Ούτε με το Ισραήλ ούτε με την Χαμάς αλλά με την Ειρήνη






Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς έχει σαρώσει την Μέση Ανατολή για δεκαετίες όμως, η συνεχιζόμενη βία δεν φαίνεται να προσφέρει καμία βιώσιμη λύση για τις δύο πλευρές. Αντί να παίρνουμε θέση υπέρ του Ισραήλ ή της Χαμάς, θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην ανάγκη για ειρήνη.





Η περιοχή αυτή χρειάζεται απεγνωσμένα μια μακροχρόνια λύση που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει την εξάλειψη της βίας και την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας.




Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προωθήσει περισσότερο τις ειρηνευτικές προσπάθειες και να υποστηρίξει διπλωματικές πρωτοβουλίες. Το Ισραήλ και η Χαμάς πρέπει να κατανοήσουν ότι ο πόλεμος δεν θα φέρει βιώσιμη λύση για τους λαούς τους.




Είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά αυτής της σύγκρουσης. Οι αμάχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα, και πρέπει να τους προσφέρουμε την υποστήριξη που χρειάζονται.


Συνολικά, η ειρήνη πρέπει να είναι ο στόχος που επιδιώκουμε όλοι. Αν δεν αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις και δεν συμβάλουμε ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία, οι κύκλοι της βίας θα συνεχιστούν και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Έργα και όχι λόγια


Στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, τα έργα υπερτερούν των λόγων. Κοινές ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και εκπαιδευτικές προσπάθειες ενδυναμώνουν τη συνύπαρξη και τη συμφιλίωση. Για την επίλυση του παλαιστινιακού απαιτείται διάλογος και συμβιβασμοί.

Καίριο βήμα είναι η δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα συνυπάρχουν ειρηνικά. Οι διεθνείς διαμεσολαβητές πρέπει να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να διασφαλίσουν τον αμοιβαίο αναγνωρισμό. 




Επίσης, απαιτείται οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή για να ενθαρρυνθεί η σταθερότητα και η συμφιλίωση. Η επικέντρωση στα έργα αντί των υποκεντρικών πολιτικών αντιπαραθέσεων σίγουρα θα ήταν το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τέλος θέλω να αναφέρω ότι στο δημοτικό η καθηγήτρια της μουσικής μας είχε βάλει να ακούσουμε ένα τραγουδάκι. Μικρός δεν καταλάβαινα το νόημα του όμως πλέον, έχοντας συγκλονιστεί (ναι ακόμα και οι δημοσιογράφοι συγκλονιζόμαστε με αυτές τις εικόνες) εύχομαι πραγματικά να το μαθαίνουν ακόμα στα σχολεία γιατί τότε ίσως υπάρχει ακόμα η ελπίδα οι επόμενες γενιές να μην αναγκαστούν να δούν τις σκληρές εικόνες που βλέπουμε αυτές τις μέρες...



















Σχόλια

Διαβάστε ακόμη