Έτοιμη να φύγει η ομάδα «6+6» της Αχτσιόγλου – Εκατέρωθεν βολές μεταξύ ηγετικής ομάδας και διαφωνούντων-«Στον ΣΥΡΙΖΑ θα βγουν στο προσκήνιο λαμπρά μυαλά» λέει ο Κασσελάκης



Στην έξοδο, από τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγείται η ομάδα «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου με γοργό βάδισμα, όπως όλα δείχνουν, με βασική προτεραιότητα τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιη για τα στελέχη και τα μέλη της ομάδας «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου μετά την 9ωρη πανελλαδική συνδιάσκεψη της Κυριακής, αφού όπως τόνισαν η «κατάσταση, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα».


Το μόνο που απομένει είναι το χρονοδιάγραμμα των αποχωρήσεων στελεχών – μελών καθώς και των 7 βουλευτών. Επτά εκπροσώπους στο κοινοβούλιο αριθμεί η ομάδα Αχτσιόγλου, ενώ παρότι όλοι περιγράφουν ως αδύνατη τη συμβίωση υπό την ηγεσία Κασσελάκη, δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε και πως θα φύγουν από το κόμμα καθώς καταγράφονται κάποιοι προβληματισμοί στον τρόπο οργάνωσης του επόμενου «βήματός» τους.

Κασσελάκης: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα. Ούτε εγώ έχω δικαίωμα να παίζω με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». 

Μεταξύ άλλων πρόσθεσε, αναφορικά με την πρώην συνυποψήφιά του για την προεδρία του κόμματος πως «επειδή ακριβώς σέβομαι το κόμμα, έτεινα χείρα φιλίας από την πρώτη μέρα. Προσκάλεσα την κυρία Αχτσιόγλου στο γραφείο μου στη βουλή και της προσέφερα όποιον ρόλο ήθελε. Άρα, όταν διαβάζω ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα συμβίωσης με την τωρινή ηγετική ομάδα», ξέρετε τι σκέφτομαι; Μα θα ήταν ηγετική ομάδα αν είχαν αποδεχθεί την πρόσκλησή μου».


Γιώργος Τσίπρας: Ένα κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο, μένω μέχρι να φύγω

Ένα κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο, μένω μέχρι να φύγω», τόνισε ο Γιώργος Τσίπρας μιλώντας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι το μένω μέχρι να φύγω δεν υπάρχει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσει τώρα.

«Από την πλευρά Κασσελάκη αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας του κόμματος έχει υπάρξει μεγάλη υπομονή σε διάφορα πράγματα που έχουν λεχθεί. Μόνο οι τέσσερις διαγραφές προωθήθηκαν για πράγματα που ήταν αδιανόητα. 

Από εκεί και πέρα οι σύντροφοι αποφάσισαν μόνοι τους να φύγουν στην Κεντρική Επιτροπή και πρέπει να λήξει αυτό το ανώμαλο καθεστώς. Θεωρώ ότι θα λήξει μόνο του. Για τις διαγραφές η γνώμη είναι ότι δεν είναι ζήτημα διαγραφών, είναι θέμα πολιτικό. Δηλαδή ή κάνεις μαζί με όλο το υπόλοιπο κόμμα ή δεν κάνεις και σηκώνεσαι και φεύγεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο» είπε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας στην ΕΡΤ, χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε για όλους και για όσους ήδη έχουν αποχωρήσει, δηλαδή ένα τμήμα της “Ομπρέλας” που αποχώρησε, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος, χώρος υπάρχει και για τους συντρόφους που είναι τώρα, αρκεί βέβαια να πάμε μια συντεταγμένη πορεία από εδώ και πέρα».

Κασσελάκης από τη Θεσσαλονίκη: «Θα πάμε όλοι μαζί δυνατά μπροστά»

Την πρώτη του επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη έκανε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

Στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία (Εγνατία 76) τον υποδέχθηκαν οι αναπληρωτές γραμματείς των Ν.Ε Α’ και Β ‘ Θεσσαλονίκης Μίλτος Οικονόμου και Γρηγόρης Εδιρνέλης, καθώς κι ο γραμματέας της Α’ , Κώστας Αμπατζάς, παραιτήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη και της Β’ , Χρήστος Μαικίδης, αποχώρησε από το κόμμα.

Στα γραφεία είχαν συγκεντρωθεί κομματικά στελέχη και ακολούθησε σύσκεψη με τον κ. Κασσελάκη. Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόδευε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη.

«Πήγε πάρα πολύ καλά. Είμαι πάρα πολύ περήφανος για τις οργανώσεις μελών, για τις νομαρχιακές μας. Ο κόσμος έχει χαμόγελο και θα πάμε όλοι μαζί δυνατά μπροστά», όπως ανέφερε ο κ.Κασσελάκης έπειτα από την ολοκλήρωση σύσκεψης που είχε με τα στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.
«Επικίνδυνη η πολιτική του Μητσοτάκη – Στον ΣΥΡΙΖΑ θα βγουν στο προσκήνιο λαμπρά μυαλά»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετήχε στην 7η σύνοδο της Θεσσαλλονίκης όπου και έδωσε εφ'όλης της ύλης απαντήσεις ενώ, ξεκαθάρισε ότι αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικές του, τον οποίο βλέπει «σαν κάποιο στυγνό με επικίνδυνη πολιτική για τη χώρα» καθώς «θεωρεί ότι τα οριζόντια μέτρα είναι δίκαια».

«Είμαι πλήρως ανεξάρτητος, δεν πρόκειται ποτέ να προδώσω τον λαό» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συζήτηση που είχε με την δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2023 – «South-East Europe’s moment: Chartering a new course to prosperity & stability».

Ερωτηθείς για το τι το νέο φέρνει απάντησε ότι «είναι η επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα. Στην Ελλάδα που ο νοικοκύρης είχε το σπίτι του καθαρό, τηρούσε τους κανόνες, του νόμους, είχε ενδιαφέρον για τον γείτονά του».

«Έχω μεγάλη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά και στο επιχειρείν με παρουσία σε επενδυτική τράπεζα και ναυτιλία και όσο μεγαλώνω βλέπω την ανάγκη για ανθρωποκεντρική πολιτική» σημείωσε ο Στ. Κασσελάκης ενώ έκανε λόγο για ανάγκη έμπρακτων αποτελεσμάτων στον πολίτη τονίζοντας ότι από τις πρώτες προτάσεις του ήταν η κατάργηση των ασυλιών και των προνομίων σε βουλευτές, τραπεζίτες, διοικητές οργανισμών. «Δεν γίνεται να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών στην Ελλάδα».

Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα εμφανιστούν και θα λάμψουν νέα άτομα εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Θα δείτε άτομα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν τα γνωρίζετε. Θα βγουν στο προσκήνιο και θα πείτε “πώς είχαμε τέτοια λαμπρά μυαλά”».

Εσωκομματικά

Σχετικά με την εσωκομματική αναταραχή και τις αποχωρήσεις στελεχών σημείωσε ότι δεν έφυγε η Ομπρέλα αλλά μερικά στελέχη της. Για την ομάδα 6+6 και την Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι δεν έχει δει καμία ανακοίνωση ή απόφαση από μεριάς τους, συνεπώς θεωρεί ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, αυτό συνιστά μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Αναφερόμενος σε όσους έφυγαν με την «Ομπρέλα» από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχωρίζοντας τα γνωστά στελέχη από τον πολύ κόσμο σημείωσε ότι έφυγαν μερικά στελέχη που ευθυγραμμίζονταν με την «Ομπρέλα» και πρόσθεσε ότι ο κόσμος αυτός έχει ακόμη χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς «οι διαφωνίες μας δεν ήταν επί των πολιτικών αλλά επί προσωπικού».

Επιπλέον σε σχέση με ενδεχόμενες νέες αποχωρήσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσον αφορά στην κόντρα μεταξύ του Παύλου Πολάκη και της Σίας Αναγνωστοπούλου, ο Στ. Κασσελάκης σημείωσε ότι μίλησε και με τους δύο, ενώ πρόσθεσε ότι «οι δυο τους μίλησαν σε πολύ καλό κλίμα. Πρέπει να εκπροσωπήσουμε τον κόσμο που δεν έχει φωνή και πάει προς την αποχή» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο ελληνικός λαός επέλεξε με διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση και θα είμαστε» ξεκαθάρισε ο ίδιος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι τον ενδιαφέρουν οι φρέσκιες ιδέες και η νέα νοοτροπία. «Με ενδιαφέρει η ικανότητα του καθενός» και να θέλει να δουλέψει για τις κοινές προσδοκίες σημείωσε ο ίδιος και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οικονομία

Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του ελληνικού λαού και την επιλογή της κυβέρνησης για αποεπένδυση με ζημία του για το δημόσιο ότι πρόκειται για «μέγα ζήτημα και μέγα σκάνδαλο».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στις ΗΠΑ με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο φορολογούμενος είχε κέρδος ενώ στην Ελλάδα τεράστια ζημιά και αναφέρθηκε σε δημόσια τράπεζα.

«Πρέπει να μπει στοπ» σημείωσε και επανέλαβε την κατάργηση των προνομίων και των ασυλιών. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τεράστιες χρεώσεις στις συναλλαγές των τραπεζών επισημαίνοντας ότι η διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων είναι τεράστια.

«Έχουμε τις πιο κερδοφόρες τράπεζες στην ΕΕ. Σας φαίνεται δίκαιο αυτό;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφερόμενος στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επεσήμανε αρχικά ότι η Ελλάδα είναι στο ήμισυ του στόχου προσθέτοντας ότι «»δεν υπάρχει διάχυση» των χρημάτων του Ταμείου στους μικρομεσαίους και στην κοινωνία.

«Θέλουμε η διανομή των χρημάτων να έχει κοινωνικό πρόσημο. Θέλουμε πράσινη μετάβαση, αποκέντρωση και πολιτικές για τη στέγη. Επίσης για την πολιτική προστασία και τα αντιπλημμυρικά που δεν έχουν γίνει». Σημείωσε ο ίδιος και αναρωτήθηκε που πήγαν τα 500 εκατ. που θα έπρεπε να έχουν γίνει έργα στη Θεσσαλία.

Διαφθορά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η πάταξη της διαφθοράς βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες για κάποιον σχετικά με το να επενδύσει. Πρέπει να ενισχύσουμε τα δικαστήρια, να τα στελεχώσουμε και να δημιουργήσουμε νέες διαδικασίες για γρηγορότερη απόδοση της Δικαιοσύνης, τόνισε ο ίδιος.

«Ο ρόλος μιας κυβέρνησης είναι να φτιάχνει το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να δρα και θα επιχειρεί και όχι να λέει εσύ κάνε αυτό και εσύ το άλλο. 

Πρέπει να διαμορφώσουμε σύννομο περιβάλλον στο οποίο οι νέοι θα μπορούν να σπουδάσουν αυτό που θέλουν και να μπορούν να ζήσουν στην Ελλάδα» τόνισε ο Στ. Κασσελάκης και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρέπει να είναι δημιουργικός με την πολιτεία αρωγό, όχι επειδή αυτή του βάζει εμπόδια. Χρειαζόμαστε κοινωνικό κράτος πρόνοιας».

«Αριστερά σημαίνει ανεκτικότητα, συμπερίληψη, δικαιοσύνη παντού. Παραμεβατικό αποδοτικό κράτος» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι επίκειται νέο πρόγραμμα για τα κόκκινα δάνεια «πιο ρηξικέλευθο από αυτό στο πρόγραμμά μας».


Τσακαλώτος: «Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για έναν φορέα που παράγει πολιτική και επικοινωνεί με την κοινωνία»

Την άποψη ότι υπάρχει ο χώρος για έναν φορέα που να παράγει πολιτική και ταυτόχρονα να παραμένει σε επικοινωνία με μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας χωρίς να απορρίπτει την προοπτική της κυβερνησιμότητας, εκφράζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο ethnos.gr.

Παράλληλα, υπερασπίζεται τους Βίτσα, Φίλη και Σκουρλέτη λέγοντας ότι δέχθηκαν διαδικτυακό μπούλινγκ και πώς η κριτική τους προς τον κ. Κασσελάκη δεν ήταν λόγος διαγραφής και σχολιάζει την κινητοποίηση του Αλέξη Τσίπρα για να αποφευχθεί η διάσπαση με τη φράση «too little, too late».

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για την επόμενη μέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι υπάρχει χώρος για έναν νέο πολιτικό φορέα, δεν αποκλείει τη συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ – για το οποίο υποστηρίζει, πάντως, ότι δεν έχει ακόμα ξεκάθαρη ιδεολογική και πολιτική στρατηγική – και υπογραμμίζει ότι παρά το ότι ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει κερδίσει τον χώρο του κέντρου είναι «φιλελεύθερος του καλού καιρού» καθώς όταν τα πράγματα ζορίζουν πάει πάντα προς τα δεξιά.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη