Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραπλάνηση φοβάται το Κίεβο-Ξεκινά έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου ο ΟΗΕ




Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να αποσύρονται από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά περιέγραψε ότι οι κινήσεις είναι απλώς «μια εναλλαγή μεμονωμένων μονάδων» με στόχο να «παραπλανηθεί η στρατιωτική ηγεσία» της Ουκρανίας.


Σε έκθεσή του δημοσιοποιήθηκε κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Τρίτης και δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Άμυνας αναφέρει:

– Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο Ρώσος εχθρός ανασυντάσσει μονάδες για να επικεντρώσει τις κύριες προσπάθειές του στα ανατολικά.

– Ταυτόχρονα, η λεγόμενη «απόσυρση στρατευμάτων» είναι πιθανώς μια εναλλαγή μονάδων που στοχεύει να παραπλανήσει τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και να δημιουργήσει μια εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με την πρόθεση των κατακτητών να σχεδιάσουν και να περικυκλώσουν το Κίεβο.

Ο ΟΗΕ ξεκινά έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου


Ο ΟΗΕ όρισε σήμερα τρεις ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα οι οποίοι θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.


Η ανεξάρτητη ομάδα, υπό τον Νορβηγό Έρικ Μόζε, έχει εντολή «να ερευνήσει όλες τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα σχετικά εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε στις 4 Μαρτίου να συστήσει επιτροπή έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα της χώρας αυτής αλλά και συμμάχων της, όπως η ΕΕ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Διά της βίας μεταφορά ασθενών στη Ρωσία καταγγέλλουν οι αρχές της Μαριούπολης


Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν σήμερα ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία.


«Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.

Συνολικά περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί «παρά τη θέλησή τους» στη Ρωσία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν κατασχέσει τα χαρτιά τους και τους έχουν οδηγήσει «σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις».

Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.


Περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, η οποία βομβαρδίζεται σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις, με τους κατοίκους της πόλης να είναι αντιμέτωποι «με μια ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να διαφύγουν.

Ο στρατός ανακατέλαβε στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο


Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου που ενώνει το Χάρκιβ με το Τσουγκούιφ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων του AFP.


«Ο αυτοκινητόδρομος ήταν στόχος των πυρών των ρωσικών δυνάμεων που σκότωσαν εκεί αμάχους. Τις απωθήσαμε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων προς βορράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής του 92ου τάγματος του ουκρανικού στρατού.

Ο αυτοκινητόδρομος που ανακατελήφθη σήμερα συνδέει το Χάρκιβ (Χάρκοβο είναι η ρωσική του ονομασία, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας) και το Τσουγκούιφ, πόλη 30.000 κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων προς ανατολάς.

Οι δύο πόλεις βομβαρδίζονταν σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και έναν μήνα, χωρίς να πέσουν τελικά στα χέρια της Μόσχας.

Οι Ρώσοι αποσύρονται για να ανεφοδιαστούν


Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές απώλειες στην Ουκρανία και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία, σε μια προσπάθεια να ανασυνταχθούν και να ανεφοδιαστούν.


Αυτή η ενέργεια θέτει υπό περαιτέρω πίεση τη ρωσική πλευρά και μαρτυρά τις δυσκολίες της σε ό,τι αφορά την ανασύνταξη των μονάδων της στις περιοχές της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει τις προσπάθειες αντιστάθμισης της μειωμένης ικανότητας ελιγμών στην ξηρά μέσω μαζικών επιθέσεων πυροβολικού και πυραύλων, προσθέτει το υπουργείο.

Ζελένσκι για ρωσικές δεσμεύσεις: «Δεν είμαστε αφελείς»


«Οι Ουκρανοί δεν είναι αφελείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως απάντηση στην υπόσχεση της Ρωσίας για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.


Η δέσμευση της Ρωσίας ήρθε αφότου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη χθες Τρίτη.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε επιφυλακτικός και δήλωσε ότι παρ’ όλο που τα αρχικά σημάδια από τις συνομιλίες είναι «θετικά», δεν «επισκιάζουν» τις καταστροφές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σημειώνεται ότι το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να αποσύρονται από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά περιέγραψε ότι οι κινήσεις είναι απλώς «μια εναλλαγή μεμονωμένων μονάδων» με στόχο να «παραπλανηθεί η στρατιωτική ηγεσία» της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη