Χαμηλό ηθικό, σαμποτάζ και κρούσματα ανυπακοής στον ρωσικό στρατό-Ο Πούτιν λαμβάνει ελλιπή ενημέρωση από το μέτωπο


Πληροφορίες για χαμηλό ηθικό, κρούσματα ανυπακοής ακόμη και φίλιο σαμποτάζ περιέχει έκθεση της βρετανικής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών (GCHQ) σημειώνοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα φέρεται να αρνούνται εντολές.


Ο Πούτιν έχει υπολογίσει λανθασμένα σε μεγάλη κλίμακα την κατάσταση στην Ουκρανία και ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, σχολιάζει η GCHQ και μεταξύ άλλων προσθέτει: «Οι στρατιώτες ξεμένουν από οπλισμό και ηθικό και σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εξοπλισμό».

Επιπλέον, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι σύμβουλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν παραπληροφορήσει τον Ρώσο Πρόεδρο για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες που φθάνουν σε ουκ ολίγους αμερικανικούς αξιωματούχους κάνουν λόγο για ογκούμενη ένταση μεταξύ Πούτιν και του Υπουργού Αμύνης Σεργκέι Σοϊγκου, ο οποίος υπήρξε κάποτε εκ των πλέον έμπιστων του στενού κύκλου του Κρεμλίνου.


Σε χθεσινή -δημόσια- τοποθέτησή του ο Αντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι στον Βλαντιμίρ Πούτιον έχουν δοθεί όχι τόσο αξιόπιστες πληροφορίες από τους συμβούλους του. «Οσον αφορά στον πρόεδρο Πούτιν, μπορώ να σας πώ αυτό και το έχω ξαναπεί: Η ‘Αχίλλειος πτέρνα’ των αυταρχικών ηγετών είναι ότι δεν έχεις ανθρώπους σε αυτά τα συστήματα για να μιλήσουν με ειλικρίνεια στην εξουσία ή να έχουν τη δυνατότητα να πουν την αλήθεια στην εξουσία. Και νομίζω αυτό είναι ό,τι βλέπουμε να συμβαίνει στη Ρωσία.

Ο Πούτιν λαμβάνει ελλιπή ενημέρωση από το μέτωπο


Μια μέρα μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, απαισιοδοξία κυριάρχησε αναφορικά με τις προθέσεις της Ρωσίας να σταματήσεις τις επιθέσεις στην Ουκρανία, εν μέσω πληροφοριών από αμερικανικές υπηρεσίες, ότι στενοί συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν τον είχαν παραπληροφορήσει για τον πόλεμο, φοβούμενοι την αντίδρασή του.


Οι New York Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ που παρουσιάζει αποχαρακτηρισμένες μυστικές πληροφορίες των ΗΠΑ, οι οποίες δείχνουν ότι η παραπληροφόρηση προκάλεσε δυσπιστία και πυροδότησε εντάσεις μεταξύ του Πούτιν και του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος ήταν από τα πιο έμπιστα μέλη του στενού κύκλου του Κρεμλίνου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αυστηρή απομόνωση του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η προθυμία του να καταδικάσει δημόσια τους συμβούλους συνέβαλε στο να λαμβάνει ελλιπείς ή υπερβολικά αισιόδοξες αναφορές για την πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων.

Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι η δημοσιοποίηση των απόρρητων πληροφοριών ήταν μέρος της πολύμηνης εκστρατείας στον πόλεμο της ενημέρωσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας.


Όπως σημειώνει το αμερικανικό ΜΜΕ, οι πληροφορίες δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν ανεξάρτητα.REUTERS/Alexander Ermochenko

Πλήγματα σε υποδομές του Ντνίπρο από ρωσικούς πυραύλους


Δεξαμενή γεμάτη με πετρέλαιο καταστράφηκε σε πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε ο τοπικός αξιωματούχος Μίκολα Λουκασούκ μέσω Telegram αργά το βράδυ της Τετάρτης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, πρόσθεσε.


Ο κ. Λουκασούκ έκανε λόγο για πλήγμα του ρωσικού στρατού.

Εργοστάσιο στη Νοβομοσκόφσκ, βορειοανατολικά της Ντνίπρο, επλήγη από πύραυλο επίσης την Τετάρτη, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι, σύμφωνα με τον Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο, αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.

Μέχρι την Τετάρτη η Ντνίπρο δεν είχε υποστεί συστηματικούς βομβαρδισμούς από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Όμως ουκρανικές πηγές σημειώνουν ότι προ ημερών οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους στρατιωτική μονάδα κοντά στην πόλη προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις εγκαταστάσεις.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή


Η Ουκρανία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους ψηφιακά την Παρασκευή, 1η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος την Τετάρτη, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.


Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια ανέφερε ακόμη σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, αλλά η ρωσική απάντησε ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του, προσθέτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται για να επιτεθούν στο Ντονμπάς.


«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.

Επισκέψεις Λαβρόφ σε Κίνα και Ινδία


«Η σινορωσική συνεργασία είναι χωρίς όρια. Η αναζήτησή μας για ειρήνη είναι χωρίς όρια, η υπεράσπιση της ασφάλειάς μας είναι χωρίς όρια, η αντίθεσή μας στην ηγεμονία είναι χωρίς όρια». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν, απάντησε σε ερώτηση για την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα του, ρίχνοντας κρύο νερό στην Ουάσιγκτον, που πιέζει το Πεκίνο να μη βοηθήσει τη Ρωσία να αντισταθμίσει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Για το Αφγανιστάν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες στην Κίνα για τη διήμερη πολυμερή συνάντηση που οργανώνεται στο Τουνσί, στην ευρύτερη περιφέρεια της Σαγκάης, για το πρόβλημα του Αφγανιστάν. Στη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εκτίμησε ότι «διανύουμε ένα πολύ σοβαρό στάδιο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων… στο τέλος του οποίου θα κατευθυνόμαστε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη». Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι Ρωσία και Κίνα «σημείωσαν ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είναι αντιπαραγωγικές και παράνομες». Για ανύψωση των ρωσοκινεζικών σχέσεων «σε ανώτερο επίπεδο» έκανε λόγο, στη δική του ανακοίνωση, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διπλωματική εκεχειρία

Σε μια σπάνια διπλωματική εκεχειρία, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Αμερικής θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, συνοδευόμενοι από τους ομολόγους τους της Κίνας και του Πακιστάν, για να συζητήσουν το αφγανικό πρόβλημα.

Σήμερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί το Νέο Δελχί για διήμερη επίσκεψη, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η δημιουργία μηχανισμού πληρωμών, με την οποία θα παρακάμπτονται οι κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες. Οπως η Κίνα, έτσι και η Ινδία δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις μαζί της, επωφελούμενη, μεταξύ άλλων, των εκπτώσεων στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Τέλος, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με το Ιράν ώστε να γίνουν πρακτικά βήματα στις προσπάθειες παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων. Δεν ήταν σαφές αν ο Ρώσος διπλωμάτης αναφερόταν μόνο στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του ή και σε εκείνες που πλήττουν το Ιράν.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη