξιαρχία του».


Δυτικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ένας αντιστράτηγος που διοικούσε την 49η Στρατιά πέθανε επίσης στις μάχες.

Πρόκειται για τον έβδομο Ρώσο στρατηγό που σκοτώθηκε σε μάχη από την έναρξη της εισβολής.

Δυτικοί αξιωματούχοι: Ρωσικά τανκς σε χέρια Ουκρανών

«Οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να έχουν περισσότερα άρματα μάχης από όσα είχαν στην αρχή της ρωσικής εισβολής, επειδή με εντυπωσιακή επιτυχία απέσπασαν ρωσικά οχήματα (με τη βοήθεια μερικών αγροτών)», σημειώνει ο Νταν Σάμπαγχ του Guardian επικαλούμενος μαρτυρίες δυτικών αξιωματούχων.


«Περίπου 20 Ρωσικές τακτικές μονάδες “δεν είναι πλέον αξιόμαχες” εκτιμούν δυτικοί αξιωματούχοι – από τις 115-120 που ήταν στην αρχική δύναμη εισβολής. Έτσι, η Ρωσία έχασε “το ένα έκτο, ίσως και το ένα πέμπτο” των αξιόμαχων στρατευμάτων της», σημειώνουν Δυτικοί αξιωματούχοι.

Το Spotify αποχωρεί από τη Ρωσία


«Αφού εξετάσαμε προσεκτικά τις επιλογές μας και τις τρέχουσες συνθήκες, καταλήξαμε στη δύσκολη απόφαση να αναστείλουμε πλήρως τις υπηρεσίες μας στη Ρωσία», σημειώνει η εταιρεία Spotify.


Μιλώντας στο iMore, εκπρόσωπος της εταιρείας είπε: «Το Spotify συνέχισε να πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε λειτουργική την υπηρεσία μας στη Ρωσία για να παρέχουμε αξιόπιστες, ανεξάρτητες ειδήσεις και πληροφορίες στην περιοχή. 

Δυστυχώς, πρόσφατα θεσπίστηκε νομοθεσία που περιορίζει περαιτέρω την πρόσβαση σε πληροφορίες, καταργεί την ελεύθερη έκφραση και ποινικοποιεί ορισμένους ειδησεογραφικούς τόπους και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων του Spotify και πιθανώς ακόμη και των ακροατών μας. Αφού εξετάσαμε προσεκτικά τις επιλογές μας και τις τρέχουσες συνθήκες, καταλήξαμε στη δύσκολη απόφαση να αναστείλουμε πλήρως την υπηρεσία μας στη Ρωσία».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη